Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «Ελ. Βενιζέλος» έφερε χαμηλή πτήση στο Χρηματιστήριο

Σημαντικές οι πιέσεις στο μέσο της συνεδρίασης, περιορίστηκαν στο τέλος. Η έναρξη της Δημόσιας Προσφοράς, εκτιμάται ότι οδήγησε κάποιους σε αναζήτηση ρευστότητας. Η εικόνα σε blue chips – τράπεζες.

Το «Ελ. Βενιζέλος» έφερε χαμηλή πτήση στο Χρηματιστήριο

Ελάχιστα λεπτά κράτησε το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς από εκεί και πέρα επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Από την άλλη, ξεκίνησαν οι εγγραφές για την διάθεση των μετοχών του Δ.Α.Α., με αρκετούς αναλυτές να σημειώνουν ότι “η εισαγωγή του Αεροδρομίου μπορεί να δώσει την αφορμή για διόρθωση, μιας και αρκετοί traders θα αναζητήσουν ρευστότητα για την εγγραφή. Έτσι, η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από την ένταση και την έκταση των εκροών που, στο ‘ρηχό’ Ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί να πιέσουν τον Δείκτη και χαμηλότερα των 1350 μονάδων”.

Να σημειωθεί ότι η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του Δ.Α.Α. στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα λάβει χώρα μέσω της διάθεσης των υφισταμένων μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (30% των μετοχών του Δ.Α.Α., ήτοι 90 εκατ. μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €1.00) σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της συνδυασμένης προσφοράς, το 10% των μετοχών του Δ.Α.Α. θα μεταβιβαστεί στην Εταιρεία “AviAlliance GmbH”, η οποία ελέγχεται από το Καναδικό fund PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος Ιδιώτης Μέτοχος του Δ.Α.Α. με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της συνδυασμένης προσφοράς, πλέον ενός premium.

Επιπλέον, 1% των μετοχών του Δ.Α.Α. θα μεταβιβαστεί στα μέλη της Οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του Δ.Α.Α. συνολικού ποσοστού περίπου 5%.

Η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει έξι ημέρες, έως και 1/2/2024.

Οι προσφερόμενες μετοχές θα προσφερθούν αρχικά στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και τη Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά ως εξής: (i) 12.545.455 προσφερόμενες μετοχές θα προσφερθούν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και (ii) 72.272.727 προσφερόμενες μετοχές θα προσφερθούν στη Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά. Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, ο Πωλητής Μέτοχος δύναται να πωλήσει στους επενδυτές έως και 5.181.818 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής, ως εξής: (i) στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά μέχρι 954.545 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής και (ii) στη Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά μέχρι 4.227.273 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του Πωλητή Μετόχου, το εύρος τιμής διάθεσης εντός του οποίου διατίθενται οι προσφερόμενες μετοχές κυμαίνεται μεταξύ €7,00 και €8,20 ανά προσφερόμενη μετοχή. Η τιμή διάθεσης μπορεί να ορισθεί εντός, ή κάτω από το εύρος τιμής διάθεσης, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τη μέγιστη τιμή διάθεσης.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι επενδυτές θα γράφονται στην υψηλότερη τιμή και στη συνέχεια θα πάρουν τις μετοχές στην τιμή που θα οριστεί.

Από την άλλη και όπως ήταν αναμενόμενο, πριν την έναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α., η Μυτιληναίος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα χρήσης 2023, ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ EBIDTA (€1.014 εκατ., έναντι €823 εκατ. το 2022) με αύξηση 34% στα καθαρά του κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, στα €623,3 εκατ., έναντι €466 εκατ. το 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €4,50, έναντι €3,41 το 2022. Το προτεινόμενο μέρισμα στα 1,5 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μετά το χθεσινό νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο, σήμερα η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (-1,42%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο καθώς “όσοι αγόρασαν την προσδοκία, πούλησαν την είδηση”.

Με δεδομένο ότι η οι εκτιμήσεις της Αγοράς είθισται να ενσωματώνουν πάντοτε ένα παράγοντα ρίσκου και άρα είναι στην πλειοψηφία τους κατώτερες από τα πραγματικά δεδομένα, η κερδοφορία του 2023 μπορεί να συναντήσει, ή και να ξεπεράσει για το σύνολο των Εισηγμένων το περυσινό ρεκόρ όλων των εποχών. Η ‘ετυμηγορία’ για το αν θα έχουμε ένα νέο ρεκόρ κερδοφορίας για τις Εισηγμένες Εταιρείες θα φανεί λίγο μετά τις 14 Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται το βασικό σκέλος των δημοσιεύσεων του FTSE25. Το σίγουρο είναι ότι με μια ακόμα υψηλή επίδοση κερδών, το θεμελιώδες υπόβαθρο των βασικών Εταιρειών του Χ.Α. δυναμώνει, περιορίζοντας το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης της Αγοράς”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Από εκεί και πέρα, η προσοχή των traders θα επικεντρωθεί στα μηνύματα που θα έλθουν από την Ν. Υόρκη και από το roadshow των ΕΧΑΕ και JP Morgan στην Νέα Υόρκη.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “προτιμητέος Επενδυτής για τη σύμβαση παραχώρησης του μεσαίου τμήματος του ΒΟΑΚ αναδεικνύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,01%), ο οποίος κατεβαίνει αυτόνομα στον σχετικό διαγωνισμό. Επιλαχών προτιμητέος Επενδυτής είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Σχήμα Άκτωρ Παραχωρήσεις - Μυτιληναίος και ακολουθεί με χαμηλότερη προσφορά η Κοινοπραξία Άβαξ - Egis Meridiam”.

Το βράδυ της Παρασκευής θα ανακοινωθεί η πρώτη αξιολόγηση του πιστοληπτικού αξιόχρεου της Χώρας για το 2024, από την Scope Ratings.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αδύναμη εικόνα για τους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος), αλλά και η μείωση των αγοραστικών πρωτοβουλιών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να “πάρουν κεφάλι” και να το κρατήσουν μέχρι τέλους, έστω και αν η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, βελτιώθηκε αισθητά προς το τέλος.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο τίτλος της Motor Oil (+0,46%).

Συνεχίστηκε και σήμερα η κινητικότητα στα “MEZZ”, όπου όλοι οι τίτλοι πέτυχαν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, με τους ΦΒΜΕΖΖ (+9,01%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+7,33%) να ξεχωρίζουν.

Με οριακές μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να τιμολογούν τα μηνύματα από την ΕΚΤ. Το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των Αγορών. Η κα. Λαγκάρντ ανέφερε ότι “υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρη”.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις, στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,34% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,13% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,321% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1363,78 (+0,13%) και 1344,94 μονάδων (-1,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1351,91 (-0,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1352,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,67%.

Ο τζίρος στα 105,2 εκατ., από τα οποία τα 27,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΦΒΜΕΖΖ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ), ενώ ΛΑΜΔΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 105,2 εκατ., τα 89,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σήμερα, J.P. Morgan και ΕΧΑΕ διοργανώνουν επενδυτική ημερίδα με τη συμμετοχή Εισηγμένων και μη Εταιρειών στο Χ.Α., με την διαδικτυακή παρουσία και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Παράλληλα, η Μυτιληναίος ανακοίνωσε τα μεγέθη της για το 2023. Ο ΓΔ βρίσκεται μια ανάσα από την εξαιρετικά ισχυρή αντίσταση της ιστορικής κορυφής των 1370 - 1379 μονάδων της 19/3/2014, ενώ την ίδια ώρα ο S&P 500 καταγράφει αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα έντοκα συνεχίζουν να προσφέρουν αποδόσεις κοντά στο 3,80 στις 26 εβδομάδες, παρόλα αυτά τα εισηγμένα ομόλογα που μπορεί να λήγουν μετά από 3 - 5 χρόνια έχουν αποδόσεις της τάξεως του 4-5%, εξασφαλίζοντας αποδόσεις πολύ μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος. Οι πιθανές μειώσεις επιτοκίων μέσα στο έτος μπορεί να συντηρήσουν τις τιμές, ή και να της ανεβάσουν, κάτι που κάνει εύκολη την έξοδο χωρίς κεφαλαιακές απώλειες στους αγοραστές. Ένα ‘καλάθι’ μπορεί να δίνει ενδιάμεσα κουπόνια στους επενδυτές, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και διασπορά κινδύνου. Η Entersoft συντήρησε το πολύ σημαντικό 5,72 επίπεδο που είδαμε μερικές μέρες πίσω, ενώ χθες έδωσε και ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με βασική κοντινή αντίσταση που είναι ‘make or break’ στο 6,42 επίπεδο. Να θυμίσουμε ότι έχει περάσει απόφαση για αγορά ιδίων. Η ΔΕΗ θεωρούμε ότι θα είναι από τους πρωταγωνιστές του έτους. Το 12,23 κοντινή στήριξη με κύρια το 11,83 και το ‘stop’ σε intraday στο 11,96 σε κλείσιμο ώρας. Ουσιαστικός επόμενος στόχος σε ημερήσιο τα 14,50 ευρώ. Έτσι όπως τρέχουν τα μεγέθη της, δεν θα μας κάνει εντύπωση αν τερματίσει την χρονιά με το 2 μπροστά. Η εισαγωγή του Αεροδρομίου είναι αφορμή για διόρθωση, μιας και κάποιοι αναζητούν ρευστότητα για την εγγραφή. Τις επόμενες μέρες θα δούμε το μέγεθος της πίεσης και αν θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε την τάση που έχουμε σε ημερήσιο”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σημειώθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που περιόρισαν το ανοδικό περιθώριο. Τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος, οι δεύτερες αναγνώσεις του επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ και τα σχόλια της ΕΚΤ θα διαμορφώσουν την τάση”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Νέα υψηλά είδε χθες ο ΓΔΧΑ, στηριζόμενος και από την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία κατέγραψε σημαντικά κέρδη με πρωταγωνιστή τον Γερμανικό δείκτη DAX. Από την άλλη, σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, κλείνοντας ωστόσο, στα χαμηλά ημέρας. Η σημερινή ατζέντα είναι ενδεχομένως η πιο κρίσιμη της εβδομάδας για το εξωτερικό, λόγω της συνεδρίασης της ΕΚΤ και σημαντικών μάκρο στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα, το βασικό σενάριο της ΕΚΤ δεν προβλέπει μείωση επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου του Μυτιληναίου κινήθηκαν σε σταθερά αυξανόμενη τροχιά, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 291 εκατ. ευρώ για την περίοδο και σε 1,01 δισ. ευρώ για το έτος 2023. Αντίστοιχα η τελική γραμμή διαμορφώθηκε σε κέρδη 623 εκατ. ευρώ στο +34% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Ο κλάδος της Ενέργειας συνεισέφερε περισσότερο από τα ¾ των EBITDA (766 εκατ. ευρώ). Το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα φέρνει την άμεσα την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς το ενημερωτικό δελτίο έχει ήδη αναρτηθεί. Το μέγεθος, τα θεμελιώδη και φυσικά το αντικείμενο της Εταιρείας, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον τόσο εκτός, όσο και εντός Χώρας. Αξίζει να αναφερθεί η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο της Κίνας, μετά και την νέα μείωση στην αναλογία απαίτησης αποθέματος (reserve requirement ratio). Ωστόσο, σημειώνουμε ότι παρόμοιες παρεμβολές της Κυβέρνησης στο παρελθόν, δεν κατάφεραν να αναστρέψουν το άσχημο κλίμα στην Αγορά”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

“Με την Τεχνολογία στην ‘αιχμή του δόρατος’ πορεύεται το ταμπλώ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το momentum των Τεχνολογικών κολοσσών αποτελεί “ευλογία για τους bulls”, που ισχυροποιούν τους υπεραγορασμένους δείκτες, από την άλλη όμως, μεγάλο τμήμα των επενδυτών δεν πείθεται και τελεί εν αναμονή μιας αξιόλογης διόρθωσης, επικαλούμενο το τεράστιο ράλι των 3 τελευταίων μηνών.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το ενδιαφέρον της ανάλυσης θα στραφεί στα επιχειρηματικά αποτελέσματα και στις “ζυγοσταθμίσεις” των επενδυτών για την εκτίμηση της πορείας των επιτοκίων.

Μια πρώτη καλή ιδέα των προθέσεων των Κεντρικών Τραπεζών πήραμε πριν λίγη ώρα από την ΕΚΤ. Θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις από τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και η πιθανότερη κίνηση των επιτοκίων είναι χαμηλότερα.

Στην Αθήνα, που ακόμη "πηγαίνει τρένο" λόγω αναβαθμίσεων, μείωσης του πολιτικού ρίσκου και υπεραπόδοσης σε ετήσια βάση, οι όποιες ανησυχίες λειτουργούν περισσότερο ως δικαιολογία για την αναβολή αγορών και χωρίς να διακρίνεται παράλογη αισιοδοξία στα τρέχοντα δεκαετή υψηλά του Γενικού Δείκτη.

Διακρίνουμε αρκετούς εγχώριους τίτλους με θετική τροχιά στα θεμελιώδη, τους οποίους επιβραβεύουμε με εντολές αγοράς και κυλιόμενα “stop-loss” για ασφάλεια.

Παρακολουθούμε τα γεωπολιτικά αλλά συγκρατημένα, καθώς δεν υπάρχει λόγος πανικόβλητων ρευστοποιήσεων όσο ο "Big Brother", Dow Jones, κινείται με άνεση από υψηλό σε υψηλό.

"Βαρόμετρο’ παραμένει το Πετρέλαιο (σε υψηλό τρέχοντος έτους σήμερα), που κάμπτει το πρόσφατο ράλι των ομολόγων, ενώ το ρεκόρ στο ύψος των προγραμματισμένων εκδόσεων χρέους λειτουργεί επιβαρυντικά, σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών -IFTA- και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,5), ΕΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (6), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΟΤΕ (5,4), ΔΕΗ (4,7), ΠΕΙΡ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,2 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΑΛΦΑ (-0,28%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (-0,29%), ΕΥΡΩΒ (-1,02%) και ΠΕΙΡ (-0,17%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 1146,20 (+0,18%) και 1124,16 μονάδων (-1,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1135,66 (-0,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1138,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,48%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1099 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1049, 1026, 998 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 980 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “για την εξαγορά των Θυγατρικών Ασφαλιστικών Εταιρειών της Γαλλικής Πολυεθνικής CNP στην Κύπρο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον o Όμιλος Eurobank, μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, της οποία είναι ο μεγαλύτερος Μέτοχος. Ειδικότερα, οι Γάλλοι έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το Νησί και έχουν βγάλει ‘πωλητήριο’, με την Ελληνική Τράπεζα να συγκαταλέγεται στους ενδιαφερόμενους Αγοραστές”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την αύξηση του ύψους των Κρατικών εγγυήσεων του ‘Ηρακλή ΙΙΙ’ δεν αποκλείει, σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης εφόσον παραστεί ανάγκη. Πηγές με γνώση του προβληματισμού που επικρατεί στους Κυβερνητικούς κόλπους αναφέρουν ότι το ποσό των 2 δισ. ευρώ (Κρατικές εγγυήσεις) είναι οριακό για να καλύψει όλες τις τιτλοποιήσεις των Τραπεζών: του υπό διαμόρφωση πέμπτου πόλου (Attica Bank και Παγκρήτια) αλλά και των άλλων Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Frontier II, Sunrise III, Solar κ.ά.)”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι ΑΡΑΙΓ (+0,17%), ΟΤΟΕΛ (+0,29%) και ΜΟΗ (+0,46%).

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή του Ελλάκτωρα (-1,61%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 2,795 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στη ζώνη 2,266 – 2,237 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Να σημειωθούν δύο “πακέτα” που διακινήθηκαν μετά τις 17.00 για τον τίτλο της ΛΑΜΔΑ (-1,43%), το ένα 1,6 εκατ. τεμ. στα 6,87 ευρώ και το άλλο 0,5 εκατ. τεμ. στα 6,90 ευρώ., όπως και ένα “πακέτο” της ΕΥΡΩΒ (-1,02%) 5 εκατ. τεμ. στα 1,7470 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+51,59%), ακολουθούμενη από MONTA (+43,46%), ΚΟΥΑΛ (+36,84%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+36,81%), ΦΡΙΓΟ (+33,83%), ΜΙΝ (+32,08%), ΠΑΙΡ (+31,25%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+31,03%), ΓΚΜΕΖΖ (+23,11%) και ΑΣΤΑΚ (+21,73%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΑΚΑΣ (+6,85%), ΑΒΕ (+1,42%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+9,15%), ΙΝΤΕΤ (+3,03%), ΞΥΛΚ (+1,16%), ΞΥΛΠ (+7,87%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+8,46%), ΣΑΤΟΚ (+6,78%) και ΑΚΡΙΤ (+4,67%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΠΕΡΦ (-1,54%) και τρεις για ΣΠΙ (-1,71%), ΒΙΟΣΚ (-2,29%) και ΜΟΤΟ (-1,63%).

Με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 6 μηνών, δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Παϊρης (+8,49%), κλείνοντας σε υψηλά 194 μηνών.

Τον μεγαλύτερο όγκο του τελευταίου 11μηνου διακίνησε το ΦΒΜΕΖΖ (+9,01%).

Αύξησαν συναλλαγές ΟΛΘ (-2,67%) και Κυριακούλης (+3,95%).

Σε υψηλά 5 μηνών ο Δρομέας (+4,59%), 68 μηνών η Intralot (+4,10%) και 187 μηνών η Ιντρακόμ (+3,33%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Fourli (+0,60%) και Πλ. Θράκης (+3,82%, είχαν προηγηθεί 9 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και τέσσερις για Frigoglass (+9,88%).

Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+4%), Fieratex (+4,48%), Ιατρικό (+0,28%) και ΚΛΜ (+0,61%).

Με συνολικό όγκο 241 τεμ., “κατόρθωσε” να γράψει ημερήσιες απώλειες 3,09% η Mevaco, καθώς δεν αρκούν μόνο τα θεμελιώδη για να κινηθεί ψηλότερα μία μετοχή, ιδιαίτερα σε μία τασική Αγορά, όπως είναι το Χ.Α., όπου όλοι οι traders “ακολουθούν τα χαρτιά που δίνουν κίνηση”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1242 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1219 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3043, 3018 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2962 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3350 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, προς υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0839 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2020 θέλει να κινηθεί ο Χρυσός, πάνω από τα $22,90 αντιδρά το Ασήμι.

Κάτω από τα $39700 το Bitcoin, προς τα $2190 υποχωρεί το Ethereum.

Οι Γερμανικές Επιχειρήσεις έγιναν πιο αρνητικές όσον αφορά την Οικονομία από την αρχή της χρονιάς. Το Ινστιτούτο Ifo δήλωσε ότι ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος, βάσει έρευνας σε 9000 Εταιρείες, έχει υποχωρήσει στις 85,2 μονάδες, στο πιο χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2022. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο στις 86,7 μονάδες.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία αυτό τον μήνα μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. Το μηνιαίο ισοζύγιο λιανικών πωλήσεων της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), που μετρά τους όγκους πωλήσεων σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, έπεσε στο -50 τον Ιανουάριο, έναντι -32 τον Δεκέμβριο, στην πιο αδύναμη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2021 όταν η Βρετανία βρισκόταν σε lockdown λόγω της πανδημίας.

Η Αμερικανική Οικονομία κατέβασε ταχύτητα το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,3% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι ανάπτυξης 4,9% το τρίτο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2%. Για το σύνολο του 2023 η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,5%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 214000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου, από 189000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα της Wall Street Journal περίμενε αύξηση στις 200000 αιτήσεις.

Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 8%, στον ετήσιο ρυθμό των 664000 κατοικιών τον Δεκέμβριο, έναντι 615000 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 644000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 91,9 δισ. ευρώ.

Την τακτική έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία παρουσίασε το ΙΟΒΕ. Για το 2023 αναθεωρεί οριακά προς τα κάτω την εκτίμησή του για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του +2,2% σε πραγματικούς όρους. Για το 2024, το ΙΟΒΕ εκτιμά οριακά υψηλότερη σε μέγεθος ετήσια ανάπτυξη, της τάξης του +2,4% σε πραγματικούς όρους.

Η Eurobank Eq., με σπόνσορα την Autohellas, υπολογίζει μια εγγενή αξία στο εύρος των €13,4 - €19,1, με τη βασική αξία στα 16€/μετοχή της ΟΤΟΕΛ. Εκτιμά ότι η μετοχή έχει περιθώρια να κινηθεί υψηλότερα στο φάσμα αποτίμησης, καθώς οι εξαγορές της αποφέρουν καρπούς και κλιμακώνονται.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΚΟΥΕΣ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 55 ανοδικούς τίτλους, έναντι 87 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.090 συμβόλαια).

Στα 5.417 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.410 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.417 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.416 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 602, 598 για τον Φεβρουάριο και 4 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.305,5), κινήθηκε μεταξύ 3.279,25 και 3.314,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 52, 52 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.144), κινήθηκε μεταξύ 1.133,5 και 1.147 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.345,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.604), Πειραιώς (3.876), Εθνική (457), ΔΕΗ (970), Alpha Bank (2.277), Ιντρακόμ (456), Αεροπορία Αιγαίου (124), ΓΕΚ (118), Τέρνα Ενεργειακή (113), Viohalco (135), Jumbo (121), Μυτιληναίο (159), ΑΔΜΗΕ (755), ΟΤΕ (350).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 167.438, Πειραιώς 91.986, Eurobank 28.523, Εθνική 17.145, ΑΔΜΗΕ 24.605. ΔΕΗ 28.953, Τέρνα Ενεργειακή 17.319.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.294.735 τεμ., (από 57.294.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.250.349 τεμ. (34.250.349), ΟΠΑΠ 1.622.753 τεμ. (1.655.753), Εθνική 15.639.603 τεμ. (15.639.603), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.568.210), Πειραιώς 906.151 τεμ. (906.151), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.103.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer             NSP           Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v