Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2023

Τα «αστάθμητα» της επόμενης κάλπης - ΣΥΡΙΖΑ: H παιδική χαρά και το... χαστούκι - PWC: Προβλήματα «down under» - Σφηνάκια για ΜΟΗ, Aegean

Τα «αστάθμητα» της επόμενης κάλπης - ΣΥΡΙΖΑ: H παιδική χαρά και το... χαστούκι - PWC: Προβλήματα «down under» - Σφηνάκια για ΜΟΗ, Aegean

ΣΥΡΙΖΑ: Η πανωλεθρία φέρνει παραζάλη και οι επόμενες εκλογές απέχουν περίπου ένα μήνα. Το γεγονός ότι ήδη στην (προς το παρόν, τουλάχιστον) αξιωματική αντιπολίτευση αρχίζουν να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι οδεύουν προς ένα ακόμη μεγάλο λάθος. Καλύτερα θα ήταν να κοιτάξουν προς τα μέσα και να δουν τι ΔΕΝ έκαναν οι ίδιοι -και τα λάθη που έκαναν- σε όλη την προηγούμενη τετραετία, αλλά και στη διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Καλό θα είναι επίσης να διαβάσουν προσεκτικά τη σκληρή κριτική που άσκησε ο άλλος… Τσίπρας, ο Γιώργος, μέσω κοινωνικών δικτύων, γράφοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ πολλών άλλων: «Η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι. Μας έφτυσαν, δεν βρέχει. Το χαστούκι είναι η τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτούμε. Η δεύτερη ευκαιρία που μας δόθηκε με το 32% του 2019 δεν υπάρχει πια».

ΥΓ: Πότε επιχείρησε αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ, μήπως και εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της απλής αναλογικής; Ποτέ είναι η απάντηση, ούτε εμπρός ούτε και πίσω από τους φακούς της δημοσιότητας, εξ όσων γνωρίζουμε. Τους είχαν για ξοφλημένους, σχεδόν μέχρι προχθές…

 

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες στη δεύτερη κάλπη; Ναι, απαντούν οι ειδικοί. Ο ένας έχει να κάνει με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, αφού ΜέΡΑ25, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας έφτασαν κοντά στη βρύση αλλά… νερό δεν ήπιαν.

Με ενισχυμένη αναλογική περισσότερα κόμματα; θα ρωτήσετε; Ορθή, θεωρητικά, η παρατήρηση αλλά όπως έδειξαν οι προχθεσινές εκλογές, με απλή αναλογική συμβαίνει να περάσουν τον πήχη λιγότερα κόμματα, οπότε μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Ειδικά τώρα που δεν υπάρχει δίπολο που να διεκδικεί τη νίκη, συνθλίβοντας τους μικρούς, παρά ένας κραταιός πόλος.

Αυτή η παράμετρος είναι που θα προβληματίσει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (όπου και βρίσκονται τα κάστρα Βελόπουλου και ΝΙΚΗΣ), μαζί με την περίπτωση να καταγραφεί μεταφορά ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ (που ανεβαίνει), καθώς το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο εξασθενεί μαζί με τον... ΣΥΡΙΖΑ.

Ομοίως ο τελευταίος έχει να αντιμετωπίσει τυχόν νέες απώλειες τόσο προς τα αριστερά του όσο και προς το ΠΑΣΟΚ, που εμφανώς θέλει να διεκδικήσει ξανά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τη Νέα Δημοκρατία, πολλά θα κριθούν ως προς το μέγεθος της «πρωτιάς» (αυτή δεν αμφισβητείται) από τυχόν λάθη μεγάλης σιγουριάς και ενδεχόμενα κρούσματα αλαζονείας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η μάχη είναι ξεκάθαρα σε ανηφορικό έδαφος. Πολύ δύσκολα πλέον τα πράγματα για ένα κόμμα που δεν είχε ποτέ μηχανισμούς στην κοινωνία αντίστοιχους με το εκλογικό του μέγεθος, ούτε ιστορικά συνδεδεμένη μεγάλη μάζα ψηφοφόρων.

Για το ΠΑΣΟΚ ωστόσο μια περαιτέρω ενίσχυση των ποσοστών του φαντάζει απολύτως εφικτή.

 

 

PWC: Mπορεί στην Ελλάδα να τα πηγαίνει πρίμα, σοβαροί μπελάδες έχουν προκύψει όμως «down under», όπως αποκαλείται συχνά η Αυστραλία (και η Νέα Ζηλανδία), λόγω του ότι κείται στο Νότιο Ημισφαίριο, «κάτω από» άλλες χώρες της υφηλίου.

Στην Αυστραλία, ξέσπασε σοβαρό σκάνδαλο, καθώς στελέχη της PWC που συμβούλευαν την κυβέρνηση σε σχέδια καταπολέμησης της φοροαποφυγής από πολυεθνικές εταιρείες, με επίκεντρο το transfer pricing, κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν την εμπιστευτική πληροφόρηση που απέκτησαν για να «κοψο-ράψουν» μεθόδους… φοροαποφυγής σε μεγάλους πελάτες τους, μεταξύ αυτών, πιστεύεται αρκετοί γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ.

Η υπόθεση έχει φτάσει πλέον και στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας, ενώ από την πλευρά της PWC έχει σπεύσει επιτόπου και μέρος του διεθνούς management team για να διαχειριστεί την κρίση. Ήδη έχουν παραιτηθεί ο CEO της PWC στην Αυστραλία, καθώς και δύο ακόμη υψηλόβαθμα στελέχη.

Ίσως το πιο λεπτό σημείο της υπόθεσης πλέον είναι ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ζητά τώρα τα ονόματα των εταιρειών που χρησιμοποίησαν την εμπιστευτική «κοπτορραπτική» για να αποφύγουν φορολόγηση.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την PWC. Αν τα δώσει, πάει περίπατο η εμπιστευτικότητα και η εύνοια των μεγαλοπελατών. Αν δεν τα δώσει, θα χάσει πολύ μεγάλο prestige ως ελεγκτικός οίκος και θα εξαγριώσει την πολιτική σκηνή της Αυστραλίας.

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Για την άνθηση που ζει στο μεταπανδημικό περιβάλλον ο κλάδος έχετε σίγουρα διαβάσει. Διψασμένοι για ταξίδια οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για τα εισιτήριά τους.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι οδηγός αυτής της εκρηκτικής αύξησης της ζήτησης είναι οι θέσεις VIP και business class!

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να προσαρμόσουν τα αεροσκάφη τους ώστε να προσφέρουν περισσότερες πολυτελείς θέσεις. Βλέπουν ότι η ζήτηση για «premium» θέσεις ανέκαμψε μετά την πανδημία γρηγορότερα από αυτή για τη συνολική και εκτιμούν ότι αυτό θα συνεχιστεί.

 

AEGEAN: Σε κινήσεις μείωσης δανεισμού προχωρά η αεροπορική αξιοποιώντας τις ισχυρές ταμειακές ροές που εξασφαλίζει η υψηλή κίνηση με ταυτόχρονη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και μείωση του εξόδου για καύσιμο.

Μετά την πρόωρη εξόφληση δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά δύο αεροσκαφών, που έχει αποκτήσει με χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

 

MOH: Επενδύσεις 170 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα της Motor Oil, με βάση τα σχόλια του Διοικητικού Συμβουλίου, για την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων αφορά σε έργα στο διυλιστήριο.

Ειδικότερα, περίπου 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, ένα επίσης σημαντικό ποσό θα διατεθεί για την έναρξη του έργου κατασκευής μίας νέας μονάδας διάσπασης προπυλενίου (Fluid Catalytic Cracker-FCC-propylene splitter), συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ.

Τέλος, θα διενεργηθούν οι συνήθεις και προγραμματισμένες δαπάνες συντήρησης, καθώς και σειρά έργων μικρότερης κλίμακας και νέα έργα για την επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v