Αντίρροπες δυνάμεις «ταλαιπωρούν» το Χρηματιστήριο

Οριακή πτώση αλλά με επιστροφή σε συναλλαγές άνω των 116 εκατ. ευρώ. Μεικτή εικόνα για τράπεζες αλλά και blue chips. Πωλητές σε Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Viohalco.

Αντίρροπες δυνάμεις «ταλαιπωρούν» το Χρηματιστήριο

Εβδομάδα απωλειών στα ευρωπαϊκά και την Wall Street, εβδομάδα διαφοροποίησης για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διορθώνοντας 2,16% ο DAX στην Φρανκφούρτη, με 2,28% ο FTSE100 στο Λονδίνο, απόρροια των αναταράξεων σε ομόλογα/πετρέλαιο με τον S&P 500 στο μείον 1,30% μέχρι νωρίτερα που ξεκινούσε η συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη.

Σε αντίθετη κατεύθυνση οι επενδυτές στην Αθήνα, διαφοροποιούμενοι από το διεθνές κλίμα και μάλιστα πετυχαίνοντας δεύτερη σερί εβδομάδα με θετικό πρόσημο. Κατ' αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη για τους long μετά από συνεχόμενη πτώση- από τα υψηλά έτους στα τέλη Ιουλίου. Με τράπεζες η αναστροφή, ενδεικτικό το συν 2,79% για τον ΔΤΡ σε εβδομαδιαία μέτρηση έναντι 1,14% του FTSE25 και 0,44% του ΓΔ.

Δεύτερο συνεχόμενο θετικό βήμα, με χρηματιστές να την αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στην προεξόφληση θετικής αξιολόγησης από την Standard & Poor's. Χαμηλού κόστους, καθώς δεν καταγράφηκαν σημαντικές εισροές κεφαλαίων πλην όμως ήταν διακριτές στην συνεδρίαση της Τετάρτης και σήμερα, ημέρα λήξης της σειράς μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα.

Τις τελευταίες ημέρες φάνηκε ότι συγκεκριμένα "ισχυρά χέρια" συνέχισαν το μεθοδικό "γύρισμα" που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου. Από τις 1.105 μονάδες -τότε- μετά από μίνι sell off ενεργοποιήθηκαν αγοραστές φτάνοντας έως την περιοχή των 1.180 μονάδων.

"Κλείσιμο" σήμερα για τον ΔΤΡ στις 943 (0,37%) και στις 2.884,56 (-0,04%) για τον FTSE25.

Αυξημένος τζίρος, σήμερα, στα 116,3 εκατ. τα 11,9 εκατ. μέσω 15 προσυμφωνημένων εντολών και σημαντικό το ότι 57,6 εκατ. πραγματοποιήθηκαν σε μετοχές με άνοδο, έναντι 32,4 εκατ. με πτώση.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιβάρυναν το ασταθές κλίμα που (προ) υπήρχε στις αγορές ομολόγων, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αναταράξεις από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι. Μάλιστα, και σήμερα στην Wall Street η απόδοση του US10Y "έγραψε" κάποια στιγμή οριακά πάνω από το 5%, συνέπεια των αμφίσημων δηλώσεων Πάουελ, χθες βράδυ. Ομως, και στην αγορά ομολόγων η ελληνική διαφοροποιήθηκε έναντι των ευρωπαϊκών με πολύ ηπιότερες πιέσεις, ένδειξη σύμφωνα με χρηματιστές πως τα "ισχυρά χέρια" προσέβλεπαν σε απόδοση του investment grade από την S&P.

Προς τούτο συνηγόρησαν, αρχή της εβδομάδος η JPMC για να ακολουθήσει η Citi, εμφανής (υπό) στήριξη που αποτυπώθηκε αφ' ενός στην υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών, αφ΄ετέρου στις εισροές σε συγκεκριμένα blue chips-σηματωρούς.

Ενδεικτικό το ότι και για τις 4 τραπεζικές η εβδομάδα ήταν θετική, ειδικότερα κατά 4,79% για τη μετοχή της Eurobank, κατά 3,86% της Πειραιώς, κατά 1,60% της Alpha Bank και 1,10% της Εθνικής. Χρηματιστές εξηγούσαν την τάση σε τοποθετήσεις (και ) "γρήγορου χρήματος" που προεξοφλώντας την επενδυτική βαθμίδα, θεωρούν πολύ πιθανό πως θα ακολουθήσει ξεχωριστή αναβάθμιση από την S&P και του τραπεζικού κλάδου. Μάλιστα "τρέχουν" λίγο περισσότερο συνδυάζοντας το με την διαδικασία από-επένδυσης του ΤΧΣ.

Πρόκειται για στοίχημα που μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί (ή όχι). Πρώτο ορόσημο η αξιολόγηση σήμερα, και σε αναμονή για την προσεχή εβδομάδα.

Για τον κλάδο καθοριστική θα είναι ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το ελάχιστο υποχρεωτικό αποθεματικό που διατηρούν στην Φρανκφούρτη. Εως 66 δισ. υπολογίζεται το "χτύπημα" στα έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών, εάν και εφ' όσον επικρατήσει αυτή η γραμμή.

Το πιθανότερο στην συνεδρίαση της 25-26ης Οκτωβρίου, στην Αθήνα να έχουν γίνει σαφέστερες οι προθέσεις της ΕΚΤ.

Παράλληλα με τον τραπεζικό εισροές καταγράφηκαν και σε "βαριά" χαρτιά του δείκτη-σηματωρούς για την παρουσία "ισχυρών χεριών", συγκεκριμένα σε τίτλους των Mytilineos (θετική μεταβολή 3,05% στην εβδομάδα), Μotor Oil (2,79%), Jumbo (2,33%) ενώ συνέχεια εισροών σημειώθηκε και σε μετοχές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,63%), ΓΕΚ Τέρνα (0,78%).

Ενδείξεις, όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς πως ορισμένα "ισχυρά χέρια" έχουν επανακάμψει, ενεργοποιούνται σε εισηγμένες προτεραιότητας τους, "χτίζοντας" από χαμηλότερες τιμές-εκ νέου- θέσεις. Μέχρι τώρα αυτές οι ενέργειες τους δικαιώνουν, φάνηκε άλλωστε και στην λήξη της σειράς Οκτωβρίου, στο ΧΠΑ.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης "... ο Γενικός Δείκτης κράτησε ζωντανή την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση με έξι διαδοχικά κλεισίματα στο όριο της χρονοσειρά των 200 ημερών. Είναι εντυπωσιακή η άρνηση της αγοράς να πληρώσει χαμηλότερα επίπεδα τιμών κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του εκθετικού μέσου όρου των 200 ημερών αγοράζοντας χρόνο για μια ανοδική διαφυγή. Σε αυτή την πορεία αναμονής ο MACD έμεινε αγορασμένος και προς το παρόν αποτελεί την μόνη βραχυπρόθεσμη θετική ένδειξη αντιστροφής του Γενικού Δείκτη. Πολύ σύντομα ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών ο οποίος έχει κατερχόμενη πορεία (1.194 μονάδες) και η σύγκλιση ενδεχομένως να δώσει αφορμή για διαφυγή προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση...".

 

-Αποτιμήσεις

Μεταβολές και στις αποτιμήσεις, με την Εθνική να περάνει το όριο των 5 στα 5,003 δισ.- 6η στην σχετική κατάταξη- ενισχύθηκε της Mytilineos στα 5,121 δισ. μειώθηκε του ΟΠΑΠ στα 5,569 δισ. αυξήθηκε της Eurobank στα 5,686 πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον ΟΤΕ- με 5,720 δισ.- στην δεύτερη θέση. Ενισχύοντας την ανάρτησή μας-στον ΕΚΗ- εχθές Πέμπτη.

-ΧΠΑ

Με μικρό discount τα Συμβόλαια του δείκτη, που "άνοιξαν" για τον Νοέμβριο. Στο 0,35% για 1.346 ΣΜΕ.
Ενδιαφέρουσα η διαφοροποίηση μεταξύ των τραπεζικών, καθώς στην Alpha Bank "γύρισαν" σε discount (-0,78%) για 9.447 Συμβόλαια, ενώ σε premium (0,74%) για 1.104 ΣΜΕ Εθνικής.

Πιθανόν να οφείλεται στην εκτίμηση ότι η διάθεση ποσοστού από το ΤΧΣ θα προχωρήσει βάσει του χρονοδιαγράμματος, μετά την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v