Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κοιτά» τις 1.300 μονάδες το Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου και ο Γενικός Δείκτης έφτασε τις 1.292 μονάδες. ΟΠΑΠ, ΔΕΗ συνέχισαν ανοδικά. Πωλητές σε ΟΤΕ και Jumbo.

«Κοιτά» τις 1.300 μονάδες το Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική συνεδρίαση και η σημερινή, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 74 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/9 (1299,47 μονάδες).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση ακολούθησε την πεπατημένη την αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει τέσσερις, ήπια, ανοδικές συνεδριάσεις, παίρνοντας βοήθειες από τον Τραπεζικό κλάδο και από εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και προσεγγίζοντας την δύσκολη ζώνη των 1300 – 1330 μονάδων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σαφώς χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών, αλλά και η φθίνουσα πορεία, όσον αφορά τον αριθμό των θετικών, ημερήσιων, πρωταγωνιστών, που κινούνται προς υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά πειστικές συναλλαγές.

Από την άλλη και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, “έχει ξεκινήσει ένα ιδιότυπο ‘front running’, με τοποθετήσεις σε Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, από χαρτοφυλάκια που εκτιμούν ότι το Τραπεζικό ταμπλώ, έχει μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης”, σε περίπτωση που ξεκινήσει με ανοδικές διαθέσεις και η νέα χρηματιστηριακή χρονιά.

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις από την Fed, τις αυριανές από ECB και BoE και πολύ περισσότερο τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών που θα ακολουθήσουν, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να τιμολογήσουν τα τελευταία στοιχεία από τον πληθωρισμό χονδρικής στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 0,9% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου 1,3% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 2%, κάτω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 2,2%.

Στο Χ.Α. και ενώ απομένουν μόλις 10 συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, μένει να φανεί αν οι βασικοί δείκτες θα διεκδικήσουν υψηλότερες τιμές, ή το όποιο ενδιαφέρον θα συνεχίσει να περιορίζεται στις κινήσεις επιμέρους τίτλων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις Εισηγμένες που θα ήθελαν μία περαιτέρω βελτίωση της αποτίμησής τους.

Αυξημένη προσοχή απαιτείται στους τίτλους που αναρριχώνται με ελάχιστες συναλλαγές, ή με “ανοιχτές” εντολές αγορών, καθώς η εν λόγω κίνηση εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο εγκλωβισμών, στην πρώτη απόσυρση των ελάχιστων αγοραστών.

Την Παρασκευή, 15 τρέχοντος, το “triple witching” Δεκεμβρίου, ενώ στις τελικές δημοπρασίες αναμένονται τα rebalancing των δεικτών FTSE Russell (αύξηση της στάθμισης για τα ΕΛΠΕ στο 30,05%, από 19,053% στον FTSE All World) και Stoxx (στους δείκτες του Οίκου εισάγονται οι μετοχές των Optima Bank και Epsilon Net), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συναλλακτική δραστηριότητα.

Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα στο 4,72% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,18% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,369% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1292,52 μονάδες (+0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1291,53 (+0,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1292,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,72%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 87,6 εκατ., από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ, TITC, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΒΙ, ΙΝΚΑΤ), ενώ ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 87,6 εκατ., τα 76,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το βράδυ, η Federal ανακοινώνει τις αποφάσεις της για τα παρεμβατικά επιτόκια, που εκτιμάται ότι δεν θα μεταβληθούν. Η αναρρίχηση του Γ∆ πάνω από τις 1280 μονάδες, φέρνει πιο κοντά την αναμέτρηση με τις 1300 μονάδες”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ‘σοβαρό’ χαρτοφυλάκιο, που να μην εμπεριέχει και μετοχές της Μυτιληναίος. Σήμερα δείχνει να κατοχυρώνει την περιοχή των 37,00 και ο δρόμος για τα 44,00 ανοίγει, με πρώτη στάση τα 39,00”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές μετριάζουν τον ενθουσιασμό τους, για τις προοπτικές μίας απότομης στροφής πολιτικής, μετά τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Συνέχιση του ‘rotation’, με κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ωστόσο δεν αναμένουμε αύξηση της μεταβλητότητας”, αναφέρει η Beta Sec.

Τα χθεσινά μεγέθη πληθωρισμού στις ΗΠΑ κινήθηκαν οριακά πάνω από τις εκτιμήσεις, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του κ. Πάουελ για μετ’ εμποδίων επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%. Ήτοι, εκτιμούμε ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί για τις Αγορές μετοχών, ειδικότερα μετά και την τελευταία άνοδο. Στο εσωτερικό, ήδη καταγράφουμε μείωση της ανοδικής ορμής για τον ΓΔΧΑ ο οποίος, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο report, υποαποδίδει έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης από τις αρχές Νοεμβρίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, η οποία αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση. Η όποια ενίσχυση θέσεων πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Μέχρι σήμερα, τα πήγαμε άριστα!!! Όχι μόνο αποφύγαμε μια ‘καταστροφική ύφεση’, όπως προέβλεπαν κορυφαίοι οικονομολόγοι, αλλά και οι Αγορές σκαρφάλωσαν σε νέα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την Solidus Sec.

Οι επόμενοι μήνες, θα είναι όμως πιο δύσκολοι, διότι η Αγορά εργασίας είναι ακόμα δυνατή, ενισχύοντας την κατανάλωση και κατ´ επέκταση τον πληθωρισμό. Το ερώτημα λοιπόν είναι, “γιατί τα επιτόκια της Αγοράς ομολόγων και οι τιμές του Πετρελαίου σημείωσαν τόση μεγάλη πτώση (ερώτημα του δισεκατομμυρίου)”.

Μήπως προεξοφλούν, ότι θα υπάρξει παρατεταμένη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας; Την απάντηση θα την έχουμε τους επόμενους 2 - 3 μήνες.

Στα της Αγοράς μας τώρα, η πορεία επιλεγμένων blue chips, το προηγούμενο διάστημα, έβαλε τις μετοχές των Τραπεζών “εκτός ραντάρ”, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι είχαν “πει την τελευταία τους λέξη”.

Άνοδος χωρίς τις συστημικές Τράπεζες δεν νοείται στο Χ.Α. και με βάση όσα είδαμε και αυτά που περιμένουμε το 2024 θα συνεχίσουν να είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών”, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

H Αγορά συνεχίζει την ήπια ανοδική πορεία της, δείχνοντας διάθεση να κλείσει κοντά στα υψηλά του 2023, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Μιας περίεργης χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από την ενεργειακή κρίση, την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων και τελικά την αντίστροφη απόδοση μεταξύ μετοχών και ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο MSCI Global Stock τρέχει με απόδοση 7,5% περίπου, οι αντίστοιχοι δείκτες ομολόγων καταγράφουν αρνητικές αποδόσεις, παρά την εκρηκτική άνοδο του τελευταίου μήνα.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 39%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση 55% και ο Τραπεζικός δείκτης 66%, με πολλές μετοχές να υπερδιπλασιάζουν μέσα στο 2023.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο υπεραποδίδει τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να υπεραποδώσει και το 2024, με προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%.

Από τις κινήσεις των τελευταίων ημερών θα ξεχωρίζαμε το υψηλό πενταετίας της TITC και την ισχυρή άνοδο του Κατασκευαστικού κλάδου”, τονίζει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,1), ΕΤΕ (5,8), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΔΕΗ (4,2), ΠΕΙΡ (4), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,7), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,3) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+2,61%) δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η μετοχή της Πειραιώς (+1,33%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+2,07%) και Eurobank (+1,49%).

Η Alpha Bank, αναφορικά με την έναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, ανακοίνωσε ότι “αποφάσισε να αναθέσει την εκτέλεση του προγράμματος στην Goldman Sachs Bank Europe SE. Η Goldman Sachs θα ενεργεί ως κύριος Ανάδοχος του προγράμματος, λαμβάνοντας τις αποφάσεις διαπραγμάτευσης, σχετικά με τις αγορές μετοχών ανεξάρτητα από την Εταιρεία”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1066,46 μονάδες (+1,87%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1066,35 (+1,86%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1066,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,91%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1082,7 (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιστρέψει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 957 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 940 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με την ελπίδα ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αλλάξει γνώμη και θα δώσει το ‘πράσινο φως’ στον επαναπατρισμό μέσω πωλήσεων των ενήμερων δανείων από τους Servicers προς τις Τράπεζες εντός του 2024, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων. Προς το παρόν, ο Επόπτης επιμένει στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος, καθώς θεωρεί ότι το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους, οπότε ζητά πίστωση χρόνου για να λάβει τη σχετική απόφαση”.

Μικτή η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΜΥΤΙΛ (+1,14%), ΔΕΗ (+1,40%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,06%), ΕΛΠΕ (+1,13%) και ΟΠΑΠ (+1,98%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Viohalco (+0,73%) και μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί η “παραδοσιακή” πλαγιοανοδική κίνηση του τίτλου, μέχρι το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς. Η επόμενη αντίσταση στα 5,74 ευρώ και οι στηρίξεις στα 5,41 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,30 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της Μυτιληναίος (+1,14%), που δείχνει διαθέσεις να προσεγγίσει, αν όχι να υπερκεράσει, το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο. Τελευταία αντίσταση στα 38,30 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 35,60 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+324,69%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+218,21%), ΜΟΝΤΑ (+185,28%), ΚΛΜ (+178,32%), ΙΝΚΑΤ (+160,27%), ΕΚΤΕΡ (+148,05%), CENER (+130,79%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+130,2%), ΓΚΜΕΖΖ (+129,4%), ΠΕΙΡ (+123,23%), ΑΡΑΙΓ (+120,04%), ΑΒΑΞ (+118,42%), ΑΚΡΙΤ (+113,56%) και ΛΑΒΙ (102,6%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΤΕΚ (+3,33%), MED (+1,43%), ΞΥΛΚ (+0,77%), ΠΛΑΚΡ (+5,13%), ΟΛΘ (+3,07%), ΚΟΡΔΕ (+0,65%), ΜΟΝΤΑ (+1,09%), ΦΛΕΞΟ (+2,55%) και ΜΠΤΚ (+1,89%).

Σε υψηλά τριμήνου η Αλουμύλ (+0,34%) και τετραμήνου η Performance (+1,63%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 4/12, με τις φήμες να επιμένουν για Μοτοδυναμική (+1,85%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κρι Κρι (+0,43%) και Ιντεάλ (+0,33%) και τρεις για Ελινόιλ (+4,12%).

Μετά από πτωτικό “καρέ”, αντέδρασαν ΦΒΜΕΖΖ (+4,97%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,67%).

Η Phoenix Vega Mezz PLC ανακοίνωσε ότι “από τις 2 έως τις 14 Νοεμβρίου 2023, εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων που αντιστοιχούν στην προηγούμενη 3μηνη περίοδο τόκων, συνολικού ύψους €4,46 εκατ.”.

Η SunriseMezz PLC ανακοίνωσε ότι από τις 6 έως τις 21 Νοεμβρίου 2023, εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων που αντιστοιχούν στην προηγούμενη 3μηνη περίοδο τόκων, συνολικού ύψους €3,67 εκατ.”.

Επιστροφή αγοραστών σε Profile (+1,90%) και Lavipharm (+3,18%).

Βγαίνει μικρό “bid” στον Καρέλια (+1,89%).

Ο Όμιλος δείχνει να ασχολείται περισσότερο με την ΑΤΤΙΚΑ (+3,90%), λόγω και της πίεσης που προηγήθηκε και λιγότερο με την ΜΙΓ (-1,56%).

Επτά “πακέτα”, συνολικά 154818 τεμ., για ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (-0,54%), πέρασαν στα 1,7796 ευρώ.

Αύξησαν συναλλαγές ΕΥΑΘ (+1,83%), Πλ. Θράκης (-2,83%) και Πετρόπουλος (+1,87%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1258 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1208 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1187 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2934 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2887 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3150 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με ήπια ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπάθεια αντίδρασης από το Πετρέλαιο, προς το 1,0787 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $2000 ο Χρυσός, προς τα $22,85 υποχωρεί το Ασήμι.

Στα $42100 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $2210 το Ethereum.

Η Βρετανική οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους, είχε εκτιμήσει ότι δεν θα υπήρχε αλλαγή στο ΑΕΠ από τον Σεπτέμβριο.

Τo δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ διευρύνθηκε στα $314 δισ. τον Νοέμβριο, από $249 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2022, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο για τον εν λόγω μήνα στην ιστορία των ΗΠΑ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν αύξηση του ελλείμματος στα $290 δισ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αύξησε τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 0,7 δισ. ευρώ, στα 88,2 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις από την ευρύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης για την ερχόμενη διετία, ενώ το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία και το ΑΕΠ της Χώρας θα αυξηθεί κατά 2,6% και 2,5% τη διετία 2024 - 2025”, όπως εκτιμά η Capital Economics.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Quest, Motor Oil, Πειραιώς, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό η ΕΕΕ.

Σχεδόν μοιρασμένη η τελική εικόνα με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (158.489 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.476 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.861 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.117 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.267 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 101 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 104 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.915, 979 για τον Δεκέμβριο, 935 για τον Ιανουάριο και 1 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.129), κινήθηκε μεταξύ 3.112 και 3.133,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 560, 285 για τον Δεκέμβριο και 275 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.055), κινήθηκε μεταξύ 1.050 και 1.055 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.920,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.781), Πειραιώς (36.036), Εθνική (7.279), ΔΕΗ (9.508), Alpha Bank (62.313), Ιντρακόμ (2.513), Αεροπορία Αιγαίου (2.247), ΕΧΑΕ (4.892), ΑΔΜΗΕ (6.654), Τέρνα Ενεργειακή (2.721), Jumbo (842), ΟΤΕ (5.904), Ελ. Πετρέλαια (1.410), Ιντρακάτ (1.931), Viohalco (1.480), Μυτιληναίο (1.062), Άβακα (308), ΕΥΔΑΠ (427), Ελλάκτωρα (835), ΕΛΧΑ (837), ΓΕΚ (654), Cenergy (257), Lamda Development (1.741), Autohellas (306), TITC (169), Fourli (703), ΟΠΑΠ (925), ΕΕΕ (234), Motor Oil (393).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 141.144, Πειραιώς 51.654, Eurobank 23.254, Εθνική 23.224, ΔΕΗ 12.241, ΑΔΜΗΕ 18.118, Τέρνα Ενεργειακή 10.517.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 58.197.053 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.796 τεμ. (34.121.022), ΟΠΑΠ 1.727.006 τεμ. (1.724.081), Εθνική 17.087.082 τεμ. (21.737.117), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.028.875 τεμ. (1.028.875), ΕΛΠΕ 1.412.448 τεμ. (1.351.448).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                          Name of Issuer                 NSP            Date

QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

 2023-11-30

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v