Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ σε συνέχεια της αντίδρασης της Παρασκευής, παρά το αρνητικό κλίμα διεθνώς. Στις τραπεζικές μετοχές τα βλέμματα, ποια blue chips είναι στο προσκήνιο.

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο

Με απώλειες οι αγορές στην Ασία -προβληματίζει η ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας-, σε αναμονή ανακοίνωσης στοιχείων πληθωρισμού/ΑΕΠ για ΗΠΑ-Γερμανία -προς το τέλος της εβδομάδας- και στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφατικός ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου.

Από την εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ -με την ανταγωνιστική διαδικασία να ξεκινά σήμερα-πριν την συνεδρίαση, στη διαδικασία εγγραφών για την αμκ της Optima Bank, ο κλάδος είναι στο προσκήνιο.

Προσφέρει 1,8 ευρώ ανά μετοχή η διοίκηση της Eurobank, με την τρέχουσα τιμή στο 1,52 και την αγορά να πιθανολογούσε μία ενδεχόμενη δυνητική στο 1,60 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές 6,8 εκατ. τμχ. την Παρασκευή η ανοδική διόρθωση 4,47% για το χαρτί, ενισχύοντας τις συνθήκες μόχλευσης, κυρίως από βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

Στις 946,29 (3,30%) ο Δείκτης Τραπεζών, μειώνοντας στο 3,76% την εβδομαδιαία διόρθωση, που παραμένει όμως διψήφια -11,29%- σε μηνιαία.

Πρακτικά, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μέρος του «εγκλωβισμένου χρήματος» θα επιδιωχθεί να αξιοποιήσει κάθε αντίδραση του κλάδου σε αυτές τις 5 συνεδριάσεις. Συνεκτιμώντας ότι την Παρασκευή αρκετοί διαχειριστές «κλείνουν βιβλία» 9μήνου.

Με τις τράπεζες στο προσκήνιο λοιπόν, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα (σήμερα-Παρασκευή), η μεταβλητότητα θα είναι ανάλογη (ή και ευρύτερη) από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Συνεδρίαση που το 34% της συνολικής αξίας συναλλαγών περιορίστηκε σε μόλις 3 μετοχές, των Πειραιώς, Eurobank, Εθνικής.

Χρηματιστές θεωρούν πως η τάση θα κριθεί στις λεπτομέρειες από τη συσχέτιση δυνάμεων πωλητών - αγοραστών, θυμίζοντας πως τις τελευταίες δύο Δευτέρες τα «υψηλά ημέρας» (στην αρχή της συνεδρίασης) αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για τους traders να κλειδώσουν υπεραξίες θέσεων που είχαν αποκτηθεί λόγω DBRS και Moody's.

Τεχνικά οι ενδείξεις για τον κλάδο παραμένουν ξεκάθαρα short, μένει να φανεί ωστόσο εάν θα μπορούσε να αλλάξει η τάση -σε long- στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή. Αναλυτικά τεχνικές συντεταγμένες θα αναφερθούν στον Εκηβόλο, όπως και για τον S&P500, σε αναμονή της ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, την Πέμπτη.

Σε ΟΠΑΠ, ΔEΗ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, OTE, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι κύριες εντολές των αγοραστών την Παρασκευή, με μέτριες συναλλαγές (συγκριτικά με την τραπεζική 3άδα) αλλά με εμφανείς διαθέσεις επαναφοράς.

Κοινός τόπος πως στα blue chips τοποθετούνται πολύ λιγότερα «γρήγορα κεφάλαια», ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι πιο μεσοπρόθεσμου (ή και μακροπρόθεσμου) προσανατολισμού, συνεκτιμώντας οικονομικά αποτελέσματα, διεργασίες/εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (σήμερα), ΚΡΙ-ΚΡΙ, Epsilon Net (αύριο) και Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ στη συνέχεια της εβδομάδας, με ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ στο τέλος της να ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα.

Από τα mid caps η προσοχή στην Epsilon Net -μετά και το «άδειασμα» 25% την προηγούμενη εβδομάδα- και τις όποιες διορθωτικές ενέργειες (λ.χ. Space Hellas) επιχειρεί η διοίκηση της εταιρείας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v