Τα πρώτα μέτωπα του Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου από τράπεζες και ισχυρά blue chips έρχονται στο προσκήνιο. Οι παρακαταθήκες του Οκτωβρίου και οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Τα πρώτα μέτωπα του Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο

Μετά τον χειρότερο Οκτώβριο από το 2020 για τη Wall Street, ο Νοέμβριος ξεκινά με την κρίση στη Μέση Ανατολή να συνεχίζεται, τη Fed να αποφασίζει για επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη και με άνοδο στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η προσοχή των επενδυτών στις αποφάσεις της Fed, από 0,44% τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη και στη Φρανκφούρτη από τις 14.810 μονάδες ο DAX, μετά από διόρθωση 3,75% τον προηγούμενο μήνα. Από τις 7.321 ο FTSE 100 με επίσης ισχυρή διόρθωση 3,70% στο ίδιο διάστημα.

Μετά από συγκριτικά μικρότερες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επενδυτές ξεκινούν από τις 1.193,10 μονάδες. Με επαναφορά του τραπεζικού κλάδου σε ανοδική αντίδραση, μεγέθους 4,88% στις 962,95 μονάδες, μένει να φανεί εάν μπορεί να υπάρξει συνέχεια.

Σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 3μήνου οι συστημικές -Alpha Bank και Πειραιώς ανακοινώνουν την Παρασκευή, ακολουθούν Εθνική και Eurobank-, παράλληλα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, ο τραπεζικός είναι ο κλάδος στον οποίο και λόγω βαρύτητας στάθμισης προσβλέπουν οι long για το ενδεχόμενο συνέχισης πάνω από τις 980 για τον ΔΤΡ και των 1.208 μον. για τον ΓΔ.

Ειδικότερα, για την Alpha Βank, η Optima προβλέπει ότι τα κέρδη 9μήνου θα διαμορφωθούν σε 494 εκατ., ενισχυμένα κατά 47% σε ετήσια βάση. Σύσταση για «αγορά» και τιμή-στόχο το 1,83 ευρώ δίνει η χρηματιστηριακή.

Περίοδος ανακοίνωσης μεγεθών αλλά και διεργασιών σε διάφορα επιχειρηματικά επίπεδα, με σημαντική την έναρξη εγγραφών από σήμερα (μέχρι και Παρασκευή) για την Trade Estates και την είσοδό της στο ΧΑ. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αύριο η Helleniq Energy, την ίδια μέρα η αποκοπή (προ)μερίσματος του ΟΠΑΠ, ακολουθούν ανακοινώσεις μεγεθών για ΤΙΤΑΝ, Aegean κ.α., που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επηρεάζουν τη στάση των επενδυτών.

Tips για ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Νάκα στον Χαμαιλέοντα, ανάλογα για άλλες εισηγμένες θα διαμορφώνουν την τάση στις συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Από τις 2.927,62 ο FTSE 25, με οριακές απώλειες τον προηγούμενο μήνα, με αρκετές αντοχές από συγκεκριμένα blue chips και βάσιμες προσδοκίες για έναν καλύτερο, που ξεκινά σήμερα.

Στις προσδοκίες της Motor Oil για το τρίτο 3μηνο και τη λειτουργία των θυγατρικών Verd και Πράσινο Λάδι αναφέρεται η Αθηνά Καλαϊτζόγλου.

Στα Σωληνουργεία Κορίνθου, ακόμη μία συμφωνία εκτός συνόρων, καθώς ανέλαβε δύο συμβάσεις για τον αγωγό SGI στη Νότια Ιταλία. Ακόμη ένα πλοίο στον στόλο της Attica Συμμετοχών, το Highspeed 3 (έναντι 2,41 εκατ.), στον γρίφο της Avramar επικεντρώνεται η Αλεξάνδρα Γκίτση.

Μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας ειδήσεις, εξελίξεις μπορεί να αποτελέσουν το «καύσιμο» για τους long, στην προσπάθειά τους να επαναλάβουν το προηγούμενο του 2022. Ενα χρόνο πριν, ο Νοέμβριος απέφερε κέρδη 4,35% σε όσους είχαν τοποθετηθεί από την αρχή του.

Φέτος;

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v