Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βρήκε άνοδο και χωρίς τζίρο

Κοντά στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη με εμφανές το stock picking στις τάξεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πρωταγωνιστές Πειραιώς, Jumbo, Autohellas. Πωλητές σε Lamda, Cenergy.

Χρηματιστήριο: Βρήκε άνοδο και χωρίς τζίρο

Με εφαλτήριο τις 1330 μονάδες, οι σημερινοί αγοραστές στο Χ.Α. επιχείρησαν προσπάθεια αντίδρασης, παίρνοντας βοήθειες και από τον ήπια θετικό βηματισμό των Κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ θετικά στην ψυχολογία των “buyers” επέδρασε και η χθεσινή αντίδραση του Γενικού Δείκτη από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1319 μονάδων και του ΔΤΡ από το χαμηλό των 1099 μονάδων.

Στους ενεργούς traders, αλλά και σε πολλά χρηματιστηριακά γραφεία, δόθηκε η εντύπωση πως “η Αγορά προσέχεται” και δεν θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις, αν δεν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σε αυτή την λογική και όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, κάθε διόρθωση μπορεί να είναι ευκαιρία τοποθετήσεων, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το επόμενο κύμα αντίδρασης, με ότι κινδύνους μπορεί να εμπεριέχει αυτός ο τρόπος επενδυτικής στρατηγικής.

Από την άλλη, ασφαλώς και το +1,71% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το ποιος κλάδος ηγήθηκε της προσπάθειας αντίδρασης.

Έχοντας αφήσει πίσω το σημερινό επιφυλακτικό ξεκίνημα, σε προσπάθεια αντίδρασης έχουν μπει και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους εκεί επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών των Κεντρικών Τραπεζών, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, προσπαθώντας να “αλιεύσουν” νέα στοιχεία σε σχέση με την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις ομιλίες τους, βάζοντας σαν απαραίτητη προϋπόθεση να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% και προειδοποιώντας ότι “οι επενδυτές ίσως να βιάζονται περισσότερο από όσο πρέπει, στις προσδοκίες τους για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο διάστημα και κυρίως στο πρώτο τρίμηνο του έτους”.

Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Πέμπτη, 25/1, συνεδριάζει η ΕΚΤ, στην πρώτη συνεδρίαση για το 2024. Την 1η Φεβρουαρίου η συνεδρίαση της Fed.

Από την άλλη, οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν στο “ραντάρ” των επενδυτών, με τα προβλήματα στις Παγκόσμιες Εφοδιαστικές Αλυσίδες να τροφοδοτούν τα σενάρια για νέες πληθωριστικές πιέσεις, ενώ η αύξηση της έντασης μεταξύ Πακιστάν και Ιράν ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες στην Περιοχή, εξέλιξη που “ενοχλεί” τις Αγορές μετοχών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις των traders στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς διάθεση ακραίων ημερήσιων μεταβολών, σαφώς πιο επιφυλακτική παρέμεινε η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησε ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Λόγω “ανομβρίας” σημαντικών επιχειρηματικών κινήσεων, το ενδιαφέρον της Αγοράς, σταδιακά, θα μετατοπιστεί στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο (Investor Day ΔΕΗ, 23/1) και στις 25/1 (road show στη Νέα Υόρκη από ΕΧΑΕ και JP Morgan). Την ίδια μέρα ανακοινώνει και αποτελέσματα χρήσης 2023 η Μυτιληναίος, ενώ στις 25 Ιανουαρίου υπολογίζει η Ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι οικονομικών προσφορών για το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ που δημοπρατείται με παραχώρηση. Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές κατατέθηκαν τον περασμένο Μάιο και Διεκδικητές του έργου είναι: η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις - Μυτιληναίος και Άβαξ – Meridiam - ΑΙΓΗΣ.

Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αύριο, στην Αγορά Παραγώγων, λήγουν τα συμβόλαια Ιανουαρίου.

Χωρίς “αλλαγή πλεύσης” οι περισσότερες αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,36% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,11% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,341% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1330,79 (-0,04%) και 1344,02 μονάδων (+0,95%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1343,98 (+0,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1341,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%.

Ο τζίρος στα 80,5 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 80,5 εκατ., τα 71,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το ‘stop’ μας, για τον Γενικό Δείκτη, σε intraday ανέβηκε στο 1319 σε κλείσιμο ώρας. Το 1339 έχει γίνει αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει, αν μη τι άλλο, το υψηλό του 1355, ή το 1367. Η Πειραιώς θα μας απασχολήσει μέχρι και το placement. Τα γραφήματα τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε Intraday έχουν σημαντική διαγραμματική στήριξη στην ζώνη του 3,30 - 325. Το ‘stop’ σε ημερήσιο είναι στο 3,15. Ο Τραπεζικός ξεκίνησε την διόρθωση, δοκιμάζοντας την ζώνη των προηγούμενων υψηλών, όπου και αντέδρασε. Ουσιαστικά η ζώνη του 1112 είναι η στήριξή μας και τυχόν κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης, με πιο πιθανή την κίνηση, αν μη τι άλλο στο 1141, ή και στα υψηλά”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Συσσώρευση για την Εγχώρια Αγορά, με τους επενδυτές να παρακολουθούν επιφυλακτικά τις εκτιμήσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Μία ήπια αντίδραση μετά από δυο συνεδριάσεις κατοχύρωσης κερδών. Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν σταδιακά στα επερχόμενα γεγονότα (Capital Day ΔΕΗ, αποτελέσματα χρήσης Μυτιληναίος και road show στη Νέα Υόρκη) που θα δώσουν κίνητρα για επιλεκτικό ενδιαφέρον”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Στέφθηκε με επιτυχία το πρώτο ‘crash test’ της ευρύτερης περιοχής των 1320 μονάδων, γεγονός που διατηρεί ακόμα την βραχυπρόθεσμη τάση σαφέστατα ανοδική. Η επιτοκιακή ρητορική κυριάρχησε στο Νταβός, όπου μεταβαίνει σήμερα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η άριστη εικόνα των τελευταίων μηνών στο Χ.Α. έχει δημιουργήσει "άμυνες" και απέναντι στα αρνητικά του διεθνούς κλίματος, όπως είναι η ένταση στη Μέση Ανατολή, το κλείσιμο του διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας, η απόσυρση των ‘στοιχημάτων’ για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων κλπ., σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Τα θετικά ανακοινωθέντα από τις ΗΠΑ (λιανικές πωλήσεις, ελεγχόμενος πληθωρισμός) εκλαμβάνονται ως στοιχεία ότι η μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη αποφεύγει την ύφεση.

Στο αντιπέρα άκρο, η Κίνα αντιμετωπίζει προκλήσεις στο δημογραφικό και στον τομέα των Ακινήτων, με το Χρηματιστήριό της να διολισθαίνει σε πολυετή χαμηλά, καθώς υπάρχει αδυναμία τόνωσης της εγχώριας ζήτησης και καθυστερήσεις στη λήψη φιλοεπενδυτικών μέτρων.

Με βάση τα παραπάνω και ενώ εμμένουν οι εστίες πολεμικής ανάφλεξης σε Κριμαία και Μέση Ανατολή, θα λέγαμε "πάλι καλά" για την εικόνα που επιδεικνύει το Χ.Α.

Επιλέγουμε Εισηγμένες που ακολουθούν το "μοναχικό μονοπάτι" της ανοδικής τάσης και της σχετικής υπεραπόδοσης. Όταν δε είναι μικρές Αγορές και βρίσκονται σε δεκαετή υψηλά, όπως ισχύει στον Γενικό Δείκτη, εκτιμούμε ότι μια ανοδική διάσπαση είναι ιδιαίτερα πιθανή και πολλά νέα κεφάλαια θα αφήσουν τους ενδοιασμούς και θα εισέλθουν σε αυτές ως αγοραστές.

Σε καθημερινή βάση, κοιτάμε τη σχέση ανοδικών - καθοδικών μετοχών και το ποσοστό αυτών που βρίσκονται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους.

Άπαξ και ο Γενικός Δείκτης κατοχυρώσει το επίπεδο των 1350 μονάδων σε κλείσιμο, ‘η πόρτα θα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα’ με στόχο τις 1400 μονάδες, σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών -IFTA- και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,5), ΕΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΔΕΗ (4,6), ΠΕΙΡ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,7), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (+3,79%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+0,58%), Εθνική (+1,64%) και Eurobank (+1,58%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 1115,28 (-0,18%) και 1138,4 μονάδων (+1,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1138,19 (+1,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1136,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,71%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1049 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1026, 989 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 971 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε δημοπρασία 10ετους ομολόγου Tier 2 προχώρησε η Eurobank, με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ. Στη δημοπρασία καταγράφηκε πενταπλάσια υπερκάλυψη, καθώς υποβλήθηκαν προσφορές άνω του 1,8 δισ. ευρώ, με την Τράπεζα να “σηκώνει” 300 εκατ. ευρώ.

Το κουπόνι του ομολόγου μειώθηκε στο 6,25%, με την απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται στο 6,375%. Σημειώνεται ότι οι πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση τοποθετούσαν το κουπόνι στην περιοχή του 6,875%.

Το ομόλογο ωριμάζει σε 10,25 έτη (στις 25/4/2034), με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 (10,25NC5,25), ήτοι από τις 25 Ιανουαρίου 2029.

Ανάδοχοι ήταν οι BNP Paribas, BofA, JP Morgan, Morgan Stanley και UBS.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε ανοικτή γραμμή με την Ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκονται οι Servicers, η Ένωση των οποίων απέστειλε στο Υπουργείο επιστολή στην οποία ζητά μια σειρά από βελτιώσεις, κυρίως στη μετα-δικαστική διαδικασία υποθέσεων και πλειστηριασμών, με στόχο την ‘εξοικονόμηση χρόνου και κόστους”.

Σαφώς βελτιωμένη της αρχικής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΛΑΜΔΑ (-1,47%), CENER (-1,22%), ΑΡΑΙΓ (-0,36%), ΕΥΔΑΠ (-1%), ΚΟΥΕΣ (-0,92%), ΜΟΗ (-0,16%), ΟΠΑΠ (-0,31%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,52%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ και TITC.

Από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, μόλις δύο ήταν αυτές που κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Lamda Development και Cenergy.

Ξεκινώντας από την ΛΑΜΔΑ (-1,47%), ο τίτλος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Οι στηρίξεις στα 6,63 (ημερήσιο “stop long”) και στη ζώνη 6,50 – 6,46 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,25 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την CENER (-1,22%), μετά τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Το ημερήσιο “stop long” στα 6,89 και η τελευταία αντίσταση στα 7,65 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+44,41%), ακολουθούμενη από ΜΙΝ (+39,62%) και ΜΟΝΤΑ (+22,51%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΣΠΙ (+5,02%), ΙΝΤΕΤ (+2,70%), ΜΕΝΤΙ (+1,54%), ΕΣΥΜΒ (+2,04%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,99%), ΣΑΡΑΝ (+1,92%), ΟΛΘ (+0,46%), CNLCAP (+5,26%) και ΕΥΑΠΣ (+1,20%).

Επιστροφή αγοραστών και νέα πολυετή υψηλά για Q&R (+17,69%).

Από τα χαμηλά διμήνου αντέδρασε η Entersoft (+6,29%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΚΛΜ (+7,32%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε η Δομική Κρήτης (+2,48%) και μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις η Attica Group (+3,16%).

Αύξησαν συναλλαγές Ιντρακόμ (+2,66%) και Ίλυδα (+7,04%).

Συνεχίζει να έχει πωλητή η Έλτον (-4,72%).

Επιστροφή αγοραστών σε Interlife (+2,37%), Lavipharm (+0,78%), Profile (+1,46%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,53%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,61%), ΕΚΤΕΡ (+2,94%) και Αλουμύλ (+4,90%).

Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 5,55 ευρώ, για να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα η Performance (+1,75%). Λίγα “χαρτιά μοιράστηκαν” στα 5,21 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1283 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1258, 1237 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1214 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1.355 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3095 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3180 και οι επόμενες στηρίξεις στις 3043, 3004 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2948 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3300 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0856 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $2020 ο Χρυσός, προς τα $22,8 αντιδρά το Ασήμι.

Προς τα $41700 κινείται το Bitcoin, προς τα $2470 το Ethereum.

Η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβραδύνθηκε κατά 1% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε στην πρώτη εκτίμησή της η Eurostat. Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 2,2% στη Ζώνη του Ευρώ και 2,1% στην ΕΕ.

Πτώση κατέγραψε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Ιανουαρίου, υποχωρώντας κατά 16000, στις 187000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο στις 207000.

Η κατασκευή νέων κατοικιών κινήθηκε χαμηλότερα τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν πτώση 4,3% τον περασμένο μήνα στο 1,46 εκατ., από 1,53 εκατ. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 1,43 εκατ.

“To οutlook αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη μείωση να γίνει κάποια στιγμή το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα οικονομικά στοιχεία” δήλωσε ο Ράφαελ Μπόστιτς, αξιωματούχος της Fed.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ. ευρώ, στα 91 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των Ελληνικών Τραπεζών λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων, αν και όπως επισημαίνει, το μακροπρόθεσμο στόρι διατηρείται. Οι νέες τιμές - στόχοι που θέτει η JP Morgan για τον Ιούνιο του 2025 είναι 2,40 ευρώ, από 2,50 ευρώ πριν για την Alpha Bank, 2,40 ευρώ για τη Eurobank, από 2,60 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα 8,30 ευρώ, από 8,40 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς 5 ευρώ. Οι συστάσεις είναι “overweight” και για τις τέσσερις Τράπεζες.

“Σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης, η Ελληνική Οικονομία αναμένεται να υπεραποδώσει το 2024, βοηθούμενη από τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας”, εκτιμά η ING.

Σε “ΒΒ+”, ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αναβάθμισε η S&P τη Μυτιληναίος, θέτοντας σταθερό outlook. H S&P αναμένει ότι η κερδοφορία της Εισηγμένης θα παραμείνει ισχυρή το 2024, υποστηριζόμενη από τις ισχυρές επιδόσεις στον Ενεργειακό τομέα. Το EBITDA υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ το 2023, από 854 εκατ. ευρώ το 2022.

Το Χ.Α. και ο Οίκος FTSE Russell, με γνώμονα την συνεχή αναβάθμιση των διαδικασιών διαχείρισης και υπολογισμού των δεικτών, μετά από διαβούλευση με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης Δεικτών ΧΑ, ανακοίνωσαν αλλαγές στους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης & Υπολογισμού των Δεικτών FTSE/ΧΑ.

Η τελική κατάταξη των Εταιρειών θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τη “Μέση Συνολική Κεφαλαιοποίηση” του τελευταίου μήνα της εκάστοτε περιόδου αξιολόγησης, σε αντικατάσταση της “Συνολικής Κεφαλαιοποίησης” τη τελευταία εργάσιμη ημέρα που ισχύει σήμερα.

Οι αλλαγές έχουν άμεση εφαρμογή και θα ισχύσουν κατά την επόμενη τακτική αναθεώρηση της σύνθεσης των Δεικτών FTSE/ΧΑ, κατά την οποία θα ληφθεί υπόψη η “Μέση Συνολική Κεφαλαιοποίηση” του μηνός Απριλίου 2024.

Την έναρξη διάθεσης 5 εκατ. κοινών μετοχών με Ιδιωτική τοποθέτηση μέσω βιβλίου προσφορών σε επιλεγμένους Θεσμικούς επενδυτές ανακοίνωσε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με πηγές του Ομίλου “η απόφαση ελήφθη προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στο ιδιαιτέρως αυξημένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Όμιλο, ως αποτέλεσμα της ισχυρής θέσης του και των εξαιρετικά ευοίωνων προοπτικών του σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του”.

Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός που επελέγη για τη διάθεση των μετοχών διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα των υφιστάμενων μετόχων της Εταιρείας, οι οποίοι δεν θα υποστούν αραίωση (dilution). Κι αυτό καθώς η διάθεση των μετοχών σε Θεσμικούς επενδυτές θα συνδυαστεί με ισόποση έκδοση νέων μετοχών και ακύρωση ισάριθμων ιδίων μετοχών της Εταιρείας, έτσι ώστε να μην μεταβληθεί τελικά ο συνολικός αριθμός των μετοχών της Εταιρείας που έχουν εκδοθεί.

Προκειμένου να διευκολυνθεί και επισπευσθεί η διάθεση των Μετοχών με Ιδιωτική τοποθέτηση, η Εταιρεία και η Piraeus Sec., ενεργώντας ως Ενδιάμεσος, έχουν συνάψει με τη μέτοχο της Εταιρείας, PERGE LTD, συμφερόντων του κ. Γ. Περιστέρη, συμφωνία δανεισμού ισάριθμων μετοχών της Εταιρείας.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΛΑΜΔΑ, CENER και με το αρνητικό οι ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Quest και στο υψηλό οι Πειραιώς, Viohalco, Autohellas και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 73 ανοδικούς τίτλους, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.634 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.786 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.500 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.361 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.356 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.575, 2.318 για τον Ιανουάριο και 2.257 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.262,75), κινήθηκε μεταξύ 3.230 και 3.268,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.141), κινήθηκε μεταξύ 1.141 και 1.141 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.148,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.527), Πειραιώς (3.900), Εθνική (740), ΔΕΗ (330), Alpha Bank (2.366), Ιντρακάτ (130), ΑΔΜΗΕ (173), ΕΛΧΑ (120), Ελ. Πετρέλαια (112), Αεροπορία Αιγαίου (381), Viohalco (225), Άβαξ (110), ΓΕΚ (163), ΕΧΑΕ (474), ΟΤΕ (191), Lamda Development (247), Τέρνα Ενεργειακή (317), Ιντρακόμ (827).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 164.289, Πειραιώς 90.320, Eurobank 31.075, Εθνική 16.095, ΑΔΜΗΕ 24.171. ΔΕΗ 28.494, Τέρνα Ενεργειακή 16.594.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.379.561 τεμ., (από 57.329.117 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.225.986 τεμ. (34.225.986), ΟΠΑΠ 1.711.986 τεμ. (1.712.408), Εθνική 16.140.516 τεμ. (16.140.516), ΟΤΕ 1.528.210 τεμ. (1.497.336), Πειραιώς 939.213 τεμ. (963.105).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v