Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: ΟΠΑΠ, Τιτάν και Cenergy έδωσαν το πρόσημο

Μια ακόμα συνεδρίαση στην οποία οι επενδυτές εστίασαν σε λίγες μετοχές του FTSE 25. Ηπια καθοδική κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο. Ποιοι τίτλοι ξεχώρισαν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: ΟΠΑΠ, Τιτάν και Cenergy έδωσαν το πρόσημο

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση εξασφάλισε θετικό τελικό πρόσημο, σε μία προσπάθεια αργής αναρρίχησης και απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά που σημειώθηκαν στις 9/10 (1105,15 μονάδες).

Αρκετοί παράγοντες της Αγοράς, αναφέρθηκαν σε ενδείξεις υποτυπώδους “window dressing”, λόγω λήξης χρηματιστηριακού δεκαμήνου, όμως το σίγουρο είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, ο Δείκτης δεν “τόλμησε” να αναμετρηθεί με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1200 μονάδων, συμπληρώνοντας 22 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τεχνική εικόνα της Αγοράς.

Από την άλλη, η έλλειψη διάθεσης του Δείκτη να δοκιμάσει τιμές υψηλότερα των 1200 μονάδων, είχε σαν αποτέλεσμα και ο Οκτώβριος να προστεθεί σαν τρίτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά, για τους δύο μήνες που απομένουν για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η Εγχώρια Αγορά ακολούθησε τις θετικές διαθέσεις των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η καθαρή αξία συναλλαγών έμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, ενώ οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ, ήταν το κύριο γνώρισμα και της σημερινής συνεδρίασης.

Μένει να φανεί αν το εν εξελίξει “stock picking” θα συνεχιστεί και στις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, μήνας που αξίζει υπενθύμισης ότι κλείνουν τα βιβλία τους τα περισσότερα από τα Ξένα Funds.

Η προσοχή των ενεργών επενδυτών, σήμερα και στην Φρανκφούρτη, όπου διοργανώνεται το τρίτο mid cap roadshow για την προώθηση των Εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε Ευρωπαίους Θεσμικούς Επενδυτές (έχουν προηγηθεί δύο roadshows τον Ιούνιο στη Γενεύη και στο Παρίσι). Ομιλητές ο CEO του Χ.Α., κ. Γιάννος Κοντόπουλος και ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Συμμετοχή θα έχουν 12 Εισηγμένες Εταιρείες και μάλιστα η εκπροσώπηση θα είναι σε ανώτατο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα οι Εταιρείες είναι: AustriaCard, Cenergy, Dimand, Epsilon Net, Ideal, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Κρι - Κρι, ΟΛΠ και Fourlis. Χορηγοί είναι οι 4 Τραπεζικές Χρηματιστηριακές και συγκεκριμένα Eurobank Equities, Alpha Finance, NBG Sec. και Piraeus Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα υπόλοιπα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να αναφερθεί η σχετικά καλύτερη “συμπεριφορά” που επέδειξαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με πρωταρχικό ζητούμενο την συνέχεια, αλλά και την συνέπεια, όσον αφορά την παρουσία αγοραστών στους εν λόγω τίτλους, αλλά και η ευδιάκριτη υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,02% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,83% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,098% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1185,4 (-0,08%) και 1195,26 μονάδων (+0,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1193,82 (+0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1193,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,57%.

Ο τζίρος στα 81,2 εκατ., από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΤΕΚ, CENER, ΟΤΟΕΛ, ΛΑΜΔΑ, ΕΛΠΕ, ΙΝΤΚΑ), ενώ ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 81,2 εκατ., τα 74 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του Οκτωβρίου, αλλά και του χρηματιστηριακού 10μηνου.

Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε τρίτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, για τον Γενικό Δείκτη, με μηνιαίες απώλειες 1,34%.

Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 4,88%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 28,32% και ο ΔΤΡ κέρδη 50,33%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 10μηνου η ΔΟΜΙΚ (+295,06%).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές αξιολογούν την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για διευκολυντική πολιτική και ενόψει των συνεδριάσεων της FED και της BoE αργότερα μέσα στην εβδομάδα”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Ο Οκτώβριος έκλεισε στο ‘κόκκινο’. Ωστόσο, η ροή ειδήσεων είναι υποστηρικτική για μια θετική συνέχεια, η οποία θα μπορούσε να καλύψει εν μέρει το ‘χάσμα’ και να βοηθήσει στην αύξηση του ενδιαφέροντος”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου συνοδεύτηκε με προσπάθεια ‘καλλωπισμού’ των αποτιμήσεων που οδήγησε τον ΓΔ στις παρυφές των 1200 μονάδων. Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων και η τιμή του Αργού, ενισχύονται οι δείκτες στη Wall Street”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο ιδιαίτερα χαμηλός όγκος συναλλαγών, συνεχίζει να υποδηλώνει χαμηλό ενδιαφέρον από την πλευρά των αγοραστών. Φυσικά, η άλλη ανάγνωση είναι ότι υπάρχει εξίσου και ανυπαρξία πωλητών στην παρούσα φάση και στα τρέχοντα επίπεδα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταθερά καθοδική τάση, καθώς στο 2ο εξάμηνο μέχρι τώρα οι απώλειες κυμαίνονται από 3 ως και 9 ποσοστιαίες μονάδες, για τους βασικούς μετοχικούς δείκτες. Η αναφορά πωλήσεων της ΕΕΕ έδειξε ευθυγράμμιση με την καθοδήγηση της Διοίκησης για το 2023 με αύξηση των κερδών προ φόρων και τόκων (EBIT) στο εύρος μεταξύ 9% - 12%”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

Η Αθήνα είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει την Σύνοδο της ΕΚΤ, που είχε να συμβεί από το 2008, με την Κριστίν Λαγκάρντ να αναγγέλλει την παύση των επιτοκιακών αυξήσεων, αλλά και να γίνεται πόλος έλξης από τους τουρίστες κατά τον περίπατό της στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα. Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει και η Federal, καθώς η γεωπολιτική κρίση αναδεικνύει τα ομόλογα σε κορυφαίας ασφάλειας επενδυτική επιλογή με τις αποδόσεις να υποχωρούν, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης παραγγελιών στη Βιομηχανία υποχωρεί στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, αν και η μείωση κατά μόνο 0,1% του Γερμανικού ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο έφερε ανακούφιση, καθώς είχαν προεξοφληθεί τα χειρότερα.

Ανάλογη εξέλιξη καταγράφεται και στην Κινεζική Βιομηχανία, με την Κυβέρνηση να αναγγέλλει πακέτο μέτρων τόνωσης της Οικονομίας ύψους $137 δισ.

Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ εκτοξεύεται στο 4,9% στο 3ο τρίμηνο, με τη δυναμική της Αμερικανικής Οικονομίας να προσπερνά τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και με τις χερσαίες επιχειρήσεις να είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Γάζα, η τιμή του Πετρελαίου συγκρατείται, καθώς οι συνθήκες ζήτησης διατηρούνται χαμηλά και οι Αγορές προσπαθούν να αναρριχηθούν, επιδιώκοντας τον “καλλωπισμό” των αποτιμήσεων, ενόψει του τέλους του 10μηνου.

Με τους διαχειριστές να προσδοκούν ότι οι χειρότεροι φόβοι των Αγορών δεν θα επαληθευθούν και τον πρόεδρο του Rockfeller International Ruchir Shurma να υπενθυμίζει ότι ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στις 11 Οκτωβρίου δηλαδή, ο S&P είχε ανακτήσει όλες τις απώλειες του.

Στο μεταξύ, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να καταγράφει θετικές εξελίξεις. Ο ΟΛΠ, ο Μυτιληναίος και η ΕΕΕ ανακοίνωσαν εξαιρετικές επιδόσεις στα μεγέθη του 9μηνου και η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά της Enel Romania και πιθανότατα και της Κωτσόβολος στην Ελλάδα, έχοντας μετασχηματιστεί ήδη σε ένα Φορέα που διοικείται με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, που σύντομα θα αποτυπωθεί και στην κεφαλαιοποίησή της.

Με τις Τράπεζες να αναμένεται να ανακοινώσουν τα μεγέθη τους για το 9μηνο μέχρι τις 7/11, που εκτιμάται ότι θα είναι βελτιωμένα τόσο λόγω του υψηλού επιτοκιακού περιθωρίου, όσο και λόγω της βελτιωμένης πιστωτικής επέκτασης κατά 2,1 δισ. ευρώ, που καταγράφηκε από την ΤτΕ για το Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε το 10ημερο κατά το οποίο θα εξελιχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το 9% της Alpha Bank, με τη UniCredit να πρέπει να αναπροσαρμόσει την προσφορά της (προσώρας στο 1,33 ευρώ/μετχ) αν επιθυμεί να το αποκτήσει.

Στη συνέχεια, θα λάβει τη σκυτάλη η Εθνική Τράπεζα που θα επιδιώξει να μεταβιβάσει ποσοστό ύψους 20% περίπου από το ΤΧΣ.

Με τα δεδομένα αυτά, η συσσώρευση του ΓΔ περί τις 1170 μονάδες ολοκληρώθηκε, στο βαθμό που έκλεισε ο κύκλος των πωλήσεων από τα funds που επιθυμούσαν να αποεπενδύσουν για να “κλειδώσουν” τα κέρδη τους, ενώ την ίδια ώρα Κινεζικοί Επενδυτικοί Οίκοι αναβαθμίζουν την Ελληνική Οικονομία, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Πεκίνο.

Επανέρχεται έτσι η αναμέτρηση του ΓΔ με τις 1200 μονάδες που θα απαιτήσει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση και γεωπολιτικά δεδομένα που θα μειώσουν τον ελλοχεύοντα κίνδυνο μιας ασύμμετρης απειλής στη Μ. Ανατολή, που θα οδηγούσε σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση.

Με το 60% από 259 Διαχειριστές κεφαλαίων ύψους $664 δισ. να προσδοκούν ότι το σενάριο των δυσμενών εξελίξεων σταδιακά θα απομακρυνθεί και να μην αποκλείουν ακόμη και ένα ‘mini end-year rally”, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,9), Eurobank (5,7), ΟΤΕ (5,6), Μυτιληναίο (5), Εθνική (4,9), ΔΕΗ (3,7), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,4), Alpha Bank (3,3), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει προβάδισμα στους “sellers” (Alpha Bank -0,35%, Εθνική -0,44%, Eurobank -0,96%, Πειραιώς -0,36%).

Μεταξύ 976,46 (+0,82%) και 963,38 μονάδων (-0,53%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 964,35 (-0,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 962,95 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,58%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 937 μονάδων και με επόμενες στηρίξεις στις 922 – 907 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή υποαπέδωσαν μόνο οι ΕΕΕ (-0,53%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,43%), ΜΠΕΛΑ (-0,56%), ΟΤΟΕΛ (-0,31%) και ΣΑΡ (-1,13%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΔΕΗ.

Η Διοίκηση της ΕΕΕ με τη δημοσίευση της ενημέρωσης για την πορεία του τρίτου τριμήνου, επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για το 2023, δηλαδή οργανική αύξηση λειτουργικών κερδών από 9% έως 12%. Καλά χαρακτηρίστηκαν τα αποτελέσματα, ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο όγκος ανήλθε στα 785,2 εκατ. κιβώτια, αυξημένος κατά 3,7% και ο τζίρος στα 2,8 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε στενό εύρος και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της ΕΕΕ (-0,53%). Το ημερήσιο “stop short” στα 24,99 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στη ζώνη 25,64 – 25,85 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Δεν θα είναι θετική ένδειξη αν παραβιαστεί η στήριξη στα 24,05 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “τη διανομή προμερίσματος 35,1 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023 αποφάσισαν οι Μέτοχοι της Αττικής Οδού, ήτοι η Κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις - Άβαξ - Egis Projects. Υπενθυμίζεται ότι οι Μέτοχοι της Αττικής Οδού (Άκτωρ Παραχωρήσεις 65,8%, Άβαξ 34,2%, Egis Projects 0,04%) θα συνεχίσουν να εισπράττουν μερίσματα έως το τέλος της ισχύουσας σύμβασης παραχώρησης, αλλά και έσοδα από την επιστροφή επενδυτικών κεφαλαίων έως το 2027”.

Να σημειωθεί, ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-0,43%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,93 ευρώ (+3,21%), αλλά η συνέχεια δεν ήταν θετική για όσους πήραν θέσεις στα υψηλά ημέρας. Το ημερήσιο “stop short” στα 2,065 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,115 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,187 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η προσοχή και στην στήριξη των 1,774 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+3,76%), διπλώνοντας τις ανοδικές συνεδριάσεις. Υπενθυμίζεται ότι από τις 2 Νοεμβρίου η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το καθαρό προμέρισμα 0,951682818 ευρώ ανά μετοχή και αρκετοί traders έσπευσαν να πάρουν θέσεις.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της TITC (+4,86%), που σήμερα ανέβασε και συναλλαγές. Ο τίτλος έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 16,50 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 16,32 – 16,25 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 17,98 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+295,06%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+130,8%), ΜΙΓ (+126,84%), CENER (+109,93%), ΓΚΜΕΖΖ (+109,09%) και ΙΝΚΑΤ (+106,16%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Μεταξύ 1,92 και 2,13 ευρώ θα κυμανθεί η τιμής διάθεσης των 28.169.015 μετοχών της Trade Estates που θα διατεθούν στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς για την είσοδο της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με βάση την ανώτατη τιμή τα συνολικά έσοδα της έκδοσης, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε 62.000.003,79 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς ξεκινά την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+4,76%), ΝΑΚΑΣ (+5,93%), ΔΡΟΜΕ (+2,22%), ΜΕΡΚΟ (+3,74%), ΣΠΙ (+2,55%), ΠΑΙΡ (+2,15%), ΜΙΝ (+1,77%), ΣΠΕΙΣ (+2,25%), ΕΒΡΟΦ (+2,81%) και ΕΛΙΝ (+1,37%).

Ανακοίνωσε δύο νέα έργα η ΕΚΤΕΡ (+5,47%), στα 107,3 εκατ. το ανεκτέλεστο.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,95%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,15%), Μοτοδυναμική (+1,79%) και Profile (+2,95%) και δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για Frigoglass (+9,52%).

Επιστροφή αγοραστών σε Γενική Εμπορίου (+5,37%), Λούλη (+4,63%), Mevaco (+0,60%), Performance (+2,32%), Ικτίνο (+0,96%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,98%) και Ελλάδος (+1,11%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων για Lavipharm (+8,28%) και των τελευταίων 26 συνεδριάσεων για Fourli (+2,02%).

Αύξησε συναλλαγές η Έλαστρον (-2,85%).

Προσυμφωνημένη συναλλαγή 500582 τεμ. για Ιντρακόμ (+1,32%), στα 2,02 ευρώ.

Προσοχή. Ίσως βγάλει είδηση η γ.σ. της MIG (+1,69%), στις 16/11.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1160 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1174 – 1164 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1207, 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2827 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2853 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενες στις 2827 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2730, 2701 και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα και στην Wall Street.

Επιστροφή αγοραστών στο Πετρέλαιο, προς το 1,0559 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατήσει τα $2000 ο Χρυσός, προς τα $23,20 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $34300 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $1795 το Ethereum.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού και δήλωσε ότι “έχει κάνει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων πιο ευέλικτη”.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας είχε αναπάντεχη συρρίκνωση τον Οκτώβριο. Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Χώρας διαμορφώθηκε στις 49,5 μονάδες αυτόν τον μήνα, κατηφορίζοντας από τις 50,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταγράψει απογοητευτικά αργή πρόοδο στην αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων σε κάποιες από τις Τράπεζες τις οποίες εποπτεύει”, τόνισε ο πρόεδρος της EBA, Αντρέα Ενρία.

Μικρή ανάπτυξη κατέγραψε η Γαλλική Οικονομία το τρίτο τρίμηνο, κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Η άνοδος είναι χαμηλότερη από το αναθεωρημένο 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες.

Στο 4% κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία σε Εθνικό επίπεδο και σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 4,9% τον Σεπτέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της Αγοράς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο επιβραδύνθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση, στο πιο χαμηλό των τελευταίων δύο ετών, από 4,3% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στο 3,1%.

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% στη Ζώνη του Ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε αρκούντως υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό γιατί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν έχει νικηθεί ακόμα”, δήλωσε ο διοικητής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μείωσε την πρόβλεψή του για το ποσό που θα δανειστεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους στα $776 δισ., από $852 δισ. που ανέμενε στο τέλος Ιουλίου. Η νέα εκτίμηση για τον Ομοσπονδιακό δανεισμό είναι μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Παρά τη μείωση, η νέα εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ δανεισμού για το τέταρτο τρίμηνο.

Τo μισθολογικό κόστος στις ΗΠΑ κατέγραψε αναπάντεχη άνοδο το τρίτο τρίμηνο, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η ισχυρή Αγορά εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο της Fed. Ο δείκτης μισθολογικού κόστους ενισχύθηκε 1,1% την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν ότι ο δείκτης θα κινηθεί 1% υψηλότερα.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες Πόλεις των ΗΠΑ ενισχύθηκαν για έκτο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller σημείωσε άνοδο 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 2,2%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,4 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 81,8 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήλθε στο 3,9% τον Οκτώβριο, από 2,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Καθαρά κέρδη 191 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο θα ανακοινώσει η Alpha Bank, καταγράφοντας άνοδο 106% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με προβλέψεις της Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" και την τιμή - στόχο των 1,83 ευρώ. Παράλληλα, η Optima προβλέπει ότι τα κέρδη εννεαμήνου θα διαμορφωθούν στα 494 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47% σε ετήσια βάση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, CENER, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Ελλάκτωρ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 85 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν νέα υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.879 συμβόλαια).

Στα 3.158 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.071 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.799 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.799 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 486, 429 για τον Νοέμβριο, 17 για τον Δεκέμβριο και 40 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.913), κινήθηκε μεταξύ 2.910,5 και 2.928,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 6, 6 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 980), κινήθηκε μεταξύ 980 και 982,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.686,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.114), Πειραιώς (1.855), Εθνική (1.215), ΔΕΗ (185), Αεροπορία Αιγαίου (100), ΑΔΜΗΕ (111), Cenergy (425), Alpha Bank (6.201), ΕΧΑΕ (233), Μυτιληναίο (100), ΕΛΧΑ (200), ΟΠΑΠ (227), Τέρνα Ενεργειακή (218), TITC (262), Viohalco (113).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 192.478, Πειραιώς 75.358, Eurobank 30.961, Εθνική 19.581, ΔΕΗ 20.806, ΑΔΜΗΕ 22.350, Τέρνα Ενεργειακή 14.862.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.540.592 τεμ., (από 58.671.165 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.566.417 τεμ. (1.566.417), Εθνική 10.148.220 τεμ. (10.357.731), ΟΤΕ 1.685.092 τεμ. (1.682.092), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v