Χρηματιστήριο: Επαναφορά αγοραστών σε... πολεμικό περιβάλλον

Πιέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης για τον Γενικό Δείκτη. Συνέχεια στην αντίδραση «ψάχνουν» οι επενδυτές. Οι τράπεζες και το κρίσιμο στοιχείο από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Χρηματιστήριο: Επαναφορά αγοραστών σε... πολεμικό περιβάλλον

Με σημαντικές απώλειες τα χρηματιστήρια στην Ασία και σε αναμονή της ανακοίνωσης του ΑΕΠ της Κίνας μεθαύριο Τετάρτη.

Σε αναμονή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή οι επενδυτές σε ΗΠΑ, Ευρώπη, μήνυμα Μπάιντεν πως θα ήταν μεγάλο λάθος μία νέα κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Νωρίτερα, στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» από 0,17% υψηλότερα στις 4.364 μονάδες, ο δείκτης VIX/CBOE στο 19,32, το 5ετές των ΗΠΑ στο 4,671%, στα $86,14 το WTI.

Στα ευρωπαϊκά, η προσοχή στην ΕΚΤ, την αγορά ομολόγων και προφανώς στη Μέση Ανατολή. Από τις 15.281 (0,27%) τα futures του DAX.

Κρίσιμος δείκτης το πετρέλαιο, σχετικό το θέμα για τον αντίκτυπο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις τιμές του.

Επίσης κρίσιμη, για τα ευρωπαϊκά, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, η κατάσταση... Βαβέλ που επικρατεί στη Φρανκφούρτη. Ενδεικτικό το δήγμα του ΧΑΜαιλέοντα για τις θέσεις των μελών του δ.σ., λίγες μέρες πριν την Αθήνα.

Στα καθ' ημάς, θέμα επικαιρότητας τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών, πώς διαβάζει το μήνυμα της κάλπης η ΝΔ αναλύει ο Φίλιππος Πανταζής, την πρώτη μεγάλη ρωγμή στον Κυριάκο Μητσοτάκη βλέπει η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τη Μαρίνα Μάνη.

Το επίδικο και για την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα -συνάμα δυνητικός κίνδυνος-, η είσοδος σε προεκλογική περίοδο ενόψει των Ευρωεκλογών (θυμίζω 6-9 Ιουνίου) 2024, καθότι «ικανοί» είμαστε να ξαναμπούμε σε σχετικές λογικές. Το τελευταίο που χρειάζεται η κοινότητα, πολύ δε περισσότερο σε μία περίοδο που το ένα μέτωπο (Ουκρανικό) χαίνει, ένα άλλο άνοιξε (Μεσανατολικό), στις αγορές ομολόγων «δοκιμάζονται» αντοχές 10ετιών, με όσα θα μπορούσαν να σημαίνουν αυτά.

Από τις 1.169,66 o ΓΔ, με 2,88% την τελευταία εβδομάδα, βάζοντας τέλος στο σερί των 6 εβδομάδων διόρθωσης (και 11 στις 12), ωστόσο μένει να φανεί εάν πρόκειται για διάλειμμα ή πρώτο βήμα για επαναφορά των αγοραστών.

Αρκετά θα κριθούν από την αξιολόγηση της Standard & Poor's -την Παρασκευή-, κυρίως όμως από την απρόσκοπτη συνέχεια στη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Σειρά έχει η Εθνική, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν πως θέμα αλλαγής του σχεδιασμού δεν υφίσταται -θα επικαλεστώ και πάλι τον ΧΑΜαιλέοντα που κάνει λόγο για το ματς της Εθνικής, που αρχίζει. Μένει να επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα, με τον ΔΤΡ στις 916,34 μονάδες, την Εθνική στο επίκεντρο και στα 5,408 ευρώ. Στο 1,250 η Alpha Bank, στο 1,460 η Eurobank και στα 2,746 η Πειραιώς. Eurobank με μείον 0,34% και Εθνική με μείον 0,41% είχαν τις μικρότερες απώλειες στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στοιχείο που χρήζει προσοχής, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η αξία συναλλαγών ήταν 73,315 εκατ., από τα οποία μόλις τα 9,436 πραγματοποιήθηκαν σε μετοχές με άνοδο, έναντι 55,775 με διόρθωση, που πρακτικά παραπέμπει σε πωλητικό υπόλοιπο.

Επίσης με ορίζοντα την Παρασκευή 20/10 -ημέρα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας/βράδυ θα γίνει γνωστή η απόφαση της Standard & Poor's- λήγει η σειρά μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα. Ωστόσο, «ρηχή» αγορά και το ΧΠΑ δεν δίνει επαρκείς ενδείξεις καν για βραχυπρόθεσμη εκτίμηση.

Την Τετάρτη η γ.σ. της Jumbo -με θέμα την έγκριση διανομής μερίσματος 1,47/μτχ.-, με επιπλέον ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας της εισηγμένης στην αγορά του Ισραήλ. Αγορά -της ευρύτερης περιοχής- που αφορά και την Aegean. Πόσο κοστίζει στον ελληνικό τουρισμό ο πόλεμος στο Ισραήλ, προσέγγιζε (στις 11/10) η Εύα Οικονομάκη.

Σημειωτέον πως αύριο ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, πληθωρισμού στην Ευρώπη (και Κίνα, όπως προαναφέρθηκε) την Τετάρτη. Επίσης αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου 3μηνου, μεταξύ άλλων, ΒofA, Goldman Sachs, ακολουθούν Morgan Stanley, Netflix, Tesla κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v