Βγαίνουν οι «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική εκκίνηση για τον ΓΔ. Τα θετικά σινιάλα που στέλνει, παρά το αρνητικό πρόσημο, η χθεσινή συνεδρίαση. Οι εισαγόμενες πιέσεις, οι κινήσεις «διαχείρισης» και οι πρωταγωνιστές.

Βγαίνουν οι «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Τρίτη σερί διόρθωση στη Wall Street, με αφορμή την ασάφεια για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων.

Για τον ίδιο λόγο είχαν επιμείνει οι πωλητές στα ευρωπαϊκά, την ώρα που στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές έδειχναν χαρακτήρα.

Το αποτέλεσμα θετικό για το ΧΑ παρά το οριακά αρνητικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη μόλις 0,08% χαμηλότερα στις 1.331,34 μονάδες, όταν για τον DAX η διόρθωση έφθανε το 0,84% και τις 16.431,69 μονάδες.

Διαφοροποίηση του ΧΑ έναντι των κύριων ευρωπαϊκών και στη χθεσινή συνεδρίαση, τάση που πλέον τείνει να αποκτήσει πιο μόνιμο χαρακτήρα.

Αυτό γιατί από την αρχή του έτους ο ΓΔ έχει ενισχυθεί 2,95%, όταν o DAX διορθώνει 1,91% στο ίδιο διάστημα.

Λόγω αυτής της διακριτής διαφοροποίησης, χρηματιστές εκτιμούσαν πως όσο κρατά το ελληνικό χρηματιστήριο σε αυτή την περίοδο αστάθειας στις διεθνείς αγορές, τόσο ενισχύεται το ενδεχόμενο να υπεραποδώσει όταν θα αλλάξει το κλίμα εκτός.

Προσώρας οι άμυνες βγαίνουν και εξαιρώντας την ισχυρή διόρθωση της Τρίτης, τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές δείχνουν να τους ενδιαφέρει η καλύτερη δυνατή διαχείριση των εισαγόμενων πιέσεων.

Με αυξημένες συναλλαγές το χθεσινό ενδοσυνεδριακό «γύρισμα», στα 130 εκατ. ο τζίρος, με τα 55 εκατ. να πραγματοποιούνται σε μόλις τρεις μετοχές -Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank. Tο γεγονός πως στην Εθνική όχι μόνο απορροφήθηκε η προσφορά -από τα 6,69 ευρώ-, αλλά στη συνέχεια οι αγοραστές έφθασαν έως τα 6,936 και τελικά στα 6,85 ευρώ, επιβεβαιώνει αφενός την εστίαση των επενδυτών, αφετέρου τα περιθώρια που μπορεί να έχει τόσο η ίδια η Εθνική όσο και ο κλάδος συνολικότερα. Για όταν δοθεί το έναυσμα από τις διεθνείς αγορές.

Σε δύο ορόσημα προσβλέπουν οι long με ορίζοντα το τέλος Ιανουαρίου: τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και το road show της JPMC στη Νέα Υόρκη.

Στο μεν πρώτο, θα γίνουν πιο σαφείς οι προθέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ -με βασικό σενάριο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρώτη μείωση πιθανόν στις 6 Ιουνίου-, στο δε δεύτερο, θα φανεί κατά πόσον ένα πολύ πιο ισχυρό επενδυτικό ακροατήριο θα μπορούσε να αρχίσει να «βλέπει» και το ΧΑ, να το εντάσσει στις επιλογές του.

Ενθαρρυντική η παρουσία long σε βαριά χαρτιά του δείκτη, ξεχώρισαν Jumbo, TITAN, Motor Oil, Helleniq Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ενώ βγήκαν αντιστάσεις και σε 2-3 ακόμη, με αποτέλεσμα ο FTSE25 από τις 3.200 να αντιδράσει έως τις 3.253 και τελικά στις 3.231,70 μονάδες με οριακές απώλειες.

Το ότι κράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι σημαντικές γραμμές άμυνας είναι ενθαρρυντικό, όπως και το ότι σε συγκεκριμένους σηματωρούς επικράτησαν οι αγοραστές, καθιστά σχετικά πιο εύκολη την προσπάθεια των long για σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v