Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείχνει... χαρακτήρα το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα και το κομμένο μέρισμα της Coca Cola. Μετοχές... αιχμής οι ΟΠΑΠ και Aegean. Σε ποια «χαρτιά» τοποθετούνται οι long.

Δείχνει... χαρακτήρα το Χρηματιστήριο

Mε την προσοχή στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης οι επενδυτές από Φρανκφούρτη μέχρι Χρηματιστήριο Αθηνών.

Προσεκτική η κατ' αρχάς αντίδραση των πιο βραχυπρόθεσμων, καθώς τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε «γύρισμα» κατά 0,48% υψηλότερα, στις 4.140 μονάδες. Στο 19,51 ο δείκτης VIX/CBOE, αποτυπώνοντας την κοινή εκτίμηση πως ακόμη και στο... και 1' θα εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο του ορίου για το χρέος των ΗΠΑ. Ωστόσο για τους traders έχουν δοθεί -αυτές τις ημέρες- ευκαιρίες για αποκόμιση κερδών από short θέσεις που με την κατάλληλη αφορμή θα μπορούσε να γυρίσουν σε long, όσο πλησιάζει η συνεδρίαση της Τετάρτης 31ης Μαΐου.

Εξελίξεις που έχουν προσδώσει ταχύτητα (και εύρος διακύμανσης) στα διεθνή χρηματιστήρια, περιθώρια για intraday και trading κινήσεις. Στις 15.790 από 15.872 μονάδες νωρίτερα ο DAX, με την τάση να διαμορφώνεται -σε σημαντικό βαθμό- από την ανάλογη φορά των futures του S&P500.

Στο ΧΑ, από τις 1.192,62 μονάδες οι εντολές, από τις 2.919,06 για τον FTSE25 -τεχνητό κατά κάποιο τρόπο το μικρό χάσμα, λόγω της αποκοπής μερίσματος 0,78/μτχ. της Coca Cola HBC-, από τις 957,68 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών.

Στα 3,8 εκατ. οι συναλλαγές στο αρχικό διάστημα της διολίσθησης της αγοράς, με άλλα 2,2 εκατ. όχι μόνο να επαναφέρουν την ισορροπία αλλά να δίνουν μικρό πλεονέκτημα στους αγοραστές.

Μετοχή αιχμής η AEGEAN, με ισχυρή άνοδο έως τα 9,24 ευρώ (νέο υψηλό) και την απάντηση να δίνεται -εν μέρει- στο... σφηνάκι του ΧΑΜαιλέοντα (της Τρίτης 23 Μαΐου).

Μετοχή αιχμής και ο ΟΠΑΠ -μετά την ανακοίνωση εχθές των μεγεθών 3μήνου-, με εύλογη δραστηριοποίηση αγοραστών έως τα 16,52 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές.

Ανάλογες και στη μετοχή της Quest, επίσης με αγοραστές, μετά την ανακοίνωση μεγεθών 3μήνου, επιβεβαιώνοντας όσους εδώ και μέρες συνεκτιμούν τα οικονομικά μεγέθη, τις διεργασίες/εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα η διαφοροποίηση της στόχευσης των επενδυτών και σε τίτλους πέραν των συνήθων 4-6, δηλαδή τραπεζικών και εναλλάξ σε κάποιο συγκεκριμένο blue chip.

ΟΠΑΠ, Alpha Bank με αγορές σταδιακά από τις 10:50 προς το 1,36 ευρώ, AEGEAN, OTE, ΔΕΗ, Εθνική, Mytilineos, Quest, Eurobank, Jumbo, Cenergy Holdings με την αποτίμηση όλο και εγγύτερα προς το όριο του ενός δισ.

Ικανοποιητική η ροή εντολών, μετά την εξισορρόπηση τάσης μεταξύ πωλητών-αγοραστών, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να παραπέμπουν στην εκτίμηση ότι ένα σημαντικό μέρος της «εξαέρωσης» των traders επιχειρήθηκε εχθές. Συνεδρίαση που ο τζίρος ήταν αρκετά λιγότερος από αυτόν της Τρίτης και στο ένα/τρίτο της θεαματικής ανόδου τη Δευτέρα.

Σε νέα υψηλά η ΚΡΙ-ΚΡΙ (7,70) με την Αλεξάνδρα Γκίτση να αναλύει τα θετικά μεγέθη 3μήνου, με αγοραστές Intrakat (1,746), Ideal Holdings (4,73), Cenergy Holdings (νέο ιστορικό υψηλό στα 5,26), Profile (3,40), μετά το mini placement 1,74% ιδίων μετοχών, Entersoft (4,75) από τις 49 μετοχές με θετικό πρόσημο.

Εναντι 19 με αρνητικό, σε μία συνεδρίαση όπου επικρατεί ψύχραιμη στάση τόσο από πωλητές όσο από αγοραστές. Αποτέλεσμα η συντήρηση της long τάσης σε εβδομαδιαία μέτρηση. Στο 5,59% για τον ΓΔ, με 10,33% για τον ΔΤΡ και 5,96% για τον FTSE25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v