Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές έχουν τον πρώτο λόγο οι long

Κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ, αναστολή διαπραγμάτευσης για Alpha. Με τον «αέρα» του deal αλλά και της αναβάθμισης οι κινήσεις των παικτών. Οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές έχουν τον πρώτο λόγο οι long

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές της Ασίας, που νωρίτερα τα ξημερώματα διόρθωσαν σε χαμηλό έτους.

Από διόρθωση την προηγούμενη εβδομάδα τα χρηματιστήρια σε Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με τους επενδυτές σε αναμονή ανακοίνωσης στοιχείων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Με τα futures του S&P 500 να παραπέμπουν σε συνέχεια της διόρθωσης, τον δείκτη CBOE/Volatility Index σταθερά πάνω από το όριο του 20 και με την απόδοση του 10ετούς στο 4,974%, η εβδομάδα προοιωνίζεται ιδιαίτερα δύσκολη για τους επενδυτές όπου γης.

Στα ευρωπαϊκά, η προσοχή είναι στραμμένη και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με εύλογο το ερώτημα για τις αποφάσεις του δ.σ. σχετικά με επιτόκια, ποσοτική σύσφιξη και συναφείς τακτικές.

Από τις 14.798 μονάδες ο DAX -με απώλειες 2,56% την προηγούμενη εβδομάδα-, από τις 7.402 ο FTSE100 μετά από διόρθωση 2,60% και μία παράμετρος που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά είναι η επιμονή των κεντρικών τραπεζών για πληθωρισμό 2%, εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στα γεωπολιτικά μέτωπα. Το θέμα υφίσταται, το θέτει συγκεκριμένα η Gillian Tett/Financial Times, προφανώς θα απασχολήσει την κοινότητα ενόψει των συνεδριάσεων ΕΚΤ (26/10), Fed (1/11).

Σε αυτόν τον κυκεώνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι long άντεξαν την προηγούμενη εβδομάδα, πέτυχαν ένα θετικό αποτέλεσμα και στον βαθμό του δυνατού διαφοροποιήθηκαν από τα ευρωπαϊκά.

Κοινή εκτίμηση πως αυτή η αυτονόμηση επιτεύχθηκε και χάρη στην προεξόφληση της αξιολόγησης της Standard & Poor's, σαφώς μεγαλύτερης σπουδαιότητας η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Standard & Poor's σε σχέση με την DBRS. Και για τον επιπλέον λόγο ότι αποτελεί μήνυμα προς τον έτερο αμερικανικό οίκο Fitch, που βαθμολογεί την 1η Δεκεμβρίου.

Το γεγονός της υπεραπόδοσης του τραπεζικού κλάδου εξηγεί αφενός την εστίαση/προτεραιοποίηση των «ισχυρών χεριών», αφετέρου, την ενεργότατη παρουσία «γρήγορου χρήματος», με τις όποιες ευκαιρίες αλλά και παγίδες μπορεί να έχει.

Στη διαφορετική ανάγνωση της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, mega deal της Alpha Bank με τη UniCredit και διεργασίες για τη μερική αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική, συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο.

Με 2,91% και στις 943 μονάδες ο ΔΤΡ έναντι 1,08% στις 2.884 του FTSE25 και με τη Eurobank να αντιδρά 4,79%, μεταβολή μεγαλύτερη από τις 25 του δείκτη, η αρκετά σαφής εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας. Θα έχει συνέχεια; Θα εξαρτηθεί κατ' αρχάς από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την αντίδραση των επενδυτών στις διεθνείς αγορές, με συγκεκριμένα blue chips στην προτίμηση των long.

Mytilineos με 3,05% την προηγούμενη εβδομάδα, Motor Oil με 2,79%, Jumbo με 2,33%, ΟΤΕ με 1,05% και ΓΕΚ Τέρνα με 0,78% ήταν οι κύριες δυνάμεις των αγοραστών, μένει να φανεί ποιες μπορεί να συνεχίσουν από σήμερα. Η Mytilineos, λόγω ανακοίνωσης μεγεθών τρίτου 3μήνου -την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης-, υπολογίζεται ως ένα από τα «χαρτιά» στα χέρια των long, Motor Oil και Jumbo έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν. Ερώτημα ο ΟΤΕ, που σε όρους αποτίμησης «απειλείται» από τη Eurobank, δηλαδή το ενδεχόμενο να χάσει τη δεύτερη θέση.

Από τα mid caps, σε Intralot λόγω αμκ, Papoutsanis, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Intrakat, Epsilon Net το ενδιαφέρον.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v