Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με... επιφυλάξεις στο Χρηματιστήριο

Απόσταση από το όριο των 1.300 μονάδων χτίζουν οι επενδυτές. Επάνοδος αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζουν και σήμερα οι μετοχές του ομίλου Viohalco. Περιορισμένος ο τζίρος.

Ανοδος με... επιφυλάξεις στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, υποτονικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά, οριακή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μεγάλος κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, στο 4,1% ο πληθωρισμός στην Γαλλία αύριο τα στοιχεία για την ευρωζώνη.

Από 0,16% υψηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, στις 16.580 (0,25%) ο DAX στην Φρανκφούρτη και στις 1.304,05 (0,21%) ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ.

Εύλογη η διστακτική στάση των επενδυτών στις διεθνείς αγορές καθώς το 2024 ξεκίνησε με επιπλέον εστίες αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα να έχουν άμεση οικονομική επίπτωση.

Προφανώς οι επενδυτές θα βρουν τα πατήματα τους, έχουν εξοικειωθεί άλλωστε τα τελευταία χρόνια με τις επάλληλες κρίσεις, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής. Επιπρόσθετα παραμένει αδιευκρίνιστη η τακτική των κεντρικών τραπεζιτών όπως και η αναμονή για τα αποτελέσματα τέταρτου 3μηνου.

Οσο αποσαφηνίζεται το σκηνικό τόσο θα αναλαμβάνουν ενεργότερη δράση είτε οι πωλητές είτε οι αγοραστές.

Προσώρας, για τους long το καίριο στοίχημα αφορά στο ενδεχόμενο υπέρβασης (ή όχι ) των 4.800 μονάδων για τον S&P500. Η τακτική της Fed και η ανακοίνωση μεγεθών 2023 θα συμβάλουν στην διαμόρφωση της τάσης.

Για το ΧΑ η προδιάθεση των επενδυτών είναι κατ' αρχήν θετική πλην όμως οι κινήσεις-κυρίως των πιο βραχυπρόθεσμων- συναρτώνται με την στάση των ομολόγων τους σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη.

Μέχρι τώρα, στις πρώτες 2 συνεδριάσεις του νέου έτους φαίνεται αφ' ενός η τακτική χτισίματος κάποιων θέσεων σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips (την Τρίτη) εκτιμώντας πως οι αποτιμήσεις τους θα είναι μεγαλύτερες σε 3-4 εβδομάδες. Αφ' ετέρου την ρευστοποίηση μέρους από την στιγμή που συντρέχουν εξωγενείς παράγοντες. Προς τούτο τους διευκολύνει το γεγονός πως, στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη δεν υφίστανται εγκλωβισμένοι (σε ορίζοντα 3μηνών και πέρα) που πρακτικά σημαίνει ότι οι νέες αγορές γίνονται με πλεονέκτημα premium.

Σταθερά πάνω από το όριο των 1.300 μονάδων ο ΓΔ, με τον FTSE25 στις 3.151 και τον ΔΤΡ στις 1.063 μονάδες, σε θετικό έδαφος και οι 3 εν μέσω ανόδου για τους τίτλους των Helleniq Energy, ElvalHalcor, Viohalco αλλά και Εθνική, Eurobank.

Επιμερισμός αγορών- πωλήσεων σε χαρτιά του δείκτη, περίπου σε ισορροπία αγοραστές-πωλητές το πιθανότερο σε αναζήτηση ισορροπιών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Μέτριος ο τζίρος- λίγο μεγαλύτερος των 4 εκατ.- με 2 μικρά πακέτα σε Eurobank, Fourlis- με αγοραστές στα 6,32 (1,25%) της Εθνικής, στα 7,35 (0,68%) της Helleniq Energy, μικτές τάσεις για Mytilineos (37,02), OTE (13,38), ΟΠΑΠ (15,55), ΔΕΗ (11,51) κ.α.

Δεύτερη σερί συνεδρίαση με μόχλευση στις 2 από τις 3 μετοχές του ομίλου Viohalco, υπεραπόδοση για την ElvalHalcor (2,115), Viohalco (5,68) κλείνοντας την "ψαλίδα" με την Cenergy Holdings που υποχωρεί στο 2ήμερο.

Από τα λιγοστά θέματα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία, η συνέχεια στο "άδειασμα" στη μετοχή της AVAX, καθώς μετά το χθεσινό επιθετικό -6,33% ο πωλητής επιμένει από την αρχή σήμερα έως 2,21% χαμηλότερα, στα 1,678 ευρώ.

Μερική κατοχύρωση θέσεων στην Intracom (3,21), κατοχύρωση σημαντικών κερδών στην Intrakat (4,77), σταθεροποιητικά η Intralot (1,08), με λίγες συναλλαγές Entersoft (6,46), Epsilonet (9,50), ισχνή αντίδραση για την Dimand (10,15) μετά τα χθεσινά χαμηλά 52 εβδομάδων (που σημείωνε ο ΧΑΜαιλέων), με αυξημένες συναλλαγές συνεχίζεται ανοδικά η πορεία για την Q&R στα 0,684 (5,88%) με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται στο θέμα της ΑΙ και συνεργασίας με την ΙΒΜ.

Στις 40/43 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v