Πλεονέκτημα για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Με μέτριες συναλλαγές οι πωλητές παίρνουν σταδιακά τα ηνία, οδηγώντας σε πτώση τους βασικούς δείκτες. Αντιστέκονται στις ρευστοποιήσεις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Helleniq Energy.

Πλεονέκτημα για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, κάνουν ταμείο ορισμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας μεστής σε εξελίξεις σε όλα τα πεδία, με φλέγον της Μέσης Ανατολής. Εύλογη η πρόθεση μερίδας κυρίως βραχυπρόθεσμων επενδυτών να «κλειδώσουν» μέρος των θέσεών τους.

Στο επίκεντρο προφανώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Wall Street, καθώς σήμερα ανοίγει η αυλαία της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου των αμερικανικών τραπεζών.

Πρακτικά θα υπάρξει η δυνατότητα διαμόρφωσης εικόνας για τις επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια ομολόγων, αλλά και εκτίμησης για την τακτική που θα ακολουθήσει η Fed αρχές Νοεμβρίου.

Νωρίτερα (25-26 Οκτωβρίου) η συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, με τον ΧΑΜαιλέοντα να περιγράφει την απόλυτη... Βαβέλ της Φρανκφούρτης.

Με αυτά στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε άνοιγμα από τις 4.387 (0,17%), στην Φρανκφούρτη ο DAX διορθώνει 0,21% στις 15.395, στο Λονδίνο ο FTSE 100 οριακά θετικός 0,12% στις 7.652 μονάδες.

Στην Αθήνα, αναμενόμενο το «άνοιγμα» από τις 1.179,46, απόρροια περιορισμένων ρευστοποιήσεων σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips. Συν το χρόνο οι πιέσεις εντείνονται με τον ΓΔ να υποχωρεί στις 1.169 μονάδες.

Εντός πλαισίου οι πωλήσεις -χωρίς βιασύνη οι αγορές, με ζητούμενη την ανάσχεση του διορθωτικού σερί, μετά από 6 εβδομάδες.

Στο 3,85% η εβδομαδιαία μεταβολή για τον ΓΔ, στο 4,36% για τον FTSE25 και στο 5,05% για τον ΔΤΡ, οι επενδυτές κάνουν θετικό ταμείο για πρώτη φορά μετά από -σχεδόν- ενάμιση μήνα, και παρατεταμένη διόρθωση από τα υψηλά έτους/στα τέλη Ιουλίου.

Σε Mytilineos, Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, ΟΠΑΠ οι κύριες 5 επιλογές πωλητών-αγοραστών, φυσιολογική η μερική κατοχύρωση θέσεων στην πρώτη, μετά το συν 12% των τελευταίων συνεδριάσεων.

Στο 4,51% η εβδομαδιαία μεταβολή για τη μετοχή της Alpha Βank, στο 3,36% για τη Eurobank -με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να μετρά τα τεχνικά σημεία και τα θεμελιώδη-, στο 0,48% οι απώλειες για την Jumbo -χρηματιστές συνεκτιμούν την παρουσία της στην αγορά του Ισραήλ-, στο 3,51% η άνοδος για τον ΟΠΑΠ -από τα πλέον ανθεκτικά χαρτιά του δείκτη στην τελευταία διόρθωση.

Αγορές σε Εθνική (5,464), ΔΕΗ (9,28) που εχθές είχε την ευρύτερη μεταβολή από τα 9,80 στα 9,10 ευρώ, αρνητικό «γύρισμα» που σχολιάστηκε, σε ΟΤΕ (13,29) -τη Δευτέρα η ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων από τη Διοίκηση, προφανώς θα τεθούν ερωτήματα που αφορούν την Deutsche Telekom, την αρνητική χρηματιστηριακή πορεία κ.α.

Με αγορές και σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (14,64), Cenergy Holdings (6,14), Quest (5,41), σε ένα αρκετά ισορροπημένο 45λεπτο.

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία της αμκ για την Intralot, η Μαρία Μόσχου έχει τις λεπτομέρειες. Σημείο που χρήζει προσοχής, δεδομένου ότι η μετοχή είναι υπό επιτήρηση (με δύο διαστήματα διαπραγμάτευσης), η εντολή που δίνεται στον τίτλο και το δικαίωμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v