Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στασιμότητα με νέα πτώση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Οριακή άνοδο για τον Γενικό Δείκτη με τις συναλλαγές μόλις στα 57,6 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισε η Helleniq Energy, νέα άνοδος για Titan, Cenergy. Πωλήσεις στη Eurobank.

Στασιμότητα με νέα πτώση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Ακόμα μία συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να δείχνει διστακτικός μπροστά στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1200 μονάδων, επιλέγοντας την στάση αναμονής και τις εναλλαγές προσήμων.

Στα θετικά των τελευταίων συνεδριάσεων, η “απόσταση ασφαλείας” που διατηρεί ο Δείκτης από τα πρόσφατα χαμηλά που σημειώθηκαν στις 9/10 (1105,15 μονάδες).

Από την άλλη και σήμερα ο ΓΔ απέφυγε να αναμετρηθεί με το όριο των 1200 μονάδων, συμπληρώνοντας 23 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τεχνική εικόνα της Αγοράς, αλλά και για τα χαρτοφυλάκια που περιμένουν, με αυξημένη ρευστότητα, την επόμενη κίνηση διαφυγής του Χ.Α..

Στα υπόλοιπα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να αναφερθεί η σχετικά καλύτερη “συμπεριφορά” που επέδειξαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με πρωταρχικό ζητούμενο την συνέχεια, αλλά και την συνέπεια, όσον αφορά την παρουσία αγοραστών στους εν λόγω τίτλους, αλλά και η επιστροφή της καθαρής αξίας συναλλαγών στα γνωστά χαμηλότερα επίπεδα.

Η προσοχή και στα προγραμματισμένα αποτελέσματα των Εισηγμένων. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Τέρνα Ενεργειακή, αύριο η HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ), την ίδια μέρα η αποκοπή καθαρού (προ)μερίσματος του ΟΠΑΠ, ύψους 0,951682818 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησε η δημόσια προσφορά της Trades Estates για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α.

Με κέρδη κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, περιμένοντας τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed, αλλά και τα αποτελέσματα που αναμένονται στην “άλλη πλευρά” του Ατλαντικού.

Το τέλος αυτής της εβδομάδας θα μας δώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την τάση των κερδών αφού ανακοινώνουν 159 Εταιρείες του S&P 500, μεταξύ αυτών Apple, Airbnb, Shopify, Qualcomm κ.α. Όπως και να έχει, τα νέα από την εταιρική κερδοφορία δείχνουν προς ώρας ικανά να απορροφήσουν την ένταση των πιέσεων από τα υψηλά επιτόκια για ένα ακόμα τρίμηνο, συμβαδίζοντας με τον καλύτερα των αναμενομένων νέα από το ΑΕΠ στις ΗΠΑ, γεγονός που έχει την αποτύπωσή του και στα επίπεδα διαπραγμάτευσης της Αγοράς”, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.).

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των έντεκα μονάδων, ενώ σταδιακά μειώνεται ο αριθμός των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που θα μπορούσε να δώσει στον Γενικό Δείκτη το απαιτούμενο “overshooting”.

Με ήπιες μεταβολές κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,05% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,86% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,134% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,88%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 3,9% στην αντίστοιχη έκδοση του Σεπτεμβρίου. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.159 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,85 φορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1199,64 (+0,55%) και 1188,10 μονάδων (-0,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1198,00 (+0,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1196,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,28%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 58,1 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, CENER, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 58,1 εκατ., τα 53,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Περιμένουμε το Χ.Α. να κινηθεί ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον ΟΠΑΠ να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος δράση: Η διαδικασία πώλησης του ΤΧΣ της Alpha Bank θα ολοκληρωθεί έως τις 10 Νοεμβρίου, αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο θα δημοσιευτούν μεταξύ 3 - 7 Νοεμβρίου και η πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 13 - 15 Νοεμβρίου. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι το ενδιαφέρον θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Τραπεζικό τομέα, ενώ η βελτίωση του κλίματος από το εξωτερικό μπορεί να προκαλέσει επιλεκτικές αγορές στο Χ.Α.”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια προσφορά για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, για την εισαγωγή της στη Κύρια Αγορά του Χ.Α. Θετική εξέλιξη για την Οικονομία και τις Αγορές η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο (στο 2,9%, από 4,3% το Σεπτέμβριο). Η υπέρβαση των 1187 μονάδων του ΓΔ, ανοίγει το δρόμο για τις 1200, κατά την τεχνική ανάλυση”, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με καθημερινές εναλλαγές των ημερήσιων πρωταγωνιστών, ο ΓΔΧΑ για άλλη μία συνεδρίαση έδειξε έλλειψη κατεύθυνσης. Η καθοδήγηση των Διοικήσεων των Εισηγμένων, εντός και εκτός Χώρας για φέτος, αλλά κυρίως για το 2024, είναι κάτι που η Αγορά αναζητά. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις Εισηγμένων, αυτό είναι δύσκολο στην παρούσα φάση, καθώς η ορατότητα είναι χαμηλή και οι προβλέψεις επισφαλείς. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η FED σήμερα το βράδυ, καθώς παρόλο που πιθανότατα να αφήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα, ενδεχομένως να αναφέρει χρήσιμες λεπτομέρειες για την πορεία της Οικονομίας και την νομισματική πολιτική. Στο εσωτερικό, έχουμε και την έναρξη δημόσιας εγγραφής της Trade Estates”, υπενθυμίζει η Depolas Investment Services.

Συνεχίζεται η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη για 4η εβδομάδα, κάτω από την περιοχή του 1200, όπου με το έναν, η το άλλο τρόπο η Ελληνική Αγορά παραμένει ανθεκτική. Είναι πλέον εμφανές ότι έχει γυρίσει η σελίδα για τα καλά. Σε άλλες εποχές, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, θα είχε εμφανιστεί ο ‘καταρράκτης’ που δεν θα άφηνε τίποτα όρθιο. Η εποχικότητα για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε. Η εικόνα αυτή θα διαφοροποιηθεί, εάν και εφόσον ο ΓΔ περάσει χαμηλότερα της ζώνης 1170 - 1160 μονάδων”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

H Αγορά εξακολουθεί να διατηρεί μια στάση αναμονής μεταξύ 1140 και 1200 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας διεθνώς, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, διατηρώντας τη μεγαλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους, ανάμεσα στις Χώρες της ΕΕ.

Και η αλήθεια είναι, ότι αν η Οικονομία μας πιάσει τις προβλέψεις για μέση ανάπτυξη 2,5% την επόμενη τριετία, οι ήδη ελκυστικά αποτιμημένες μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν έχουν κάποιο λόγο να υποχωρήσουν σημαντικά με τα σημερινά δεδομένα.

Για περαιτέρω σημαντική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χρειάζεται μεταβολή των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη και θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποτυχία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Από τη μια πλευρά, το μέτωπο του γεωπολιτικού ρίσκου, με δυο πολέμους που επηρεάζουν ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και από την άλλη πλευρά, το μέτωπο του πληθωρισμού σε συνάρτηση με την αύξηση των επιτοκίων.

Μελανό σημείο για την Ελληνική Οικονομία αυτή την εβδομάδα, η αύξηση του πληθωρισμού σε 3,9% τον Οκτώβριο, από 2,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια χρονική περίοδο στην Ευρωζώνη μειώθηκε σε 2,9%, από 4,3%”, όπως σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic-American Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,7), Eurobank (5,6), Μυτιληναίο (5,1), Εθνική (4,9), ΔΕΗ (3,7), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,4), Alpha Bank (3,3), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας (Alpha Bank -0,71%, Εθνική -0,67%, Eurobank -1,75%, Πειραιώς +0,07%).

Μεταξύ 968,08 (+0,53%) και 951,42 μονάδων (-1,20%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 957,13 (-0,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 954,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,91%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 937 μονάδων και με επόμενες στηρίξεις στις 923 – 907 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Αμετάβλητη άφησε την αξιολόγηση της Αlpha Bank Romania η Moody's, μετά την απόφαση των UniCredit και Alpha Bank να συγχωνεύσουν τις Θυγατρικές τους στη Ρουμανία. Ειδικότερα, η Moody's επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση “Ba1” των καταθέσεων της Τράπεζας, ενώ επιβεβαίωσε τη βασική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας (BCA) στο “Βa3”.

"Ταβάνι" έχουν πιάσει τα επιτόκια στη Ζώνη του Ευρώ σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εκτιμά ότι η αποκλιμάκωσή τους θα αρχίσει από τα μέσα της επομένης χρονιάς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική εφημερίδα “Ηandelsblatt” ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα "επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους, ωστόσο αυτή η προσωπική του γνώμη”.

Σχετικό πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,58%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,76%), ΔΕΗ (-0,31%), ΜΟΗ (-0,44%) και ΜΠΕΛΑ (-0,56%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “η επιμήκυνση της διάρκειας του πολέμου στη Μέση Ανατολή και η κλιμάκωση της ανάφλεξης στην Περιοχή, συνιστούν λόγους ανησυχίας για τις Διεθνείς Αγορές και τις Οικονομίες. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει επηρεαστεί η Αγορά Πετρελαιοειδών, από την προμήθεια ως τις πωλήσεις. Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μotor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των Θυγατρικών του ομίλου, ‘Verd’ και ‘Πράσινο Λάδι”.

Με συνεχείς εναλλαγές ημερήσιων προσήμων και κλεισίματα πέριξ των 22,50 ευρώ, δείχνει να ταλαιπωρείται ο τίτλος της ΜΟΗ (-0,44%). Οι στηρίξεις στα 22,26 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 22,22 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 23,03 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε συγχώνευση των δραστηριοτήτων του σε παραγωγή ρεύματος από Φυσικό Αέριο και προμήθεια προχωρά ο Όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα, χάρη στον εξορθολογισμό λειτουργίας και στην απλοποίηση δομής και να επιτευχθεί ανάπτυξη συνεργειών και επέκταση δραστηριοτήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπογράφηκε σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης μεταξύ ‘Ήρων Ενεργειακή’ και ‘Ήρων ΙΙ Βοιωτίας’, για την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Οι δύο Εταιρείες ελέγχονται κατά 100% από τον Όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μέσω της ομώνυμης Μητρικής Εταιρείας και της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Μετά την απορρόφηση της ‘Ήρων ΙΙ Βοιωτίας’ από την ‘Ήρων Ενεργειακή’, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα κατέχει απευθείας το 86,18% του μετοχικού κεφαλαίου και μέσω της ΤΕΡΝΑ το 13,82%. Η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε 0,927329 μετοχές ‘Ήρων Ενεργειακή’ για κάθε 1 μετοχή της ‘Ήρων ΙΙ Βοιωτίας”.

Επιτόπιος βηματισμός, λίγο πάνω από τα 13,00 ευρώ και για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,76%). Το ημερήσιο “stop short” στα 13,28 ευρώ και οι στηρίξεις στα 12,65 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,48 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή των ΕΛΠΕ (+5,34%), συμπληρώνοντας “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά ενάμιση μήνα. Η μετοχή έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 6,72 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 7,48 – 7,66 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+332,10%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+132,13%), ΜΙΓ (+130,62%), ΙΝΚΑΤ (+115,75%), CENER (+112,58%) και ΓΚΜΕΖΖ (+111,12%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι τίτλοι παραστατικοί δικαιωμάτων προς κτήσεως κοινών μετοχών της Attica Bank, ήταν διαπραγματεύσιμοι με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±50%, το οποίο επεκτείνεται κάτω από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην ισχύουσα απόφαση 22 του Δ.Σ. του Χ.Α.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΕΠΙΛΚ (+9,74%), ΠΑΙΡ (+7,37%), ΜΟΝΤΑ (+3,60%), ΚΑΡΕΛ (+2,76%), ΒΟΣΥΣ (+1,85%), ΜΕΒΑ (+3,57%) και ΑΣΤΑΚ (+0,90%).

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για ΠΡΔ (-6,54%), με αυξημένες συναλλαγές.

Αύξησαν συναλλαγές Ιντρακάτ (+4,65%) και Realcons (+4,52% και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).

Επιστροφή αγοραστών στον Άβακα (+1,06%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Fourlis (+2,10%, είχε προηγηθεί “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (+5,46%), Ευρωσυμβούλους (+2%), ΕΚΤΕΡ (+1,38%) και Lavipharm (+1,18%).

Με αυξημένες συναλλαγές σε νέα υψηλά 238 μηνών η Δομική Κρήτης (+9,37%). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 55,575 εκατ. (!)

Θα έχει ενδιαφέρον το τι σκέπτεται ο Όμιλος για την MIG (+1,67%). Προσοχή υπάρχουν περίπου 22000 μετοχές προς εκποίηση.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1160 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1174 – 1164 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1207, 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2827 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2853 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενες στις 2827 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2730, 2701 και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστροφή αγοραστών στο Πετρέλαιο, προς το 1,0541 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατήσει τα $1985 ο Χρυσός, προς τα $22,85 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $34290 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $1790 το Ethereum.

Στις 49,5 μονάδες υποχώρησε ο Caixin δείκτης υπεύθυνων προμηθειών του τομέα Μεταποίησης στην Κίνα (PMI) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η S&P Global. Το αποτέλεσμα αυτού του μήνα ήταν 1,1 μονάδες χαμηλότερο από την προηγούμενη μέτρηση.

Κατά 3,3% υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Nationwide House Price Index. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,9%, τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο, μετά την αύξηση κατά 0,1% του Σεπτεμβρίου.

Στις 44,8 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών του τομέα Μεταποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 0,5 μονάδων σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, αλλά πτώση 0,9 μονάδων σε σύγκριση με την προκαταρκτική εκτίμηση, σύμφωνα με την S&P Global.

Ο Λώρενς Σάμερς, πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη πρόκληση για την Οικονομία, από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Χώρας. Τo έλλειμμα ανήλθε στα $1,7 τρισ. το 2023.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών βουτάει η μετοχή της Orsted, αφού ο Δανέζικος Κολοσσός Κοινής Ωφέλειας αποσύρεται από δύο Αμερικανικά Αιολικά project. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, “κατέγραψε απομειώσεις 28,4 δισ. κορώνες ($4 δισ.) καθώς η κρίση στην Αιολική Βιομηχανία επιδεινώνεται. Δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να σταματήσει να αναπτύσσει τα έργα ‘Ocean Wind 1’ και ‘2’ στα ανοικτά των Ακτών του Νιου Τζέρσεϊ. H Orsted απέδωσε την απόφαση, μεταξύ άλλων, στις καθυστερήσεις της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και στα πιο υψηλά επιτόκια”.

Μέτρια άνοδο σημείωσαν οι θέσεις εργασίας Ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Οι Εταιρείες πρόσθεσαν 113000 εργαζομένους τον Οκτώβριο. Είναι περισσότεροι από τους 89000 που είχαν προστεθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 130000.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 46,7 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 49 τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα μείνει αμετάβλητος στις 49 μονάδες.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ για ένατο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4%, κοντά στα $2 τρισ. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν στα 9,6 εκατ., από την αναθεωρημένη μέτρηση των 9,5 εκατ. τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των ανοικτών θέσεων εργασίας στα 9,4 εκατ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,2 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 82,0 δισ. ευρώ.

“Με απώλειες 1,34% ‘έκλεισε’ τον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. αλλά και πάλι ξεπέρασε σε επιδόσεις τις άλλες μετοχικές Αγορές και παραμένει στη δεύτερη θέση σε αποδόσεις και πρώτο σε όρους δολαρίου”, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 106,4 μονάδες, από 107,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΟΒΕ.

Ισχυρό τρίτο τρίμηνο, με υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, θα εμφανίσει η Eurobank, σύμφωνα με προβλέψεις της Optima Bank, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 2,38 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 274 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 39% σε σχέση με το β' τρίμηνο, αλλά 66% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Quest και Autohellas και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Jumbo.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 79 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.263 συμβόλαια).

Στα 3.071 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.158 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.800 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.799 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 231, 226 για τον Νοέμβριο, 5 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.923), κινήθηκε μεταξύ 2.902 και 2.933 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 965), κινήθηκε μεταξύ 965 και 965 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.702).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.753), Πειραιώς (1.700), Εθνική (737), ΔΕΗ (435), Ιντρακόμ (159), Ιντρακάτ (291), Cenergy (319), Alpha Bank (3.684), Μυτιληναίο (103), ΟΠΑΠ (166), Τέρνα Ενεργειακή (164), TITC (117), Viohalco (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 194.939, Πειραιώς 76.776, Eurobank 30.983, Εθνική 20.564, ΔΕΗ 20.867, ΑΔΜΗΕ 22.416, Τέρνα Ενεργειακή 14.977.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.316.132 τεμ., (από 57.540.592 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.562.799 τεμ. (1.566.417), Εθνική 9.700.287 τεμ. (10.148.220), ΟΤΕ 1.680.658 τεμ. (1.685.092), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v