Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση με τραπεζικό μοχλό στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 1.350 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με κλείδωμα κερδοφόρων θέσεων, πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αλλά και αγορές στα χαμηλά. Ποια blue chips διολισθαίνουν χαμηλότερα.

Διόρθωση με τραπεζικό μοχλό στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες στα ευρωπαϊκά και διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε-εξελίσσεται η συνεδρίαση.
Στο Νταβός η προσοχή των επενδυτών, παράλληλα με τις εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα, με τους πωλητές να έχουν το προβάδισμα και στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Ούτως ή άλλως, σε short τάση ο DAX συνεχίζει χαμηλότερα στις 16.493 (-0,73%), ανάλογη φορά και για κύριους δείκτες σε Παρίσι, Μαδρίτη, Μιλάνο.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός -εντός πρυτανεύουν πιο συντηρητικές τακτικές και εύλογα, σύμφωνα με χρηματιστές, καθώς η υπεραπόδοση του ΧΑ από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου αποφέρει ικανοποιητικό θετικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, για την πειστική υπέρβαση της περιοχής των 1.355 μονάδων απαιτούνται -τουλάχιστον- ουδέτερο κλίμα στα διεθνή, ενεργότερη συμμετοχή διαχειριστών ξένων funds για να επιτευχθεί.

Εκ προοιμίου γνωστό πως οι πωλητές θα ενεργοποιούνταν κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο -καθότι αυτός με τη μεγαλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους-, για αυτό και ζητούμενη ήταν η επιβεβαίωση (ή όχι) της κοντινής στήριξης έως τις 1.125 μονάδες. Από τον ΔΤΡ ξεκινώντας, στις 1.138,87 οι πρώτες εντολές -με σημαντικό πτωτικό χάσμα- έως 7 μονάδες χαμηλότερα, κατ' αρχάς ενθαρρυντική ένδειξη καθώς στα χαμηλά βγήκαν κάποιες πρώτες αγορές.

Μέτρια η αξία συναλλαγών, ένδειξη πως από την πλευρά των πωλητών δεν επισπεύδονται περισσότερες ρευστοποιήσεις με Πειραιώς (3,396), Εθνική (6,906), Alpha Bank (1,58) και Eurobank (1,7135) στην πρώτη 5άδα, με δεύτερο στη σχετική κατάταξη τον τίτλο της Mytilineos (38,12).

Πωλήσεις όμως και σε μετοχές των ΟΠΑΠ (15,83), ΔΕΗ (12,27), ΟΤΕ (13,16), Helleniq Energy (7,15), Cenergy Holdings (7,44) κ.α.

Συνεδρίαση με καθαρά πωλητικό χαρακτήρα στα πρώτα 40 λεπτά, χωρίς να διαφαίνεται ουσιαστική αλλαγή στη συνέχεια -εάν και εφόσον παραμένει το αρνητικό κλίμα στα διεθνή-, αλλά με ικανοποιητική απορρόφηση της ελεγχόμενης προσφοράς σε όχι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Περισσότερο σε αφορμή για ευρύτερο «κλείδωμα» θέσεων παραπέμπει η μέχρι τώρα ροή εντολών πώλησης-αγοράς, σε μία μάλλον «κρύα» και επενδυτικά ημέρα.

Περιοχή make or break η ευρύτερη των 1.355 μονάδων, αναφέρθηκε από το προσυνεδριακό σχόλιο. Στάση μετά τη θετική εκκίνηση και σε αναμονή τόσο το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε Νέα Υόρκη και τα ευρωπαϊκά όσο και το τι θα βγει από τα 2-3 μέτωπα από όπου η κοινότητα αναμένει/προεξοφλεί νεότερα.

Μέχρι τότε, πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο της διολίσθησης, τεχνικές συντεταγμένες έχουν αναφερθεί (στον χθεσινό ΕΚΗ), με τα μόλις 4 εκατ. αξίας συναλλαγών (11:10) χωρίς προσυμφωνημένες εντολές, ενδεικτικά μίας μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v