Η βουτιά και τα νέα δεδομένα για το Χρηματιστήριο

Στις 1.286 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης σε συνεδρίαση με τζίρο 103 εκατ. ευρώ. Οι πιέσεις στις τράπεζες και ποια blue chips «υπέφεραν» περισσότερο. Η τεχνική εικόνα.

Η βουτιά και τα νέα δεδομένα για το Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να ηγείται της “νότιας” κίνησης, συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,14%.

Να σημειωθεί ότι το πτωτικό “πενταρέ” του Τραπεζικού δείκτη είναι αρνητικό ρεκόρ 11μηνου και παραπέμπει στην περίοδο από 1 έως και 7/9/2022, όταν ο ΔΤΡ είχε συμπληρώσει πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Η στήλη κατά τις αμέσως προηγούμενες μέρες είχε εντοπίσει την κόπωση της Αγοράς, τις ελεγχόμενες πιέσεις στις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και την έλλειψη διάθεσης του Δείκτη να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά 111 μηνών και απλά η σημερινή συνεδρίαση, ήλθε να επιβεβαιώσει το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό, “ότι δεν ανεβαίνει, κατεβαίνει”.

Την καθοδική εκτόνωση ενέτεινε το επιφυλακτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και οι κινήσεις “stop long” που ενεργοποιήθηκαν, μόλις ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα των 1300 μονάδων.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ιδιαίτερα βαρύνουσα, τεχνικά, σημασία, αποκτά η επόμενη στήριξη στις 1280 μονάδες, που άντεξε σήμερα, καθώς κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, θα ενεργοποιήσουν “εντολές πώλησης από τις παραλίες” και θα ανοίξουν την “καταπακτή”, για κίνηση του Δείκτη σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν δεκαπλάσιες των ανοδικών και όλα τα παραπάνω, με σημαντικότατη αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Επίσης το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ σηματοδοτεί το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 25 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 7/7/2023 (1278,3 μονάδες).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, την είσοδο της Πειραιώς στον MSCI Standard (από τον Small Cap) ανακοίνωσε ο Οίκος στην εξαμηνιαία αναθεώρησή του, με την οποία παράλληλα υποβιβάζει στον Small Cap την Τέρνα Ενεργειακή.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και οι τελευταίες πράξεις θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της Αγοράς στις 31 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως σήμερα στον εν λόγω δείκτη περιλαμβάνονται 10 μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley,η Πειραιώς εκτιμάται ότι μπορεί να έχει παθητικές εισροές $166 εκατ. Για την Τέρνα Ενεργειακή η διαγραφή μπορεί να οδηγήσει σε παθητικές εκροές ύψους $64 εκατ.”.

H Morgan Stanley υπολογίζει ότι η μετάβαση της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτης MSCI Greece Standard και αντίστοιχα η μετάβαση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap συνολικά θα αυξήσουν τη βαρύτητα της Χώρας στις Αναδυόμενες Αγορές του Οίκου MSCI από 0,46%, σε 0,47%

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και η σημερινή εικόνα εύκολης επικράτησης των “sellers”, ανησύχησε τους “καθησυχασμένους” εγχώριους αναλυτές, που μέχρι και χθες θεωρούσαν ότι οι “long” έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης και τώρα καλούνται να επαναπροσαρμόσουν τα τεχνικά τους μοντέλα και να “τραβήξουν νέες χαρακιές”, όσοι τουλάχιστον από αυτούς παραμένουν “επί των επάλξεων”.

Δεν χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου για πολλοστή φορά επιβεβαιώθηκε η γνωστή απόσυρση των αγοραστών, την πρώτη επιδείνωση του κλίματος.

Αλλαγή σκηνικού και ευδιάκριτη άνοδος των αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,81% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,10% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,841% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1281,88 μονάδες (-2,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1287,65 (-1,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1286,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,01%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, έφθασε στα 103,7 εκατ., από τα οποία τα 7,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΒΙΟ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ), ενώ ΠΕΙΡ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 103,7 εκατ., τα 94,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη πτωτική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 2,48%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 4,14%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 38,4% και ο ΔΤΡ κέρδη 63,83%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Με ισχυρή διόρθωση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, με την Αγορά να χάνει τις 1300 μονάδες", όπως σημειώνει η Merit Sec.

"Χωρίς κάποιο σημαντικό νέο, τις τελευταίες εβδομάδες η Αγορά συσσώρευσε σε ένα στενό εύρος διακύμανσης με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς όπως είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερο σχόλιό μας, η διάσπαση των επιπέδων 1350 - 1400 απαιτεί μεγάλους όγκους, καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, αλλά και ισχυρά επιχειρηματικά νέα.

Κατά την εκτίμησή μας, αυτή την στιγμή η Επενδυτική Κοινότητα έχει προεξοφλήσει ως ένα μεγάλο βαθμό, ότι το 2023 θα είναι μια αρκετά καλή χρονιά για τις Εισηγμένες του Χ.Α., επομένως σε αυτή την φάση η Αγορά προσπαθεί να καταλάβει αν και το 2024 θα υπάρχει συνέχεια στην άνοδο της κερδοφορίας, των μερισμάτων, επενδύσεων κλπ, ώστε να δικαιολογηθούν και μεγαλύτερες αποτιμήσεις.

Στο κομμάτι των αποτελεσμάτων οι ALPHA BANK και η COCA-COLA HBC ανακοίνωσαν ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, ενώ διατύπωσαν θετικό outlook για την συνέχεια.

Στο εξωτερικό η μηνιαία έκθεση του OPEC επανέλαβε την εκτίμηση ότι αναμένει υγιή Αγορά Πετρελαίου, καθώς υποστηρίζεται από τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Τεχνικά τα επόμενα σημεία στήριξης για τον Γ.Δ. βρίσκονται στα επίπεδα των 1278 και 1178 μονάδων ,ενώ τα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1294 και 1306 μονάδες

Σημαντικά μακροοικονομικά νέα περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα την Δευτέρα ανακοινώνεται η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας για τον μήνα Ιούλιο, ενώ την Τρίτη 15/8 αναμένουμε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Ιουλίου των Η.Π.Α.

Την Παρασκευή 18/8 θα δημοσιευτούν τα στοιχεία του CPI της Ευρωζώνης για τον περασμένο μήνα.

Πιθανόν το επόμενο διάστημα η Αγορά να κινηθεί κοντά στα επίπεδα των 1250 - 1300 μονάδων, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις των Οίκων αξιολόγησης για την Ελληνική Οικονομία, που αναμένονται τον Σεπτέμβριο”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Τελικά η υπέρμετρη αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί από την πλειονότητα των παραγόντων της Αγοράς, λόγω των επικείμενων αναβαθμίσεων της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και της ένταξης της ΠΕΙΡ στον δείκτη MCSI, δεν ήταν αρκετές να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1350 μονάδων και τον FTSE25 άνω των 3280 μονάδων, όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Αντιθέτως τις τελευταίες μέρες ήταν φανερή η αδυναμία για υψηλότερα επίπεδα, παρά τα καλά ανακοινωθέντα αποτελέσματα και την διάχυτη υποκινούμενη ευφορία.

Στο δια ταύτα & λαμβάνοντας υπ’ όψη τις μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις Διεθνείς Αγορές, αλλά και την γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέρη του Πλανήτη, θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική Αγορά να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την δύσκολη συνέχεια, που εκτιμούμε ότι διαμορφώνεται το 4ο τρίμηνο του 2023.

Όσον αναφορά τον Γενικό Δείκτη, μόνο επιβεβαιωμένη κίνηση άνω των 1325 μονάδων, αλλάζει την βραχυπρόθεσμη εικόνα μας σε θετική.

Η 1η στήριξη εντοπίζεται στο 1280 όπου ΚΜΟ expo 50 ημ. & πρόσφατο χαμηλό συγκλίνουν. Η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 1230 - 1210 μονάδων με την ζώνη fibο 38,2% της τελευταίας ανοδικής κίνησης (1000 - 1350) να συγκλίνει στις 1220 μονάδες.

Αντίστοιχα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης παλεύει να κρατήσει την σημαντική ζώνη των 3110 - 3100 μονάδων. Διάσπαση του επιπέδου αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες για επιστροφή στις 3065 & 3040 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται και η προσέγγιση της σημαντικότατης ζώνης στήριξης 2950 - 2920 μονάδων, που περικλείει και το επίπεδο fibo 38,2% (2953 μον.). Ανοδική κίνηση άνω 3200 με φίλτρο επιβεβαίωσης 2 ημερών, θα αλλάξει επί το θετικότερο την διαμορφούμενη μεσοπρόθεσμα αρνητική εικόνα της Αγοράς.

Συμπερασματικά, ακόμα και διόρθωση στα ανωτέρω επίπεδα των δεικτών & κατ’ επέκταση και των επιμέρους μετοχών δεν διαταράσσουν την μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση του 1ου εξαμήνου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Αγορές από την φύση τους εμπεριέχουν και πτωτικές κινήσεις. Το αν αυτές είναι διορθωτικές κινήσεις, για να πάρουν δύναμη οι αγοραστές για μια ανοδική συνέχεια, ή σηματοδοτούν το τέλος της ανοδικής κίνησης, μόνο με μελέτη, χρήση τεχνικής ανάλυσης και στρατηγικές διαχείρισης κίνδυνου μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Δεν ξεχνάμε το βασικότερο κανόνα. Πάση θυσία προστατεύουμε κερδοφόρες θέσεις, από το να γυρίσουν αρνητικές, με στρατηγικές ‘stop loss”, τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,9), Eurobank (5,8), ΟΠΑΠ (5,7), Εθνική (5,6), Μυτιληναίο (5,1), Πειραιώς (4,2), ΔΕΗ (3,8), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,5), Ελ. Πετρέλαια (2,5), Motor Oil (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν ΑΛΦΑ (-2,98%) και ΕΤΕ (-4,04%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΕΥΡΩΒ (-1,71%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΠΕΙΡ (-2,77%), με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “sellers”.

Μεταξύ 1082,83 (+0,25%) και 1040,33 μονάδων (-3,69%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1046,48 (-3,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1049,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,84%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1117 μονάδων. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 1004, 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Δεν είναι καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, επιβεβαιώνοντας την γενικευμένη εικόνα ρευστοποιήσεων.

Με θετικό πρόσημο μόνο η ΜΟΗ (+0,09%) και αμετάβλητη η μετοχή της ΑΡΑΙΓ (0%).

Από τις λίγες μετοχές που έδειξαν διάθεση να το “παλέψουν”, προκειμένου να αποφευχθεί η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ήταν ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (0%). Για την επιστροφή των αισιόδοξων, τεχνικά, σεναρίων, πρέπει ο τίτλος να αφήσει πίσω του την ζώνη 13,30 – 13,58 ευρώ, ενώ αν παραταθούν οι πιέσεις, η επόμενη, απολύτως κρίσιμη, στήριξη εντοπίζεται στα 12,00 ευρώ.

Αν και ήταν αναμενόμενη, από τους περισσότερους traders, η ανακοίνωση του Οίκου MSCI, για υποβάθμιση στον Small Cap της μετοχής της Τέρνας Ενεργειακή (-4,71%), ο τίτλος σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 10μηνου. Η επόμενη σημαντική στήριξη στα 16,20 ευρώ, ενώ για την ριζική αλλαγή της πτωτικής τάσης, πρέπει να υπερκεραστεί η ζώνη αντίστασης των 18,85 – 19,46 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+244,44%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+155,51%), ΑΡΑΙΓ (+140,08%), ΠΕΙΡ (+133,94%), ΜΑΘΙΟ (+122,22%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+118,49%), ΓΚΜΕΖΖ (+116%), CENER (+111,26%), ΙΝΚΑΤ (+109,59%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+109,18%), ΑΛΜΥ (+106,09%), ΞΥΛΠ (+105,13%), ΑΒΑΞ (+103,95%), ΒΙΟΚΑ (+101,91%) και ΞΥΛΚ (+101,49%)

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Η Διοίκηση της Ιντεάλ (-1,95%) στην τηλεδιάσκεψη ανέφερε πως η εξαγορά των Attica Stores θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και πως αναζητά νέες ευκαιρίες για εξαγορές στον κλάδο της Πληροφορικής. Το ανεκτέλεστο στον κλάδο ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Επίσης επανέλαβε την εκτίμηση για έσοδα 390 εκατ. ευρώ το 2023, EBITDA 51 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 52 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη ημέρα σημαντικής ανόδου για Frigoglass (+8,26%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Κτήμα Λαζαρίδη (+7,43%) και Κέκροπα (+2,06%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΝΤΟΠΛΕΡ (+0,78%), ΜΟΝΤΑ (+0,69%) και ΑΚΡΙΤ (+7,96%).

Δεν επιτρέπου σημαντική υποχώρηση στην ΔΟΜΙΚ (+1,45%), ενώ συνεχίζει, με λίγες συναλλαγές, να κλείνει πάνω από τα 14,00 ευρώ η ΑΑΑΚ (0%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (+0,57%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές).

Κάποιοι βαρέθηκαν να περιμένουν τις εξελίξεις στην ΙΝΤΕΤ (-6,08%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1281 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1273, 1268, 1227, 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1124 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3102 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3065, 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2725 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Με αξιοσημείωτες απώλειες η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0956 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για αύξηση της Παγκόσμιας ζήτησης Πετρελαίου το 2023, η οποία οδεύει προς το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ και προβλέπεται να φθάσει τα 102,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο ετησίως, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $1950 ο Χρυσός, οριακά ψηλότερα από τα $22,75 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $29350 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1845 το Ethereum.

Μικρή αύξηση 0,2% παρουσίασε το ΑΕΠ της Βρετανίας το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αρνητική ανάπτυξη.

Μικρή υποχώρηση εμφάνισε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία έφτασε στο 5%, από 5,3% τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τα στοιχεία της ΕΕ, διαμορφώθηκε στο 5,1%, ελαφρώς υψηλότερος από το αρχικό, προκαταρκτικό ποσοστό του 5%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει μεταβλητά είδη όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, έφτασε στο 5,1% τον Ιούλιο, από 5,3% τον Ιούνιο.

O δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,3% στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε σχέση με τον Ιούνιο, ελαφρώς περισσότερο από την άνοδο 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 0,8% τον Ιούλιο, από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 2,7%.

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 71,2 μονάδες, από 71,6 μονάδες τον Ιούλιο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,7 δισ. ευρώ, στα 87 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 2,3 δισ. ευρώ,

Η Barclays αναφέρει ότι “η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG) από την Scope Ratings, εφιστά την προσοχή στην πιθανότητα η Ελλάδα να αποκτήσει καθεστώς IG από τους μεγαλύτερους Οίκους αξιολόγησης. Η DBRS θα επανεξετάσει την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν η Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου, η S&P στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Οι αξιολογήσεις της S&P και της Fitch θα είναι αναμφισβήτητα οι πιο καθοριστικές για τις Αγορές, δεδομένου ότι οι εν λόγω Οίκοι αξιολογούν σήμερα την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την IG και τείνουν να θεωρούνται μαζί με τη Moody's σε βασικούς δείκτες ομολόγων”.

Η Βρετανική Τράπεζα αναφέρει ότι “οι επικείμενες αναβαθμίσεις από τους εν λόγω Οίκους δεν είναι εντελώς δεδομένο γεγονός”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ, CENER, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική ΕΕΕ, Quest, Autohellas, TITC.

Κακή η τελική εικόνα με 13 ανοδικούς τίτλους, έναντι 114 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.590 συμβόλαια).

Στα 3.026 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.246 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.882 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.882 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 81 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 81 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.467, 1.610 για τον Αύγουστο και 857 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.106,25), κινήθηκε μεταξύ 3.093 και 3.157,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 36, 36 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.066,5), κινήθηκε μεταξύ 1.066,5 και 1.075,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.040).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (14.686), Eurobank (3.652), Πειραιώς (10.628), Εθνική (1.690), ΔΕΗ (2.807), Ιντρακάτ (344), ΕΧΑΕ (693), Αεροπορία Αιγαίου (201), Cenergy (127), ΑΔΜΗΕ (1.766), ΟΤΕ (631), Ελ. Πετρέλαια (145), Ιντρακόμ (310), Μυτιληναίο (248), ΟΠΑΠ (332), Τέρνα Ενεργειακή (622), Lamda Development (155), Viohalco (119).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 228.259, Πειραιώς 77.487, Eurobank 40.262, Εθνική 18.007, ΑΔΜΗΕ 19.044, ΔΕΗ 30.749, ΟΤΕ 11.834, ΤΕΝΕΡΓ 12.731.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.567.065 τεμ., (από 58.567.065 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.527.383 τεμ. (1.547.049), Eurobank 34.119.736 τεμ. (34.119.736), ΟΠΑΠ 1.562.175 τεμ. (1.562.175), Εθνική 8.975.551 τεμ. (8.975.551), ΟΤΕ 1.754.368 τεμ. (1.737.190), Πειραιώς 802.707 τεμ. (802.707).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v