Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα του profit taking

Η αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας και τι σηματοδοτεί η υποχώρηση των συναλλαγών. Παρά τη σημερινή πτώση έσπασε το σερί των έξι πτωτικών εβδομάδων με αθροιστική άνοδο 2,88% για τον Γενικό Δείκτη.

Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα του profit taking

Το χθεσινό εντυπωσιακό “άδειασμα” από τα υψηλά ημέρας, θα μπορούσε να θεωρηθεί προάγγελος και δεν άφησε και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τη σημερινή συνεδρίαση, ιδιαίτερα αν παρέμενε επιφυλακτικό το κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους εκεί επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας, φοβούμενοι τα σενάρια εμπλοκής τρίτων Χωρών.

Άλλωστε η νέα ισχυροποίηση του Δολαρίου, αλλά και η νέα ανοδική κίνηση από το Πετρέλαιο, δεν είναι από τα ζητούμενα των Αγορών, σε περιβάλλον πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων.

Την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, ακολούθησε και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., καθώς μετά τις αρχικές αναγνωριστικές κινήσεις, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, επαναφέροντας και την αρνητική μεγάλη εικόνα στο ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ διασώζονταν με θετικό πρόσημο, αλλά και αυτός δοκίμασε το “κόκκινο” στη συνέχεια, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών και όλα τα παραπάνω με σαφώς χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Συμπερασματικά, αν και υπάρχουν μπροστά μας γεγονότα με σημαντικό ειδικό βάρος (πιθανή αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από S&P) η Αγορά δείχνει να παίρνει τάση, σχεδόν, αποκλειστικά από το εξωτερικό και αυτό δύσκολα θα αλλάξει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Από την άλλη, η υψηλή μεταβλητότητα που συνεχίζει να παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει “αδυνατίσει” σημαντικά τους ημερήσιους traders, που παίρνουν θέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, προσδοκώντας κάποια αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και μειώνουν επιθετικά θέσεις, προς το τέλος των συναλλαγών, αν διαπιστώσουν πως το “στοίχημα” αναπήδησης της Αγοράς, δεν τους βγήκε.

Σαν μόνη θετική ένδειξη, από τη σημερινή πτωτική συνεδρίαση, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης απέφυγε να χρεωθεί την έβδομη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, αν κάτι λέει αυτό για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, αλλά και η ευδιάκριτη αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Συγκεχυμένες οι απόψεις παραγόντων της Αγοράς, με άλλους να υποστηρίζουν ότι τις σημερινές πιέσεις ενέτειναν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, από τα χαρτοφυλάκια που πήραν θέσεις στα χαμηλά της συνεδρίασης της Δευτέρας και άλλους να υποστηρίζουν ότι τα αυξημένα γεωπολιτικά ρίσκα και όσο αυτά θα διατηρούνται, θα μειώνουν τα “στοιχήματα” τις Παρασκευές, καθώς αρκετοί traders δεν θα επιθυμούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, με υπέρβαρες θέσεις, τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί το σκηνικό στις Διεθνείς Αγορές.

Αλλαγή σκηνικού στην Αγορά ομολόγων, καθώς μετά το χθεσινό “τίναγμα” των αποδόσεων, σήμερα δείχνουν να επιστρέφουν οι διαθέσεις αποκλιμάκωσης και μάλιστα για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,03% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,61% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,163% οπισθοχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1183,11 (+0,07%) και 1160,85 μονάδων (-1,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1170,64 (-0,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1169,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,07%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 75 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΧ), ενώ οι ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 75 εκατ., τα 67,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 2,88%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 3,90%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 25,8% και ο ΔΤΡ κέρδη 43,05%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Παρά το ‘Παρασκευή και 13’, διεκόπη το αρνητικό σερί έξι εβδομάδων. Αναμένουμε ασταθείς συνεδριάσεις, λόγω αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου”, αναφέρει η Beta Sec..

Για το ΧΑ, οι αυξημένες διακυμάνσεις ενδέχεται να συνεχιστούν ενδεχομένως και για ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα. Αυτό μέχρι να δημοσιευτεί η επικαιροποιημένη αξιολόγηση της S&P, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Στο μεσοδιάστημα δύσκολη μοιάζει η ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1250 - 1260 μονάδες ΓΔΧΑ. Στο εξωτερικό, τα χθεσινά μεγέθη πληθωρισμού στις ΗΠΑ ήταν εντός προβλέψεων, αν αφαιρέσουμε την επίπτωση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, γεγονός που καθιστά αμφίβολη μια νέα αύξηση επιτοκίων. Αυξημένη βαρύτητα, θα δοθεί το επόμενο διάστημα στα εταιρικά αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η εβδομάδα για τον ΓΔ, έπειτα από ένα σερί 6 πτωτικών εβδομάδων, αλλά με μεγάλη μεταβλητότητα τόσο σε επίπεδο Δείκτη, όσο και στις επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές. Αν και η αντίδραση των Διεθνών Αγορών μετοχών ήταν ψύχραιμη, αναφορικά με την σύγκρουση στο Ισραήλ, το γεωπολιτικό πλαίσιο έχει δυσκολέψει αρκετά στην ευρύτερη Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις συνέπειες πλέον να είναι ορατές από άλμα τιμών σε Φυσικό Αέριο, αλλά και στις τιμές χονδρικής της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Τεχνικά μιλώντας οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1111 και 1085 μονάδων, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις στις 1200 και 1259 μονάδες. Την Δευτέρα 16/10 ανακοινώνεται το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης για τον μήνα Αύγουστο, ενώ την Τετάρτη 18/10 περιμένουμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον μήνα Σεπτέμβριο. Την ίδια μέρα 18/10 η JUMBO έχει ε.γ.σ. Τέλος την Παρασκευή 20/10 θα ανακοινωθεί η πιστοληπτική κρίσιμη αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα. Αν και βρισκόμαστε στις Η.Π.Α. σε περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ενώ περιμένουμε και την αξιολόγηση της S&P, θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην Μ. Ανατολή θα έχουν τον πρώτο λόγο στην βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς μας”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

“Το τριήμερο ανοδικό διάλλειμα διέκοψε το σερί των πωλητών σε αρνητικά εβδομαδιαία κλεισίματα, χωρίς ωστόσο να χτιστεί μια ανοδική δυναμική διαρκείας, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το κλίμα έχει επιδεινωθεί από μια σειρά γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων, που κάθε άλλο παρά βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις φαίνεται να έχουν και βρίσκονται στην “γειτονιά” της Περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Αν και επί του παρόντος δεν έχουν σημειωθεί γεγονότα στις Αγορές που να απειλούν ευθέως την οικονομική σταθερότητα, οι φόβοι κλιμάκωσης μιας γενικευμένης σύρραξης στην Μ. Ανατολή έχουν επικρατήσει στις λογικές διαχείρισης, το οποίο μεταφράζεται σε εκροές από τις Αγορές μετοχών και εισροές σε ομόλογα και Χρυσό.

Με ένα τόσο επιβαρυμένο προσκήνιο νέων, η επικείμενη αξιολόγηση της S&P την ερχόμενη Παρασκευή έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Υπό άλλες συνθήκες η Αγορά θα προεξοφλούσε το ενδεχόμενο της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από ένα δεύτερο Οίκο αξιολόγησης, όμως τώρα η Επενδυτική Κοινότητα φαίνεται να εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο τι γίνεται στο εξωτερικό και αυτό δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Ελληνική Αγορά, αφού η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τα ποσοστά των τριών Ελληνικών Τραπεζών, έχει βασικό Αντισυμβαλλόμενο επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλες εταιρικές πράξεις, ή δημόσιες προσφορές που μέχρι πρότινος είχαν μπει σε ένα χρονοδιάγραμμα άμεσης υλοποίησης.

Η επιστροφή πλέον σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα, χωρίς πολεμικά σενάρια, θα είναι ένα προαπαιτούμενο για να ξαναρχίσει η Αγορά και κυρίως οι επενδυτές του εξωτερικού, να κοιτάζει πιο προσεκτικά αποτιμήσεις και αποτελέσματα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης από την τριήμερη άνοδο “κέρδισε” μόνο την αντιστροφή του MACD και την οριακή ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ένας αντιπροσωπευτικός οιωνός της πτώσης που ακολούθησε την Παρασκευή, η οποία ξαναέφερε τον Γενικό Δείκτη στο όριο της αναποφασιστικότητας.

Αν και η ανοδική αντίδραση παραμένει ζωντανή, τεχνικά έχει πλέον αντίπαλο το χρόνο, αφού εφάπτεται σχεδόν στο όριο του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.

Τα δεδομένα θα γίνουν ευνοϊκά για τους αγοραστές, μόνο σε επαναπροσέγγιση των 1180 μονάδων, αφού εκ νέου απώλεια της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να ξαναδοκιμαστούν οι 1100 μονάδες.

Ο χαμηλός τζίρος της Παρασκευής αφήνει ανοιχτή μια “χαραμάδα αισιοδοξίας”, αφού ο χαρακτήρας της κατοχύρωσης κερδών, δεν είχε την ένταση των συναλλαγών που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ, ενώ η εβδομάδα έχει στοιχεία λιανικών πωλήσεων Σεπτεμβρίου την Τρίτη (ΗΠΑ), πληθωρισμού Σεπτεμβρίου την Τετάρτη (Ευρώπη) και νομισματικής πολιτικής στην Κίνα την Πέμπτη.

Στις κυριότερες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των Bank of America, Goldman Sachs, Johnson & Johnson την Τρίτη, ακολουθούν την Τετάρτη οι Morgan Stanley, Procter & Gamble, Netflix, Tesla, ενώ την Πέμπτη ανακοινώνουν οι AT&T, Blackstone και Philip Morris.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η έκτακτη γ.σ. της Jumbo την ερχόμενη Τετάρτη, με θέμα την έγκριση χρηματικής διανομής ύψους 1,47 ευρώ ανά μετοχή.

Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο, ενώ την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για τις μετοχές της ΕΛΓΕΚΑ”, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,7), ΟΤΕ (5,7), Eurobank (5,4), Μυτιληναίο (5), Εθνική (4,9), ΔΕΗ (3,5), Πειραιώς (3,4), Jumbo (3,3), Alpha Bank (2,9), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την περιήγηση από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και οι τέσσερις άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και τις πλέον θετικές παρακαταθήκες για την συνέχεια (Alpha Bank -1,96%, Εθνική -0,41%, Eurobank -0,34%, Πειραιώς -2,56%).

Μεταξύ 929,62 (+0,31%) και 904,82 μονάδων (-2,37%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 920,69 (-0,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 916,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,13%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 846 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 905 – 901 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 988, 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Kαλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (+0,49%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,49%), ΕΛΠΕ (+0,86%), ΚΟΥΕΣ (+0,56%), ΟΤΕ (+0,30%), ΟΤΟΕΛ (+0,78%), ΣΑΡ (+1,28%).

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,92%) διέψευσε φήμες που αναφερόντουσαν σε δήθεν άρνηση Τράπεζας να της παράσχει εγγυητική επιστολή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “η Εταιρεία έχει εξαιρετικές σχέσεις με το σύνολο των Ελληνικών και πλήθος Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων κι εξασφαλίζει απρόσκοπτα τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές για το σύνολο των έργων που διεκδικεί και αναλαμβάνει. Καλείται το Επενδυτικό Κοινό να είναι εξαιρετικά προσεκτικό απέναντι σε ανυπόστατες φήμες και ψευδή δημοσιεύματα. Η Εταιρεία, σε συνεννόηση με τις Αρμόδιες Αρχές, θα πράξει τα δέοντα για την προστασία των χιλιάδων μετόχων της και της Επενδυτικής Κοινότητας”.

Αν επιμείνουν οι πιέσεις στον τίτλο, η επόμενη στήριξη στα 12,51 – 12,40 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 11,70 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 13,48 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-0,39%) ήταν αυτός που το “πάλεψε” μέχρι τα χαμηλά ημέρας, προκειμένου να αποφύγει το αρνητικό κλείσιμο, αλλά υπέκυψε προς το τέλος των συναλλαγών. Το ημερήσιο “stop short” στα 16,17 ευρώ και η πρώτη στήριξη στη ζώνη 15,04 – 15,02 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη, 2/11/2023, οι μετοχές του Οργανισμού θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα για τη χρήση 2023, ύψους 0,95 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό).

Ευδιάκριτη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η παρουσία πωλητή στη μετοχή της Jumbo (-4,98%), με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να υποχωρεί μέχρι τα 23,90 ευρώ (-5,61%). Το ημερήσιο “stop short” στα 26,34 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 23,11 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+297,53%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+129,36%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+129,04%), ΓΚΜΕΖΖ (+113,15%) και ΙΝΚΑΤ (+103,42%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της ΕΛΒΕ (-8,93%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,40 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €0,38 ανά μετοχή).

Από 13/10/2023, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 371337000 δικαιώματα (ΙΝΛΟΤΔ, -4,76%) της Intralot συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 13/10/2023 έως και 23/10/2023, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0315. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 13/10/2023 έως και 26/10/2023.

Προσυμφωνημένη συναλλαγή 250000 τεμ. στα 4,00 ευρώ και αυτός ήταν ο συνολικός ημερήσιος όγκος για ΕΧ (0%).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΔΡΟΜΕ (+4,37%), ΜΑΘΙΟ (+0,56%), ΚΥΡΙΟ (+5,59%), ΜΙΝ (+5,50%), ΙΝΤΕΤ (+2,62%), MED (+4,14%), ΠΛΑΚΡ (+2,56%), ΣΙΔΜΑ (+1,42%), ΝΑΥΠ (+3,76%), ΤΖΚΑ (+1,15%), ΛΑΝΑΚ (+1,12%), ΜΟΝΤΑ (+2,84%), ΒΟΣΥΣ (+4,27%), ΒΙΝΤΑ (+1%), ΟΛΘ (+3,51%) και ΕΛΙΝ (+2,79%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ελλάδος (+2,19%) και Πλ. Θράκης (+1,01%).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 15 μηνών η Medicon (+5,44%).

Με σταθερό πωλητή, πλαγιοκαθοδικά από τα 2,76 ευρώ (κλείσιμο 3/10) η ΕΚΤΕΡ (-1,96%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε ΕΠΙΛΚ (0%), ΙΝΛΙΦ (-1,72%), ΠΡΟΦ (-1,08%), REALCONS (-1,79%) και OPTIMA (-2,29%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΚΕΚΡ (-3,61%), ΛΑΒΙ (-1,62%), ΑΒΑΞ (-2,24%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (-1,33%).

Ο βασικός μέτοχος αύξησε το ποσοστό του στο 54,259%, αλλά ο τίτλος της DIMAND (-2,27%) έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Epsilon Net (+3,12%), Revoil (+3,54%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,34%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 1162 – 1161 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2819 (συμπίπτουν εκθετικός και απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2730 και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2960 και 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πιέσεις στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις και οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη στο Πετρέλαιο, προς το 1,0503 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε δύο Ναυτιλιακές Εταιρείες που παραβίασαν το ανώτατο όριο της τιμής Πετρελαίου που είχε θέσει η G7 “ώστε να ελέγχεται η είσοδος του Ρωσικού Πετρελαίου στην Αγορά”.

Άλμα πάνω από τα $1935 ο Χρυσός, προς τα $22,8 αναρριχάται το Ασήμι.

Προς τα $26770 κινείται το Bitcoin, κάτω από τα $1540 το Ethereum.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον Αύγουστο κατά 0,6%, τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat, σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 5,1% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 4,4% στην Ε.Ε.

Οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο, ενώ εξαιρουμένης της Ενέργειας κινήθηκαν χαμηλότερα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,5%. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική μηνιαία άνοδος. Σε ετήσια βάση, οι τιμές υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο 1,7%.

Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 63 μονάδες, από 68,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 67 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο.

Ο δείκτης τρεχουσών καταναλωτικών συνθηκών υποχώρησε στις 66,7 μονάδες, από 71,4 τον προηγούμενο μήνα, έναντι πρόβλεψης για πτώση στις 70,3 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 60,7 μονάδες, από 66 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 65,7 μονάδες.

Ο CEO της JP Morgan, Τζέρεμι Ντάιμον, προειδοποίησε ότι “μαζεύονται ‘σύννεφα’ πάνω από την Αμερικανική Οικονομία, ιδίως λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων που απορρέουν από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή”. “Ίσως ζούμε στην πιο επικίνδυνη περίοδο που έχει βιώσει η Υφήλιος εδώ και δεκαετίες” ανέφερε ο Ντάιμον

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ., στα 80,4 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ και ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι Autohellas και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικούς τίτλους, έναντι 87 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.727 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.686 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.747 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.834 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.739 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 887, 639 για τον Οκτώβριο και 248 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.843,25), κινήθηκε μεταξύ 2.830 και 2.891 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 72, 72 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 931), κινήθηκε μεταξύ 917 και 940 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.626,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (12.791), Eurobank (1.492), Πειραιώς (3.452), Εθνική (1.730), ΔΕΗ (820), Αεροπορία Αιγαίου (134), Μυτιληναίο (113), ΑΔΜΗΕ (101), Cenergy (404), ΟΤΕ (252), ΕΧΑΕ (319), Τέρνα Ενεργειακή (211), Viohalco (235), Lamda Development (159).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 173.015, Πειραιώς 58.244, Eurobank 32.372, Εθνική 16.979, ΔΕΗ 18.525, ΑΔΜΗΕ 20.710, Τέρνα Ενεργειακή 14.175.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.819.670 τεμ., (από 61.819.670 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.566.457 τεμ. (1.566.457), Εθνική 10.178.605 τεμ. (10.163.605), ΟΤΕ 1.677.453 τεμ. (1.682.453), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v