Ανεβαίνει επιπλέον σκαλοπάτια το Χρηματιστήριο

Στα απόνερα του σούπερ ράλι της Τρίτης η εγχώρια αγορά, με τάσεις εξισορρόπησης της βίαιης αντίδρασης και προσπάθειες να απορροφηθεί η όποια προσφορά. Πολλές τεχνικές κινήσεις.

Ανεβαίνει επιπλέον σκαλοπάτια το Χρηματιστήριο

Με την προσοχή στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στο μέτωπο του πληθωρισμού ενεργούν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά. Φυσιολογική η μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, μετά την καλύτερη -για τους αγοραστές- συνεδρίαση των τελευταίων 11 μηνών.

Στις 15.398 (-0,10%) ο DAX, με τις αρχικά κάπως μεγαλύτερες απώλειες να μαζεύονται σταδιακά. Στο 4,5% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ο χαμηλότερος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ακόμη υψηλός, σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της χώρας.

Θετικό «γύρισμα» στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, από τις 4.396 (0,15%) τα futures του S&P500 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με «ουρά» αγορών οι πρώτες εντολές, αλλά διακριτή την πρόθεση να κλείσουν βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Προφανώς μετά τη χθεσινή ισχυρή αντίδραση εξισορροπείται η βίαιη διόρθωση που είχε προηγηθεί, πρακτικά «ανοιχτές» θέσεις έρχονται στα ίσα και κλείνουν, πιθανόν, εκτιμούν χρηματιστές, να πρόκειται για εντολές στο πλαίσιο Τ+2 συνεδριάσεων.

Θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το σκηνικό στη συνέχεια, θεωρούν οι ίδιοι, θα εξαρτηθεί δε από την τάση στα ευρωπαϊκά και την προθεσμιακή της Νέας Υόρκης.

Προσώρας, η αγορά δείχνει να ισορροπεί με σημείο αναφοράς τις 1.157 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, σημαντικό για όσους ενεργούν με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση.

Μια πρώτη προσπάθεια να απορροφηθεί η προσφορά που βγήκε στο διάστημα 10:40-10:50 είχε ενθαρρυντικό αποτέλεσμα, στα 4,20 εκατ. η αξία συναλλαγών σε Mytilineos, ETE, Eurobank, ΟΠΑΠ, AEGEAN οι προτεραιότητες των επενδυτών, με τον FTSE25 στις 2.850 (0,49%) και τον ΔΤΡ στις 919 (0,23%).

Με την επιβεβαίωση της τεχνικότητας των 1.157 και της απορρόφησης των αρχικών πωλήσεων, οι αγοραστές ανέβασαν τον ρυθμό τους συγχρονιζόμενοι με την αλλαγή τάσης και σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο. Παράλληλα διευρυνόταν το premium των futures του S&P500.

Χρηματιστές εκτιμούν πως εάν στη Νέα Υόρκη αρχίσουν να προεξοφλούν τα στοιχεία πληθωρισμού (θα ανακοινωθούν αύριο), ενδεχομένως να ενισχυθεί η διάθεση των long. Για τον δείκτη ζητούμενη είναι η υπέρβαση -εκ νέου- των 4.400 μονάδων.

Με αυτά στα υπόψη στο ΧΑ, κυρίως traders ενισχύουν -ξανά- θέσεις αγοράς σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Στο 1,02% η αντίδραση για τον FTSE25 και στο 0,86% για τον ΔΤΡ, με τζίρο 7,2 εκατ. -χωρίς πακέτα- στο πρώτο ημίωρο.

Αγορές σε Mytilineos -ενδεικτικά από τα αρχικά 33,12 συνοπτικά στα 34,06 ευρώ-, σε Εθνική -από τα 5,268 στα 5,38 ευρώ-, σε Eurobank -από το 1,457 στο 1,489 ευρώ. Με ανάλογη φορά σε ΟΠΑΠ (15,34), Alpha Bank (1,248), Jumbo (25,56), AEGEAN (10,30), ΔΕΗ (9,295) και άλλων από ευρύτατο μέρος του ταμπλό.

Η μέχρι τώρα αντίδραση -ξεκινώντας από τα χαμηλά της Τρίτης- εντάσσεται στο πλαίσιο τεχνικής κίνησης -ανοδικής διόρθωσης-, μετά την πτώση διαρκείας και το ακραίο «βύθισμα» της Δευτέρας. Συνεπώς ενέχει τον κίνδυνο εγκλωβισμού για κάποιον βραχυπρόθεσμο, για έναν που ενεργεί μέσω μόχλευσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Προφανώς καλοδεχούμενη η αντίδραση, πλην όμως μέχρις ότου (και αν...) αποκτήσει πιο σαφή χαρακτηριστικά αναστροφής απαιτείται προσοχή.

Σήμερα-αύριο, θα δοθεί ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Κοντινό ορόσημο για το ΧΑ η Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v