Χρηματιστήριο: Σταθερό φλερτ με νέα υψηλά 10ετίας

Κλάδος - κλειδί ο τραπεζίκός για την αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη σε νέα υψηλά. Η προσοχή και σε κατασκευές-ενέργεια. Το κλίμα στις αγορές και ο ρόλος της ΔΠ για το «Ελ. Βενιζέλος».

Χρηματιστήριο: Σταθερό φλερτ με νέα υψηλά 10ετίας

"Κλείνοντας τα βιβλία" για τον Ιανουάριο ο απολογισμός είναι θετικός για τους αγοραστές.

Από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και το Χρηματιστήριο Αθηνών οι long κάνουν "ταμείο" με θετικό πρόσημο.

Ενδιαφέρον το γεγονός πως εν μέσω ρευστότητας/αβεβαιότητας στο γεωπολιτικό πεδίο στο επενδυτικό οι traders ενισχύουν την εκτίμηση πως είναι εξοικειωμένοι σε αυτό το περιβάλλον.

Σε ανοδική φορά ο S&P500 στην Wall Street, σε αναμονή της συνεδρίασης της Fed- Τρίτη-Τετάρτη- αλλά και των εξελίξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Την Παρασκευή η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Από τις 4.913 μονάδες τα futures του S&P500, μικτές τάσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας και στα ευρωπαϊκά ο DAX από τις 16.961 μονάδες με την προσοχή και στον πληθωρισμό Ιανουαρίου που ανακοινώνεται μεθαύριο.

Με θετικό πρόσημο η εκκίνηση στο ΧΑ, για τις 3 τελευταίες συνεδριάσεις ενός μήνα που βρίσκει τους long αρκετά υψηλότερα από την αρχή του.

Στις 1.360,89 ο Γενικός Δείκτης, με σταθερό "φλερτ" των αγοραστών με νέα υψηλά 10ετίας, στις 3.311,19 ο FTSE25 με σηματωρούς του δείκτη σε μακροπρόθεσμα ανοδική φορά, στις 1.1546,79 ο Δείκτης Τραπεζών-που παραμένει κλειδί της τάσης εν όψει του επόμενου κύκλου. Από Πέμπτη ο Φεβρουάριος- μήνας με πολλές ανατροπές τα τελευταία χρόνια- κάτι που καθιστά αρκετά προσεκτικούς τους επενδυτές.

Στις 2.338,70 ο FTSEMidCap, με 2-3 του δείκτη να έχουν ξεχωρίσει διεκδικώντας με αξιώσεις την άνοδο τους στον FTSE25.

Με την διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για το ΙΡΟ του "Ελευθέριος Βενιζέλος" σε πλήρη εξέλιξη, μένει να φανεί κατά πόσον θα επηρεαστεί η σχέση πωλήσεων/αγορών κρίνοντας από την άντληση ρευστότητας που καταγράφηκε την Πέμπτη.

Ωστόσο, οι προσφορές που ξεπερνούν τα 3 δισ. από την πρώτη κιόλας ημέρα, επιβεβαιώνουν το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών, παράλληλα επιβεβαιώνεται η ισχυρή ζήτηση για ελληνικά assets. Σε αυτό το πλαίσιο, στην κοινότητα επικρατεί σχετική...αδημονία για το αν και πως θα "βγει" ο ΟΔΔΗΧ στις αγορές. Ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ μίας κίνησης από την πλευρά του Οργανισμού, με τον ΕΚΗ να έχει τις πρώτες πληροφορίες/εκτιμήσεις.

Κλάδοι αιχμής- πέραν του τραπεζικού- ο ενεργειακός με τον Δημήτρη Αβαρλή να έχει τις λεπτομέρειες για το πώς προχωρά η κατάργηση της ειδικής εισφοράς στις μονάδες αερίου.

Επίσης κλάδος αιχμής ο κατασκευαστικός/υποδομών/παραχωρήσεων με την Πέννυ Κούτρα να αναφέρεται στα νέα δεδομένα για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την επικράτηση του και στον διαγωνισμό για τον ΒΟΑΚ.

Στα έργα που αναβαθμίζουν το χαρτοφυλάκιο του Mytilineos Group στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυε εχθές ο Δημήτρης Αβαρλής, στις "αδιόρθωτες" ElvalHalcor, Viohalco αναφέρεται από νωρίς ο ΧΑΜαιλέων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v