Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε περιοχή make or break το Χρηματιστήριο

Μικρό πλεονέκτημα διατηρούν οι αγοραστές, ζητούμενο η επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Το κλίμα στις αγορές, τα σινιάλα που στέλνει το ταμπλό και οι μετοχές «επικαιρότητας».

Σε περιοχή make or break το Χρηματιστήριο

Σε ρυθμούς και του Παγκόσμιου Φόρουμ του Νταβός οι αγορές, επανέρχονται οι επενδυτές στη Wall Street, με απώλειες νωρίτερα στα χρηματιστήρια της Ασίας.

Για τη βαριά ατζέντα με Κίνα, γεωπολιτικά και τεχνητή νοημοσύνη, πλούσιο είναι το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, σε μία συγκυρία που όλο και ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από 0,38% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη -μετά τη χθεσινή αργία-, εν μέσω πρωτοφανών κινητοποιήσεων στη Γερμανία ο DAX, με απώλειες 0,49% στις 16.622,22 μονάδες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε διαφορετικό κλίμα η συνεδρίαση.

Ακόμη μία με θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.353,46 -έστω οριακά με 0,06%-, με μικρή άνοδο για τον FTSE25 στις 3.286,84 (0,04%) και ελεγχόμενη διόρθωση 0,86% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.144,49 μονάδες.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών, στα 76,7 εκατ., απόρροια κυρίως της αργίας στη Wall Street, αλλά για ακόμη μία φορά με συγκέντρωση σε ελάχιστες μετοχές. Περίπου 38 εκατ. πραγματοποιήθηκαν σε μόλις 3 τίτλους, Εθνική, Mytilineos και Πειραιώς. Ενδιαφέρον πως σε Εθνική (6,99) και Mytilineos (38,40) κυριάρχησαν οι αγοραστές, μάλιστα στην περίπτωση της δεύτερης συνέβαλαν στην καταγραφή ενός νέου ιστορικού υψηλού.

Κλάδος-κλειδί σταθερά ο τραπεζικός, με τους ξένους οίκους να ανεβάζουν τον πήχη, τελευταία η Morgan Stanley διαβλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου, σύμφωνα με όσα σημείωνε εχθές ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Ερώτημα για την κοινότητα το ποσοστό διάθεσης από το 27% της Πειραιώς που έχει το ΤΧΣ -σήμερα συνεδριάζει για να εξετάσει κατ' αρχάς την πρόταση της BofA. Σε νέα τοπικά υψηλά η μετοχή της Εθνικής, επίσης ερώτημα εάν η διάθεση του υπόλοιπου 18,4% που έχει το ΤΧΣ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακριβώς στη λήξη της 6μηνης περιόδου (μη διάθεσης), συνεκτιμώντας ότι το 22% διατέθηκε μέσα Νοεμβρίου στα 5,3 ευρώ ανά μετοχή.

Σε ρυθμό του σημαντικού road show της JPMC στη Νέα Υόρκη (24-25/1) οι επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων -ο ΧΑΜ έχει λεπτομέρειες- όπως και του Investor Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο (23/1), της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου της Autohellas (17-19/1 για 150 έως 200 εκατ.), αλλά και της δημόσιας προσφοράς για το 30% του μ.κ. του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Ταβάνι» στην αποτίμηση από το χαμηλό growth, αναλύει ο Χρήστος Κίτσιος, με το συγκεκριμένο ΙΡΟ να αποτελεί από μόνο του ένα κρίσιμο μέγεθος. Στο 100% της δυναμικότητάς του λειτουργεί το αεροδρόμιο, σημειώνει ο Χρήστος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το (δυνητικό) upside της σχετικής διαδικασίας.

Παράλληλα, «τρέχουν» εξελίξεις σε σημαντικά ανοιχτά μέτωπα, ΒΟΑΚ-Εγνατία-Αττική Οδός, σε πιο σύντομο επενδυτικά χρόνο θα είναι σαφέστερη η κατάσταση σε ό,τι αφορά το εμβληματικό οδικό έργο στην Κρήτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα.

Τεχνικά σε περιοχή make or break η αγορά, μικρό πλεονέκτημα των long, με ζητούμενη όμως την επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, ειδικότερα «κλειδί» είναι οι 1.140-1.125 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v