Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Είδαν… φως οι αγοραστές, στις 1.330 ο ΓΔ

Με επιστροφή των συναλλαγών στα 108 εκατ. ευρώ και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας η συνεδρίαση. Ποια blue chips και τράπεζες ξεχώρισαν. Η εικόνα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Είδαν… φως οι αγοραστές, στις 1.330 ο ΓΔ

Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα και τις εναλλαγές προσήμων οριακά ψηλότερα των 1310 μονάδων, μετά τις 12.00 οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, να συμπληρώσει τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας και σε υψηλά 5,5 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 31/7/2023 (1335,48 μονάδες).

Συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών, εκτιμώντας ότι αν δεν μεσολαβήσει κάποια αρνητική έκπληξη την Πέμπτη, όταν και είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο που θέλει τον τρέχοντα μήνα, να είναι ο τρίτος συνεχόμενος ανοδικός Ιανουάριος για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Οι ασχολούμενοι για πολλά χρόνια με τις Αγορές, ασφαλώς και γνωρίζουν καλά πως “οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν τις επόμενες”, όμως αξίζει υπενθύμισης ότι ο Ιανουάριος του 2023 ολοκληρώθηκε με κέρδη 10%, για τον Γενικό Δείκτη και αυτός του 2022 με κέρδη 4,86%.

Μικτά πρόσημα, ήπιες μεταβολές και σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι Αγορές Συναλλάγματος και Ομολόγων δείχνουν να “ανακρούουν πρύμναν” και οι ενεργοί επενδυτές να μειώνουν τις προσδοκίες τους για σύντομες μειώσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Τα Περιουσιακά Στοιχεία κινδύνου και τα Εμπορεύματα υποχωρούν, ενώ το Δολάριο ενισχύεται.

Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη μηνιαία ανακοίνωση του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η προσοχή των ενεργών επενδυτών παραμένει στραμμένη και στις ναυτιλιακές εξελίξεις, με την Cosco να προστίθεται στις Ναυτιλιακές που επιλέγουν να αναστείλουν την διέλευση των πλοίων της από την Ερυθρά Θάλασσα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα Λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επόμενη εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των μεγάλων Τραπεζών, που θα δώσουν ένα πρώτο δείγμα γραφής και για την κατάσταση της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και οι αισιόδοξοι συνεχίζουν να ποντάρουν σε σημαντικά, προγραμματισμένα, γεγονότα, που θα κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον, όπως η επικείμενη είσοδος στο Χ.Α. του Δ.Α.Α. (πρόκειται για διάθεση υφιστάμενων μετοχών - 20% - από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω Ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ ένα πρόσθετο 10% μπορεί να διατεθεί από ΤΑΙΠΕΔ στο Καναδικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο, PSP Investments, με υπερτίμημα, σε σχέση με την τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών), τα αναμενόμενα placements σε Πειραιώς και ΕΤΕ, όπως και τα αναμενόμενα roadshows (Investor Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο 23/1 και το road show της JPMC στη Νέα Υόρκη 24 - 25/1).

Μέτοχοι της ‘Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.’ είναι σήμερα το Υπερταμείο με ποσοστό 25%, το ΤΑΙΠΕΔ (30 %), η Εταιρεία Avi Alliance Gmbh (40% + 60 μετοχές) συμφερόντων του Καναδικού Ταμείου PSP Investments, και η Οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5% – 60 μετοχές)”, υπενθυμίζει η Merit Sec.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων), οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου αναζητούνται “νέες επενδυτικές ιδέες”, με ότι ρίσκο μπορεί να εμπεριέχει αυτή η κίνηση, σε περίπτωση ξαφνικής και απόλυτα συνηθισμένης στο Χ.Α., απόσυρσης των αγοραστών.

Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, συνεχίζεται η αναρρίχηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα στο 4,39% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,05% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,329% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1310,87 (-0,06%) και 1329,28 μονάδων (+1,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1328,16 (+1,26%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1330,68 (+1,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1330,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,44%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 107,9 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, ΒΙΟ, ΙΝΛΟΤ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 107,9 εκατ., τα 94 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Επόμενος στόχος για τον ΓΔ οι 1334 μονάδες. Να θυμίσουμε ότι η ζώνη του 1351 είναι προηγούμενο μεγάλο μας υψηλό. Πλέον η Αγορά έχει τέτοια τάση και ρευστότητα με το ‘rotation’ να συνεχίζεται. ΔΕΗ και ΕΛΧΑ συνεχίζουν την πορεία τους με επιθετική τάση, ενώ ΣΠΕΙΣ και ΕΧΑΕ προστέθηκαν στις τασικές. Η ΕΧΑΕ είναι ένας τίτλος που ουσιαστικά είναι και το πιο απλό επενδυτικό ‘στοίχημα’ για την Αγορά”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν η υπέρβαση των 1300 μονάδων και η επιβεβαίωσή της (retest) ως στήριξη, που ακολούθησε αμέσως μετά. Δίνει το δικαίωμα στους αγοραστές να ελπίζουν στην κατάκτηση και της επόμενης αντίστασης που εντοπίζεται στις 1323 μονάδες”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η εβδομάδα και η χρονιά ξεκίνησε με κέρδη, με τα στατιστικά να θέλουν ένα ‘January effect’ να παίρνει σάρκα και οστά”, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Η ρευστότητα αρχίζει και διαχέεται και σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ η πρώτη εβδομάδα του έτους μας έδειξε ότι αρκετά κεφάλαια τοποθετούνται σε τίτλους οι οποίοι υποαπέδωσαν την προηγούμενη χρονιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΕΛΧΑ και της Viohalco, ή ακόμα και του ΟΤΕ που κατάφερε να κλείσει με απώλειες πάνω από 10% το 2023.

Αν δούμε κλαδικά το τι συμβαίνει, φαίνεται ότι ο κλάδος της Πληροφορικής έχει πάρει και πάλι σκυτάλη, μετά την πλάγια κίνηση του τελευταίου διαστήματος, ενώ οι Κατασκευές συνεχίζουν το ράλι του τελευταίου διαστήματος.

Στις επιλογές μας έχουν προστεθεί τίτλοι που ουσιαστικά ανακάμπτουν μετά από χρόνια και από τις σημαντικές Α.Μ.Κ. που έκαναν την προηγούμενη χρονιά, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Lavipharm και της Ιntralot.

Από την άλλη, έχουμε προσθέσει και δύο νέες επιλογές, αυτές της Performance και της Realcons, που το 2024 πιθανόν να τις δούμε να εισάγονται στην Κύρια Αγορά, με νέα IPO.

Η ΔΕΗ φαίνεται να είναι αυτή που μπορεί να πρωταγωνιστήσει και το 2024, μιας και οι κινήσεις της στις ΑΠΕ μπορεί να τις προσδώσουν πολύ σημαντική αξία. Είναι λογικό άλλωστε από ουραγός στις ΑΠΕ, να γίνει οδηγός και πρώτη την επόμενη τριετία.

Τα επιτόκια θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε Παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελληνική Οικονομία με την τελευταία να έχει την “πολυτέλεια” να κλείσει την νέα χρονιά με σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, ακόμα και αν δεν μειωθούν τα επιτόκια.

Η αλήθεια είναι ότι τα Χρηματιστήρια, πολύ βιαστικά, προεξόφλησαν μειώσεις μέσα στον χρόνο και μπορεί να μετριάσουν τις προσδοκίες το επόμενο διάστημα.

Τεχνικά τώρα το 1300, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, έγινε από αντίσταση στήριξη και πλέον είναι ορατός ο στόχος του 1330 – 1351, θυμίζοντας ότι το 1351 είναι και το υψηλό του προηγούμενου έτους.

Η χρονιά φαίνεται να έχει αυξημένο ενδιαφέρον και νέους επενδυτές που τοποθετούνται μέρα με την μέρα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το πολύ θετικό είναι ότι πλέον αυξάνονται οι επενδυτές που βλέπουν μεσοπρόθεσμα την Αγορά, με τους traders να ακολουθούν και να βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία βραχυπρόθεσμα, αυξάνοντας και τους όγκους συναλλαγών στην Αγορά, κάτι που το έχει μεγάλη ανάγκη. Ο Τραπεζικός κλάδος να θυμίσουμε ότι θα συνεχίσει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στον τζίρο, ενώ μπροστά του έχει να δώσει ακόμα σημαντικά “πακέτα” τόσο της Εθνικής, όσο και της Πειραιώς. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως το 2024 θα μοιράσει μερίσματα στους μετόχους, κάτι που έχουμε να δούμε από την προηγούμενη 10ετια να συμβαίνει.

Ψάχνουμε να βρούμε τι θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία που έχει πάρει μεσοπρόθεσμα το Ελληνικό Χρηματιστήριο και δυσκολευόμαστε να βρούμε σοβαρές αιτίες που θα μπορούσαν να την ανακόψουν. Οι αναλυτές Παγκοσμίως, πάντως, έχουν ανεβάσει σε νούμερο ένα κίνδυνο τα γεωπολιτικά στην λίστα, κάτι που δεν συνέβαινε τα πολλά τελευταία χρόνια” όπως σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6), ΕΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΔΕΗ (4,6), ΠΕΙΡ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,6), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +1,68%, Εθνική +1,52%, Eurobank +0,62% και Πειραιώς +3,34%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος θέλει συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 1,566 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), για να κινηθεί προς τα 1,60 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,41 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,396 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,222 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 5,95, 5,721 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,596 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,596 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,585, 1,505 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,496 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 ευρώ.

Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,152 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 2,89 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 2,823 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,50 ευρώ.

Μεταξύ 1074,01 (-0,28%) και 1093,34 μονάδων (+1,52%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1089,39 (+1,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1094,14 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,59%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 5μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/8/2023 (1094,73 μονάδες).

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1049 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1118 μονάδες. Αν επιστρέψει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 1026, 975 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 958 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, mandate σε έξι Επενδυτικούς Οίκους για έκδοση 10ετους ομολόγου Tier 2 έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προχωρά και σε επαναγορά του ομολόγου 400 εκατ. ευρώ με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2029. Ειδικότερα, η Τράπεζα έδωσε εντολή σε Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Nomura και UBS, ως Αναδόχους, να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων σε επενδυτές, για έκδοση στο άμεσο μέλλον ομολόγου Subordinated Tier 2 10,25NC5,25 (με δυνατότητα ανάκλησης στην 5ετια, μετά το πρώτο τρίμηνο). Επιπροσθέτως, έδωσε εντολή στις έξι Επενδυτικές Τράπεζες να αναλάβουν την πρόταση επαναγοράς των εκκρεμών ομολόγων από την έκδοση ύψους 400 εκατ. ευρώ με σταθερό κουπόνι 9,75%, ωρίμανση στις 26 Ιουνίου 2029 και δυνατότητα ανάκλησης στις 26 Ιουνίου 2024. Η προθεσμία για επαναγορά των τίτλων, με μετρητά και τίμημα στο 102, είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Σαφές προβάδισμα των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,94%), ΕΛΠΕ (-0,95%), ΕΥΔΑΠ (-1,32%), ΜΟΗ (-0,42%), ΟΤΕ (-0,59%) και ΟΤΟΕΛ (-1,23%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 424173 νέες (ΚΟ) μετοχές της ΕΕΕ (+1,43%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 372.977.222.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+1,18%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 117 μηνών, εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών σύμφωνα με τις οποίες “στο ‘investor day’ θα δοθεί guidance για φετινά EBITDA αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ, σε σχέση μα την παρελθούσα χρήση (!), κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές για το 2024. Το ημερήσιο ‘stop long’ έχει ανέβει στο 11,03 σε κλείσιμο ημέρας, με την στήριξη στο 11,38. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα πάνω από τα 11,80, μπορεί να δώσει άμεση συνέχιση. Μεσοπρόθεσμα ο στόχος μας είναι στα 16,30”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της ΕΛΧΑ (+4,50%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 5μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 2,35 ευρώ και η πρώτη στήριξη στην ζώνη 1,875 – 1,842 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν μέσα στο έτος δει το 3,20. Σαφώς υποτιμημένη στον Όμιλο με επενδύσεις που πολλοί θα ζήλευαν. Σίγουρα ο τρόπος που κινείται στο ταμπλώ έχει περισσότερος ‘haters’, από ‘λάτρεις’, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τίτλος δεν έχει αξία. Άλλωστε πολλά κεφάλαια θα ψάξουν να βρουν φτηνούς τίτλους να τοποθετηθούν και η ΕΛΧΑ είναι από αυτούς”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+2,52%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 4μηνου, καθώς πυκνώνουν τα “στοιχήματα” για πιθανές μετοχικές εξελίξεις, έστω και αν τα εν λόγω σενάρια έχουν τραβήξει πλέον του δέοντος. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 16,58 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 17,30 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+30,26%) ακολουθούμενη από ΜΙΝ (+29,25%), ΒΙΟΣΚ (+26,01%), ΕΒΡΟΦ (+20,83%), ΕΛΧΑ (+19,19%), ΜΟΝΤΑ (+15,18%), ΒΙΟ (+14,83%), ΕΠΙΛΚ (+13,04%), BINTA (+12,5%), ΚΟΡΔΕ (+11,6%), ΑΑΑΚ (+11,27%) και ΠΕΡΦ (+10,20%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΦΙΕΡ (+2,63%), ΑΒΕ (+2,59%), ΦΛΕΞΟ (+3,18%), ΙΝΤΕΤ (+1,05%) και ΑΑΑΚ (+7,48%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+1,02%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Έλτον (+3,56%) και τέσσερις για CPI (+11,46%, με αυξημένες συναλλαγές).

Σε υψηλά 5μηνου η ΕΧΑΕ (+4,17%).

Αύξησαν συναλλαγές Ευρωσύμβουλοι (+4,58%) και Δρομέας (+2,27%).

Έβγαλε “bid” η Moda Bagno (+11,68%).

Μετά από πτωτικό τρίο, αντέδρασε η Ιντρακόμ (+5,92%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΞΥΛΚ (+3,45%), Πλ. Θράκης (+4,52%) και Realcons (+2,17%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Space (+4,94%), αλλά και σχετική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 8,18 ευρώ (+6,23%). Επιβιβάζονται χαρτοφυλάκια που εκτιμούν ότι στον κλάδο της Πληροφορικής, ο τίτλος έχει μείνει πίσω.

Σε υψηλά 21 μηνών η Performance (+2,75%) και μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να παίρνουν θέσεις εκτιμώντας ότι η κεφαλαιοποίηση της Εισηγμένης θα φτάσει τα 100 εκατ., όταν μεταπηδήσει στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Συνεχίζει να αυξομειώνει όγκους η Μινέρβα (+29,25%), που σήμερα εμφάνισε ιδιαίτερα επιθετικούς αγοραστές και διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 211 μηνών. Η μετοχή σε υψηλά 31 μηνών, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 4,247 εκατ., ενώ άλλαξε χέρια περισσότερο από το 2,5% της Εταιρείας.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1283 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1258, 1225 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1203 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3095 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3180 και οι επόμενες στηρίξεις στις 3043, 2974 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2922 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3250 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, προς το 1,0976 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2040 ο Χρυσός, προς τα $23,40 κινείται το Ασήμι.

Πάνω από τα $45000 το Bitcoin, προς τα $2280 ανηφορίζει το Ethereum.

Ο επικεφαλής Εταιρείας που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, Θυγατρικής της Evergrande, Ομίλου του τομέα των Ακινήτων τα αστρονομικά χρέη του οποίου απασχολούν συχνά την επικαιρότητα, τελεί “υπό κράτηση”, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ίδια η Εταιρεία, αναστέλλοντας προσωρινά τη διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Οι παραγγελίες των Γερμανικών Εργοστασίων αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 0,3%, κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο 1,1%.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δύσκολα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων πριν το Καλοκαίρι”, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ, Μπόρις Βούτσιτς.

H Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εκτίμησε ότι “η Αμερικανική Οικονομία πέτυχε την πολυπόθητη ‘ομαλή προσγείωση’, τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας”, ενώ υποστήριξε ότι η Fed χειρίστηκε καλά τη νομισματική πολιτική.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ. ευρώ, στα 90,4 δισ. ευρώ.

Η Eurobank Equities επαναλαμβάνει τη σύσταση “buy” για όλες τις Ελληνικές Τράπεζες και αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους, με την Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία της επιλογή. Οι νέες τιμές - στόχοι είναι 4,66 ευρώ, από 4,30 για την Τράπεζα Πειραιώς, 8,25 ευρώ, από 7,46 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 2,23 ευρώ, από 2,03 για την Alpha Bank.

Κάλυψη της μετοχής της Intralot ξεκίνησε η Ambrosia Capital βάζοντας την τιμή - στόχο 12 μηνών στα 1,55 ευρώ ανά μετοχή και δίνοντας σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΜΟΗ και ΟΤΕ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Cenergy, Jumbo, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 84 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικά, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.729 συμβόλαια).

Στα 3.306 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.367 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.327 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.327 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.122, 1.069 για τον Ιανουάριο και 53 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.215), κινήθηκε μεταξύ 3.162,25 και 3.220 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 90, 90 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.101,5), κινήθηκε μεταξύ 1.087 και 1.101,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.030).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.291), Πειραιώς (6.392), Εθνική (916), ΔΕΗ (1.618), Alpha Bank (6.102), Ιντρακάτ (1.338), Αεροπορία Αιγαίου (189), Viohalco (819), Ιντρακόμ (145), ΕΛΧΑ (547), ΕΧΑΕ (511), Ελ. Πετρέλαια (298), ΟΤΕ (112), ΑΔΜΗΕ (148), ΓΕΚ (197), Μυτιληναίο (241), Τέρνα Ενεργειακή (214).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.740, Πειραιώς 80.044, Eurobank 26.775, Εθνική 17.621, ΑΔΜΗΕ 23.464. ΔΕΗ 26.907, Τέρνα Ενεργειακή 15.273.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.502 τεμ. (34.122.502), ΟΠΑΠ 1.665.728 τεμ. (1.665.307), Εθνική 16.054.588 τεμ. (16.221.327), ΟΤΕ 1.496.357 τεμ. (1.496.357), Πειραιώς 1.021.462 τεμ. (1.021.462).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v