Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips συνέχισαν το ράλι

Δεύτερη ημέρα αντίδρασης με τον ΓΔ να επιστρέφει στις 1.175 μονάδες. Οι μετοχές που «δίπλωσαν» τα υψηλά κέρδη και ποιες έμειναν πίσω. Η τεχνική εικόνα της αγοράς.

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips συνέχισαν το ράλι

Ανοδικής κίνησης συνέχεια, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους αγοραστές να επεκτείνουν την αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά πενταμήνου, αλλά η σημερινή αντίδραση αντιμετωπίστηκε σαφώς πιο επιφυλακτικά από τους αναλυτές, καθώς:

Οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές γύρισαν σε πιο επιφυλακτική στάση, περιμένοντας τις αυριανές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η σημερινή ανοδική κίνηση συνοδεύτηκε από χαμηλότερο τζίρο, σε σχέση με τις συναλλακτικές επιδόσεις της χθεσινής αντίδρασης.

Σημαντικά πιο επιφυλακτική, ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με τους λίγους αγοραστές να κινούνται πιο επιλεκτικά και σε μικρότερο αριθμό τίτλων.

Αισθητή η παρουσία πωλητών στις τελικές δημοπρασίες και στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, διακινήθηκαν περισσότερο από 30 εκατ., δηλαδή περίπου το 1/3 της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από την άλλη και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα της ζώνης 1159 – 1162, που οριοθετούν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, “η Αγορά ‘είδε’ το βραχυπρόθεσμο χαμηλό της και θα ακολουθήσει πλαγιοανοδική κίνηση, που μπορεί να επιταχυνθεί, αν υπάρξει κάποιο ‘δώρο’ στις 20 τρέχοντος από την S&P. Μάλιστα είναι πιθανό σενάριο, η ανοδική κίνηση να επεκταθεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αν επιστρέψουν πιο ‘ομαλές συνθήκες’ στις Διεθνείς Αγορές”.

Αντίθετα και σύμφωνα με τους πιο επιφυλακτικά σκεπτόμενους, “το διεθνές κλίμα δεν επιτρέπει κινήσεις υψηλού επενδυτικού ρίσκου και καλό θα είναι τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, να παραμείνουν σε ρόλο θεατή, διατηρώντας αυξημένη ρευστότητα, μέχρι την αποκατάσταση της ‘ορατότητας’ στις Αγορές. Το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος και η επιστροφή του γεωπολιτικού ρίσκου, διατηρούν υψηλά το βαθμό επιφυλακτικότητας της Επενδυτικής Κοινότητας. Αν και υπάρχουν μπροστά μας γεγονότα με σημαντικό ειδικό βάρος (πιθανή αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από S&P) η Αγορά δείχνει να παίρνει τάση, σχεδόν, αποκλειστικά από το εξωτερικό. Το μεγάλο ζητούμενο για το Χ.Α. είναι αν η αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης μπορεί να προέλθει από εσωτερικά νέα και αν το Ελληνικό Χρηματιστήριο επιστρέψει στα μόνιτορ των Ξένων χαρτοφυλακίων, που θα ενδιαφερθούν για πιθανές σταδιακές τοποθετήσεις, αντισταθμίζοντας τις εκροές από τα Funds που αποχωρούν”.

Με διαθέσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,01% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,60% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,168% οπισθοχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1178,96 μονάδες (+1,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1178,09 (+1,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1175,78 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,55%.

Ο τζίρος στα 101,5 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, OPTIMA), ενώ οι ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 101,3 εκατ., τα 94,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το ‘ανακάτεμα της τράπουλας’ ήταν δυνατό. Φαίνεται ότι η Αγορά έχει κάνει ένα μεγάλο χαμηλό, παρόλα αυτά θα περιμέναμε 2 - 3 συνεδριάσεις ακόμα να μας πείσει και να δώσει και νέα αγοραστικά ημερήσια σήματα. Ο Τραπεζικός θυμίζουμε ότι δίνει σήμα πάνω από το 921 κλείσιμο και είναι αυτός που θα τραβήξει και τους περισσότερους ενδιαφερόμενους. Σε πρώτη φάση, θέλουμε κλεισίματα του ΓΔ πάνω από το 1167, για την ανακοπή της τάσης. Το 1157 κοντινή στήριξη, που διάσπαση θα δώσει μεγαλύτερη διόρθωση. Παρόλη την άνοδο δεν έχουμε ακόμα αγοραστικό στο intraday του Γενικού Δείκτη. Η Intralot προχωράει σε μία σημαντική Α.Μ.Κ. δίνοντας 0,60 νέες σε κάθε 1 παλαιά με 0,58. Το τελευταίο μεγάλο διάστημα η μετοχή έχει δείξει μία σημαντική αντοχή στο επίπεδο λίγο πάνω από το 0,60. Στην Α.Μ.Κ. ο Κόκκαλης θα συμμετάσχει με 2 εκατ. ευρώ μόνο και τα υπόλοιπα δικαιώματά του θα τα ασκήσει η Μητρική Ιντρακόμ, αλλά και ο εφοπλιστης Γ. Μουνδρέας. Όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και η Α.Μ.Κ. ήδη καλυμμένη. Υπάρχουν αρκετά κεφάλαια που περιμένουν να αγοράσουν από τα αδιάθετα, μιας και μεγάλο μέρος μικρομετόχων δεν θα συμμετάσχει στην Α.Μ.Κ. Το θέμα είναι ότι η Εταιρεία είναι μοναδική στο είδος της και το μεγάλο της πρόβλημα είναι τα ίδια κεφάλαια. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που είναι σε ‘επιτήρηση’. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. η μετοχή, λογικά, θα βγει από την ‘επιτήρηση”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες παρέχουν αντίβαρο στην άμβλυνση του τόνου περί σύσφιξης των αξιωματούχων της FED”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η βελτίωση του εξωτερικού κλίματος, θα μπορούσε να βοηθήσει την Αγορά να επεκτείνει τα κέρδη της”, εκτιμά η Piraeus Sec.

Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, με το βλέμμα στις Διεθνείς Αγορές”, αναφέρει η Optima Bank.

Το θετικό κλείσιμο στο τέλος της συνεδρίασης, αντιστρέφει τη μακροπρόθεσμη τάση σε ‘bull’, καθώς ο ΓΔ θα αφήσει πίσω του τον ΚΜΟ 200 ημερών”, σημειώνει η Beta Sec.

Ο ΓΔΧΑ μάζεψε τις απώλειες των προηγούμενων 2 συνεδριάσεων, αλλά η εικόνα μιας ‘ρηχής’ Αγοράς, δυστυχώς μένει στους επενδυτές. Στο εσωτερικό, οι διακυμάνσεις αναμένεται να συνεχιστούν με κρίσιμη ημέρα την 20η Οκτωβρίου (αξιολόγηση S&P), καθώς η μεταβλητότητα πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένη. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ακριβώς πάνω στις εκτιμήσεις, ανακοινώθηκε νωρίτερα ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου στην Γερμανία”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

Μετά από κάμποσες συνεδριάσεις με πόνο και μεγάλες απώλειες, προσπαθεί η Αγορά μας να ανατρέψει την πληγωμένη ψυχολογία των επενδυτών. Αν πρόκειται για ράλι ανακούφισης από αυτά που χρειαζόταν η Αγορά, ή έναρξη μιας νέας ανοδικής τάσης, θα το διαπιστώσουμε από την συμπεριφορά της στην ζώνη τιμών 1180 - 1200, στις ερχόμενες συνεδριάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η χρονική περίοδος που διανύουμε, βάση στατιστικών, είναι υποψήφια για τον τερματισμό της καθοδικής – διορθωτικής πορείας, που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2023”, όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“H Αγορά έδειξε ‘σημάδια ζωής’ στο σημείο που έπρεπε και την κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα με τον Γιώργο Πήττα. Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την διορθωτική κίνηση των τελευταίων μηνών, αλλά με σημάδια σταθεροποίησης πλέον και πολύ καλύτερες αποτιμήσεις.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στο Ισραήλ καθώς, ανάλογα με αυτές η Αγορά μπορεί να ακολουθήσει πολύ διαφορετική κατεύθυνση.

Ο κύριος φόβος είναι η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων με εισαγωγή στον πόλεμο και άλλων Χωρών και κυρίως του Ιράν.

Από την άλλη πλευρά, οι Αγορές “διάβασαν” το γεγονός θετικά σε πρώτη φάση. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά οι επενδυτές έσπευσαν να προεξοφλήσουν μια ηπιότερη πολιτική, όσον αφορά τα επιτόκια.

Η πορεία των επιτοκίων αποτελεί αυτό το διάστημα το πιο “hot” στοίχημα για το επόμενο έτος, με τις προσδοκίες να μην είναι θετικές.

Να τονίσουμε ότι, τα ομόλογα έχουν υποστεί μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία τους, μετά από την πιο απότομη αύξηση επιτοκίων στην ιστορία. Ανακεφαλαιώνοντας, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική διόρθωση, με τις προσδοκίες για την ανάπτυξη του ΑΕΠ να έχουν μειωθεί ελαφρά μόνο.

Οι αποτιμήσεις είναι σε λογικά ως ελκυστικά επίπεδα, με τον κίνδυνο της αύξησης των επιτοκίων, πέρα από τα ήδη υψηλά προσδοκόμενα επίπεδα, να παραμένει.

Επιπλέον, μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει προστεθεί ο πόλεμος στο Ισραήλ, ως παράγοντας αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου”, επισημαίνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic-American Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,3), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,7), ΟΤΕ (5,6), Eurobank (5,5), Εθνική (4,9), Μυτιληναίο (4,9), ΔΕΗ (3,6), Πειραιώς (3,6), Jumbo (3,4), Alpha Bank (3), Motor Oil (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας τη σημερινή “περιήγηση” από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και οι τέσσερις άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει και σήμερα την σχετική επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +3,07%, Εθνική +1,58%, Eurobank -0,10%, Πειραιώς +1,57%).

Μεταξύ 909,23 (-0,83%) και 935,62 μονάδων (+2,05%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 932,95 (+1,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 929,36 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,37%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 846 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 902 – 901 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 988, 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Οριακά υποδεέστερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ΟΤΕ (-1,27%). Αμετάβλητη η μετοχή της Quest.

Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 12,16 ευρώ (-2,41%) ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,12%), αλλά προς το τέλος των συναλλαγών οι αγοραστές γύρισαν το πρόσημο. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, η επόμενη στήριξη 12,49 – 12,39 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 11,70 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 13,48 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil (+3,08%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 23,00 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 24,16 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, θα είναι καλό να μην παραβιαστεί η στήριξη στα 20,80 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή έκτακτη γ.σ. της ΜΟΗ ενέκρινε νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της Εταιρείας με διάρκεια από 20/10/2023 έως 30/5/2025. Μέγιστος αριθμός ιδίων μετοχών για αγορά έως 5 εκατ., με κατώτατο όριο τιμής μετοχής τα 8 ευρώ και ανώτατο τα 31 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+306,17%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+135,66%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+122,86%), ΓΚΜΕΖΖ (+108,69%), ΙΝΚΑΤ (+104,79%), ΚΛΜ (+104,10%) και CENER (+101,99%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Εβροφάρμα (+2,20%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία €0,42 (από €0,88) ανά μετοχή.

Την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για τις μετοχές της Prodea (0%) στο Χρηματιστήριο, όπως είχε προαναγγείλει το “Euro2day.gr”, ανακοίνωσε η Invel RE Holdings (Cyprus) Limited, η οποία ελέγχεται από τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου. Η Invel προσφέρει €7,50 σε μετρητά, για κάθε μετοχή που προσφέρεται νόμιμα και έγκυρα εντός της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι:

Ο Προτείνων δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 27 του Νόμου.

Ο Προτείνων δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α. Tουναντίον, ανάλογα με τις συνθήκες της Αγοράς, στοχεύει το επόμενο διάστημα στην ενδυνάμωση και διεύρυνση της μετοχικής βάσης της Εταιρείας και της διασποράς των μετοχών της, με την προσέλκυση, μεταξύ άλλων Ελλήνων, ή και Ξένων Θεσμικών επενδυτών.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΠΛΑΚΡ (+6,85%), ΕΛΒΕ (+4,76%), ΟΛΘ (+2,22%), ΙΑΤΡ (+1,99%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,49%), ΒΙΟΚΑ (+1,27%), ΜΑΘΙΟ (+1,16%), ΕΛΙΝ (+3,81%) και ΕΒΡΟΦ (+2,20%).

Δεν εντυπωσιάστηκαν οι αναλυτές από τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της Entersoft (+1,47%).

Συνεχίζει να βγαίνει μικρό “bid” στην Βιοτέρ (0%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Fourlis (+3,19%), Lavipharm (+0,65%), Epsilon Net (+0,35%), ACAG (+4,84%), Πλ. Θράκης (+2,05%), ΦΒΜΕΖΖ (+2,99%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,87%), Ελλάδος (+1,81%), Αλουμύλ (+1,81%) και Ιντεάλ (+3,02%).

Αύξησαν συναλλαγές Q&R (+2,64%) και Άβαξ (+1,49%).

Αξιοσημείωτος πωλητής σε ΣΑΤΟΚ (-9,86%), ΠΡΔ (0%) και ΦΙΕΡ (-6,98%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου στον ΑΔΜΗΕ (+2,81%).

Και σήμερα επιβεβαίωσαν πως έχουν σταθερό πωλητή ΕΚΤΕΡ (-1,13%), ΜΕΝΤΙ (-1,02%) και ΙΚΤΙΝ (-3,91%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 1162 – 1159 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2818 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2813 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2960 και 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Επιφυλακτική εικόνα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οι δείκτες στην Wall Street.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτη διόρθωση για το Πετρέλαιο, προς το 1,0621 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Παλεύει να επιστρέψει πάνω από τα $1885 ο Χρυσός, ψηλότερα από τα $22,15 το Ασήμι.

Προς τα $27000 πιέζεται το Bitcoin, κάτω από τα $1560 το Ethereum.

H Ιρλανδία αυξάνει την ειδική εισφορά που πληρώνουν οι Τράπεζες. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε στη Βουλή, ο στόχος για τα έσοδα από το Τραπεζικό τέλος αυξήθηκε το 2024 στα 200 εκατ. ευρώ, από 87 εκατ. ευρώ το 2023. Θα καταβληθεί από τις Τράπεζες που είχαν λάβει Κρατική στήριξη, την AIB, την Bank of Ireland και την Permanent TSB. Μια σειρά από Ευρωπαϊκές Χώρες έχουν αυξήσει τελευταία τους φόρους και τα τέλη που πληρώνουν οι Τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ισπανία και η Λιθουανία.

Στο 4,5% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Ιούλιο του 2023, ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 6% (+6,1% και +6,2%, αντίστοιχα).

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, Klaas Knot.

Η Γερμανική Κυβέρνηση υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος, προειδοποιώντας ότι το ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί κατά 0,4%, ενώ παραδέχτηκε ότι “πρέπει να υπερβεί μεγάλες διαρθρωτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης και μιας απελπιστικής έλλειψης εργατικού δυναμικού”.

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει την Ανταγωνίστρια Pioneer Natural Resources έναντι $59,5 δισ. Ως μέρος της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Pioneer θα λάβουν 2,3234 μετοχές της Exxon για κάθε μετοχή της Pioneer που κατέχουν. “Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2024”, ανέφεραν οι Εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

O πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, κατά 0,5% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία άνοδο 0,3%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,2%, ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 2,2%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 1,6%.

Το ΔΝΤ προέτρεψε τις Ρυθμιστικές Αρχές να εντείνουν τον έλεγχο των απειλών από τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, καθώς “η συνεχιζόμενη αύξηση του Παγκόσμιου κόστους δανεισμού, δημιουργεί αυξημένους κινδύνους στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ., στα 80,9 δισ. ευρώ.

Μείωση του Ελληνικού δημοσίου χρέους, κάτω και από το 150% του ΑΕΠ ως το 2028, προβλέπει η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Ταμείου. Για να συμβεί αυτό, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2% από το 2024, χωρίς άλλα έκτακτα νέα μέτρα.

Ακόμα δυνατότερο γ΄ τρίμηνο, όσον αφορά στην κερδοφορία της Μυτιληναίος περιμένει η Citi. Προβλέπει EBITDA τρίτου τριμήνου στα €260 εκατ. (20% πάνω από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022) και πραγματική κερδοφορία άνω της πρόβλεψης των €260 εκατ. ευρώ για το γ’ τρίμηνο, που θα σημάνει αύξηση των ετήσιων προβλέψεων EBITDA της Αγοράς και άρα πιθανή αναβάθμιση της τιμής - στόχου των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οίκος δίνει τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 45 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ και Autohellas.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικούς τίτλους, έναντι 29 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.274 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.855 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.714 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.749 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.585 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.523, 959 για τον Οκτώβριο και 564 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.868), κινήθηκε μεταξύ 2.830 και 2.884 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 939,25), κινήθηκε μεταξύ 930 και 939,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.551,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (19.913), Eurobank (1.816), Πειραιώς (3.559), Εθνική (2.201), ΔΕΗ (1.124), Αεροπορία Αιγαίου (362), Μυτιληναίο (257), ΑΔΜΗΕ (847), Cenergy (172), ΟΤΕ (192), ΓΕΚ (151), Jumbo (227), Ιντρακάτ (126), ΕΧΑΕ (182), Τέρνα Ενεργειακή (525), Viohalco (239).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 169.683, Πειραιώς 57.949, Eurobank 31.169, Εθνική 17.247, ΔΕΗ 18.679, ΑΔΜΗΕ 19.144, Τέρνα Ενεργειακή 14.125.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.411.667 τεμ., (από 62.321.667 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.566.457 τεμ. (1.566.457), Εθνική 10.153.957 τεμ. (10.122.156), ΟΤΕ 1.712.953 τεμ. (1.712.953), Πειραιώς 1.415.084 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v