Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες παράμετροι για τράπεζες blue chips

Πώς διαμορφώνεται η τάση μετά το ανοδικό ξεκίνημα της χρονιάς. Τα γεγονότα που θα βαρύνουν στις επενδυτικές κινήσεις και η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες παράμετροι για τράπεζες blue chips

Με θετικό πρόσημο και η προηγούμενη εβδομάδα, από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη. Αφορμή που δεν έμεινε αναξιοποίητη από τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αποτέλεσμα το συν 1,56% για τον Γενικό Δείκτη, ανεβάζοντας στο συν 5,24% την θετική μεταβολή από την αρχή του έτους.

Ενθαρρυντικές για τους long ενδείξεις προς το τέλος του Ιανουαρίου -όπως και στην αρχή του- συμπληρώνοντας έναν ανοδικό κύκλο που φέρνει το ΧΑ στα υψηλά των 1.360 μονάδων -κορυφή 10ετίας- επιβεβαιώνοντας την δυναμική επαναφοράς. Πράγματι, μακροπρόθεσμα η τάση είναι ανοδική με τρεις σερί χρονιές με θετικό πρόσημο (2021-2023), με την αποτίμηση των εταιρειών να έχει μεγεθυνθεί -σχεδόν- 40 δισ. σε αυτή την περίοδο αλλά ακόμη και τώρα όλες οι εισηγμένες δεν αποτιμώνται καν 100 δισ. Για την ακρίβεια στα 92,5 δισ. με τιμές «κλεισίματος» 26/1 που ως σχέση προς το ΑΕΠ καταδεικνύει το σημαντικό discount έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτή ήταν, είναι και παραμένει η «μάκρο» προσέγγισή μας, πως δηλαδή για το ΧΑ, τις εισηγμένες συντρέχουν προϋποθέσεις περαιτέρω μεγέθυνσης, μεγαλύτερης/μικρότερης ανάλογα την περίπτωση.

Τρεις συνεδριάσεις μένουν για την ολοκλήρωση του Ιανουαρίου -κατά κανόνα μήνα φιλικού για τους αγοραστές- σε αναμονή του Φεβρουαρίου μήνας που τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους «μαύροι κύκνοι» (ο πρώτος στις 24/2/2022 με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές το πόσο ρευστό/αβέβαιο είναι το επενδυτικό περιβάλλον. Απλά ως υπενθύμιση.

Στις διεθνείς αγορές οι επενδυτές συνεχίζουν να προεξοφλούν τη μείωση επιτοκίων, μία πρώτη ένδειξη πήραν από την ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ, δεύτερη από τον Τζερόμ Πάουελ το βράδυ της Τετάρτης. Κοινή εκτίμηση στα ευρωπαϊκά ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πιθανότερη συνεδρίαση για μείωση από την ΕΚΤ είναι της 6ης Ιουνίου (συμπίπτει με τις ευρωεκλογές της 6-9/6, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό).

Πρακτικά αυτό για το εγχώριο banking θα σημαίνει ακόμη ένα 6μηνο με υψηλά επιτόκια/δυνητικά σημαντικά έσοδα/λειτουργικά κέρδη προοπτική που συνδυαστικά με την ανακοίνωση μεγεθών 2023 και εξελίξεις όσον αφορά στην διανομή μερίσματος μπορεί να συντηρήσουν την long τάση.

Mε άνοδο 1,20% στην εβδομάδα ο ΔΤΡ διαμορφώνεται στις 1.146,79 μονάδες, συνολικά στο συν 8,02% από την αρχή του έτους. Μεγαλύτερη απόδοση (σε εβδομάδα) για τη μετοχή της Alpha Bank με 3,21% στα 1,61 ευρώ, με 2,07% στα 3,458 για την Πειραιώς και με 1,44% στα 1,765 για την Eurobank. Εξαίρεση για τη μετοχή της Εθνικής, καθώς διόρθωσε 0,67% στα 6,854 ευρώ.

Μεστός εξελίξεων ο Ιανουάριος, σε αρκετά επιχειρηματικά μέτωπα με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί δυναμική που αποτυπώνεται και επενδυτικά/χρηματιστηριακά. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε το Investors Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο, η εκδήλωση του Mytilineos Group στην ίδια πόλη για την συμπλήρωση 10ετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Greek Investment Forum της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, το flash note του Mytilineos Group, η επικράτηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό για τον ΒΟΑΚ (κύριο τμήμα του οδικού άξονα), την εκκίνηση της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή του 20% (+10%) του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο ΧΑ. Ακόμη και η ετυμηγορία της Scope Ratings, το βράδυ της Παρασκευής.

Στις εισηγμένες που άλλαξαν... πίστα, όπως και στις ευκαιρίες/παγίδες που κρύβει η συνέχεια αναφέρθηκε εχθές ο Στέφανος Κοτζαμάνης, έρχεται άνοδος 15%-25% για τον ΓΔ εκτιμά η Alpha Finance που έχει τις Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Mytilineos, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, TITAN International στις κορυφαίες επιλογές για το 2024. Την Παρασκευή ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχείρησε να αναλύσει την περίπτωση του ΟΤΕ, που με τη μετοχή καθηλωμένη χαμηλότερα των 14 ευρώ εξακολουθεί να απογοητεύει επενδυτικά.

Στα της εβδομάδας, και δη των τελευταίων τριών συνεδριάσεων για το «κλείσιμο βιβλίων» του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ΧΑΜαιλέοντα ολοκληρώνεται η διαδικασία εγκρίσεων από τις συστημικές του σχήματος χρηματοδότησης (2,7 δισ.) στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την «Αττική Οδό».

Σε αυτό το περιβάλλον συνεκτιμώνται μεν οι (γεω)πολιτικές παράμετροι, τόσο διεθνώς όσο στο εσωτερικό, που προσώρας δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα- και για πολύ- τις επενδυτικές/χρηματιστηριακές. Ειδικότερα, στα εσωτερικά ο Φίλιππος Πανταζής αναφέρεται στα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα αλλά και την... ανάσα από τα F-35.

Στο μπαράζ επενδύσεων για data centers και υποβρύχια καλώδια αναφέρεται η Μαρία Μόσχου, την θέση του Ευάγγελου Μυτιληναίου πως τα δίκτυα (διασύνδεση/αποθήκευση) είναι οι νέες ΑΠΕ ανέδειξε ο Δημήτρης Αβαρλής.

Βραχυπρόθεσμα, ειδικότερα για Δευτέρα-Τετάρτη θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως θα «τρέχει» η δημόσια προσφορά για το «Βενιζέλος», διαδικασία που φάνηκε να «τραβά» ρευστότητα από την αγορά- κυρίως στην συνεδρίαση της Πέμπτης- που σύμφωνα με χρηματιστές «κάλυψε» την ζήτηση της πρώτης ημέρας εγγραφών (της Παρασκευής).

Στην πλειονότητα τους εγχώριοι θεσμικοί, που πιθανότατα άντλησαν ένα σημαντικό μέρος των αναγκών τους. Η δημόσια προσφορά ολοκληρώνεται την Πέμπτη (1/2) ενδεχομένως σε αυτό το διάστημα να συνεχιστούν οι εκροές, αλλά όχι με την ένταση της Πέμπτης.

Την Τετάρτη η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων (3μηνης διάρκειας) από τον ΟΔΔΗΧ, που μάλλον δεν θα «βγει» με νέο ομόλογο μέσα στον Ιανουάριο, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Στον δρόμο των εταιρικών ομολόγων, με την Autohellas να αντλεί άνετα 200 εκατ. και μάλιστα με την απόδοση στο 4,25% το χαμηλότερο σημείο του εύρους που είχε δοθεί, η Intralot. Οσον αφορά στην Autohellas, η Eurobank Equities υπολογίζει την εύλογη αξία στα 13,4-19,1 ευρώ και η Euroxx επανεκκινεί την κάλυψη με τιμή-στόχο τα 19 ευρώ. Για την Intralot- αλλά και ευρύτερα τον όμιλο Intracom Holdings-η έκδοση ομολόγου (130 εκατ.) συνδυαστικά με εξελίξεις από τις ΗΠΑ δικαιολογούν την υπεραπόδοση των τελευταίων ημερών. Οπως και τον σχεδιασμό για την Intracom Properties/ΚΛΜ.

Συμφωνία με προοπτική υψηλής προστιθέμενης αξίας της Elval με την Balearia στην κατασκευή καταμαράν που λειτουργεί με φυσικό αέριο. Η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, έχει μακροχρόνια συνεργασία με το ναυπηγείο Armon, είναι δε από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην Ευρώπη σε έναν κλάδο με αυξανόμενη ζήτηση λόγω της υποχρέωσης (και) της ναυτιλίας για την «πράσινη μετάβαση».

Τέλος, τεχνικά σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη «..., παρά την συνεχή καταγραφή υψηλών 10ετίας ο Γενικός Δείκτη δείχνει να «δυσκολεύεται» να πατήσει γερά και να βγάλει δυναμική στην άνοδο. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η προτεραιότητα των αγοραστών είναι η απορρόφηση της βραχυπρόθεσμης προσφοράς και η δημιουργία βάσης από την οποία θα ξεκινήσει η επόμενη ανοδική διαφυγή. Οι ταλαντωτές βρίσκονται οριακά χαμηλότερα από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών έχοντας ωστόσο ανοδικές αποκλίσεις από τα υψηλά τους στην αρχή του έτους. Ο MACD παραμένει αναποφάσιστος έχοντας δώσει διαδοχικά σήματα αγορών και πωλήσεων (Τετάρτη και Πέμπτη), φαινόμενο σύνηθες σε τάσεις συσσώρευσης μετά από μεγάλες κινήσεις της αγοράς. Θα αναμέναμε τις τάσεις συσσώρευσης να διατηρηθούν και την ερχόμενη εβδομάδα με την αγορά να διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά...».

Με δεδομένη την συνεδρίαση της Fed (30-31/1) προσοχή χρειάζεται η τεχνική εικόνα για τον S&P 500. Στις 4.890,97 ο δείκτης, οι 4.883 και 4.950 μονάδες τα 2 όρια, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη που ορίζουν το εύρος κινήσεων short vs long, με ενδεχόμενη υπέρβαση των 4.950 να ανοίγει τον δρόμο των long για το «5χίλιαρο».

Την Τετάρτη η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού στην Γερμανία- στις 16.961,39 ο DAX, την Παρασκευή τα νεότερα για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v