Χρηματιστήριο: Πορεία σε ρευστό σκηνικό με «καύσιμο» από S&P

Στη σκιά του μετώπου στη Μέση Ανατολή, του ράλι στο πετρέλαιο αλλά και του investment grade από S&P οι επόμενες συνεδριάσεις. Οι μετοχές που στέλνουν τώρα σήμα long.

Χρηματιστήριο: Πορεία σε ρευστό σκηνικό με «καύσιμο» από S&P

Με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο προσκήνιο και οι αγορές. Τεταμένη η κατάσταση με τον πόλεμο στην 16η μέρα και τις ώρες για την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να μετρούν αντίστροφα, εύλογα η εστίαση και των επενδυτών είναι στραμμένη στην περιοχή.

Επισκιάζοντας οποιοδήποτε "μέτωπο" τα όσα προοιωνίζεται πως θα συμβούν θα επηρεάσουν και τα χρηματιστήρια, ομόλογα, πετρέλαιο, νομίσματα κ.λ.π.

Συνακόλουθα, σε δεύτερο πλάνο και για το Χρηματιστήριο Αθηνών η θετική εξέλιξη της απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία από την Standard & Poor's, βράδυ Παρασκευής.

Σε ανάλογο η επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου την Πέμπτη για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες το δ.σ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια. Στην Αθήνα η συνεδρίαση και ενδεχόμενη "παύση" θα "ταυτιστεί" με την ελληνική πλευρά- έστω σημειολογικά- σε ίδιο επενδυτικό χρόνο με το investment grade. Υπό κανονικές συνθήκες η συνεδρίαση της Δευτέρας θα μπορούσε να έχει περισσότερο ελληνικό χρώμα για το ΧΑ, καθώς θα τιμολογούνταν τα ανωτέρω σε μετοχές, συμβόλαια, ομόλογα.

Ομως, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες τόσο-κυρίως- λόγω Μέσης Ανατολής όσο της ρευστής κατάστασης στις αγορές ομολόγων (κρίση προϋπάρχουσα της εισβολής της Χαμάς) με ενδεικτικές "τιμές" για την απόδοση του 2ετούς των ΗΠΑ στο 5,071%, το Brent στα 92,51$/βαρέλι, με τον S&P500 σε διόρθωση- στις 4.239,51 με απώλειες 2,04% στην εβδομάδα- και τα futures να "δείχνουν" αισθητά χαμηλότερα. Επιβαρυμένη η τεχνική τάση για τον δείκτη VIX (CBOE Volatility Index) καθώς έχει υπερβεί το όριο των 20 με τις 21,74 μον. να είναι το υψηλότερο σημείο του από τον Απρίλιο (2023) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα. Σε υψηλά μηνών και οι δείκτες μεταβλητότητας, ανάληψης ρίσκου καθώς προεξοφλείται ότι με την έναρξη της επιχείρησης το volatility θα χαρακτηρίσει την στάση των traders.

"Κόλλησε" στο κοινό ανακοινωθέν η Σύνοδος του Καϊρου, με τους ηγέτες που συμμετείχαν να περιορίζονται σε εκκλήσεις για εκεχειρία. Εξέλιξη λίγο ως πολύ αναμενόμενη, ελάχιστα συμβάλει στην άμβλυνση των τάσεων που διαμορφώνονται και στις αγορές.

Στα καθ' ημάς, έδωσε το investment grade η S&P σημείωνε ο Γιώργος Φλώκας, εύλογη η ικανοποίηση κυβέρνησης, οικονομικού επιτελείου- στα της αγοράς με 4,336% για το 10ετές η τελευταία "τιμολόγηση" από τις αγορές. Με την καλύτερη-συγκριτικά πάντα- διακύμανση από κάθε άλλο αντίστοιχο ευρωπαϊκής οικονομίας. Διαφοροποίηση που, αποτυπώθηκε και χρηματιστηριακά.

Δεύτερη σερί εβδομάδα με θετικό πρόσημο, στο 0,45% για τον ΓΔ στις 1.174,91 μονάδες έναντι διόρθωσης 2,50% για τον DAX, για τον FTSE100 στο 2,60% και με απώλειες 2,04% για τον S&P500. Μία καλή εβδομάδα για τα ελληνικά assets, με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά σχεδόν 3% στις 943 και τον FTSE25 1,08% στις 2.884,56 μονάδες.

Στα 78,6 εκατ. η μέση αξία συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μάνου Χατζηδάκη, μειωμένη μεν 36,8% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα πλην όμως σε "καθαρούς" όρους (χωρίς το 1,4% της Eurobank, την εισαγωγή της Optima Bank) κατά τι ενισχυμένη. Χρηματιστές εκτιμούν πως, σε μικρό μεν διακριτό δε μέγεθος εισροές προεξόφλησης (κυρίως) εν όψει S&P έγιναν, κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά.

Το αποτέλεσμα ικανοποιητικό, καθώς για την Eurobank η θετική μεταβολή ήταν 4,79% (στα 1,53 ευρώ), για την Πειραιώς 3,85% (στα 2,852), για την Alpha Bank 1,60% (στα 1,27) και 1,15% για τη μετοχή της Εθνικής στα 5,47 ευρώ.

Στην τεχνική εικόνα του S&P500 και το ενδεχόμενο για year-end-rally είχε αναφερθεί ο Γιώργος Α. Σαββάκης-νωρίς Παρασκευής- , και στα εταιρικά αποτελέσματα, τα οικονομικά στοιχεία, τους δείκτες η προσοχή των επενδυτών.

Αυλαία- και για τα large caps, στο ΧΑ- με την Mytilineos να ανακοινώνει μεγέθη 9μηνου την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Στα 35,84 ευρώ η μετοχή, με άνοδο 3,05% σε διάστημα εβδομάδος, κατά 76,55% για το 2023, σε αποτίμηση 5,121 δισ. σταθερά στην 5η θέση της σχετικής κατάταξης. Ενδεικτική η προσέγγιση της Morgan Stanley, με τον οίκο να αναμένει ebitda τρίτου 3μηνου στα 260 εκατ.

Την ίδια μέρα ολοκληρώνεται η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την αμκ της Intralot.
Στα 0,6650 η μετοχή, στα 0,051 το δικαίωμα.

Βραχυπρόθεσμα και με γνώμονα το "κλείσιμο" της Παρασκευής, σε Mytilineos, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Sarantis, ElvalHalcor η τάση είναι long, και για Εθνική, Eurobank από τα τραπεζικά.

Στα Παράγωγα λίγα τα Συμβόλαια του δείκτη, μόλις 669 με οριακό premium ο,ο6% διόλου αντιπροσωπευτικό.
Με discount για την πλειονότητα των ΣΜΕ μετοχών, εξαίρεση για τα 1.104 της Εθνικής-premium 0,74%- και για τα 158 της Mytilineos με 1,83% premium.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v