Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι οδήγησε στο σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων

Κόντρα στο φοβικό ξεκίνημα των διεθνών αγορών τη νέα χρονιά, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 1,37% το τελευταίο τριήμερο κρατώντας το οχυρό των 1.300 μονάδων. Τα ατού και οι παγίδες.

Χρηματιστήριο: Τι οδήγησε στο σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων

Πέμπτη σερί διορθωτική συνεδρίαση για τον Nasdaq στην Νέα Υόρκη. Στα στοιχεία απασχόλησης που θα ανακοινωθούν σήμερα η προσοχή, όλο και περιπλέκεται η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτινάσσεται το κόστος μεταφοράς στα κοντέϊνερ.

Με το "καλημέρα" του 2024 οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακόμη ένα μέτωπο, στην αρχή μίας χρονιάς που και λόγω αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη προδικάζεται πως θα είναι αυξημένης μεταβλητότητας, μεστή παγίδων αλλά και ευκαιριών. Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας η πανηγυρική αποτυχία των γκουρού στις προβλέψεις τους για το 2023, χρονιά που οι long έκαναν
καλό "ταμείο".

Στο προσκήνιο και τα οικονομικά στοιχεία, μεγέθη εταιρειών και οι κάθε λογής εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο που διαμορφώνουν την τακτική των επενδυτών. Ηδη ένα δείγμα γραφής τριών συνεδριάσεων το μετρούν οι επαγγελματίες της αγοράς που σε ότι αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών βγάζει ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Κατ' αρχήν, στο 3ήμερο Τρίτης-Πέμπτης ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί 1,37% (1.310,87) έναντι απωλειών 0,87% του DAX (16.617) ενώ στο 1,70% φτάνουν για τον S&P500. Διαφοροποίηση προφανώς καλοδεχούμενη από τους long, απ' όσους προσβλέπουν σε αυτή την τάση-σε συνέχεια της υπεραπόδοσης του 2023.

Σε αυτές τις τρεις συνεδριάσεις και κόντρα σε εισαγόμενες πιέσεις οι long πέτυχαν ισάριθμα κλεισίματα για τον ΓΔ πάνω από τις 1.300 μονάδες. Περισσότερο σημειολογικό παρά ουσιαστικά τεχνικό το γεγονός, πλην όμως
και αυτά μετράνε στην ενίσχυση ή όχι της επενδυτικής συμπεριφοράς.

Και για αυτήν αναφέρουμε αναλυτικά στον Εκηβόλο-εξετάζοντας τη σύνθεση του τζίρου, των προσυμφωνημένων εντολών, την εστίαση των "ισχυρών χεριών".

Διακριτή η μετακύληση, εναλλαγή θέσεων στα "χαρτιά" του FTSE25, στα τραπεζικά με την προσθήκη συγκεκριμένων mid caps, ενώ ακόμη και στα small caps εμφανής είναι η διάθεση για μόχλευση στα χαμηλότερα επίπεδα αποτίμησης.

Επιπλέον, με θετικό πρόσημο όπως φαίνεται θα ολοκληρωθεί σήμερα η πρώτη εβδομάδα του 2024 και για τον FTSE25 στις 3.167,24 (1,42%) και για τον ΔΤΡ στις 1.077,55 (1,74%) και για τον FTSEMidCap στις 2.264,52 (0,61%). Μεταβολή με αυξανόμενη αξία συναλλαγών, από ημέρα σε ημέρα για αυτό και θα έχει ενδιαφέρον το που και πως θα διαμορφωθούν σήμερα.

Κλάδος-οδηγός παραμένει- και λόγω "βάρους" στάθμισης ο τραπεζικός, με την Εθνική να ξεχωρίζει τόσο συναλλακτικά όσο αποτελεσματικά.

Στα 6,422 ευρώ με άνοδο 2,92% και συναλλαγές 2,68 εκατ. μτχ. Για πολλούς το ένα από τα στοιχήματα του κλάδου, για το πρώτο 3μηνο.

Για άλλους η Πειραιώς είναι το δεύτερο, στα 3,258 με 1,50% και 1,59 εκατ. μτχ. Για την κοινότητα η Πειραιώς έχει το story της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αρχές Μαρτίου αρκετοί προεξοφλούν πως η σχετική διαδικασία δεν θα γίνει με την αποτίμηση στα 4,073 δισ.

Παράλληλα αναπτύσσονται δυνάμεις blue chips από κλάδους που θεωρείται πως θα είναι αιχμής αυτή την χρονιά, Mytilineos, ΔΕΗ με κεκτημένη ταχύτητα από πέρυσι είναι στις επιλογές των long. Συν τω χρόνω και για άλλα blue chips οι προϋποθέσεις είναι ενθαρρυντικές, ήδη σε αυτές τις 3 ημέρες διαφοροποιούνται ανοδικά ορισμένα εξ' αυτών.

Η υπεραπόδοση των μετοχών του ομίλου Viohalco- κυρίως της ElvalHalcor αλλά και της Viohalco- έχει την εξήγησή της, σύμφωνα με όσα αναλύει ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Το χθεσινό 5,65% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,71 ευρώ επίσης όπως και για Helleniq Energy, Motor Oil, Lamda Development κ.α.

Δίπλα στα large caps και συγκεκριμένα mid caps αλλά και ορισμένων small caps, τάση που ενισχύεται αυτές τις 3 συνεδριάσεις, το πιθανότερο θα έχει συνέχεια εάν δεν επιβαρυνθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές, στην Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v