Χρηματιστήριο: Βγήκε αντίδραση αλλά με φτωχό τζίρο

Με οδηγό τράπεζες και Jumbo η κίνηση. Ενισχυμένες Motor Oil, Mytilineos και ΓΕΚ Τέρνα. «Κοκκίνησε» στο τέλος η ΔΕΗ. Πτώση για Viohalco. Στα 76 εκατ. ευρώ ο «καθαρός» τζίρος.

Χρηματιστήριο: Βγήκε αντίδραση αλλά με φτωχό τζίρο

Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να αντιδράσει στο πτωτικό “καρέ”, που είχε προηγηθεί, αλλά και να πάρει σχετική “απόσταση ασφαλείας”, από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1200 μονάδων.

Στην προσπάθεια αντίδρασης, αξίζει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. δεν είχε βοήθειες από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, που επέλεξαν να κινηθούν με μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές, καθώς η προοπτική τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών να μείνουν σε υψηλά επίπεδα για χρονική περίοδο μεγαλύτερη του αναμενομένου, συνεχίζει να προβληματίζει την Επενδυτική Κοινότητα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, έκλεισε τον κύκλο των ανακοινώσεων. Η BoJ κράτησε αμετάβλητη την πολιτική της, όπως αναμενόταν, διατηρώντας τα επιτόκια της σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Τράπεζα επανέλαβε τη δέσμευση της να κρατήσει την ιδιαίτερα επεκτατική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής "για όσο χρειάζεται προκειμένου να πετύχει τον στόχο, του 2% στον πληθωρισμό, με βιώσιμο τρόπο”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή αντίδραση, η οποία συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου, είχε σαν “κινητήριο μοχλό” τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τον τίτλο της Jumbo, μετά την ανακοίνωση της Διοίκησης για νέο μικτό μέρισμα – μαμούθ, ύψους 1,47 ευρώ ανά μετοχή, αλλά και τα υπεράνω των εκτιμήσεων κέρδη εξαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη.

Στην πορεία ακολούθησαν και άλλα, μη Τραπεζικά blue chips, ενώ ο σημερινός τζίρος υποχώρησε σε χαμηλό 12 συνεδριάσεων (ο αμέσως χαμηλότερος στις 6/9, με 74,78 εκατ.).

Σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των traders, έπαιξε και η ανακοίνωση για ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών από Εθνική και Πειραιώς (λεπτομέρειες στην συνέχεια του σχολίου).

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η μικρή υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και η σαφώς πιο επιφυλακτική στάση που τήρησαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αν συνυπολογιστεί η κίνηση του Δείκτη, μόνιμα σε θετικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις πέντε συνεδριάσεις για την συμπλήρωσε του χρηματιστηριακού εννεαμήνου και μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί σχετικός “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων και εξωραϊσμός των σημαντικών απωλειών του Σεπτεμβρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό των επιλεκτικών τοποθετήσεων, ανάλογα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,13% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,48% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,127% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 29 Μαρτίου 2024. Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε Φυσικά Πρόσωπα (Ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα, ή Χρηματιστηριακή Εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε Φυσικό Πρόσωπο τα 15000 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1219,69 μονάδες (+1,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1216,72 (+1,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1217,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,48%.

Ο τζίρος στα 83 εκατ., από τα οποία τα 7,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 83 εκατ., τα 75,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 3,24%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 3,76%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 30,97% και ο ΔΤΡ κέρδη 47,73%.

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες είναι αρνητικό ρεκόρ διμήνου και παραπέμπουν στην περίοδο από 21/7 έως 18/8, όταν ο ΓΔΧΑ είχε σημειώσει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Με ένα μεγαλοπρεπές doji έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση. Το 1228 είναι η κύρια αντίσταση μας. Όλοι ψάχνουν τον λόγο της πτώσης. Επιμένουμε ότι ο λόγος είναι οι τιμές των πακέτων. Ο FTSE25 έχει κοντινή αντίσταση το 2978 με κύριο το 3028 με το τελευταίο να είναι και το μεγάλο στοίχημα. O OTE έχει καταγράψει χαμηλό από τις 14/9. Το ‘stop’ στο ‘Intraday’ είναι στο 13,76 με την ζώνη του 13,76 – 13,85 να είναι σημαντική αντίσταση. Το 13,60 έχει γίνει κοντινή στήριξη. Η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει δώσει αγοραστικό σήμα από την συνεδρίαση της Δευτέρας. Το 12,38 είναι κύρια στήριξη και ‘stop’ σε κλείσιμο, ενώ μία κατοχύρωση του 13,20, θα μας δώσει το 13,76 σε πρώτη φάση. Ο τζίρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τους περισσότερους απλά να παρακολουθούν την αντίδραση. Ο ΟΤΕ πρωτεργάτης δοκιμάζει να δώσει intraday σήμα με τους πωλητές να έχουν εξαφανιστεί. Για πρώτη φορά ο ΔΤΡ είχε απώλειες περίπου ίσες με τον ΓΔ, μιας και συνήθως υπερτερεί και πάνω και κάτω”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και για τις προοπτικές της Παγκόσμιας ανάκαμψης και των επιτοκίων”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Το Χ.Α. να αντέδρασε σήμερα, μετά από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή στο επίκεντρο”, σύμφωνα με την Optima Bank.

Περιμένουμε από τη Jumbo να παραμείνει στο επίκεντρο, μετά το μη αναμενόμενο νέο μέρισμα και τη βελτίωση της εκτίμησης για τα καθαρά κέρδη στο σύνολο της χρήσης”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.

Σημάδια αντίδρασης, μετά από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων θα στηρίξουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον”, εκτιμά η Beta Sec.

Τα αποτελέσματα της Jumbo κινήθηκαν ακόμα καλύτερα και από τις εκτιμήσεις της Διοίκησης με τα λειτουργικά EBITDA να ανέρχονται στα 146,5 εκατ. ευρώ στο Α’ εξάμηνο, έναντι 115,8 εκατ. ευρώ πέρυσι και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 106,5 εκατ. ευρώ (+35,5%). Επιπλέον, η Διοίκηση αναμένεται να προχωρήσει σε άλλη μία έκτακτη διανομή 1,47 ευρώ/μτχ. Για την Τέρνα Ενεργειακή, τα προσαρμοσμένα EBITDA κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα στα 75 εκατ. ευρώ, έναντι 93,5 εκατ. πέρυσι, λόγω σημαντικά χαμηλότερου συντελεστή φόρτισης την φετινή περίοδο, αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου και το έργο του Καφηρέα με την ισχύ να φτάνει πλέον τα 1225 MW, γεγονός που θα έχει σημαντική θετική συνεισφορά στην λειτουργική κερδοφορία στο εξής. Στο δια ταύτα, για την Jumbo διατηρούμε σταθερά τον τίτλο στο χαρτοφυλάκιό μας, ενώ για την Τέρνα Ενεργειακή βλέπουμε ένα ελκυστικό σημείο εισόδου στις τρέχοντες τιμές”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, o ο οποίος ακολούθησε τα μεγάλα Χρηματιστήρια του εξωτερικού, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να διαμορφώνεται στα επίπεδα των €100 εκατ., όπως επισημαίνει η Merit.

Οι Aγορές έχουν επηρεαστεί από τις δηλώσεις των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, που αναφέρουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για αρκετό διάστημα, προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Είναι αξιοσημείωτο ότι χθες το yield του 10-ετους Γερμανικού ομολόγου σημείωσε υψηλό 12 ετών, ενώ η απόδοση της Ελληνικής δεκαετίας βρίσκεται στα επίπεδα του 4,1%.

Θεωρούμε ότι σε αυτή την φάση η Αγορά, προσπαθεί να τιμολογήσει την επίπτωση των υψηλών επιτοκίων στις εταιρικές κερδοφορίες.

Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1191 και 1177 μονάδων, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις στις 1225 και 1259 μονάδες.

Την επόμενη εβδομάδα στο επίκεντρο θα είναι το IPO της Optima Bank (27 - 29/9), ενώ ένας σημαντικός αριθμός Εισηγμένων ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου. ΓΕΚΤΕΡΝΑ (Δευτέρα), ΚΡΙ ΚΡΙ (Τρίτη), ΟΛΠ, LAMDA DEVELOPEMENT και ΑΔΜΗΕ (Τετάρτη), ενώ την Παρασκευή ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Τέλος τη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το Investor Day της TITAN CEMENT.

Στο εξωτερικό, την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν μια σειρά από μακροοικονομικά δεδομένα από την Γερμανία και τη Γαλλία.

Εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα είναι αυξημένη το επόμενο διάστημα, αλλά επειδή είμαστε σε περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, δεν θα αποκλείαμε το ενδεχόμενο να υπάρξει επιλεκτικό ενδιαφέρον σε κάποιους τίτλους”, αναφέρει στις εκτιμήσεις του το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, αφού η αρχική αντίδραση που εκδηλώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια, όπως υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Αυτή την φορά ήταν το διεθνές κλίμα που επισκίασε την αναβάθμιση της Moody’s. Το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, καθώς και η αύξηση των τιμών του Αργού Πετρελαίου, δημιούργησαν ανησυχίες αφενός για τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αφετέρου για την προοπτική της εταιρικής κερδοφορίας.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει κάνει λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές και η επίδραση ενός υψηλότερου ασφάλιστρου κινδύνου ήταν εμφανής ως διάθεση, στην απέναντι Πλευρά του Ατλαντικού, από την στιγμή που το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων ως το τέλος του έτους, φαίνεται πλέον να αποκτά πιθανότητες.

Παράλληλα στην δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου σημαντικών Βιομηχανικών Ομίλων, γίνεται αισθητή η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, με την προοπτική να παραμένει αυξητική τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.

Με αυτά ως δεδομένα, η Αγορά πορεύτηκε ως τα επίπεδα της “τεχνικής φθήνιας”, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, η Αγορά θα κινηθεί πιο επιλεκτικά, με γνώμονα την ανθεκτικότητα των Εταιρειών στα ακριβότερα επιτόκια, καθώς οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η έναρξη της περιόδου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων φαίνεται να μετατίθεται προς το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Τα διαγραμματικά δεδομένα για τους αγοραστές έχουν επιδεινωθεί, μετά την καθοδική διάσπαση της πλαγιοανοδικής τάσης και πλέον το νέο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στο όριο αυτής της γραμμής τάσης, κοντά στα επίπεδα των 1220 μονάδων.

Παρά την υποχώρηση που παρατηρείται επί τέσσερις εβδομάδες, οι συναλλακτικοί τζίροι δεν δείχνουν κάποια σοβαρή αποκλιμάκωση, διατηρούνται με άνεση στα 100 εκατ. ευρώ και αυτό ενδεχομένως προβληματίζει για την ένταση της προσφοράς.

Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έρχονται από το μέτωπο των ταλαντωτών, οι οποίοι έγραψαν εκ νέου ένα χαμηλό σε υποτιμημένες ζώνες τιμών την Πέμπτη, ενώ δείχνουν πλέον αποφορτισμένοι στα εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα.

Πολύ δύσκολα η εικόνα θα αλλάξει στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αφού ο Γενικός Δείκτης απέχει περί το 7% από το τέλος Αυγούστου.

Νέο σημείο στήριξης πλέον είναι ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών που εδρεύει λίγο πάνω από τις 1160 μονάδες, ενώ η ολική ανατροπή έρχεται σε κλείσιμο πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών που κινείται καθοδικά και διαπραγματεύεται στις 1267 μονάδες.

Λόγω του κλεισίματος του εννεαμήνου και της εκκίνησης της Αγοράς από την τεχνική ζώνη της υποτιμητικής υπερβολής, θα δίναμε ένα μικρό προβάδισμα στην άνοδο για την ερχόμενη εβδομάδα.

Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η ανοδική εικόνα δεν δείχνει να έχει εδραιωθεί με μία μόλις θετική συνεδρίαση και η δυναμική των πωλητών, όπως αντανακλάται στις συναλλαγές, καθιστά πολύ εύθραυστη μια προσπάθεια κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων.

Σημαντικά αυξημένη η προγραμματισμένη δραστηριότητα στην ατζέντα χρηματοοικονομικών νέων την ερχόμενη εβδομάδα. Αν και έχει ολοκληρωθεί μόνο το 1/3 των δημοσιεύσεων εξαμήνου των Εισηγμένων Εταιρειών, οι ανακοινώσεις ολοκληρώνονται σε επτά ημερολογιακές ημέρες, με την προθεσμία να λήγει τυπικά το Σάββατο και πρακτικά πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις που απομένουν επισημαίνονται αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (25/09), Ε-Νet, Κρι-Κρι (26/09), Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ (27/09) ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (28/09) ανακοινώνουν οι ΕΥΔΑΠ, EYΑΘ και Elinoil.

Την Τετάρτη η Διοίκηση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα ενημερώσει την Επενδυτική Κοινότητα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η επενδυτική ημερίδα της TITC.

Στο διάστημα 27 – 29 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Optima Bank, με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 151,2 εκατ. ευρώ και την είσοδό της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Στο εξωτερικό τέλος, σε μια κατά τα λοιπά ήσυχη εβδομάδα, ξεχωρίζει την ερχόμενη Πέμπτη η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το ΑΕΠ β’ τριμήνου στις ΗΠΑ καθώς και η ανακοίνωση του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στην Γερμανία (εκτ. 6%)”, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,6), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,6), Μυτιληναίο (5,2), Εθνική (5), ΔΕΗ (3,6), Jumbo (3,6), Πειραιώς (3,5), Alpha Bank (3,1), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και ΤΕΝΕΡΓ (1,8 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΤΕ (+2,38%), δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο” οι ΑΛΦΑ (+1,78%) και ΠΕΙΡ (+4,75%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (+4,47%, εντός της ημέρας η επιστολή της Διοίκησης της Eurobank προς το ΤΧΣ για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 957,47 μονάδες (+4,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 945,21 (+3,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 946,29 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,30%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 999 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 899 - 884 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1026 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Η Εθνική ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Το ανώτατο όριο αγοράς ιδίων μετοχών είναι μέχρι το 1,5% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών, δηλαδή μέχρι 13.720.727 κοινές μετοχές, με κατώτατη τιμή αγοράς €1,00 και ανώτατη €15,00 ανά μετοχή. Το συνολικό κόστος του προγράμματος δεν θα ξεπεράσει το ποσό των €30 εκατ.

Επίσης, η Πειραιώς ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Το πρόγραμμα αφορά στην απόκτηση μέχρι και 20 εκατ. ιδίων μετοχών, με κατώτατη τιμή αγοράς €0,75 και ανώτατη τιμή αγοράς €5,00 ανά μετοχή. Το συνολικό κόστος απόκτησης των ιδίων μετοχών δεν θα υπερβεί τα €15 εκατ. Ημερομηνία έναρξης 22/9/2023.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΒΙΟ (-3%), ΔΕΗ (-0,53%), ΕΕΕ (-1,11%), ΕΛΠΕ (-1,61%), ΕΛΧΑ (-0,90%), ΣΑΡ (-2,16%), ΣΑΡ (-2,16%), CENER (-0,74%), TITC (-0,83%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Jumbo (+4,02%), μετά τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσε, αλλά την έκτακτη χρηματική διανομή, που θα αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ποσού μικτού 1,47 ευρώ ανά μετοχή. Για τον τίτλο το ημερήσιο “stop short” εντοπίζεται στα 28,00 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, η πρώτη στήριξη στα 24,40 ευρώ.

Δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Viohalco (-3%) και είναι ο μοναδικός τίτλος, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Η μετοχή συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά τριμήνου. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, η προσοχή στις στηρίξεις των 5,41 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,18 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Το ημερήσιο “stop short” στα 6,47 ευρώ.

Στη γραμμή εκκίνησης της κατασκευής τους βρίσκονται Φωτοβολταϊκά έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 550 MW σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πριν από λίγο σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές η Διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή. Συγκεκριμένα, καθώς εκδίδονται σταδιακά οι τελικές άδειες σύνδεσης στο Δίκτυο, η Εταιρεία θα μπορούσε να εκκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες ανάλογα με την επενδυτική ιεράρχηση κάθε έργου, ακόμα και στο τέλος του 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης περίπου 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα συνολικής ισχύος 330 MW κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+1,99%) διέκοψε το πτωτικό σερί των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων. Τα 16,89 ευρώ ημερήσιο “stop short”, τα 14,70 ευρώ η πρώτη στήριξη.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+316,05%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+158,03%), CENER (+123,18%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+121,54%), ΜΑΘΙΟ (+119,05%), ΓΚΜΕΖΖ (+112,75%), ΚΛΜ (+111,91%), ΑΡΑΙΓ (+109,83%) και ΙΝΚΑΤ (+108,22%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με χαμηλές, ως συνήθως, συναλλαγές, έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά ο Καρέλιας (+2,82%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΕΡΚΟ (+23,30%), ΠΑΙΡ (+7,84%), ΝΑΥΠ (+1,89%), ΚΟΡΔΕ (+1,12%), ΟΛΘ (+2,13%), ΛΟΥΛΗ (+3,07%), ΠΡΔ (+9,78%), ΦΛΕΞΟ (+1,95%), ΛΑΝΑΚ (+6,06%) και ΜΑΘΙΟ (+0,73%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΕΚΤΕΡ (+8,04%) και Ιντρακάτ (+2,18%).

Τα αποτελέσματα εξαμήνου, έφεραν αγοραστικό ενδιαφέρον στην Εβροφάρμα (+6,67%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 4,085 ευρώ (κλείσιμο 18/9) ο Fourlis (+7,66%).

Μετά από πτωτικό “καρέ”, αντέδρασαν Realcons (+3,02%) και ΕΧΑΕ (+2,27%).

Παρέμεινε υπό πίεση η ΕΠΣΙΛ (-8,90%).

Επιστροφή των πωλητών σε ΑΛΜΥ (-6,22%).

Πλαγιοκαθοδικά από τα 1,576 ευρώ (κλείσιμο 28/8) η ΑΒΑΞ (-2,69%).

Προσυμφωνημένες συναλλαγές 105002 τεμ. στα 2,25 ευρώ και 92083 τεμ. στα 2,40 ευρώ για ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (-1,24%).

Στις 27 τρέχοντος ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου ο ΟΛΠ (+1,90%) και κάποια “διορατικά” χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις. Παραμένει ζητούμενο, η στάση που θα κρατήσει ο πωλητής των τελευταίων ημερών.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1267 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165 και 1160 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1220, 1237, 1282, 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3088 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2812 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2960, 3000, 3219, 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, προσπάθεια αδύναμης αντίδρασης από τους δείκτες στην Wall Street.

Διατηρείται στα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0662 η ισοτιμία του Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $1950 ο Χρυσός, προς τα $23,85 αντιδρά το Ασήμι.

Λίγο κάτω από τα $26700 το Bitcoin, προς τα $1595 κινείται το Ethereum.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία ανέκαμψαν τον Αύγουστο. Ο όγκος των προϊόντων που πωλήθηκαν σε εμπορικά καταστήματα και διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 0,4%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,5%.

Διολισθαίνει στην ύφεση η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης PMI στο 47,1 τον Σεπτέμβριο, κάτω από το 50 για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 46,5.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ., στα 83 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές Ελληνικές Τράπεζες αυξάνουν τα τελευταία τρίμηνα τα μεγέθη των εποπτικών κεφαλαίων τους. H Moody’s αναμένει περαιτέρω ενίσχυση τα επόμενα δύο χρόνια, που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα γεγονότα και σοκ στην Αγορά. Παρ' όλα αυτά, πιστεύει ότι η ικανότητα απορρόφησης ζημιών τους είναι κάπως μειωμένη, από το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) που ενσωματώνονται στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η Διοίκηση της Eurobank απέστειλε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την επίσημη πρότασή της για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Τράπεζας, τις οποίες κατέχει το Ταμείο. Την Δευτέρα το πρωί πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τόσο από την πλευρά του ΤΧΣ, όσο και από την πλευρά της Eurobank”.

Σύσταση “buy” και υψηλότερη τιμή - στόχο, στα 7,9 ευρώ, έναντι 7,2 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Cenergy η Eurobank Equities σε ανάλυσή της. Εκτός από τα ισχυρά αποτελέσματα, η Χρηματιστηριακή επισημαίνει το ταχέως αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, το οποίο έχει εκτιναχθεί στα 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση 127% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2022 και αντιπροσωπεύοντας >3 φορές τις προβλεπόμενες πωλήσεις 2023. Όσον αφορά το μέλλον, αναμένει επιτάχυνση της εκτέλεσης έργου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και EBITDA €200 εκατ., στο ανώτερο άκρο της καθοδήγησης που έχει δώσει η Διοίκηση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΒΙΟ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και TITC και στο υψηλό οι Πειραιώς, Quest, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 73 ανοδικούς τίτλους, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.941 συμβόλαια).

Στα 1.957 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.867 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.477 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.558 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.050, 547 για τον Οκτώβριο και 503 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.970), κινήθηκε μεταξύ 2.929 και 2.978 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 90, 90 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 960), κινήθηκε μεταξύ 943 και 967,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.644,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (15.177), Eurobank (5.074), Πειραιώς (2.806), Εθνική (1.073), ΔΕΗ (365), Ιντρακάτ (153), ΑΔΜΗΕ (225), Μυτιληναίο (118), Viohalco (462), Αεροπορία Αιγαίου (205), Ιντρακάτ (196), Τέρνα Ενεργειακή (228), ΓΕΚ (200).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.901, Πειραιώς 57.650, Eurobank 31.533, Εθνική 17.353, ΔΕΗ 21.209, ΑΔΜΗΕ 18.039, Τέρνα Ενεργειακή 15.432.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.448.279 τεμ., (από 57.321.909 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.564.006 τεμ. (1.564.006), Εθνική 9.959.453 τεμ. (9.568.599), ΟΤΕ 1.849.721 τεμ. (1.956.661), Πειραιώς 1.778.473 τεμ. (1.778.473).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v