Ισχυρή ανοδική εκκίνηση στο Χρηματιστήριο

Με ανοδικό gap ξεκίνησαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι συναλλαγές. Οι μετοχές που επανήλθαν -ή όχι- μετά το διορθωτικό σοκ προσφέρονται για συμπεράσματα. Οι τίτλοι «επικαιρότητας».

Ισχυρή ανοδική εκκίνηση στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό καρέ στη Wall Street, στην ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού και οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου τραπεζικών ομίλων η προσοχή των επενδυτών.

Διαχειρίσιμη -μέχρι τώρα- για τις αγορές η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στα οικονομικά έχει στραφεί το ενδιαφέρον και ανάλογα θα ενεργήσουν κατ' αρχάς οι traders.

Από 0,35% υψηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, αύριο η αυλαία για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, με 7 ομίλους να ανακοινώνουν μεγέθη τρίτου 3μήνου, πιθανότατα θα μετρήσουν στο αν θα αυξήσει ή όχι τα επιτόκια η Fed (1-2/11). Αφορά την Ευρώπη, καθώς 25-26/10 συνεδριάζει η ΕΚΤ, στην Αθήνα.

Με αυτά τα δεδομένα και με τα πρώτα στοιχεία δεικτών Σεπτεμβρίου να γίνονται γνωστά -σήμερα θα γνωρίζουν στη Wall Street τον δείκτη τιμών καταναλωτή- θα κινηθούν οι επενδυτές. Από τις 4.425 μονάδες τα συμβόλαια του S&P500, από τις 15.460 (0,24%) ο DAX, από τις 7.620 (-0,11%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 1.175,78 (1,55%) ο Γενικός Δείκτης.

Με αντίδραση 1,37% στις 929,36 ο Δείκτης Τραπεζών, με 1,36% στις 2.875,69 ο FTSE25, σε συνέχεια της επαναφοράς της Τρίτης, με αξία συναλλαγών στα 100 εκατ. ευρώ. Στα περίπου 105 εκατ. ο τζίρος (καθαρός) στο 3ήμερο Δευτέρας-Τετάρτης, με τη «βύθιση» της 9ης και την «εκτόξευση» της 10ης που παραπέμπει σε περιορισμένες νέες εισροές. Περισσότερο σε ανακύκλωση υφιστάμενης ρευστότητας/κεφαλαίων με μικρές προσθήκες νέας, κάλυψη θέσεων και προσπάθεια δημιουργίας μίας βάσης/πιθανόν περιοχής στήριξης για τη συνέχεια του Οκτωβρίου.

Το αν τα χαμηλά της Δευτέρας θα μπορούσε να είναι και χαμηλά Οκτωβρίου εκτιμάται πως θα έχει διαφανεί με το «κλείσιμο» της αυριανής συνεδρίασης.

Τα ανθεκτικά κέρδη φτιάχνουν τους δείκτες αποτίμησης, σημείωνε νωρίτερα ο Στέφανος Κοτζαμάνης, πράγματι τα μεγέθη και οι προοπτικές των εταιρειών διαμορφώνουν τη στάση των επενδυτών, συνακόλουθα της χρηματιστηριακής αξίας, ανάλογα από το αν ενισχύονται ή μειώνονται.

Από αυτή την άποψη, το διήμερο ακραίων διακυμάνσεων (9-10/10) ήταν χρήσιμο για την αξιολόγηση των εταιρειών που έχουν τα εχέγγυα επαναφοράς, αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τα άμεσα αντανακλαστικά των «ισχυρών χεριών» από τα χαμηλά της Δευτέρας.

Μετοχές εταιρειών λ.χ. Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ, Cenergy Holdings, Aegean κ.α. αλλά και πιο συντηρητικών όπως ΟΠΑΠ έδωσαν δείγματα γραφής, βγήκαν συμπεράσματα χρήσιμα για τη συνέχεια, όταν οι εισηγμένες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν μεγέθη 3μήνου.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, μετοχή επικαιρότητας η Εθνική (5,384), επιθετικότερη αντίδραση εχθές για την Alpha Bank (1,274).

Κοινό business plan ετοιμάζουν Attica Bank και Παγκρήτια, σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου, κερδίζει πόντους το σχέδιο για «ηλεκτρική λεωφόρο» Ελλάδας-Γερμανίας, με τον ΑΔΜΗΕ να έχει ρυθμιστικό ρόλο, «φουντώνει η μάχη» για την Κωτσόβολος -αφορά δύο εισηγμένες, ΔΕΗ και Quest-, στα «ισχυρά χέρια» για τη μετοχή του ΟΠΑΠ αναφέρεται ο ΧΑΜαιλέων.

Μένει να φανεί εάν τα επιμέρους συνδυαστικά με τις διεθνείς αγορές θα συμβάλουν στο να... τριτώσει το θετικό σερί.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v