Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διολίσθηση στο Χρηματιστήριο, αντέχουν οι 1.300

Σε θετικό έδαφος περνά στο κλείσιμο ο ΓΔ. Μερική κατοχύρωση θέσεων, αλλά και απορρόφηση της προσφοράς εύκολα από τους αγοραστές. Τζίρος για Εθνική και Πειραιώς, νέα άνοδος για Viohalco.

Ελεγχόμενη διολίσθηση στο Χρηματιστήριο, αντέχουν οι 1.300

Με αρνητικό πρόσημο για αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η πρώτη εβδομάδα του 2024.

Με θετικό για το Χρηματιστήριο Αθηνών που στην εκκίνηση του νέου έτους συνεχίζει να διαφοροποιείται έναντι της πλειονότητας των ξένων όπως το 2023.

Στις 16.492 ο DAX διορθώνοντας 0,75% σήμερα και χάνοντας συνολικά 1,55% σε αυτές τις τέσσερις συνεδριάσεις.

Με οριακό discount η προθεσμιακή αγορά στην Νέα Υόρκη, επίσης με απώλειες 1,70% ο S&P500 στις 4.688 μονάδες.

Σε αντίθεση με τα εκτός-εντός στην Αθήνα συντηρείται το συγκρατημένα θετικό κλίμα, παρά την περιορισμένης έκτασης διόρθωση της αγοράς απόρροια της μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Μέχρι τώρα, για τον Γενικό Δείκτη οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 1.310,22-1.302,66 μονάδων, τέταρτη σερί συνεδρίαση με διαμόρφωση του ΓΔ σε τιμές υψηλότερα του ορίου των 1.300 μονάδων. Περισσότερο σημειολογικού παρά τεχνικού χαρακτήρα το ως άνω όριο πλην όμως προσώρας λογίζεται σαν άτυπη στήριξη από όσους ενεργούν αυτό το 4ήμερο.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος η διακύμανση για τον ΓΔ αλλά με απρόσκοπτη απορρόφηση της προσφοράς που βγαίνει και μέχρι τώρα δεν υπερβαίνει τα τεχνικά όρια. Ειδικότερα για τον FTSE25 τις 3.140 και για τον ΔΤΡ τις 1.065 μονάδες- πρώτες στηρίξεις/βραχυπρόθεσμα σε εβδομαδιαίο.

Χωρίς ιδιαίτερη πίεση οι πωλητές, δίχως ιδιαίτερη σπουδή οι αγοραστές, αμφότεροι εξισορροπούν από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι νωρίτερα, με μέτρια αξία συναλλαγών- στα 40 εκατ. ευρώ- μάλλον κοντά στα μεγέθη της Τρίτης των 69,4 εκατ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, όσοι θέλουν να κάνουν ένα πρώτο ταμείο για το 2024 έχουν την δυνατότητα να το πετύχουν σε καλές τιμές, που φτάνει τη μία ποσοστιαία μονάδα (και για τον FTSE25 και για τον ΔΤΡ).

Οπως σημειώναμε από νωρίς (στον Εκηβόλο) αν και ελάχιστο το δείγμα των 3 συνεδριάσεων δεν παύει να έχει αποτέλεσμα που διαφοροποιείται θετικά έναντι των ευρωπαϊκών. Ακριβώς αυτό το premium θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο προσέλκυσης κι άλλων επενδυτών, περισσότερων κεφαλαίων από την προσεχή εβδομάδα.

Τα ύψη του πληθωρισμού, "τσιμπημένα" τον Δεκέμβριο σε οικονομίες μεγέθους μίας γερμανικής, γαλλικής οικονομίας ενισχύουν το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο. Με αυτή την υπόθεση υπάρχει περιθώριο το τρέχον 4% να μειωθεί τέλος έτους στο 2,75% σύμφωνα με το ελαφρώς θετικό σενάριο που κάνουν στην Φρανκφούρτη.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, στα ύψη η διαφορά επιτοκίου σε δάνεια/καταθέσεις μπορεί να ενισχύει τα λειτουργικά έσοδα των ομίλων ωστόσο χρειάζεται προσοχή το μη χρηματοδοτούμενο κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Πιστωτική επέκταση σχεδόν αποκλειστικά για bankable μεγάλους και υγιείς, όπως σημείωνε νωρίς ο Χρήστος Κίτσιος.

Σε Εθνική και Πειραιώς η επικέντρωση των αγοραστών στις τράπεζες, επιβεβαιώνοντας όσους προτάσσουν το συγκεκριμένο δίδυμο ως το πιο "παίξιμο" αυτής της περιόδου. Στα 6,428 (0,09%) η μετοχή της Εθνικής, στα 3,262 (0,12%) της Πειραιώς, σε αμφότερες με μάζεμα από τα χαμηλά και "γύρισμα" στη συνέχεια.

Με αγορές σε ΔΕΗ στα 11,64 (0,78%), Viohalco στα 5,80 (2,65%), ΤΙΤΑΝ στα 21,45 (0,70%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 15,91 (0,32%) και αντιστάθμιση μέσω Coca Cola HCH για τους long επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στις 49/57 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, με συντήρηση της μόχλευσης σε συγκεκριμένο τμήμα των mid&small caps.

Ενδεικτικές περιπτώσεις για Q&R (0,79), Εβροφάρμα (1,45), Unibios/Βιοσώλ (1,37), Loulis Mills (3) κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v