Χρηματιστήριο: Θετικό πρόσημο για Εθνική, χωρίς αμερικανικά funds

Παραμένει σε στενό εύρος η διακύμανση τραπεζικών χαρτιών και blue chips. Βουτιά στην Jumbo λόγω αποκοπής μερίσματος. Επιλεκτικές τοποθετήσεις. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν στο ταμπλό.

Χρηματιστήριο: Θετικό πρόσημο για Εθνική, χωρίς αμερικανικά funds

Οριακές-μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, σε stock picking περιορίζονται οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μέτριων τόνων η μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, απόρροια της αργίας στη Wall Street.

Ενδεικτικό το ότι στη Φρανκφούρτη η αξία συναλλαγών είναι σημαντικά χαμηλότερη -έως 50%- ενώ για τις 40 μετοχές του δείκτη ουδεμία έχει μεταβολή (θετική/αρνητική) μεγαλύτερη της ποσοστιαίας μονάδας.

Σε ανάλογο τόνο και στην Αθήνα, με τον τζίρο στα 40 εκατ., με τη διακύμανση για τον ΓΔ σε μόλις 6 μονάδες, με τις προσυμφωνημένες εντολές σε 811 χιλ. ευρώ και στενά εύρη διακύμανσης για τις 18 από τις 25 μετοχές του δείκτη.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενο πως κάπως έτσι θα εξελισσόταν η συνεδρίαση σήμερα, με ενδιαφέρουσα τροπή την αναστροφή τάσης για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, καθώς λίγο πριν τις 14:00 πέρασε σε θετικό έδαφος.

Από τα λίγα ενδιαφέροντα το «γύρισμα» για τον τίτλο από τα 6,16 έως τα 6,218 ευρώ, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούσαν ότι η προσφορά βραχυπρόθεσμων θα ήταν τελικά πολύ μικρότερη απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Αυτό γιατί οι συναλλαγές φθάνουν το 1,8 εκατ. τεμάχια, συν τα 12 εκατ. της Τετάρτης καταδεικνύεται ότι οι κύριοι πωλητές ολοκλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των εντολών τους. Συνεκτιμώντας τις συναλλαγές στη συνεδρίαση της Τρίτης -ημέρας που οι νέοι κάτοχοι τυπικά δεν είχαν δυνατότητα να πουλήσουν (αλλά πούλησαν) το κύριο κομμάτι των μετοχών τους.

Να σημειωθεί ότι για την ΕΤΕ έχει διαμορφωθεί αυξημένη βαρύτητα στη στάθμιση επί των βασικών δεικτών, πλην όμως δεν έχουν γίνει γνωστές οι αλλαγές στη σύνθεση του MSCI Standard Greece. Ισως το πιο προβεβλημένο «ελληνικό καλάθι» διεθνών προδιαγραφών, που και μικρή μόνον αλλαγή στάθμισης μπορεί να αντιστοιχεί σε διψήφιες εισροές/εκροές ανάλογα.

Παραμένει σε στενό εύρος η διακύμανση και των τραπεζικών χαρτιών, σε μόλις 7 μονάδες για τον ΔΤΡ, όπως επίσης για τον FTSE25, με εντολές αγοράς σε Mytilineos (36,16), ΟΠΑΠ (14,63), ΔΕΗ (10,44), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (15,07), Motor Oil (23,70).

Απορρίφθηκε η προσφυγή για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, σύμφωνα με την Πέννυ Κούτρα, στα 13,36 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ElvalHalcor (1,834) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,295) οι δύο του FTSE25 με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή 4,32% και 2,91% αντίστοιχα.

Στις 60/48 παραμένει το προβάδισμα των αγοραστών έναντι των πωλητών.

Intralot με 5,51% στο 0,976 ευρώ, ΚΛΜ με 3,36% στο 1,23 ευρώ, Intracom Holdings με 2,75% στα 2,62 ευρώ ξεχωρίζουν από τα mid caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v