Ανοδος με άρωμα... window dressing στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 1.190 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με αγοραστές σε τράπεζες και blue chips. Ανοδος για Alpha, ξεχωρίζουν ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Viohalco και Cenergy. Μέτριος ο τζίρος.

Ανοδος με άρωμα... window dressing στο Χρηματιστήριο

Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά, μετρημένη άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την προσοχή και στην ανακοίνωση προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου, οι επενδυτές στη Φρανκφούρτη ενεργούν λίγο υψηλότερα -κατά 0,23% για τον DAX στις 14.749 μονάδες.

Από τις 4.190 μονάδες τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη και στο ΧΑ είναι οι αγοραστές που ξεκίνησαν με εντολές σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips, αλλά με υποτονικό ρυθμό στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Ενδεικτικά τα μόλις 2,9 εκατ. σε αυτό το διάστημα.

Με αυτούς τους επενδυτές, η αρχή έγινε από τις 1.185,40 έως και 10 μονάδες υψηλότερα, καθώς σταδιακά οι εντολές δίνονταν σε υψηλότερες τιμές.

Από τις 965 έως τις 975 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών και από τις 2.910 έως τις 2.936 μονάδες, σε μία, αν μη τι άλλο, συγχρονισμένη κίνηση που τεχνικά μπορεί να διευρυνθεί έως την τελευταία «τοπική κορυφή» των 1.207 μονάδων.

Ηδη για τον ΓΔ η αρνητική απόκλιση για τον Οκτώβριο έχει μειωθεί στο μείον 1,11%, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί στη συνέχεια της ημέρας.

Σε Mytilineos, ΟΠΑΠ οι κύριες δύο επιλογές των αγοραστών από τα blue chips, επαναφορά πάνω από τα 35 ευρώ για την πρώτη και νέα άνοδος έως τα 15,73 για τη δεύτερη.

Σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς οι κύριες τρεις επιλογές από τα τραπεζικά, με τη δεύτερη στο προσκήνιο. Σε συνέχεια των χθεσινών εντολών -στο πλαίσιο προεξόφλησης ενδεχόμενης βελτίωσης του τιμήματος από τη UniCredit- οι αγοραστές κινούνται πάνω από το 1,40 έως το 1,4345, πιθανολογώντας τη (δυνητική) νέα προσφορά.

Σε νέα δυναμική από investment grade και συμφωνία με UniCredit αναφέρεται ο Βασίλης Ψάλτης, από το βήμα του 6th Athens Investment Forum.

Στα 5,47 ευρώ η Εθνική, στα 2,81 η Πειραιώς.

Επίσης με αγοραστές σε ένα ευρύ μέρος του ταμπλό, περισσότερο από τα large caps αλλά και σε επιλεγμένα mid caps, κυρίως αυτών που συμμετέχουν στην παρουσίαση της ΕΧΑΕ στη Φρανκφούρτη.

Για ήπιας μορφής window dressing κάνουν λόγο χρηματιστές, σε λήψη θέσεων, προσβλέποντας σε ενδεχόμενη συνέχιση της αντίδρασης αναφέρονται άλλοι. Σε κάθε περίπτωση, η γενικότερα θετική εικόνα αποτυπώνεται στην άνοδο τίτλων όπως των Cenergy Holdings (6,28), ΔΕΗ (9,64), ΟΤΕ (13,14), Aegean (10,34), αλλά και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, λ.χ. των ΕΧΑΕ (4,92), Alumil (2,51), AVAX (1,33), Fourlis (4), Lavipharm (0,678) κ.α.

Αναλυτές εκτιμούν πως από τη μεσαία κατηγορία θα μπορούσε να ξεχωρίσουν εταιρείες που ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα, ενδεικτική θεωρούν την περίπτωση της Lavipharm. Η διοίκησή της έκανε εχθές γνωστό πως θα ανακοινώσει 9μηνο, με την κοινότητα να προεξοφλεί την περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών στο τρίτο 3μηνο.

Στις 70/23 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v