Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενη τραπεζική διόρθωση χτυπά το Χρηματιστήριο

Το διεθνές περιβάλλον πλήττει και την εγχώρια αγορά. Οι ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν και παραμένουν έντονες στις τραπεζικές μετοχές έχουν επεκταθεί στο σύνολο των blue chips.

Εισαγόμενη τραπεζική διόρθωση χτυπά το Χρηματιστήριο

Η ισχυρότερη διόρθωση από τον Δεκέμβριο στις ευρωπαϊκές αγορές, αναταράξεις στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές πιέζουν προς τις 1.050 μονάδες την αγορά.

Από Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο μέχρι Αθήνα κυριαρχούν οι πωλητές σε τραπεζικές μετοχές, απόρροια του ξεπουλήματος στη Νέα Υόρκη, με τη Λία Δεληγιάννη να αναλύει το πώς «εξαερώθηκαν» 52,4 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των BIG4 της Wall Street.

Παράλληλα, η επιβάρυνση του κλίματος λόγω της επιθετικής ρητορικής του επικεφαλής της Fed, της αναπόφευκτης μετάδοσής του στην Ευρώπη εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη, διευρύνει το πλεονέκτημα των short.

Στις 15.386 (-1,58%) ο DAX, στις 7.737 (-1,88%) ο FTSE 100, με την αγορά του Λονδίνου πιο ευάλωτη από αυτή της Φρανκφούρτης στις εισαγόμενες πιέσεις από τη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, από τις 3.953 μονάδες «έδειχναν» τα futures του S&P 500, με ζητούμενο ερώτημα εάν και πώς θα μπορούσε να βγει αντίδραση από χαμηλότερα επίπεδα, πέριξ των 3.930-3.920 μονάδων. Συνεκτιμώντας πως σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση μιας έντονης εβδομάδας, που εύλογα οδηγεί αρκετούς να κλείσουν θέσεις τους.

Σε αναζήτηση καταφυγίων οι επενδυτές στην Ευρώπη με ράλι για τα ευρωομόλογα και συνδυαστικά το sell off στις ΗΠΑ. Στα αρνητικά ο επίμονα υψηλός (δομικός) πληθωρισμός (κυρίως Γερμανία) και η «βουτιά» για τον τραπεζικό κλάδο. Η μεγαλύτερη για τον Eurostoxx Banks από τον Ιούνιο 2022, τάση που «χτυπά» και το ΧΑ.

Πάνω από 5% η διόρθωση για τον ΔΤΡ, σωρευτικά 13% σε διάστημα εβδομάδας, διευρύνοντας περαιτέρω τους εγκλωβισμένους σε βραχυπρόθεσμο διάστημα. Χρηματιστές αποδίδουν την έκταση της διόρθωσης αφενός στην υπεραπόδοση (μέχρι και 28/2) που ακόμη και τώρα «γράφουν» οι πιο μεσοπρόθεσμοι, αφετέρου στις έξωθεν πιέσεις.

Πιεστικότερες και για τον λόγο της διαφαινόμενης απομάκρυνσης της προοπτικής διανομής μερίσματος (από κέρδη 2022), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα. Οι δηλώσεις Φ. Καραβία για το «κλειδί» ανταμοιβής των μετόχων με πρόταξη της επαναγοράς του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ επενεργούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τις 835,88 το «άνοιγμα» για τον ΔΤΡ με μικρό πτωτικό χάσμα, που στο πρώτο ημίωρο εκτάθηκε προς τις 810 μονάδες -όπου και η κοντινή βραχυπρόθεσμη στήριξη-, περιοχή που άντεξε μέχρι τις 12:10. Σημείο της συνεδρίασης όπου εντάθηκαν οι πωλήσεις στο «καρέ» των τραπεζικών, με συνέπεια την απώλεια και των 800 μονάδων, εξέλιξη που επιτάχυνε τις ρευστοποιήσεις. Το πιθανότερο, σύμφωνα με χρηματιστές, να ενεργοποιούνται μηχανισμοί «αναγκαστικού κλεισίματος θέσης» μάλλον από hedge funds.

Πιεστικότερες οι πωλήσεις στην Alpha Bank, συνακόλουθα η ισχυρότερη διόρθωση συγκριτικά με Πειραιώς, Εθνική και Eurobank. Ενδεικτικό το παρακάτω διάγραμμα της μετοχής.

 

Θυμίζω πως από την ανάρτησή μας στον Εκηβόλο είχε επισημανθεί το «σήμα εξόδου σε εβδομαδιαίο» που είχε δώσει ο ΔΤΡ.

Στο 1,99 (-4,33%) η Πειραιώς, στο 1,314 (-3,35%) η Eurobank, στα 4,615 (-3,85%) η Εθνική με τη (συνολικά) μεγαλύτερη αξία συναλλαγών συγκριτικά με blue chips, λ.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, Mytilineos, Motor Oil, Coca Cola, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.ά.

Από την αρχή της συνεδρίασης ηπιότερες -συγκριτικά πάντα- οι πιέσεις για την πλειονότητα των blue chips, με αποτέλεσμα τη μικρότερη διόρθωση του δείκτη. Από τις 2.622,45 στις 2.560 με μικρή ανάσχεση προς τις 2.570 (-2,60%) νωρίτερα, στις 14:10.

Μόνη μετοχή χωρίς αρνητικό πρόσημο -από τα 21 blue chips- ο ΟΠΑΠ (14,52) και μόλις μία με απώλειες μικρότερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας του ΕΛΛΑΚΤΩΡα (στο 1,996 με μείον 0,45%).

Στα 57 εκατ. ο τζίρος, με τις πρώτες εντολές από Λονδίνο να περνούν ήδη στο σύστημα, εκτιμάται πως θα υπερβεί τα 100 εκατ., θα αφορά δε κυρίως ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων, επικεντρωμένες περισσότερο στον τραπεζικό κλάδο.

Μόλις 12 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 90 με αρνητικό, σχέση ενδεικτική του μίνι ξεπουλήματος που εξελίσσεται στο ΧΑ. Πλέον με απώλειες μεγαλύτερες του 5% σε διάστημα εβδομάδας, η πρώτη με τόσο ισχυρή διόρθωση σε διάστημα 5 μηνών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v