Φρένο στη διόρθωση αναζητά το Χρηματιστήριο

Νέες απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ, που παραμένει σε μέγγενη πωλητών με αυξανόμενες συναλλαγές. Οι «υπαίτιοι» της μεγάλης διόρθωσης, οι πωλήσεις των ξένων και η αναζήτηση στηρίξεων. Στο επίκεντρο τα εξάμηνα των εισηγμένων.

Φρένο στη διόρθωση αναζητά το Χρηματιστήριο

Σταθερά άφησε τα επιτόκια η Fed, κυριάρχησαν οι πωλητές στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις Powell.
Ακόμη μία αύξηση, κατά 25 μονάδες βάσης, στο «τραπέζι» για το 2023, προοπτική που επιβεβαιώνει το πόσο δύσκολη είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού.

Εξηγώντας ταυτόχρονα την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν για καιρό σε κόστη ασφυκτικά για την επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και σε κοινωνικό επίπεδο.

Με απώλειες νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, σε μέγγενη πωλητών το Χρηματιστήριο Αθηνών με συνεχόμενες πωλήσεις το τελευταίο διάστημα και μάλιστα με χαρακτηριστικά ενισχυόμενου μίνι ξεπουλήματος.

Τουλάχιστον αυτό φάνηκε Τρίτη-Τετάρτη, που οι πωλήσεις εντάθηκαν με σημαντική ενίσχυση συναλλαγών.
Σταθερά πωλητές αρκετοί διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων, για ακόμη ένα μήνα, κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, όπου εγγράφουν τις υψηλότερες αποδόσεις όσοι είναι τοποθετημένοι από τα χαμηλότερα 6-9 μηνών.

Στις 914,80 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, κλάδος «υπαίτιος» της ισχυρής διόρθωσης, αλλά και μοχλός των τεράστιων αποδόσεων στο 7μηνο, εύλογο ήταν σε περίοδο αναταράξεων στις διεθνείς αγορές και αβεβαιότητας να είναι ο πρώτος όπου θα «κλειδώνονταν» κέρδη.

Απώλειες 12,81% σε διάστημα μηνός αλλά θετική μεταβολή 15,65% στο 6μηνο και 42,81% για το 2023 είναι λογικό (και φυσιολογικό) να αποτελεί την κύρια πηγή κατοχύρωσης θέσεων αλλά και εξόδου από την αγορά.

Πολλοί και διάφοροι οι λόγοι -όπως και οι αφορμές- αυτής της εξέλιξηςμ με χρηματιστές να συσχετίζουν τη διόρθωση και με την επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τον κλάδο.

Εμφανής η πωλητική στάση (κυρίως) ξένων αλλά και εγχώριων που ακολούθησαν -από τα τέλη Αυγούστου/αρχές Σεπτεμβρίου- τάση ενισχυτική και λόγω των προβλέψεών τους για τις συνέπειες από τις επάλληλες κρίσεις, καταστροφές. Η τοποθέτηση της UBS, που πρώτη συνεκτίμησε το δυνητικό βάρος της καταστροφής από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, θεωρήθηκε game changer από χρηματιστές οι οποίοι απέδωσαν στην υποβάθμιση των προβλέψεων για το ΑΕΠ το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων των funds. Συν το ότι χαρτοφυλάκια αναδυόμενων αγορών μειώνουν θέσεις τους, εξέλιξη εκ προοιμίου γνωστή.

Σε αναζήτηση στηρίξεων συνεπώς, με πιθανό το ενδεχόμενο ενός άκρως στοχευμένου stock picking και σήμερα, με κύριο γνώμονα την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, Viohalco αλλά και Ideal Holdings, Lavipharm κ.α. σήμερα-αύριο, στο κλείσιμο μιας εβδομάδας με σημαντική διόρθωση των τραπεζικών (3,95%) αλλά και του μεγαλύτερου μέρους του χρηματιστηριακού ταμπλό. Στο μείον 2,25% ο ΓΔ, στο μείον 2,71% ο FTSE25.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v