Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με αέρα... Powell η συνεδρίαση

Ξεκίνημα με κέρδη και υψηλό τζίρο. Το θετικό κλίμα μετά τους χρησμούς της Fed δίνει ώθηση στους long. Γιατί αναμένεται συνέχεια ανόδου στις τράπεζες. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνονται οι αγοραστές.

Χρηματιστήριο: Με αέρα... Powell η συνεδρίαση

Year-end rally στη Wall Street, με τον Jerom Powell σε ρόλο Santa Claus. Σε ιστορικά υψηλά ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long έχουν αρχίσει να ζεσταίνουν το gluhwein, ενόψει των εορτών.

Η απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των ΗΠΑ, για τρίτη σερί συνεδρίαση, ήταν λίγο ως πολύ προεξοφλημένη από τους επενδυτές, ωστόσο δεν εμπόδισε τους traders να σπεύσουν να προκαταλάβουν τον χρόνο μείωσής τους το 2024.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραστές βρήκαν την αφορμή που ήθελαν, με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται θεαματικά στο ταμπλό.

Νωρίτερα τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε νέα άνοδο προς τις 4.777 (0,35%), ο δε δείκτης CBOE/VIX σταθερά κοντά στα χαμηλά έτους, ένδειξη πως οι long θα επιδιώξουν ακόμη υψηλότερες τιμές στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ανάλογη εκτίμηση και στη Φρανκφούρτη, την ώρα που στη Σύνοδο Κορυφής αναζητείται ο μηχανισμός «τετραγωνισμού του κύκλου», με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να έχει το ρεπορτάζ.

Χωρίς συμφωνία, ει μη μόνον με ενδείξεις για το ενδεχόμενο μίας «ημιλύσης» πολιτικού χαρακτήρα των ηγετών της Ευρώπης, η συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Κριστίν Λαγκάρντ, που θα πρέπει να δώσει στίγμα προθέσεων για την τακτική που θα ακολουθηθεί τα πρώτα δύο 3μηνα του 2024.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι αγοραστές ανεβάζουν ταχύτητα -με αργό αλλά διακριτό και σταθερό ρυθμό. Στην επιστροφή των τραπεζών και το stock picking αναφερόταν το euro2day.gr πριν τη χθεσινή συνεδρίαση, σημειώνοντας «... κοινός τόπος στην κοινότητα, πως τις μέρες που προηγήθηκαν της διάθεσης του 10%+2% του μ.κ. του ομίλου, θεσμικοί, διαχειριστές αμοιβαίων κ.α. άντλησαν ρευστότητα κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο. Με την ολοκλήρωση του placement επανήλθαν, με πρώτη εμφάνιση αγοραστών στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Eurobank και Πειραιώς στο συν με στοχευμένες εντολές στο τέλος της 9ης Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσουν με διακριτό rotation σε Εθνική, Alpha Bank. Το δε χθεσινό εμφατικό 3,35% για τη μετοχή της Εθνικής με 2,8 εκατ. τμχ. και το 3,06% της Πειραιώς με 1,97 εκατ. ενισχύουν την τάση. Με 3,44 εκατ. τμχ. στη μετοχή της Eurobank και με 2,83 εκατ. στην Alpha Bank πιθανότατα το χθεσινό συν 1,86% για τον Δείκτη Τραπεζών να είναι προοίμιο επαναφοράς προς τις 1.080 μονάδες, σε πρώτη φάση. Χρονικός ορίζοντας η Παρασκευή, συνδυαστικά με την τριπλή λήξη στα Παράγωγα...».

Ακριβώς αυτή η προσέγγιση επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια με το 1,91% του ΔΤΡ στις 1.066,85 μονάδες, που βάσει της τελικής εικόνας στη χθεσινή, το πιθανότερο να έχει συνέχεια και σήμερα. Οι 1.080 μονάδες κοντινή αντίσταση, εφικτή δείχνει η υπέρβασή της, ενισχυτικό το θετικό σινιάλο του SSM στις διοικήσεις των τραπεζών για τη διανομή μερίσματος. Θετικός, σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου, ο Μηχανισμός, κλίμα που προφανώς διευκολύνει τους long που έχουν αρχίσει να επανακάμπτουν στον κλάδο από τη λήξη της συνεδρίασης την προηγούμενη Παρασκευή.

Στις 3.133,28 (0,96%) ο FTSE25, πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου (των 3.150 μον.), με πειστική παρουσία αγοραστών, ειδικότερα σε μετοχές των Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Viohalco, AEGEAN κ.α., συνδυαστικά με TITAN Cement, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συν την επιστροφή σε τίτλους των Helleniq Energy, OTE κ.α.

Δεδομένης της τάσης για τον FTSE25, η ευκαιρία δεν θα αφεθεί να πάει χαμένη από όσους ενεργούν στα mid caps, Optima Bank λόγω ένταξης στον Stoxx, Intrakat, Alumil, Ideal Holdings, EpsilonNet κ.α. χρήζουν προσοχής, ενώ το «γύρισμα» της μετοχής της Attica Συμμετοχών (στα 2 ευρώ, με 3,90%) επαναφέρει στην πλευρά των αγοραστών μέρος του «γρήγορου χρήματος» που δραστηριοποιείται σε αυτή την κατηγορία.

Γενικές συνελεύσεις μετόχων της ΔΕΗ, της AEGEAN σήμερα, που πιθανόν να βγάλουν ειδήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v