Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που έφεραν τις 1.360 μονάδες

Ανοδική κίνηση με τους επενδυτές επικεντρωμένους σε συγκεκριμένους τίτλους. Ισχυρά κέρδη για Elvalhalcor, Viohalco και Helleniq Energy. Οι κινήσεις σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που έφεραν τις 1.360 μονάδες

Συνεδρίαση δύο όψεων η τελευταία της εβδομάδας, που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά τις συναλλαγές επιφυλακτικά και με μικρές απώλειες, όμως λίγο πριν τις 11.30 οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Δείκτης γύρισε σε θετικό βηματισμό, τον οποία και διατήρησε μέχρι τέλους.

Σε θετική διάθεση και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά το χθεσινό κλείσιμο των Dow Jones και S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά.

Από την άλλη, “ο όγκος των εμπορευμάτων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία υφίσταται τις συνέπειες των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, μειώθηκε κατά 42% τους τελευταίους δυο μήνες”, όπως υπολογίζει ο ΟΗΕ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα Ελληνικά Λιμάνια, την Εφοδιαστική Αλυσίδα και τις πιθανές συνέπειες στον πληθωρισμό.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει πως οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν πλουραλισμό στις κινήσεις τους και την κουρασμένη εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, την αναπληρώνουν με νέους θετικούς πρωταγωνιστές που αναδύονται από τα μη Τραπεζικά blue chips, συνεχίζοντας το “rotation” που κινεί την Αγορά εδώ και πολλούς μήνες.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ασφαλώς και δεν μπορούσαν να μην συμμετάσχουν και τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων. Άλλωστε αυτοί είναι που δίνουν το πρόσθετο ενδιαφέρον στο ταμπλώ, έστω και αν απευθύνονται σε traders με ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά.

Αισιοδοξία επικρατεί και στα χρηματιστηριακά γραφεία, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν άκρως θετικά τα μηνύματα από την Ν. Υόρκη και το roadshow των JP Morgan – ΕΧΑΕ τονίζοντας ότι “οι συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών με τους επενδυτές πήγαν πολύ καλά. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, ενόψει αποεπένδυσης του ΤΧΣ”.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες από ΑΧΕ, αναφέρεται μεγάλη ζήτηση στη δημόσια προσφορά για τις μετοχές του “Ελ. Βενιζέλος”, με το βιβλίο των Ξένων επενδυτών να έχει καλυφθεί από χθες.

Στα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης, ο σχετικά χαμηλότερος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων), αλλά και οι “κινήσεις μπαλέτου” από το σύνολο των μετοχών των “MEZZ”, που ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ θα ανακοινωθεί η πρώτη αξιολόγηση του πιστοληπτικού αξιόχρεου της Χώρας για το 2024, από την Scope Ratings.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,32% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,12% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,274% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 7 Μαΐου 2024.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1346,43 (-0,48%) και 1360,93 μονάδων (+0,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1359,19 (+0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1360,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,59%.

Ο τζίρος στα 82,7 εκατ., από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ, ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΠΕΙΡ, ΛΑΜΔΑ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 82,7 εκατ., τα 65,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 1,56%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε κέρδη 1,2%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 5,24% και ο ΔΤΡ κέρδη 8,02%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το 1345 του ΓΔ που ήταν και πρώτη σημαντική στήριξη έδωσε χθες αντίδραση. Ο τζίρος σε λογικά επίπεδα χωρίς υπερβολές που να φοβίζουν. Ο ταλαντωτής με συνοπτικές διαδικασίες και πάλι δίνει έναυσμα. Το 1365 είναι το κύριο μέλημα μας για συνέχιση. Είμαστε σε φάση που μπορεί να μπουν πιο μαζικά κεφάλαια στην Αγορά και να μεγαλώσει σημαντικά ο τζίρος. Θεωρούμε ότι η εισαγωγή του Δ.Α.Α στο Χ.Α. είναι καλό επενδυτικό προϊόν και η συγκυρία είναι επίσης καλή, καθώς η Χρηματαγορά μας φαίνεται να έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Έτσι, δεν ‘καίγεται’ η εισαγωγή, τουναντίον μπορεί κάποιος να πάρει τα κέρδη του και να συνεχίσει να τοποθετείται, η ακόμα και να ανοίξει τη διασπορά του σε ένα καλό, όπως φαίνεται, ‘χαρτί’. Το εβδομαδιαίο της ΕΛΧΑ έχει δώσει ένα δυνατό αγοραστικό σήμα. Μένει να δούμε το πολύ σημαντικό 2,33 επίπεδο, που κατοχύρωση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για το 320. Σημαντικό σήμερα το κλείσιμο εβδομάδας πάνω από τα 2,22 ευρώ”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το βράδυ ο Οίκος Scope ανακοινώνει την ετυμηγορία του για το Ελληνικό αξιόχρεο, έχοντας ήδη αποδώσει επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-). Το χθεσινό ‘μακροβούτι’ του ΓΔ εντάσσεται, προς το παρόν, στα πλαίσια του retest της μέχρι πρότινος αντίστασης και τώρα πλέον στήριξης, της τοπικής κορυφής των 1351 - 1345 μονάδων, με την Κριστίν Λαγκάρντ να θεωρεί πρόωρη τη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων”, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ενδοσυνεδριακή υποχώρηση κατέγραψε χθες ο ΓΔΧΑ, αλλά με περισσότερο συσσωρευτική διάθεση εν αναμονή και της εισαγωγής του Αεροδρομίου Αθηνών. Το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό για το Χ.Α., αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποκλείσουμε απότομες διορθώσεις τιμών. Η Επενδυτική Κοινότητα παραμένει σε μια στρατηγική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ σχετικά με τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία. Η αυλαία των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων άνοιξε χθες με τον Μυτιληναίο και ενδεχομένως να δώσει τον τόνο στο εσωτερικό και ίσως νέους πρωταγωνιστές για τον επόμενο μήνα. Δεν αναβαθμίζουμε ακόμα το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Ο Warren Buffett έχει πει ‘the stock market is a device for transferring money, from the impatient to the patient”. Οι επενδυτές πρέπει να έχουν μια μακροπρόθεσμη άποψη με έμφαση σε υπομονή, πειθαρχία και προθυμία να ξεπεράσουν την αστάθεια της Αγοράς, προκειμένου να γίνουν επιτυχημένοι. Το ρητό αυτό είναι πάντα επίκαιρο και ειδικά τώρα που το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά δεκαετίας και μετοχές όπως οι Μυτιληναίος, Motor Oil και TITC σημείωσαν ιστορικά υψηλά την τρέχουσα εβδομάδα, σημειώνει η Merit Sec.

Η διόρθωση της Πέμπτης για τον ΓΔ δεν είναι ανησυχητική, αφενός διότι είναι απολύτως φυσιολογικό η κατοχύρωση κερδών και η επανεκτίμηση του οικονομικού περιβάλλοντος, αφετέρου διότι ο ΓΔ συνεχίζει μέχρι στιγμής να έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στις Ευρωπαϊκές Αγορές πίσω μόνο από τον δείκτη της Τουρκίας.

Τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα της Μυτιληναίος για το 2023, επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία της Διοίκησης, παρόλο που το 2024 αναμένεται μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις.

Φιλόδοξους στόχους κερδοφορίας και επενδυτικό πλάνο 9 δισ. ανακοίνωσε η ΔΕΗ, καθώς και επιστροφή σε μερίσματα, στόχοι οι οποίοι θα πρέπει να στηριχθούν από εξαιρετικά ισχυρές και διατηρήσιμες καθαρές ταμειακές ροές.

Σαφώς η δημόσια προσφορά για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών είναι κομβικής σημασίας και με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες υπάρχει ικανοποιητική ζήτηση. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπερκαλύψεις των ομολόγων της Εθνικής και της Eurobank αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις Τράπεζες και κατ’ επέκταση στην Ελληνική Οικονομία.

Στα μακροοικονομικά νέα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς εκπλήξεις, άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, εκτιμώντας ότι βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, ενώ η πρόεδρος Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για μειώσεις επιτοκίων.

Η Κίνα από την άλλη, ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων αξίας $278 δισ., για να σταθεροποιήσει τις Χρηματιστηριακές Αγορές και η Κεντρική Τράπεζά της παίρνει μέτρα για αναθέρμανση της Οικονομίας.

Στις ΗΠΑ με τον S&P 500 και τον Dow Jones σε ιστορικά υψηλά, μας εκπλήσσει θετικά η δυναμική της Αμερικάνικης Οικονομίας, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή, ενισχύθηκε σε υψηλό επτά μηνών στις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο, από 50,9 μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ η πρώτη προκαταρκτική μέτρηση του ΑΕΠ για το τελευταίο τρίμηνο ήταν 3,3% έναντι εκτιμήσεων για 2,0%.

Την επόμενη εβδομάδα τα σημαντικά νέα αφορούν το προκαταρκτικό ΑΕΠ 4ου τριμήνου της Γερμανίας και της Ευρωζώνης, τις λιανικές πωλήσεις και τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Γερμανίας, την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed, τον δείκτη PMI Μεταποίησης της Κίνας, τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη, την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και τις θέσεις εργασίας (nonfarm payrolls) και ανεργία στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα τα οικονομικά αποτελέσματα Εταιρειών όπως οι Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet, Pfizer, Advanced Micro Devices, General Motors, Mastercard, Boeing θα καθορίσουν το επενδυτικό κλίμα”, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

“Πλούσια σε περιεχόμενο και υλικό αξιολόγησης που τροφοδότησε με επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον την κίνηση προς τα νέα υψηλά 10ετιας, ήταν η εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Εκτός από τις νέες πληροφορίες προς αξιολόγηση και παρά την ένταση των γεγονότων, η ροή νέων και γεγονότων βαδίζει εντός προγράμματος:

Η Autohellas ολοκλήρωσε την προσφορά των ομολόγων με υπερκάλυψη, το ίδιο έγινε για τα ομόλογα της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, το placement των μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε η διάθεση των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Όλα αυτά έχουν συμβεί μέσα σε 18 συνεδριάσεις, χρόνος ιδιαίτερα πυκνός σε εξελίξεις, που δείχνει πλέον την βελτίωση της δυναμικής της Ελληνικής Αγοράς.

Υποστηρικτικές είναι και οι αναγνώσεις από τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων (Jumbo, Μυτιληναίος, επιχειρ. πλάνο ΔΕΗ) που δίνουν νέα ισχυρά εναύσματα ενδιαφέροντος, τα οποία έχουν αντίκρισμα και στο ταμπλώ.

Πλέον αποτιμάται ότι οι αρχικά απαιτητικές εκτιμήσεις κερδοφορίας για το 2023 αποτελούν ρεαλιστικούς στόχους, δίνοντας τον απαραίτητο βαθμό αξιοπιστίας στην προοπτική της τρέχουσας χρονιάς. Παράλληλα τα μερίσματα των 3,2 δισ. ευρώ που θα μοιραστούν σε λιγότερο από έξι μήνες λειτουργούν ως ανάχωμα σε ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια Θεσμικού προφίλ.

Η διάθεση μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι το επόμενο ορόσημο της Αγοράς. Ο βαθμός κάλυψης σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος, όχι μόνο για την συγκεκριμένη Εταιρεία, αλλά για το σύνολο της Ελληνικής Αγοράς.

Είναι πρακτικά η πρώτη δημόσια προσφορά μετοχών “διεθνών προδιαγραφών” και μεγέθους άνω του 1 δισ. ευρώ σε συνολική αξία κεφαλαιοποίησης που υλοποιείται στο Χ.Α., μετά την εισαγωγή των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή τον Νοέμβριο του 2007.

Η επιτυχία του εγχειρήματος και μετά την εισαγωγή των μετοχών, θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες της Αγοράς να υποστηρίξει ανάλογα εγχειρήματα, βγάζοντας ενδεχομένως το Ελληνικό Χρηματιστήριο από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης επιλογών και εσωστρέφειας.

Τεχνικά, παρά την συνεχή καταγραφή υψηλών 10ετιας, ο Γενικός Δείκτη δείχνει να “δυσκολεύεται να πατήσει γερά” και να βγάλει δυναμική στην άνοδο. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η προτεραιότητα των αγοραστών είναι η απορρόφηση της βραχυπρόθεσμης προσφοράς και η δημιουργία βάσης από την οποία θα ξεκινήσει η επόμενη ανοδική διαφυγή. Οι ταλαντωτές βρίσκονται οριακά χαμηλότερα από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, έχοντας ωστόσο ανοδικές αποκλίσεις από τα υψηλά τους στην αρχή του έτους.

Ο MACD παραμένει αναποφάσιστος έχοντας δώσει διαδοχικά σήματα αγορών και πωλήσεων (Τετάρτη και Πέμπτη), φαινόμενο σύνηθες σε τάσεις συσσώρευσης μετά από μεγάλες κινήσεις της Αγοράς. Θα αναμέναμε τις τάσεις συσσώρευσης να διατηρηθούν και την ερχόμενη εβδομάδα, με την Αγορά να διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά.

Κομβικής σημασίας η ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό, καθώς το βράδυ της Τετάρτης, 31/1, η FED ανακοινώνει τα επιτόκια παρέμβασης για το Δολάριο, αλλά κυρίως την προοπτική για το που θα κινηθεί το κόστος χρήματος στην συνέχεια της χρονιάς.

Σημαντικές ανακοινώσεις θα έχουμε την ίδια ημέρα και για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στην Γερμανία (εκτίμηση 3,0%, από 3,7%) ενώ την Παρασκευή στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί η ανεργία για το μήνα Ιανουάριο, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,6), ΕΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (6), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΟΤΕ (5,4), ΔΕΗ (4,7), ΠΕΙΡ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την έλλειψη διάθεσης για επιθετικότερες κινήσεις μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων (Alpha Bank +0,91%, Εθνική +0,06%, Eurobank +1,35%, Πειραιώς +0,70%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 1124,16 (-1,27%) και 1145,84 μονάδων (+0,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1142,18 (+0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1146,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης, ακολούθησε το ίδιο εύρος κίνησης με χθες, όταν κινήθηκε μεταξύ 1146,20 και 1124,16 μονάδων, αλλά με αντίθετη φορά.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1099 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1049, 1026, 1000 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 981 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 6.376 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, έναντι μείωσης κατά 900 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα σημαντική αύξηση κατέγραψαν και οι χορηγήσεις, με το υπόλοιπο δανείων να αυξάνει κατά 3,8 δισ. ευρώ, με τις χορηγήσεις σχεδόν αποκλειστικά να κατευθύνονται σε Επιχειρήσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, σχετικά καλύτερη, όσον αφορά τις αποδόσεις, είναι η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,34%), ΕΥΔΑΠ (-1,37%), ΚΟΥΕΣ (-0,56%), ΜΟΗ (-0,31%) και ΜΥΤΙΛ (-0,05%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΜΠΕΛΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ο μοναδικός τίτλος, από όλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, με αυξημένες συναλλαγές, ήταν αυτός των Ελ. Πετρελαίων (+2,37%), έστω και αν υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 7,37 ευρώ (+2,93%). Αν συνεχίσει ανοδικά, οι επόμενες αντιστάσεις στα 7,43 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 7,49 (ημερήσιο “stop short”) και 7,57 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τρεις συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 7,00 ευρώ, συμπλήρωσε η μετοχή της Lamda Development (+0,15%). Το ημερήσιο “stop short” στα 7,25 ευρώ και η επόμενη στήριξη στη ζώνη 6,52 – 6,49 ευρώ (στριμώχνονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+66,24%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+50,0%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+43,44%), MONTA (+41,36%), ΚΟΥΑΛ (+34,87%), ΓΚΜΕΖΖ (+34,86%), ΦΡΙΓΟ (+33,83%), ΜΙΝ (+30,19%), ΠΑΙΡ (+29,46%) και ΕΛΧΑ (+24,32%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+8,94%), ΕΛΒΕ (+0,82%), ΟΛΘ (+2,74%), ΞΥΛΚ (+1,43%), ΙΑΤΡ (+2,50%), ΛΟΓΟΣ (+1,69%) και ΛΑΝΑΚ (+0,52%).

Ευδιάκριτη η αποχώρηση χαρτοφυλακίου από ΠΕΡΦ (-2,16% και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Σε υψηλά 17 μηνών η Lavipharm (+6,90%), 68 μηνών η Intralot (+0,16%), 171 μηνών η Ιντρακάτ (+1,60%) και 187 μηνών η Ιντρακόμ (+4,03%).

Επιστροφή αγοραστών σε Έλτον (+1,78%) και Κέκροπα (+0,29%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για AVE (+3,30%) και τέσσερις για Πλ. Θράκης (+3,10%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+2,54%, ευνοείται από τους αυξημένους ναύλους).

Αύξησαν συναλλαγές Centric (+2,92%), Realcons (+1,09%), Epsilon Net (-1,92%) και Έλαστρον (-2,29%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου εξαμήνου στον Χαϊδεμένο (+23,02%) και του τελευταίου 5μηνου στον ΑΔΜΗΕ (-0,47%).

Η ανάθεση της μετοχής της Ναυπάκτου (+7,54%) σε ε.δ., ίσως έχει ενδιαφέρον.

Εντολή αγοράς σημαντικού ειδικού βάρους στα 0,0345 ευρώ (+9,52%) για Sato (+9,52%).

Ξαφνική εμφάνιση αγοραστών στον Μουζάκη (+9,56%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι ΦΒΜΕΖΖ (+9,66%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,64%), ΓΚΜΕΖΖ (+9,55%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,47%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1245 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1222 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3043, 3025 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2968 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3350 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Αυστραλία και Ινδίες.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, προς υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Κατοχυρώνουν κέρδη στο Πετρέλαιο, προς το 1,0866 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2020 θέλει να κινηθεί ο Χρυσός, προς τα $22,90 το Ασήμι.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $42000 το Bitcoin, προς τα $2280 αντιδρά το Ethereum.

“Περαιτέρω μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναμένεται στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη να προσγειώνεται στις -29,7 μονάδες, χαμηλότερα από το προηγούμενο αναθεωρημένο μέγεθος”, σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς Gfk και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM).

“Η Οικονομία της Γερμανίας είναι σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα και η ανάκαμψή της πιθανότατα θα καθυστερήσει”, σύμφωνα με την Bundesbank.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο κατά 2,6% σε ετήσια βάση, όσο και τον Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2021. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ρυθμό 2,6%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.

O αριθμός των συμβολαίων για την αγορά κατοικιών τα οποία θα εκτελεστούν μετά από έναν, ή δύο μήνες κατέγραψε ισχυρή άνοδο στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, ενισχύθηκε 8,3% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις 77,3 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο κατά 1,5%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 92,4 δισ. ευρώ.

Επανεκκινεί την κάλυψη στην Autohellas η Euroxx Sec. και με έκθεσή της δίνει σύσταση “overweight” και τιμή - στόχο τα 19 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Euroxx “η Autohellas θαμπορούσε να απορροφήσει ένα μεσαίο μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, χωρίς να επεκτείνει τα τρέχοντα επίπεδα καθαρού χρέους προς EBITDA και να πληρώσει άνετα το 45 - 50% των κερδών σε μέρισμα”.

H Bank of America διατηρεί την άποψη ότι η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε τροχιά υπέρβασης του μέσου όρου της Ζώνης του Ευρώ το 2024/2025. Αυτή η θέση αντανακλά τη θετική δυναμική της Οικονομίας στο μέτωπο των επενδύσεων, του αντίκτυπου της νομισματικής πολιτικής και τη δημοσιονομική της πορείας. Η BofA αναμένει ανάπτυξη 1,1% το 2024 και 1,7% το 2025. Με τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,4% και 1,1% αντίστοιχα, διατηρεί την άποψη ότι η Ελλάδα θα υπεραποδώσει στην επόμενη διετία.

Αισιόδοξη για την πορεία της Εγχώριας Αγοράς και φέτος εμφανίζεται σε ανάλυσή της η Alpha Finance, πιθανολογώντας ανοδική πορεία μεταξύ 15% - 25% κατά τη διάρκεια του 2024.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΜΟΗ και με το αρνητικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Ελλάκτωρ και στο υψηλό οι Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 71 ανοδικούς τίτλους, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.266 συμβόλαια).

Στα 5.450 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.417 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.469 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.417 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 424, 414 για τον Φεβρουάριο και 10 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.316), κινήθηκε μεταξύ 3.282 και 3.319,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 50, 50 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.148), κινήθηκε μεταξύ 1.141,5 και 1.148 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.294,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.123), Πειραιώς (4.678), Εθνική (1.517), ΔΕΗ (719), Alpha Bank (2.338), Ιντρακόμ (802), Ιντρακάτ (813), ΓΕΚ (342), Τέρνα Ενεργειακή (290), Viohalco (283), Jumbo (114), ΕΧΑΕ (677), ΑΔΜΗΕ (1.300), Cenergy (112), Lamda Development (137), Ελλάκτωρα (136), ΕΛΧΑ (675), Ελ. Πετρέλαια (732).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 166.915, Πειραιώς 93.109, Eurobank 28.344, Εθνική 17.049, ΑΔΜΗΕ 25.047. ΔΕΗ 28.331, Τέρνα Ενεργειακή 17.279.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.294.735 τεμ., (από 57.294.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.250.349 τεμ. (34.250.349), ΟΠΑΠ 1.622.753 τεμ. (1.622.753), Εθνική 15.548.786 τεμ. (15.639.603), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.210), Πειραιώς 1.199.446 τεμ. (906.151), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                      Name of Issuer               NSP           Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v