Ψάχνει δυνάμεις για αντίδραση το Χρηματιστήριο

Την περιοχή των 1.200 μονάδων επαναπροσεγγίζει ο Γενικός Δείκτης, με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές και τον ΟΤΕ. Προσπάθεια απορρόφησης της προσφοράς στα blue chips και κινήσεις trading στο ταμπλό.

Ψάχνει δυνάμεις για αντίδραση το Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά, προσπάθεια των long στο Χρηματιστήριο Αθηνών να μη συμπληρωθεί το διορθωτικό καρέ.

Αναμενόμενη μεν η απόφαση της Fed να βάλει παύση στον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, πλην όμως η προοπτική μίας επόμενης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του 2023 συντηρεί το θολό τοπίο, ενισχύει την αβεβαιότητα για το «πόσο υψηλά και πόσο χρονικό διάστημα», με τις επιπτώσεις αρνητικές.

Κυρίως στην Ευρώπη, καθώς το... παράθυρο της Fed για ακόμη ένα -επιπλέον- 0,25% (στα ήδη 5,25%-5,50%) δυσχεραίνει απίστευτα την όποια προσπάθεια των «περιστεριών» της ΕΚΤ να περάσουν μία λιγότερο ασφυκτική γραμμή.

Στις 26 Οκτωβρίου η επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της Φρανκφούρτης, και μάλιστα στην Αθήνα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα «γεράκια» της ΕΚΤ. Συνεπώς, ανήμερα Αγίου Δημητρίου η επόμενη -πολύ καθοριστική- συνεδρίαση της ΕΚΤ -υπό την ασφυκτική πίεση των εξελίξεων στην επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία.

Mε απώλειες ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη, μείον 0,89% ο StoxxBanks στις 111,26 μονάδες, με πωλήσεις/πιέσεις σε κύριους βιομηχανικούς, με συνέπεια το μείον 1,14% για τον DAX στις 15.599 μονάδες. Βαρύ το κλίμα και λόγω της «κόκκινης» προθεσμιακής αγοράς της Νέας Υόρκης, από 0,64% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στις 4.418 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι επενδυτές επιχειρούν να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τους ομολόγους τους στα διεθνή, θετικά αυτή τη φορά, καθώς για σερί τριών συνεδριάσεων διαφοροποιούνταν αρνητικά.

Η ροή εντολών ενισχυμένη μετά τις 12:30, ανεβάζοντας την εκτίμηση για τελικό τζίρο (από 80-90 εκατ.) σε πάνω από 100 εκατ., που σημαίνει ότι συνεχίζεται η αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών, με τους δεύτερους να έχουν ενεργότερη παρουσία σήμερα.

Στις 1.201,29 με χαμηλό ημέρας στις 1.182,99 για τον Γενικό Δείκτη, διακριτή η προσπάθεια των αγοραστών να απορροφήσουν την προσφορά.

Σταδιακά από τις 12:00 και μετά βγήκαν αγορές και σε τραπεζικά και σε blue chips, με αποτέλεσμα ο μεν ΔΤΡ από τις 898,59 να αντιδράσει περί τις 30 μονάδες, ο δε FTSE25 από τις 2.878 έως τις 2.935, δημιουργώντας εύρη ελκυστικά για intraday trading.

Αυξημένη μεταβλητότητα από την Παρασκευή σε καθοδική αγορά, απαιτεί και επαρκείς καλύψεις και γρήγορα αντανακλαστικά. Συν επαυξημένη προσοχή, λόγω του υψηλού ρίσκου σε κινήσεις Τ+2.

Alpha Bank, Mytilineos, Jumbo, OTE οι κύριες επιλογές των αγοραστών μετά τις 12:30, στη συνέχεια προστέθηκαν Motor Oil, ΔΕΗ, Eurobank, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πρακτικά ένα στοιχειώδες συμμάζεμα έγινε.

Αυτό με τζίρο μεγαλύτερο των 62 εκατ. (στις 14:10), με ελάχιστη συμμετοχή πακέτων -μόλις 1,58 εκατ.-, παραπέμποντας σε καθαρές συναλλαγές, κυρίως βραχυπρόθεσμων, πρακτικά με την κοινότητα σε αναζήτηση σημείων εξισορρόπησης της διόρθωσης.

Ηδη στο 2,09% οι απώλειες για τον FTSE25 σε διάστημα εβδομάδας, στο 2,64% για τον ΔΤΡ, ανεβάζοντας σε 6,38% και 11,54% αντίστοιχα σε διάστημα μηνός.

Δεν τιμολογήθηκε πλήρως η επενδυτική βαθμίδα, υποστηρίζει ο Γιάννος Κοντόπουλος, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ να σημειώνει τι απαιτείται για «αλλαγή πίστας».

Στις 40/64 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v