Ισορροπεί στις 1.170 μονάδες το Χρηματιστήριο

Σε πτωτική τροχιά παραμένει ο Γενικός Δείκτης, παρά τις προσπάθειες ανάκαμψης. Απώλειες για τράπεζες και blue chips. Ανοδος για ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΝΕΡΓ, αγοραστές και σε ΟΤΕ, Lamda, MOH.

Ισορροπεί στις 1.170 μονάδες το Χρηματιστήριο

Eπιφυλακτικοί οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, με μικρή «ουρά» πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων, η Wall Street, είναι παράγοντες που διαμορφώνουν τη στάση των επενδυτών σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με τον DAX χαμηλότερα κατά 0,11% στις 15.168 αλλά με τον FTSE100 υψηλότερα από 0,10% στις 7.607, με τα futures του S&P500 με premium 0,13% από τις 4.363 μονάδες.

Επιφυλακτικότητα και στο ΧΑ, με μικρό πλεονέκτημα πωλητών σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Aπό τις 1.165,42 οι πρώτες εντολές έως 3-4 μονάδες χαμηλότερα, προς επιβεβαίωση της αναφοράς μας στο προσυνεδριακό πως -στοιχείο που χρήζει προσοχής- στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η αξία συναλλαγών ήταν 73,315 εκατ., από τα οποία μόλις τα 9,436 πραγματοποιήθηκαν σε μετοχές με άνοδο, έναντι 55,775 με διόρθωση, που πρακτικά παραπέμπει σε πωλητικό υπόλοιπο.

Στα 3,9 εκατ. η αξία συναλλαγών στο πρώτο 15λεπτο, εντός φυσιολογικού πλαισίου -δίχως πιεστικές ρευστοποιήσεις/ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον-, με αποτέλεσμα ο μεν FTSE25 να διαμορφώνεται στις 2.844,19 (-0,34%), ο δε Δείκτης Τραπεζών στις 909 (-0,84%) σε discount έναντι των blue chips.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές με αγοραστές σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα στα 14,84 (3,27%) και 13,18 (2,33%) αντίστοιχα, δίνοντας στηρίξεις στον δείκτη. Αγοραστές και σε ΟΤΕ (13,35), Lamda Development (6,34), Motor Oil (22,50), AEGEAN (10,30), με τις ισορροπίες πωλητών-αγοραστών να αποκαθίστανται σταδιακά, μετά την αρχική, περιορισμένης έκτασης διόρθωση.

Σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Jumbo, ΔΕΗ, Cenergy Holdings κ.α. η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, χωρίς σημαντική διαφοροποίηση από τις δύο πλευρές. Χαρακτηριστική η προσοχή πωλητών-αγοραστών, ανάλογη αυτής που χαρακτηρίζει τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Νέα Υόρκη.

Η Μέση Ανατολή, κυρίως, στο επίκεντρο των ξένων, και στην επικείμενη αξιολόγηση της Παρασκευής η Αθήνα.

Ερχεται επενδυτική βαθμίδα από Standard & Poor's και Fitch εκτιμά η JPMC, σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Δεδομένο το ειδικό βάρος της αμερικανικής τράπεζας, με σημαίνοντα ρόλο και στη διαδικασία διάθεσης του 15%+5% του μ.κ. της Εθνικής από το ΤΧΣ, έχει τη σημασία της η επιλογή της στιγμής ανακοίνωσης. Σημειωτέον πως μεθαύριο ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε προγραμματισμένη δημοπρασία, με τις λεπτομέρειες να ανακοινώνονται αύριο. Αδιαμφισβήτητα εξέλιξη ενθαρρυντική, εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί η JPMC, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη θωράκιση της οικονομίας σε ταραγμένη εποχή.

Στα 5,34-5,408 ευρώ οι εντολές στη μετοχή της Εθνικής, εύλογα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στο 1,2415 της Alpha Bank, στα 2,71 της Πειραιώς, στο 1,4385 της Eurobank. Συγκριτικά καλύτερη πορεία στο ημίωρο για την Alpha Βank.

Αβέβαιο το κλίμα (και) στις αγορές, αποτυχία ομοφωνίας σε ΔΝΤ και G20 για το Μεσανατολικό, σε συνεδρίαση του Eurogroup με το βλέμμα στο Ισραήλ αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, ψηφίζει αύριο το Κογκρέσο για νέο πρόεδρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αβέβαιη την έκβαση.

Παράμετροι που εξηγούν τη στάση επιφυλακής των επενδυτών από Νέα Υόρκη μέχρι Ευρώπη, με την Αθήνα να μην έχει σημαντικά περιθώρια διαφοροποίησης.

Χωρίς προσυμφωνημένες εντολές, στο ημίωρο ο τζίρος φτάνει τα 7,25 εκατ., με 32 μετοχές στο συν έναντι 42 στο μείον.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v