Χρηματιστήριο: Βύθιση τζίρου σε χαμηλό 59 συνεδριάσεων

Υποτονικές κινήσεις για την πλειονότητα των τίτλων. Ξεχώρισαν Σαράντης, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Helleniq Energy. Οι πωλητές επικράτησαν σε Alpha Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Χρηματιστήριο: Βύθιση τζίρου σε χαμηλό 59 συνεδριάσεων

Κίνα και Ρώμη, επανέφεραν σε θετικό βηματισμό τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, έστω και αν υποχώρησαν αισθητά από τα πρωινά υψηλά και την επιστροφή των αγοραστών εκμεταλλεύθηκε και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κινούμενος μόνιμα σε θετικό έδαφος, αλλά με χαμηλά τον πήχη των απαιτήσεων για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Κύρια αιτία των χαμηλών προσδοκιών, η νέα υποχώρηση του τζίρου και η σαφώς κουρασμένη εικόνα, για τις περισσότερες από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Παίρνοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά και ξεκινώντας από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, οι επενδυτές τιμολόγησαν θετικά τις ειδήσεις από Κίνα και Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, έκανε πίσω η Ιταλική Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές, μετά την αιφνίδια απόφαση επιβολής έκτακτης φορολόγησης στα υπερκέρδη των Ιταλικών Τραπεζών. Σε διευκρινιστικές δηλώσεις, η Ρώμη γνωστοποίησε ότι “ο έκτακτος φόρος δεν θα υπερβαίνει το 0,1% των συνολικών Περιουσιακών Στοιχείων του εκάστοτε Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, ενώ όσες Τράπεζες έχουν ήδη προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων προς τους καταθέτες, δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο από την εφαρμογή του νέου κανονισμού”.

Από την άλλη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα πέρασε σε αρνητικό έδαφος τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά έπειτα από δυο χρόνια και πλέον. Kατέγραψε τον Ιούλιο μείωση 0,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Κινεζική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ερχόμενοι “εντός των τειχών”, ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων, ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί και πριν την εκκίνηση της συνεδρίασης στο Χ.Α. οι Alpha Bankκαι Coca Cola, ενώ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, έπαιξε και η αίσθηση ότι συνεχίζονται τα επιχειρηματικά deals, καθώς, σε δικαίωση του “Euro2day.gr”, ανακοινώθηκε η εξαγορά της Volterra, που άνηκε στην Άβαξ, από την Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με όσους παράγοντες της Αγοράς έχουν απομείνει στις “επάλξεις”, “η ‘νηοπομπή’ των θετικών ειδήσεων συνεχίζεται, όμως η εποχικότητα και ο χαμηλός τζίρος, δίνουν την εντύπωση ότι το ταμπλώ έχει προεξοφλήσει όλη την θετική ειδησεογραφία και περιμένει τον επόμενο ανοδικό καταλύτη, για να ‘γράψει’ υψηλότερες αποτιμήσεις”.

Επόμενη σημαντική ημερομηνία, αύριο το βράδυ 10 Αυγούστου, όταν και θα γίνει γνωστό αν η Τρ. Πειραιώς προστεθεί στον δείκτη MSCI Standard Greece. Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και οι τελευταίες πράξεις θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της Αγοράς στις 31 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως σήμερα στον εν λόγω δείκτη περιλαμβάνονται 10 μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

Επίσης αύριο, η Εταιρεία Τεχνολογίας “DOTSOFT” θα κάνει ντεμπούτο στην Εναλλακτική Αγορά, ΕΝ.Α. PLUS, του Χ.Α., με τιμή εισαγωγής τα €3,85 ανά μετοχή.

Μπορεί να ήταν απόλυτα αναμενόμενη, αλλά δεν παύει να προβληματίζει η συνεχόμενη διολίσθηση του τζίρου (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 59 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 18/5, στα 64,9 εκατ.), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια και για τις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Πλάγια κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,78% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,03% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,777% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1321,73 μονάδες (+0,80%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1317,8 (+0,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1317,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 65,2 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 65,2 εκατ., τα 54,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο των προηγούμενων ημερών και με υποτονική διάθεση, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος που είναι περιορισμένο λόγω εποχικότητας. Η Alpha Bank βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω των καλύτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου όπως και η Coca Cola. Η αναδιάρθρωση του MSCI αύριο το βράδυ, είναι πιθανό να περιλαμβάνει την προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Οι ΕΕΕ και Alpha Bank ανακοίνωσαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους. H τεχνική εικόνα του ΓΔ διαταράχθηκε και η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πλέον πτωτική. Πλησιέστερη στήριξη στις 1307 μονάδες και ακολουθεί η κρισιμότερη των 1300 μονάδων που ζητείται να επιβεβαιωθούν ώστε να αναπτερωθεί το ηθικό των αγοραστών”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο Γενικός Δείκτης τον τελευταίο μήνα συσσωρεύει μεταξύ 1300 - 1350 μονάδων με μειούμενο όγκο συναλλαγών, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Σε συσσώρευση βρίσκονται και οι Τράπεζες, με τον Τραπεζικό δείκτη να συναντά ισχυρή αντίσταση στις 1100 μονάδες.

Παρόλα αυτά, περίπου οι μισές Εταιρείες του FTSE25, πραγματοποίησαν υψηλό 52 εβδομάδων αυτό το χρονικό διάστημα.

Όπως έχουμε αναφέρει και στα προηγούμενα σχόλιά μας, το επενδυτικό ενδιαφέρον το τελευταίο τρίμηνο έχει μετατοπιστεί σε Εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τις έξι μετοχές του ΓΔ που παρουσιάζουν μηνιαία απόδοση από +10% - +44% (ΑΛΜΥ, ΕΚΤΕΡ, ΙΝΚΑΤ, ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΣΕΝΤΡ) καμία δεν ανήκει στον FTSE25, ενώ ταυτόχρονα σχετίζονται άμεσα, ή έμμεσα με τις Κατασκευές και την Πληροφορική. Αυτό το trend αναμένουμε να συνεχιστεί, ενώ έχουμε μπει ήδη σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, που θα καθορίσουν εν πολλοίς την πορεία των μετοχών μεμονωμένα”, τονίζει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος HellenicAmerican Sec.).

“Μια κατάρα για τον επενδυτή είναι να χάνει λεφτά όταν το Χρηματιστήριο πέφτει. Μεγαλύτερη όμως είναι να μην βγάζει λεφτά όταν το Χρηματιστήριο ανεβαίνει, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Όπως έχουμε σχολιάσει πολλάκις, σε όλο αυτό το διάστημα της ισχυρής ανόδου, πέραν από τη μεγάλη απόδοση, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ποιότητα της κίνησης.

Ωστόσο, μαζί με την ποιότητα έχει επανέλθει στο Χρηματιστήριο και ένα χαρακτηριστικό που εξέλειπε, αυτό της διαφοροποίησης από τίτλο σε τίτλο.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν τίτλοι που κινούνται διαφορετικά από άλλους και μάλιστα πολύ διαφορετικά, ώστε να αναδεικνύεται και η ανάγκη για ορθή διάρθρωση χαρτοφυλακίου.

Η πρώτη απογοήτευση έχει έρθει από τον ΟΤΕ. Στο 12μηνο είναι ουραγός στον 25άρη και μάλιστα με σημαντική απομείωση.

Σε εταιρικό επίπεδο, ο ΟΤΕ παραμένει ο στιβαρός Όμιλος που γνωρίζουμε. Κανένα σημαντικό γεγονός, ή εξέλιξη δεν δικαιολογεί την ως άνω αναφερθείσα αποστασιοποίηση των επενδυτών και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να μοιάζει έως και πτωτική η μετοχή, σε ένα ταμπλώ όπου 70 μετοχές έχουν δει πολυετή, ή ιστορικά υψηλά το τελευταίο διάστημα.

Και μάλιστα, εν αναμονή μιας αναβάθμισης που θα φέρει νέα κεφάλαια, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος “πρέπει” να πάει στον ΟΤΕ, λόγω της ειδικής θέσης στην Αγορά, αλλά και της συσχέτισης με την Deutsche Telekom.

Η δεύτερη απογοήτευση έρχεται από την ΤΕΝΕΡΓ. Η κακή επίδοση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά από την σοβαρή απομείωση τον τελευταίο μήνα,, που θα μπορούσε κάποιος να δικαιολογήσει μόνο σε κάποια προεξόφληση για την αποτυχία του σχεδίου πώλησης. Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τη συμπεριφορά της μετοχής της Μητρικής ΓΕΚ.

Κατά τα λοιπά, η ΤΕΝΕΡΓ αφορά σε μια πολύ καλή περίπτωση σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, με το αντικείμενο εργασιών της να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον όλο αυτά τα χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι η μετοχή έχει είχε 2 ευρώ πριν 7 χρόνια.

Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να αγοράζει τις ‘ουρές’, με το επιχείρημα ότι θα υπεραποδώσουν στο μέλλον για να ‘προλάβουν’ την κίνηση, πρέπει να έχει υπόψη του δύο πράγματα, πέραν της δυνητικής κερδοφορίας (αν επιτευχθεί): Πρώτον, υποαποδίδουν για κάποιον λόγο, όπως υπεραποδίδουν οι ‘νικητές’ για άλλον λόγο και δεύτερον, στην περίπτωση που η Αγορά γυρίσει διορθωτική στο σύνολό της, πιθανότατα θα είναι και οι πρώτες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες. Αύριο βράδυ αναμένεται ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση του MSCI Standard Index” τονίζει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,1), Eurobank (5,9), Εθνική (5,8), ΟΠΑΠ (5,8), Μυτιληναίο (5,2), Πειραιώς (4,4), ΔΕΗ (3,9), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,6), Ελ. Πετρέλαια (2,6), Motor Oil (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με το τελικό κλείσιμο να είναι μακριά από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-1,43%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,595 ευρώ (+1,24%), της ΕΤΕ (-0,16%) μέχρι τα 6,44 ευρώ (+0,97%), της ΕΥΡΩΒ (+0,96%) μέχρι τα 1,5915 ευρώ (+1,37%) και της ΠΕΙΡ (-0,79%) μέχρι τα 3,56 ευρώ (+0,39%).

Μεταξύ 1091,36 (+0,64%) και 1078,27 μονάδων (-0,57%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1081,4 (-0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1081,6 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,26%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1117 μονάδων. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 1004, 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Η Διοίκηση της Alpha Bank (-1,43%) αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία το 2023, καθώς και για Απόδοση Ενσώματων Κεφαλαίων (RoTE), με τον στόχο να υπερβαίνει πλέον κατά πολύ το 11% (από 10% προηγουμένως), σε σύγκριση με το 7,5% που σημειώθηκε το 2022.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε πρόωρη πληρωμή ποσού 8 δισ. ευρώ από την χρηματοδότηση, την οποία έχει αντλήσει, μέσω του προγράμματος στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) προχώρησε εντός του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης η Alpha Bank. Έτσι, στο τέλος Ιουνίου η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μειώθηκε σε 5,037 δισ. ευρώ και το ενεργητικό της Τράπεζας σε 72,9 δισ. ευρώ. Η πρόωρη επιστροφή χρηματοδότησης στην ΕΚΤ αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καταθέσεων, τις εκδόσεις ΑΤ1 και senior preferred bonds και την αύξηση των πράξεων repos”.

Με σαφή υπεροπλία των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά μόνο οι ΑΡΑΙΓ (-0,93%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,39%), ΛΑΜΔΑ (-0,36%) και ΜΠΕΛΑ (-0,75%). Αμετάβλητος ο τίτλος της TITC.

Με αύξηση 4% του όγκου πωλήσεων σε δημοσιευμένη βάση, ή μείωση 1% σε οργανική βάση, πέτυχε αύξηση εσόδων 19,3%, ή 17,8% αντίστοιχα η ΕΕΕ. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 385,7 εκατ. ευρώ, από 152,9 εκατ. ευρώ και σε συγκρίσιμη βάση ανήλθαν στα 389 εκατ. ευρώ, από 317 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,87%), σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν, αλλά υποχώρησε αισθητά από τα αρχικά υψηλά των 27,00 ευρώ (+2,47%).

Συνεχίζει να προβληματίζει η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 27,70 ευρώ (κλείσιμο 24/7). Αν συνεχιστεί η διολισθητική κίνηση, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 25,7 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Για να αλλάξει πίστα η μετοχή, χρειάζεται συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 28,60 ευρώ.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας, για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας VOLTERRA ΑΕ από την Άβαξ (+0,12%). Η Άβαξ θα εισπράξει κατά την ημερομηνία μεταβίβασης ποσό €6 εκατ. ως αρχικό τίμημα και ποσό €7 εκατ. ως προκαταβολή προσθέτου τιμήματος. Εφόσον συγκεκριμένες προϋποθέσεις της συναλλαγής εξελιχθούν ομαλά και επιτευχθούν συγκεκριμένοι μέσο και μακροπρόθεσμοι στόχοι, το συνολικό τίμημα μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των €24 εκατ. κατά το μέγιστο. H Συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις λοιπές Αρχές.

Δεύτερη, ήπια ανοδική κίνηση από τη μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+0,88%). Οι αγοραστές έχουν σαν πρώτο στόχο την επαναπροσέγγιση των 38,00 ευρώ, ενώ η όποια διόρθωση δεν θα πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 34,22 ευρώ.

Αθόρυβη αναρρίχηση, αλλά και ανοδικό “πενταρέ” για τη μετοχή της Σαράντης (+5,42%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 18 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 8,96 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 7,26 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+245,68%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+160,24%), ΠΕΙΡ (+144,65%), ΑΡΑΙΓ (+141,21%), ΜΑΘΙΟ (+125,4%), ΞΥΛΠ (+119,49%), CENER (+116,89%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+115,13%), ΓΚΜΕΖΖ (+113,56%), ΙΝΚΑΤ (+113,36%), ΑΒΑΞ (+111,84%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+112,71%), ΒΙΟΚΑ (+107,01%) και ΑΛΜΥ (+106,09%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+1,67%), μετά τις φήμες που διακινήθηκαν και θέλουν η Macquarie να είναι το φαβορί για το 20% της “Αριάδνης”, με τίμημα έκπληξη, όμως θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η σημαντική υποχώρηση της μετοχής από το υψηλό ημέρας των 2,52 ευρώ (+5,44%).

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα Επενδυτικά Σχήματα έχουν περάσει στη β’ φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση του 20% της “Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ”, Θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ: Η Κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund – Phaethon Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ιταλική Terna SpA και η State Grid International Development Belgium Limited (Θυγατρική της Κινεζικής State Grid).

Να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ τροποποίησε το οικονομικό του ημερολόγιο και σύμφωνα με ανακοίνωση, “η αποκοπή μερίσματος θα λάβει χώρα στις 4 Οκτωβρίου 2023 (αντί 28 Αυγούστου 2023).

Μόλις χθες η στήλη έγραψε ότι η Βιοκαρπέτ (+3,17%), δεν έχει πει την τελευταία ανοδική της λέξη και σήμερα ο τίτλος επιχείρησε την ανοδική διαφυγή, αναρριχόμενος μέχρι τα 3,47 ευρώ (+10,16%), όμως αμέσως μετά βγήκε “μηχανάκι πωλήσεων” στα 3,30 ευρώ. Η μετοχή σε νέα υψηλά 193 μηνών, αλλά πολύ χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό. Συνήθως τα νούμερα που “βλέπει” ένας τίτλος στο ταμπλώ, τα “ξαναβλέπει”.

Μετά από οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η ΕΧΑΕ (+0,96%), μετά από πέντε το ΓΚΜΕΖΖ (+3,75%), ενώ “τρίο” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Κρι Κρι (-0,71%).

Σε υψηλό 28 μηνών η Ίλυδα (+3,12%), σε νέα ιστορικά υψηλά, σε κλείσιμο, η Epsilon Net (+1,80%).

Εξαιρετικά αρνητική ένδειξη, το σημερινό κλείσιμο της ΙΝΤΕΤ (-3,61%) κάτω από τα 1,50 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών σε Γενική Εμπορίου (+2,58%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,72%), Unibios (+1,72%), Profile (+0,45%), Δομική Κρήτης (+6,06%) και Ιντεάλ (+2,18%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΠΡΔ (+4,44%), ΣΑΤΟΚ (+3,70%), ΜΕΒΑ (+1,54%), ΕΛΒΕ (+0,97%), ΠΛΑΚΡ (+1,81%), ΧΑΙΔΕ (+1,97%), ΣΠΙ (+2,34%), ΑΤΕΚ (+9,30%), ΛΑΝΑΚ (+4,69%), ΟΠΤΡΟΝ (+3%) και ΔΡΟΜΕ (+2,71%).

Η παροχή εξουσιοδότησης προς το ΔΣ να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας έως το ποσό των 111,4 εκατ. ευρώ με την έκδοση κοινών μετοχών και να ορίσει τους όρους και το χρονοδιάγραμμα, όπως και την τιμή της έκδοσης και τα κριτήρια κατανομής, περιλαμβάνεται στα θέματα της γ.σ. της Intralot (30/8). Η συγκεκριμένη έγκριση θα έχει ισχύ έξι μήνες από τη γ.σ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1281 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1273, 1268, 1227, 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1121 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3102 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3065, 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2717 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με μικρά κέρδη και μακριά από τα πρωινά υψηλά η Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0980 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $1950 ο Χρυσός, προς τα $22,75 υποχωρεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $29700 το Bitcoin, προς τα $1850 αναρριχάται το Ethereum.

“Τα στοιχεία που έδειξαν πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή και του δείκτη τιμών παραγωγού στην Κίνα, θα ενισχύσουν τις ανησυχίες για την κατάσταση της Κινεζικής Οικονομίας και των παραδοσιακών μέτρων τόνωσης”, προειδοποίησε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

“Οι Τράπεζες των ΗΠΑ υπέστησαν ζημιές $18,9 δισ. από μη εξυπηρετούμενα δάνεια το δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια, καθώς αυξάνονται οι χρεοκοπίες μεταξύ των κατόχων πιστωτικών καρτών και των δανειοληπτών στον τομέα των Εμπορικών Ακινήτων” όπως μετέδωσαν οι Financial Times.

“Η Κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να ανακοινώσει την Τετάρτη νέους περιορισμούς στις επενδύσεις Αμερικανικών Εταιρειών στην Κίνα, οι οποίες αφορούν ευαίσθητες Τεχνολογίες”, σύμφωνα με τους New York Times.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ. ευρώ, στα 89 δισ. ευρώ.

H BοfA διατηρεί τη σύσταση “αγορά” για την Coca Cola HBC με τιμή - στόχο τα 33 ευρώ. H Αμερικανική Επενδυτική Τράπεζα εξηγεί ότι η Coca Cola HBC, για άλλη μια φορά, παρουσίασε πολύ ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία χαρακτηρίζει πολύ ανώτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, παρά το δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον.

Η Alpha Bank νίκησε εύκολα τις προβλέψεις, καθώς τα καθαρά κέρδη της ξεπέρασαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 22%” τονίζει η Axia σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 2 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Alpha Bank και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Cenergy.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 64 ανοδικούς τίτλους, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.789 συμβόλαια).

Στα 3.736 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.833 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.882 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.880 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 81 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 81 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.279, 648 για τον Αύγουστο και 631 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.187,5), κινήθηκε μεταξύ 3.178 και 3.199,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.102,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.034).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.079), Eurobank (1.451), Πειραιώς (1.348), Εθνική (544), ΔΕΗ (260), Ιντρακάτ (394), ΕΧΑΕ (230), Ιντρακόμ (103), Αεροπορία Αιγαίου (128), Cenergy (230), ΑΔΜΗΕ (3.554).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 230.103, Πειραιώς 75.439, Eurobank 39.521, Εθνική 17.981, ΑΔΜΗΕ 21.366, ΔΕΗ 30.823, ΟΤΕ 11.779, ΤΕΝΕΡΓ 12.689.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.567.065 τεμ., (από 58.567.065 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.547.049 τεμ. (1.547.049), Eurobank 34.119.736 τεμ. (34.153.319), ΟΠΑΠ 1.562.175 τεμ. (1.561.212), Εθνική 8.975.551 τεμ. (8.977.594), ΟΤΕ 1.720.735 τεμ. (1.713.104), Πειραιώς 802.707 τεμ. (802.632).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v