Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλές πτήσεις στο Χρηματιστήριο, υποχωρεί ο ΓΔ

Μοιρασμένη εικόνα στο ταμπλό, χαμηλός τζίρος και οριακές απώλειες για τον ΓΔ. Σε Eurobank, ΔΕΗ οι μεγαλύτερες απώλειες. Στο πράσινο η Πειραιώς, νέα άνοδος για ElvalHalcor-Viohalco.

Χαμηλές πτήσεις στο Χρηματιστήριο, υποχωρεί ο ΓΔ

Συντηρούνται οι μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, κινητικότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων-με 10ετές "βγαίνει" η Αθήνα- ελεγχόμενη η χαμηλή πτήση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανεβαίνουν οι προσδοκίες στις αγορές για μειώσεις επιτοκίων, στο 2,24% η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας-όπως σημείωνε η Λία Δεληγιάννη- εντολή σε 6 οίκους για την έκδοση 10ετούς έδωσε νωρίτερα ο ΟΔΔΗΧ.

Από 0,07% στις 4.919 μονάδες τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, στις 16.891 (-0,41%) ο DAX στην Φρανκφούρτη, στις 7.653 (0,27%) ο FTSE100 στο Λονδίνο και στο ΧΑ διόρθωση τόσο-όσο και η άντληση ρευστότητας να συνεχίζεται αλλά και οι τεχνικές προδιαγραφές να παραμένουν υπέρ των long.

Δύο οι σημαντικές εξελίξεις αυτές τις ημέρες που ενισχύουν την εκτίμηση όσων αναφέρονται σε αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Οι προσφορές στην διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης του ΙΡΟ του "Ελευθέριος Βενιζέλος" και η επικείμενη "έξοδος" του ΟΔΔΗΧ. Εχοντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο πως η έκδοση θα προχωρήσει αύριο-Τετάρτη, δλδ μέσα στον Ιανουάριο και μία μέρα αργότερα ολοκληρώνεται η διαδικασία για το Αεροδρόμιο, οι προσφορές (κυρίως) των ξένων ύψους πολλών δισ. θα είναι επιβεβαιωτικές της ανωτέρω προσέγγισης.

Σε αυτό το πλαίσιο τα κεφάλαια που θα προσφερθούν για το 10ετές και το 19% (+11%) του "Βενιζέλος" υπολογίζονται από παράγοντες με γνώση του παρασκηνίου σε περισσότερα από 25 δισ. με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει προοπτικά για την ευρύτερη κεφαλαιαγορά, δλδ μετοχές, εταιρικά ομόλογα, επόμενα placements κ.λ.π

Σε αυτό το περιβάλλον η βραχυπρόθεσμη εκτίμηση της αγοράς, της σημερινής συνεδρίασης μάλλον είναι δευτερεύουσα, συνεκτιμώντας την προεξόφληση της στάσης (κυρίως) των θεσμικών μετά την τακτική που ακολούθησαν την Πέμπτη.

Ενδεικτικό το ότι, οι πρώτες εντολές δόθηκαν με μικρό πτωτικό χάσμα- 1.359,50 για τον ΓΔ έως 6-7 μονάδες χαμηλότερα όπου έκτοτε πραγματοποιούνται οι συναλλαγές. Σε στενό εύρος μόλις 3 μονάδων- για τον ΓΔ- η διακύμανση από τις 10.55' μέχρι νωρίτερα ( * ) με τον τζίρο σε μάλλον μέτρια επίπεδα και τη μερίδα του λέοντος στα τραπεζικά χαρτιά και τα blue chips.

Στα 6,42 εκατ. οι προσυμφωνημένες εντολές, χωρίς να υπολογίζονται οι πράξεις στις ομολογίες της Autohellas, με τις κυριότερες σε Εθνική, Intralot, ΟΠΑΠ, Jumbo, Viohalco. Ειδικότερα για το εταιρικό ομόλογο της Autohellas τα πακέτα "πέρασαν" στα 99,25/100.

Σε Εθνική (6,864), Eurobank (1,734), Helleniq Energy (7,41), Intralot (1,198), ΟΠΑΠ (16,02), Πειραιώς (3,488), ΔΕΗ (12,14), Mytilineos (38,50), Jumbo (26,56) και Alpha Bank (1,5925) ο μεγαλύτερος τζίρος με εντολές εκατέρωθεν από πωλητές-αγοραστές.

Από τις μετοχές του δείκτη, μεγαλύτερη άνοδος για την ElvalHalcor στα 2,365 (2,83%) και υψηλό ημέρας στα 2,395 που είναι νέα "τοπική κορυφή". Η τελευταία ανακοίνωση για την στρατηγική συνεργασία με τα ισπανικά ναυπηγεία Amon σύμφωνα με αναλυτές επιβεβαιώνει την δεσπόζουσα θέση της εταιρείας στην Ευρώπη, ειδικότερα στον κλάδο της "έλασης αλουμινίου".

Σε νέα κορυφή η μετοχή της Lavipharm, στα 0,902 ευρώ, μέσα Φεβρουαρίου η διοίκηση με flash note θα ανακοινώσει μεγέθη 2023, που κατά την εκτίμηση αναλυτών θα είναι αρκούντως ικανοποιητικά.

Ακόμη μία συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές σε ισχυρή άνοδο της τιμής στα mezzanines. Η προοπτική επιστροφής σημαντικής ρευστότητας (κυρίως) από την πώληση "εξυπηρετούμενων δανείων" συν την επιτάχυνση της ανακτησιμότητας είναι 2 από τα "κλειδιά" της θεαματικής ανόδου συνολικά των mezzanines.

Στις 34/62 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

(*) στα 38,2 εκατ. η "καθαρή" αξία συναλλαγών (χωρίς τις ομολογίες της Autohellas)/στις 14.45'.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v