Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κοιτά» προς υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για ΓΔ. Πρώτος στόχος η επιβεβαίωση των γραμμών άμυνας και της φοράς μετοχών-σηματωρών. Η «επιστροφή» των ξένων και τα stories που συντηρούν το ενδιαφέρον.

«Κοιτά» προς υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

Σε αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στην Κίνα οι επενδυτές.

Στο επίκεντρο και οι γεωπολιτικές εντάσεις, συνέπεια των οποίων είναι η αύξηση ναύλων, πετρελαίου, σε μία συγκυρία που στις ΗΠΑ ενθαρρυντικά νέα έρχονται από την Ουάσιγκτον -περνά από το Κογκρέσο η συμφωνία για δαπάνες $1,6 τρισ. προκειμένου να μην ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Στην Κίνα ισχυρές απώλειες στα χρηματιστήρια, με αφορμή την αίτηση πτώχευσης
του σκιώδους τραπεζικού ομίλου Zhongzhi Enterprise Group αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Στις 13,35 μονάδες σταθερός ο CBOE Volatility Index, στα $72,80 υποχωρεί το WTI και στο 4,049% το 10ετές των ΗΠΑ.

Οριακά χαμηλότερα -0,04%- νωρίτερα τα futures του S&P500, μετά από μία εβδομάδα απωλειών 1,52% για τον «δείκτη των δεικτών». Σε αναμονή και της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στη Wall Street, στο επίκεντρο η τεχνολογία.

Μετά από απώλειες 0,94% για τον DAX, η εβδομάδα ξεκινά από τις 16.594,21 μονάδες, μετά από άνοδο 1,43% και τις 1.311,67 μονάδες για τον ΓΔ, η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ικανοποιητική, και μόνο λόγω της αντιθετικής κίνησης, η προηγούμενη εβδομάδα στο ΧΑ, καθώς συνοδεύτηκε με τζίρο 74,5 εκατ. (ημερήσιος μέσος όρος), ευρεία κατανομή των επενδυτικών επιλογών, επιβεβαίωση της ανοδικής φοράς blue chips σηματωρών αλλά και της ενεργότερης συμμετοχής συγκεκριμένων mid caps.

Τηρουμένων των αναλογιών, κινητικότητα καταγράφηκε και σε ορισμένα small caps, αποτέλεσμα της προσπάθειας των επενδυτών να εντοπίσουν τις (δυνητικές) ευκαιρίες απόδοσης του 2024.

Προφανώς το κλίμα εκτός θα επηρεάσει τη στάση των επενδυτών εντός, συνεκτιμώντας πως τις πρώτες 4 συνεδριάσεις του έτους η συμμετοχή διαχειριστών ξένων funds εκτιμάται στο 60% έναντι 40% εγχώριων θεσμικών, ιδιωτών επενδυτών. Οι πρώτες, διερευνητικού χαρακτήρα, τοποθετήσεις -περιορισμένης έκτασης συνολικά- γίνονται στη λογική της προεξόφλησης ότι οι τιμές θα ενισχυθούν στη συνέχεια. Μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, αν και κοινή εκτίμηση είναι πως στο ΧΑ υπάρχουν 2-3 επιχειρηματικά stories ικανά να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

Την Παρασκευή δόθηκε -και τύποις- η εκκίνηση για το ΙΡΟ ποσοστού του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος, με το 20% στο ευρύτερο κοινό και το 10% στον υφιστάμενο βασικό μέτοχο -με εύλογο premium. Για τέλη Φεβρουαρίου υπολογίζεται η τελική φάση της σχετικής διαδικασίας.

Περίπου την ίδια περίοδο θα ανακοινώνονται (έχουν ανακοινωθεί) αποτελέσματα 2023 των τραπεζών -προϋπόθεση για το placement του 27% της Πειραιώς (αρχές Μαρτίου;). Θα έχουν προηγηθεί το Investor Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο (23/1), το road show της JPMC στη Νέα Υόρκη (24-25/1), ενώ δεν αποκλείεται να έχουν ανακοινωθεί και 1-2 συμφωνίες.

Συνεπώς, η προοπτική είναι με το μέρος των long, όπως και οι πρώτες ενδείξεις, για αυτό ζητούμενη είναι κατ' αρχάς για σήμερα η επιβεβαίωση των γραμμών άμυνας των long (1.305 και 1.298), η συντήρηση της αξίας συναλλαγών σε -τουλάχιστον- πάνω από 75 εκατ., με αυξητική τάση για τη συνέχεια και επιβεβαίωση της φοράς μετοχών-σηματωρών από τον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v