Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σημειωτόν, το βλέμμα στα ραντεβού με funds στη Ν. Υόρκη

Ηπιες κινήσεις στη σκιά επιχειρηματικών εξελίξεων και προγραμματισμένων road shows, με πρώτο σταθμό την εκδήλωση της JP Morgan. Μέτρια ροή εντολών. Πέρασαν τα πακέτα της ΓΕΚ Τέρνα.

Χρηματιστήριο: Σημειωτόν, το βλέμμα στα ραντεβού με funds στη Ν. Υόρκη

Σε θετικό κλίμα εξελίσσεται η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, προς την περιοχή των 1.350 μονάδων ξαναεπιχειρούν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από 0,18% υψηλότερα στις 4.819 μονάδες τα futures του S&P500, στις 16.627 (0,38%) ο DAX και με μικρό ανοδικό κενό από τις 1.343,13 μονάδες οι πρώτες εντολές για τον Γενικό Δείκτη.

Σε γενικές γραμμές, ενθαρρυντικό το κλίμα για τους long στο ΧΑ, από τη στιγμή που άντεξαν στις εισαγόμενες πιέσεις, μπορούν να προσβλέπουν σε ενδεχόμενο εβδομαδιαίο «κλείσιμο» με θετικό πρόσημο.

Στις 1.348,77 (0,57%) σε εύρος 6-7 μονάδων η διακύμανση, με τη μέχρι τώρα μεταβολή εβδομάδας οριακά μείον (-0,29%), θα επιχειρηθεί στη συνέχεια της συνεδρίασης να αλλάξει σε συν το πρόσημο.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ημέρα λήξης της απλής σειράς μηνός Ιανουαρίου στα Παράγωγα, με σχετικά ικανοποιητική δραστηριότητα σε Συμβόλαια του δείκτη, με οριακό premium και για την επόμενη σειρά (Φεβρουαρίου).

Στις συνήθεις επιλογές η επικέντρωση των επενδυτών με 3-4 προσθήκες από επιλεγμένα mid caps, με μέτρια ροή εντολών και αρκετές οι εξελίξεις προς συζήτηση στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Κατ' αρχάς, για το placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την είσοδο μεγάλων ξένων επενδυτών να επιβεβαιώνει την εστίασή τους σε «ελληνικά περιουσιακά στοιχεία», τάση που έδειξαν και με την έκδοση του Tier II από τη Eurobank αλλά και το ενδιαφέρον τους για τα προγραμματισμένα road shows που ακολουθούν.

Στο 4,21% η θετική μεταβολή για τον ΓΔ από την αρχή του έτους, στο 4,92% για τον FTSE25, στο 7,48% για τον ΔΤΡ και στο 0,47% για τον FTSEMidCap.

Διακριτότατος ο κλάδος-οδηγός της ανοδικής κίνησης και αναμέτρησης των long με την ευρύτερη ζώνη πέριξ των 1.350 μονάδων. Στις 1.140 μονάδες ο ΔΤΡ, με την Πειραιώς (3,402) να έχει τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών και την Εθνική (6,97) να ακολουθεί.

Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (13,88), Autohellas (13,78), Mytilineos (38,32), ΔΕΗ (12,22), ΟΠΑΠ (15,91), Jumbo (25,78), OTE (12,94), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (15,58), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,62), οι κύριες επιλογές των αγοραστών από τα χαρτιά του δείκτη.

Στα κρίσιμα τεχνικά και θεμελιώδη χαρακτηριστικά του τίτλου της Mytilineos εστιάζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ένας από τους παραδοσιακά long term και κοντά στην καταγραφή ακόμη ενός ιστορικού υψηλού.

Η ανακατανομή πόρων αλλάζει την ατζέντα στα κατασκευαστικά έργα, σημειώνει η Πέννυ Κούτρα, ο κλάδος είναι από τους 3-4 αιχμής με συγκέντρωση ισχύος, προοπτική δημιουργίας προστιθέμενης αξίας και ουσιαστικών εξελίξεων. Σε αυτή τη φάση στο επίκεντρο είναι η διαγωνιστική διαδικασία για τον ΒΟΑΚ.

Στα 13,82 ευρώ η μετοχή της Autohellas -τελευταία ημέρα εγγραφών για το εταιρικό ομόλογο-, στα 11,28 ευρώ της AEGEAN.

Στις 52 με 13 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, στα πρώτα 40' της συνεδρίασης, με την αξία συναλλαγών στα 5,5 εκατ. χωρίς προσυμφωνημένες εντολές.

Λίγο μετά τις 13.00 πέρασαν έντεκα πακέτα στη ΓΕΚ Τέρνα που αφορούν το placement. Πρόκειται για 6 εκατομμύρια τεμάχια με συνολική αξία τα 79,2 εκατομμύρια ευρώ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v