Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εσπασε το ανοδικό σερί 5 εβδομάδων

Στασιμότητα στην εγχώρια αγορά με τον δείκτη στις 1.340 μονάδες. Αγοραστές σε ΟΤΕ, Motor Oil. Πιέσεις για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα μετά το placement και τη Viohalco. Πακέτα ανέβασαν τον τζίρο στα 172 εκατ.

Χρηματιστήριο: Εσπασε το ανοδικό σερί 5 εβδομάδων

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από την αδύναμη εικόνα των περισσότερων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις επιλεκτικές κινήσεις των traders στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, το αναμενόμενο placement της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και τις βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε το placement της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,43% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), με τη διάθεση 6 εκατ. μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, προς 13,20 ευρώ ανά μετοχή. Η Εισηγμένη άντλησε 79,2 εκατ. ευρώ, μέσω 11 “πακέτων” που πέρασαν σήμερα από το Χ.Α., κατευθυνόμενα σε ομάδα 10 Ξένων επενδυτών από Ευρώπη και ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών χαρτοφυλάκια που είχαν ήδη θέση στη μετοχή και τη διεύρυναν. Πλέον το ποσοστό των Ξένων ξεπερνά τα επίπεδα του 25%, στην Εισηγμένη.

Το σύνολο των ιδίων μετοχών, που κατέχει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, άμεσα και έμμεσα, ανέρχεται σε 10295406 τεμάχια, με μέση τιμή κτήσης τα 7,29 ευρώ. Θα ακυρώσει 6 εκατ. ίδιες μετοχές με τιμή κτήσης τα 7,29 ευρώ, ενώ έχει διαθέσει ισάριθμες νέες με τιμή 13,20 ευρώ ανά μετοχή. Όφελος της τάξης των 35,4 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, μετά την λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου στην Αγορά Παραγώγων, κινήθηκε με ήπιες απώλειες, καθώς έλειψαν οι βοήθειες από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, οι περισσότερες των οποίων επέλεξαν να κινηθούν πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, χωρίς σημαντικές ημερήσιες μεταβολές.

Ευνόητο είναι ότι με τους περισσότερους αντισυμβαλλόμενους να δείχνουν διστακτικοί, στο να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες, το ενδιαφέρον των traders περιορίστηκε στην κίνηση επιμέρους τίτλων.

Για τις βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες, όπως προαναφέρθηκε, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο ΔΤΡ σημείωνε απώλειες 0,97% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,28%.

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με αρκετούς Διαχειριστές να σπεύδουν να επισημάνουν πως “οι Αγορές έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με την ιδέα, ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα καθυστερήσουν φέτος από τις Κεντρικές Τράπεζες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται”.

Χωρίς ουσιαστική τάση δείχνει να κινείται και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να προσπαθούν να διακρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα και το ενδιαφέρον να στρέφεται στις παρουσιάσεις των Εισηγμένων στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο (Investor Day ΔΕΗ, 23/1) και στις 25/1 (road show στη Νέα Υόρκη από ΕΧΑΕ και JP Morgan). Την ίδια μέρα ανακοινώνει και αποτελέσματα χρήσης 2023 η Μυτιληναίος, ενώ στις 25 Ιανουαρίου υπολογίζει η Ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι οικονομικών προσφορών για το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ που δημοπρατείται με παραχώρηση.

Στη λίστα του roadshow της JPM, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται οι: Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Bank, Τρ. Αττικής, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τράπεζα Κύπρου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Ελ. Πετρέλαια, Ιντρακάτ, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς και TITC. Το παρών θα δώσουν επίσης CVC Greece, Grivalia Properties, Olympia Group και Peoplecert, καθώς και εκπρόσωποι από το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτός από τα επενδυτικά ραντεβού που θα ξεπεράσουν τα 100, θα γίνει και ένα “fire chat” του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Jamie Dimon, πρόεδρο και CEO της JP Morgan.

Σταθεροποιητικά για τα Αμερικανικά, με υποχώρηση στα Ευρωπαϊκά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,38% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,15% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,302% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 26 Ιουλίου 2024.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1349,15 (+0,60%) και 1336,43 μονάδων (-0,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1336,43 (-0,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1340,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,08%.

Ο τζίρος στα 172,4 εκατ., από τα οποία τα 86,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -συνολικά 79,2 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε- ΦΡΛΚ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 172,4 εκατ., τα 163 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων πέντε εβδομάδων, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 0,93% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 1,82%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 3,63% και ο ΔΤΡ κέρδη 6,75%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το ΚΛΜ και σε λίγο INTRACOM PROPERTIES αντέδρασε πολύ πιο επιθετικά από τους υπόλοιπους, με τον τίτλο να θέλει να δοκιμάσει το 1,75 που είναι και πρώτη αντίσταση. Η ζώνη του 1,50, όσο συντηρείται σε εβδομάδα, έχει επιθετική τάση, με το 1,75 και 1,94 κοντινά επίπεδα. Προχτές ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση του Υδροηλεκτρικού στον Ι. Λάππα, με την Εταιρεία να εισπράττει 5 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι προσπαθούμε να δούμε “που είναι ο λαγός από το καπέλο” για την κίνηση της μετοχής, που όπως όλα δείχνουν έχει να μας πει και άλλα πράγματα, όπως αναφέρει η Fast Finance.

Σε ημερήσιο ο τίτλος της ΚΛΜ έχει δώσει έξοδο με το “stop” στο 1,94, παρόλα αυτά αν δει κάποιος τόσο τον ταλαντωτή στο ημερήσιο, όσο και το γράφημα σε εβδομάδα μόνο πτωτικό δεν το λες. Ουσιαστικά περιμένουμε να δούμε την μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ και τις αποτιμήσεις που θα μας δώσουν, καθώς και τυχόν νέα που δεν ξέρουμε. Να θυμίσουμε ότι ο τίτλος είναι μαζεμένος στο έπακρο από τον Όμιλο της ΙΝΤΚΑ αν και βλέπουμε υψηλούς όγκους συναλλαγών στο ταμπλώ.

Ο Όμιλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι από αυτούς που ξέρουν ότι “αν δεν δώσεις δεν παίρνεις” χώρια ότι δεν του στοίχισε και κάτι, μιας και απλά θα γράψει και αρκετά κέρδη από την πώληση των ιδίων. Τώρα τι είναι φτηνό, ή ακριβό στον κλάδο δεν μπορείτε να το βρείτε.

Σίγουρα οι αποτιμήσεις σε ΙΝΚΑΤ και ΓΕΚ έχουν γίνει “απαιτητικές” με την δεύτερη κάποια στιγμή, λόγω δανεισμού και έργων, να πρέπει να πουλήσει τα “ασημικά της” ΑΠΕ και την πρώτη να χρειαστεί μια ΑΜΚ, ή ένα νέο γενναίο ομολογιακό. Το μόνο σίγουρο ότι και οι 2 είναι πολύ μεγάλοι παίκτες.

Από τα καλύτερα “χαρτιά” στο ταμπλώ ο ΜΥΤΙΛ. Βολτάρει στα ιστορικά του υψηλά, έχοντας μείνει από τον Αύγουστο σε στενή ζώνη συσσώρευσης.

Τα τρέχοντα επίπεδα 38 - 38,5 έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές και πιθανή κατοχύρωσή τους ανοίγει τον δρόμο για τα 46.

Λογικά, πάμε για νέο ρεκόρ κερδοφορίας στη χρήση του 2023, με την ειδησεογραφία για τον Όμιλο να “βγάζει λαβράκια”.

Στα Τρόφιμα έχουμε ένα Γίγαντα την ΕΕΕ και το ΚΡΙ ΚΡΙ που ουσιαστικά έχει και το μεγαλύτερο growth και σημαντική μερισματική απόδοση σε όλη την χρηματιστηριακή του ιστορία. Το τελευταίο κινείται σε ιστορικά υψηλά, προσπαθώντας να κατοχυρώσει πλέον και το επίπεδο του 10 που δοκιμάζει το τελευταίο διάστημα, χωρίς να βγαίνει προσφορά. Το “stop” μας σε ημερήσιο το 9,62 σε κλείσιμο μέρας, με το 10,38 κοντινή αντίσταση και χωρίς ουσιαστικές επόμενες αντιστάσεις και με μεσομακροπρόθεσμο στόχο το 14,50

Η Αγορά έχει κάνει ένα ισχυρό ράλι, με τους περισσότερους να είναι σαστισμένοι και να φοβούνται για διόρθωση. Από την μία οι πωλητές δύσκολα αποχωρίζονται τα “χαρτιά τους” και από την άλλη οι αγοραστές φοβούνται να μπουν στην Αγορά κάνοντας απλά μικρά trades.

Όσο η Αγορά δεν κάνει κάποια έξαρση και μαζική είσοδο επενδυτών δύσκολα θα χαλάσει και θα συνεχίσει το μοτίβο με μικρές διορθώσεις και “rotation” ανεξαρτήτως Δείκτη. Ακόμα οι ενεργοί κωδικοί των “μικρών” είναι στα “τάρταρα” και πιστέψτε μας θα έρθει η ώρα που θα αρχίσουμε και πάλι να ακούμε εντονότερα για το Χρηματιστήριο”, εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ περιλαμβάνεται στις κορυφαίες επιλογές μας για το 2024 με βάση την ελκυστική αποτίμηση”, τονίζει η Piraeus Sec.

Τα επερχόμενα γεγονότα και οι ανακοινώσεις θα αυξήσουν τη δραστηριότητα της Αγοράς”, εκτιμά η Beta Sec.

Ο ΓΔΧΑ παραμένει σταθερά στο άνω εκτιμώμενο εύρος τιμών για την περίοδο, στηριζόμενος όμως και σε ένα ευνοϊκό κλίμα για τις μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Όσον αφορά το εσωτερικό, χαιρετίζουμε την τοποθέτηση Ξένων επενδυτών στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ και εκτιμούμε ότι θα συνεχίσουν οι εισροές, οι οποίες ξεκάθαρα στηρίζουν και τους τίτλους στο ταμπλώ”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Έληξαν σήμερα οι σειρές Παραγώγων για τον τρέχοντα μήνα. Στο Νταβός, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδιώκει την προώθηση επενδύσεων από τους τεχνολογικούς κολοσσούς στη Χώρα μας. Ο ΓΔ συνέχισε την ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από τις 1320 μονάδες, με αυξημένες πλέον τις προσδοκίες για υπέρβαση της τοπικής κορυφής των 1351,68 μονάδων”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με μικρή διόρθωση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για το ΓΔ. Η Αγορά κρατά στάση αναμονής, καθώς βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, όπου υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις. Από την άλλη, το πετυχημένο placement της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η υπερκάλυψη του ομολόγου της Eurobank, η πιστοληπτική αναβάθμιση της Μυτιληναίος, καθώς και οι θετικές εντυπώσεις που προκάλεσε η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Bloomberg, στα πλαίσια του Συνεδρίου στο Νταβός, είναι εξελίξεις που υπογραμμίζουν το θετικό momentum του Χ.Α., αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας. Επίσης την επόμενη εβδομάδα η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον το Capital Markets Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο και το Road Show των Ελληνικών Εισηγμένων που θα γίνει στη Νέα Υόρκη. Η Ελληνική δεκαετία βρίσκεται στα επίπεδα του 3,4%, με την αντίστοιχη Γερμανική να διαμορφώνεται στο 2,3%. Στο εξωτερικό τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα προκαλούν προβληματισμό στην Επενδυτική Κοινότητα, αναφορικά με την δυναμική της Κινεζικής Οικονομίας, αλλά και την αναχαίτιση του πληθωρισμού, με τις εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων να διίστανται. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι δείκτες PMI σε Ευρωζώνη, Γερμανία, ΗΠΑ, η απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και το ΑΕΠ 4 τριμήνου στις ΗΠΑ. Τέλος αναμένουμε σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα από την Tesla, Procter & Gamble, Johnson & Johnson, American Express”, σημειώνει η Merit Sec.

Η σύντομη διόρθωση μετά την καταγραφή των υψηλών 10ετιας ήρθε μάλλον αναμενόμενα στο μέσον της εβδομάδας, καθώς η διάχυση και το εύρος των γρήγορων αποδόσεων δεν άφησαν αδιάφορους τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Παρόλα αυτά η Αγορά μετά τις δύο συνεδριάσεις ανοδικής αποφόρτισης έδειξε αντανακλαστικά, απορροφώντας με άνεση την προσφορά με την βοήθεια της εσωτερικής ειδησεογραφίας, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στο επιχειρηματικό πεδίο υπάρχει πλέον δυναμική ειδήσεων σημαντικού ειδικού βάρους, που κινητοποιεί δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα: Μετά τις ζυμώσεις στον Ενεργειακό κλάδο με επίκεντρο την ΔΕΗ, έρχεται η ώρα των Κατασκευών με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ την προσεχή Πέμπτη.

Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις του Ελ. Βενιζέλος σε Θεσμικούς επενδυτές, ενόψει της εισαγωγής του στο Χ.Α., ενώ και η διαδικασία πώλησης του ποσοστού της Τρ. Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ αναμένεται να κλειδώσει άμεσα.

Αν και η Παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή, το αφήγημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει να πείθει τους επενδυτές, ακολουθώντας μια πιο ανθεκτική διαδρομή στους “κραδασμούς” των Ξένων Αγορών, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στην εύκολη απορρόφηση της προσφοράς ομολόγων της Autohellas, της Eurobank, αλλά και των μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, εγχειρήματα που έτρεξαν σε παράλληλο χρόνο.

Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, ο Τεχνολογικός κλάδος παίρνει την σκυτάλη από τις Τράπεζες στην ροή των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου και αναμένεται να οδηγήσει ανάλογα την Αγορά.

Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται αυτές των 3Μ, General Electric, P&G, Verizon, Netflix, Johnson & Johnson, Visa (23/1) AT&T, IBM, Tesla (24/1), Blackstone, Intel (25/1) και American Express (26/1). Οι εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο αναμένουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή των Τεχνολογικών Εταιρειών κατά 18,7%, με μέση αύξηση τζίρου 6,4%.

Σε άλλα σημαντικά γεγονότα που θα απασχολήσουν την Επενδυτική Κοινότητα την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ανακοίνωση των δεικτών Μεταποίησης στην Ευρώπη την Τετάρτη, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν για τις κυριότερες Οικονομίες μετρήσεις κάτω από 50 και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια της Ευρωζώνης την προσεχή Πέμπτη.

Ειδικότερα η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αλλάξει το επιτόκιο παρέμβασης (4,5%), ωστόσο το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην προοπτική και την ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων μέσα στο 2024.

Η διήμερη διόρθωση που ξεκίνησε από τις 1354 μονάδες αποφόρτισε την υπεραγορασμένη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη στα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα τιμών, χωρίς να χαλάσει την τάση της Αγοράς. Η κόπωση πέριξ των επιπέδων των 1350 μονάδων ενεργοποίησε μεν σήμα πώλησης από τον MACD, ωστόσο οι δύο κομβικοί μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν σημαντικό περιθώριο απόκλισης και απόστασης ασφαλείας από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός του σταδιακού χτισίματος συναλλαγών, καθώς η συνθήκη υπέρβασης της βασικής ζώνης αντίστασης των 10ετων υψηλών φαίνεται να προϋποθέτει ισχυρότερες ροές, προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά.

Η Αγορά ξαναγύρισε σε συσσώρευση, αναμένοντας ισχυρότερα ερεθίσματα νέων, ενώ οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις φαίνεται να αναχαιτίζονται σχετικά εύκολα, ένδειξη ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της τάσης.

Η αναμονή της Αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως θα βρει περισσότερες αφορμές για μια πιο αποφασιστική κίνηση, καθώς είναι ιδιαίτερα πυκνή η ατζέντα νέων τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών.

Σε φουλ ρυθμούς η εβδομάδα που ξεκινάει έχοντας γεγονότα ισχυρού επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού αποτυπώματος: Στις 22 Ιανουαρίου επανεκκινεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της Frigoglass, οι οποίες ήταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των μετοχών της Εταιρείας (4:1).

Το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιανουαρίου οι επενδυτές θα εστιάσουν στις ανακοινώσεις του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ, που θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο.

Στις 24 Ιανουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων εταιρικών ομολόγων της Autohellas στο Χ.Α., ενώ ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων.

Την Τετάρτη εξάλλου θα διεξαχθεί η έκτακτη γ.σ. της Motor Oil με θέμα την απόκτηση του 25% της Άνεμος.

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στην Ν. Υόρκη θα λάβει χώρα η επενδυτική ημερίδα των Εταιρειών του Χ.Α. που διοργανώνεται από την JP Morgan. Την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει βασικά μεγέθη χρήσης η Μυτιληναίος.

Τέλος την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει την εξέλιξη των καταθέσεων και των χορηγήσεων για το μήνα Δεκέμβριο, ενώ το βράδυ θα ανακοινωθεί η πρώτη αξιολόγηση του πιστοληπτικού αξιόχρεου της Χώρας για το 2024 από την Scope, η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (‘ΒΒΒ-’, σταθερή προοπτική) από τις αρχές Αυγούστου του 2023, όπως υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,5), ΕΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΔΕΗ (4,6), ΠΕΙΡ (4,2), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,7), BIO (1,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank +0,39%, Εθνική -0,89%, Eurobank 0%, Πειραιώς -0,35%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 1144,47 (+0,71%) και 1123,04 μονάδων (-1,18%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1125,39 (-0,97%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1133,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,08%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1049 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1026, 990 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 973 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (-3,24%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,43%), ΚΟΥΕΣ (-1,86%), ΜΟΗ (+1,47%) και ΟΤΕ (+1,01%).

Εντύπωση προκάλεσε η ημερήσια διακύμανση της μετοχής της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενη μέχρι τα 14,14 ευρώ (+1%), όμως σχετικά γρήγορα οι πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο τίτλος γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας των 13,52 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 3,43%. Να σημειωθεί ότι στις τελικές δημοπρασίες, “ρίχτηκαν” προς πώληση περισσότερα από 130000 τεμ.

Με ανακοινώσεις τους που αναρτήθηκαν στο Χρηματιστήριο, ΔΕΗ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ αναφέρουν ότι “δεν υπάρχει συμφωνία πώλησης της Μονάδας Αερίου ‘ΗΡΩΝ Ι’ για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης”. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία πρόκειται να κλείσει προσεχώς, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της Κρήτης που κρίνονται κατεπείγουσες, μετά από μια πολύμηνη διαδικασία.

Ο μοναδικός τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός των ΕΛΠΕ (-0,14%). Η μετοχή δείχνει αδύναμη να απομακρυνθεί, παίρνοντας απόσταση ασφαλείας, από την τιμή του πρόσφατου placement στα 7,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,10 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 7,44 – 7,58 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Από την άλλη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,74%). Το ημερήσιο “stop long” στα 26,11 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 26,51 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στα 25,77 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 27,70 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+39,8%), ακολουθούμενη από ΜΙΝ (+39,62%) και ΜΟΝΤΑ (+37,17%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΕΒΡΟΦ (+3,85%), ΞΥΛΠ (+4,89%), ΜΟΝΤΑ (+11,97%), ΕΛΣΤΡ (+1,16%), ΞΥΛΚ (+0,58%), ΚΤΗΛΑ (+1,12%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+1,65%), ΕΛΙΝ (+1,24%), ΧΑΙΔΕ (+3,76%) και ΚΟΡΔΕ (+1,95%).

Στις 26 Μαρτίου η αποκοπή της επιστροφής, 2,20 ευρώ ανά μετοχή για τα ΑΣΤΑΚ (+1,85%), που έκλεισαν σε νέα υψηλά 10μηνου.

Οκτώ οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΠΛΑΘ (-0,36%), τέσσερις για ΑΒΑΞ (-3,46%).

Επιστροφή αγοραστών σε Δρομέα (+2,27%).

Μετά από πτωτικό τρίο αντέδρασε ο Παϊρης (+5,83%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις ΕΚΤΕΡ (+0,95%) και Ευρωσύμβουλοι (+1,20%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 5μηνου στην CPI (+5,67%).

Με επιθετικούς αγοραστές το ΦΒΜΕΖΖ (+9,46%, σε υψηλά διμήνου, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων έξι 6μηνου), τράβηξε ψηλότερα τα ΣΑΝΜΕΖΖ (+8,24%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου εξαμήνου, έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά), ΓΚΜΕΖΖ (+6,55% με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου διμήνου έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,23%, σε υψηλά 26 μηνών).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1283 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1258, 1238 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1215 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1.355 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3095 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3180 και οι επόμενες στηρίξεις στις 3043, 3007 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2951 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3300 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις για το Πετρέλαιο, προς το 1,0887 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $2030 ο Χρυσός, προς τα $22,6 πιέζεται το Ασήμι.

Κάτω από τα $40400 κινείται το Bitcoin, προς τα $2425 υποχωρεί το Ethereum.

Η China Huarong Asset Management, μία από τις μεγαλύτερες Κρατικές Εταιρείες διαχείρισης επισφαλών δανείων της Χώρας, υποβαθμίστηκε σε “σκουπίδια” από την Moody's, η οποία επικαλέστηκε την πίεση στην κερδοφορία και την ποιότητα του ενεργητικού της Εταιρείας.

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία υποχώρησαν 8,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Destatis. Ο δείκτης σημείωσε μηνιαία πτώση 1,2%.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) δήλωσε ότι “ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία, υποχώρησε κατά 3,2% μεταξύ Δεκεμβρίου και Νοεμβρίου και ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2021” και χειρότερη από όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν πτώση 0,5%.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών διολίσθησαν 1% τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, σε σχέση με τον Νοέμβριο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 3,78 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών για 3,82 εκατ. μονάδες. Για το σύνολο του 2023, οι μεταπωλήσεις διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995, στα 4,09 εκατ. μονάδες.

Υψηλότερα κινήθηκε τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σημείωσε άνοδο στις 78,8 μονάδες, από 69,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2021. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή άνοδο στις 70 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ. ευρώ, στα 91,1 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο τα ΕΛΠΕ και με το αρνητικό οι ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Cenergy, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ και στο υψηλό η Motor Oil.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικούς τίτλους, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.018 συμβόλαια).

Στα 4.103 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.134 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.363 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.361 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.129, 793 για τον Ιανουάριο, 1.316 για τον Φεβρουάριο και 20 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.266,25), κινήθηκε μεταξύ 3.256,25 και 3.294,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.149,5), κινήθηκε μεταξύ 1.149,5 και 1.149,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3, 0 για τον Ιανουάριο, 0 για τον Φεβρουάριο και 3 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 5.225,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.443), Πειραιώς (2.033), Εθνική (566), ΔΕΗ (211), Alpha Bank (4.193), Ιντρακάτ (110), Αεροπορία Αιγαίου (185), ΓΕΚ (661), ΕΧΑΕ (273), Τέρνα Ενεργειακή (158), Ιντρακόμ (610).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 164.417, Πειραιώς 90.143, Eurobank 30.862, Εθνική 16.005, ΑΔΜΗΕ 24.291. ΔΕΗ 28.658, Τέρνα Ενεργειακή 16.708.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.361.618 τεμ., (από 57.379.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.220.505 τεμ. (34.225.986), ΟΠΑΠ 1.687.324 τεμ. (1.711.986), Εθνική 15.715.348 τεμ. (16.140.516), ΟΤΕ 1.568.210 τεμ. (1.528.210), Πειραιώς 909.660 τεμ. (939.213).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v