Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το μικρό προβάδισμα οι αγοραστές

Στις 1.270 μονάδες ο ΓΔ, με εισαγόμενες εισροές αλλά και προσεκτικές κινήσεις. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, άνοδος για Coca Cola, ξεχωρίζει η ΤΕΝΕΡΓ. Συνέχεια μόχλευσης σε mid caps.

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το μικρό προβάδισμα οι αγοραστές

Ανεβαίνουν οι στροφές στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, ενισχύονται οι long στα κύρια ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές κάνουν ακόμη ένα προσεκτικό βήμα υψηλότερα.

Στις 4.582 (0,41%) τα futures του S&P500, έως τις 16.172 νωρίτερα ο DAX από το «άνοιγμα» των 16.045 μονάδων. Στο 0,94% ο δείκτης, τάση ενδεικτική όπως διαμορφώνεται την προτελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου. Στο 9,91% η μηνιαία μεταβολή για τον DAX.

Με αυτό το κλίμα εκτός, στο ΧΑ οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν την κατάσταση, σταθερά σε θετικό έδαφος από την πρώτη κιόλας μέχρι την τελευταία εντολή, χωρίς εξάρσεις και σπουδή σαν οι αγοραστές να προσέχουν να μην ανεβάσουν υπέρμετρα τις τιμές.

Με την υπόθεση πως από τη Δευτέρα -πρώτη ημέρα του Greek Investment Confernece- έχουν ενεργοποιηθεί εντολές από την πλευρά των αγοραστών, μπορεί να θεωρηθεί ότι συνεχίζονται με μέτρο και στοχευμένα σε συγκεκριμένες μετοχές. Το πιθανότερο, σύμφωνα με χρηματιστές, να πρόκειται για περιπτώσεις εισηγμένων που οι επιτελείς τους είχαν ουσιαστικές/αποτελεσματικές επαφές με διαχειριστές funds.

Πάνω από τα 60 εκατ. η αξία συναλλαγών αλλά με τα 11,28 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών, για ακόμη μία -τρίτη σερί- συνεδρίαση να παραπέμπουν σε εισαγόμενες εισροές λόγω Λονδίνου. Εστιάζοντας κυρίως σε 3 πακέτα, για Εθνική αξίας 2,31 εκατ., Alpha Bank για 1,97 εκατ. και Mytilineos για 1,22 εκατ. ευρώ, θεωρώ ότι ενισχύεται η ανωτέρω προσέγγιση.

Θα φανεί και αύριο προς το «κλείσιμο» της συνεδρίασης, λόγω rebalancing των δεικτών MSCI. Σημείο που χρήζει προσοχής, η αλλαγή στάθμισης -προς το βαρύτερο- για τη μετοχή της Εθνικής, μεταβολή που ενδεχομένως να επηρεάσει άλλες μετοχές του δείκτη. Με τις εισροές/εκροές η αγορά θα έχει σαφέστερη εικόνα για τη συνέχεια, που λόγω εξελίξεων σε Helleniq Energy (διάθεση 12% του μ.κ.), ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος (στις 4/12 η νέα έκτακτη γ.σ., όπου θα δοθεί και τύποις το ΟΚ για την εισαγωγή του 20% στο ΧΑ), ΔΕΗ (στις 14/12 η γ.σ.-ορόσημο για τον όμιλο) προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Προσώρας, οι αγοραστές έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στα χαρτιά του FTSE25, μεγαλύτερο στα mid caps, φτάνοντας στο 2/1 έναντι των πωλητών στην ευρύτερη αγορά. Με 68 μετοχές στο συν.

Σε Εθνική (6,182), Jumbo (24), Πειραιώς (3,228), ΟΠΑΠ (14,70), Mytilineos (36,32), OTE (13,13) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (15,43) οι κύριες επιλογές των long, με αποτέλεσμα ο FTSE25 να ενισχύεται 0,32% στις 3.092 μονάδες. Ακριβώς στις 3.100,99 μονάδες το υψηλό ημέρας (12:25), ούτε με... μοιρογνωμόνιο, εάν υποθέσουμε ότι οι εντολές δίνονται μέσω «προγραμμάτων στοχευμένων τιμών».

Στις 1.071 ο ΔΤΡ με υψηλό ημέρας στις 1.076, με τις 1.080 να θεωρούνται σημείο αναστροφής.

Τεχνικά η διακύμανση των βασικών δεικτών από την προηγούμενη Δευτέρα (20/11) παραπέμπει σε προσεκτική-σταδιακή ανοδική συσσώρευση με σημείο εκκίνησης τις 1.245 μονάδες. Ο όλος σχηματισμός προσομοιάζει σε προετοιμασία long παικτών, προκειμένου να επιχειρήσουν να κινηθούν προς αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Η ευρύτερη περιοχή των 1.320 μονάδων είναι το νέο αναθεωρημένο (άνω) σημείο αναφοράς τους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v