Stock picking και νέα καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Με πενιχρές συναλλαγές η μικρή άνοδος για ΓΔ στη ζώνη των 1.190 μονάδων. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, επιμέρους κινήσεις για βελτίωση μηνιαίων θέσεων. Ανοδος για ΟΠΑΠ, Quest, Τιτάνα.

Stock picking και νέα καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Με γνώμονα τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου και για το ΑΕΠ τρίτου 3μήνου οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Διατηρείται το μικρό πλεονέκτημα για τους αγοραστές, ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,52% στις 14.793 μονάδες. Στο 3,83% η διόρθωση Οκτωβρίου.

Από 0,28% υψηλότερα στις 4.198 τα futures του S&P500, κατά 2,81% υποχωρεί αυτό τον μήνα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μόνο η καθίζηση της αξίας συναλλαγών απογοητεύει όσους ενεργούς έχουν απομείνει εντός παιδιάς, για δεύτερη σερί ημέρα ο τζίρος θα περιοριστεί σε λιγότερα των 60 εκατ. ευρώ.

Με αυτή την αξία συναλλαγών, δίχως ουσιαστικές νέες εισροές, το «ρηχό» χρηματιστήριο παρουσιάζει την εικόνα... τέλματος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα για τον Νοέμβριο.

Αξιον απορίας, σύμφωνα με χρηματιστές, ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας μίας αγοράς που αποτιμάται συνολικά 80,6 δισ. (στοιχεία Παρασκευής/ΒΕΤΑ χρημ.) αλλά καθημερινά αδυνατεί να υπερβεί το ελάχιστον ως ποσοστό σε αξία συναλλαγών. Θυμίζοντας ότι περιορίζεται σε λιγότερα των 100 εκατ. για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Πρακτικά το δεύτερο 15νθήμερο Οκτωβρίου ο μέσος τζίρος περιορίστηκε στα 85 και 90 εκατ., παρά την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Standard & Poor's στις 20 του μηνός. Σχεδόν αδιάφορα τα αντανακλαστικά των ξένων οίκων, περίπου μηδαμινό το επενδυτικό αποτέλεσμα.

Με αυτές τις... προϋποθέσεις για τον ΓΔ, η διακύμανση εξαντλείται σε περιορισμένο εύρος 30 μονάδων, από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 11/10 μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα και σήμερα οι εντολές δεν ξεπερνούν -για τον ΓΔ- τις 1.185-1.195 μονάδες, ενώ ελάχιστο ζητούμενο για ενεργοποίηση διαδικασίας αναστροφής θα ήταν η υπέρβαση έστω των 1.207 μονάδων σε «κλείσιμο» μηνός.

Μονόδρομος συνεπώς το stock picking, με επιμέρους κινήσεις για βελτίωση των μηνιαίων θέσεων σε έναν περιορισμένο αριθμό μετοχών.

Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, Cenergy Holdings, TITAN, Aegean, η 6άδα μετοχών του δείκτη με στοιχειώδη συναλλακτικότητα από την πλευρά των αγοραστών, με την απουσία «βάθους» ακόμη και στη μεγάλη κατηγορία να δυσχεραίνει την είσοδο funds που επενδύουν πιο συντηρητικά.

Μεταξύ 965-976 η διακύμανση για τον ΔΤΡ, με την Alpha Bank μόνη από τις 4 συστημικές με συναλλαγές από αγοραστές και με θετικό πρόσημο.

Στο 1,42 νωρίτερα και διακύμανση από 1,412 έως 1,435 ευρώ, εύρος που λίγο ως πολύ θεωρείται εύλογο σε ενδεχόμενη βελτιωμένη προσφορά από την πλευρά της UniCredit.

Σε ΟΠΑΠ (2,72%), ΤΙΤΑΝ (3,44%), Cenergy Holdings (2,94%) η μεγαλύτερη άνοδος, από τις συνολικά 72 μετοχές με θετικό πρόσημο, πριν λίγο, στις 14:00.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v