Κίνηση πάνω από τις 1.200 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Σε ανοδική τροχιά με ενισχυμένο τζίρο ο Γενικός Δείκτης. Σε υψηλότερα επίπεδα οι τραπεζικές μετοχές. Απώλειες για ΟΠΑΠ λόγω αποκοπής μερίσματος. Αγοραστές σε Mytilineos, Jumbo, ΤΕΝΕΡΓ.

Κίνηση πάνω από τις 1.200 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Θετικά υποδέχονται οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις αποφάσεις της Fed.

Με τα futures του S&P500 από 0,41% υψηλότερα στις 4.273 μονάδες, ο DAX ενισχύεται 0,79% στις 15.034 μονάδες, ο FTSE100 με 0,91% στις 7.410 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε ανάλογο ρυθμό με επαναφορά πάνω από τις 1.200 μονάδες.

Επάνοδος για τον Γενικό Δείκτη σε βραχυπρόθεσμο υψηλό -σημείο απ' όπου ξεκίνησε η τελευταία διόρθωση έως τις 1.105 μονάδες, με τους αγοραστές να έχουν αναλάβει από τα μέσα Οκτωβρίου, ανεβαίνοντας σταδιακά προς την περιοχή των 1.200 μονάδων.

Με ταχύτερη ροή εντολών απ' ό,τι στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, τάση που εάν έχει συνέχεια, θα μπορούσε να οδηγήσει την αξία συναλλαγών αρκετά πάνω από τα χθεσινά μεγέθη των 58 εκατ. Μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) στη συνέχεια, ωστόσο είναι διακριτή η διαφοροποίηση σε σχέση ειδικότερα με τη χθεσινή και τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

«Ανοιγμα» ακριβώς από τις 1.200 με διακύμανση σε στενό εύρος 3-4 μονάδων, με τις περισσότερες εντολές σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Alpha Βank, Mytilineos, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, Cenergy Holdings, Intrakat, ΔΕΗ, σε όλες -ουσιαστικά- με αγοραστές, ακόμη και στον ΟΠΑΠ.

Με την αποκοπή του προσωρινού μερίσματος, η τιμή εκκίνησης ήταν από τα 15,20 με εντολές έως τα 15,25 ευρώ, απώλειες 5,10% μεν, αλλά με αγορές δε από τα χαμηλά της αρχής. Εμφανείς οι εντολές στο εύρος του πτωτικού χάσματος, θα φανεί στην εξέλιξη της συνεδρίασης το ποσοστό που θα καλυφθεί. Σήμερα-αύριο το διήμερο δοκιμασίας σε χαμηλότερα επίπεδα για τη μετοχή, που συνηθίζει να έχει βραχύ διάστημα επανάκτησης του μερίσματος που «κόβεται».

Εως τις 2.942 μονάδες η αντίδραση για τον FTSE25, έως τις 968 για τον ΔΤΡ, χαμηλότερα μεν των πρώτων σημαντικών αντιστάσεων αλλά με φορά που εάν έχει συνέχεια, θα μπορούσε σε «κλείσιμο» Παρασκευής να είναι long για την προσεχή εβδομάδα.

Ικανοποιητική ροή εντολών σε μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς σε υψηλότερες τιμές έως 2,88% και 1,72% αντίστοιχα, στο πλαίσιο προεξόφλησης των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσουν αύριο, σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστών.

Ευρύτερη όμως η συμμετοχή των αγοραστών και σε blue chips, ειδικότερα σε Mytilineos (35,98), Jumbo (24,88), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (14,76) και άλλων από τα χαρτιά του δείκτη, ενώ αυξημένος είναι ο τζίρος σε mid caps επικαιρότητας, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των Intrakat (3,23), Fourlis (4,225) κ.α.

Ενθαρρυντικό το πρώτο ημίωρο, αν έχει συνέχεια θα μπορούσε να προσδώσει ενδιαφέρον σήμερα-αύριο.

Η σχέση 63/13 μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται, προσώρας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v