Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Απογειώθηκε το ΔΑΑ, προσγειώθηκε ο ΓΔ

Ανατροπή σκηνικού με αιχμή την ανακοίνωση της Κομισιόν για τη ΔΕΗ, που οδηγεί σε μεγάλες ρευστοποιήσεις στον τίτλο. Στη ζώνη των 9,3 ευρώ το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με πολύ μεγάλο όγκο.

Χρηματιστήριο: Απογειώθηκε το ΔΑΑ, προσγειώθηκε ο ΓΔ

Με μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά, οριακά αρνητικά τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών απογείωση για το ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προσγείωση τραπεζικών και blue chips.

Εξελίξεις από Βρυξέλλες προκαλούν «βραχυκύκλωμα» και ισχυρή διόρθωση για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Από τις 4.972 (-0,04%) τα futures του S&P 500, στις 16.980 (-0,31%) ο DAX και στο ΧΑ πάνω 13,76% η μετοχή του ΔΑΑ, κάτω δείκτες, μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, συνέπεια των εσπευσμένων αγορών κυρίως από την πλευρά εγχώριων θεσμικών. Στις 1.392 (-0,78%) ο Γενικός Δείκτης, στις 3.395 (-0,94%) ο FTSE25 και στις 1.222 (-1,78%) ο Δείκτης Τραπεζών.

Σύμφωνα με χρηματιστές, η εξέλιξη της συνεδρίασης θα πρέπει να αποδοθεί σε πωλήσεις θεσμικών σε θέσεις κυρίως τραπεζικών αλλά και blue chips, προκειμένου να αποκτήσουν συμμετοχή στον φορέα του αεροδρομίου. Δεδομένου ότι οι εγχώριοι διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων -και δη τραπεζικών- απέκτησαν πολύ περιορισμένο αριθμό μετοχών του ΔΑΑ και της «υποχρέωσής» τους να είναι επενδεδυμένοι σε assets μεγέθους του ΔΑΑ, η μετακύλιση είναι αναπόφευκτη.

Τάση που αποτυπώνεται εύγλωττα στη συγκριτικά μεγαλύτερη διόρθωση των τραπεζικών έναντι των blue chips, καθώς ο κλάδος -ξεχωριστά οι μετοχές των 4 συστημικών- υπεραποδίδει αισθητά από την αρχή του έτους. Ενδεικτικό το συν 15,18% του ΔΤΡ έναντι του συν 8,67% του FTSE 25, απόδοση διπλάσια, που εξηγεί την πωλητική τακτική που ακολουθούν. Εύλογο το ερώτημα ποιοι αγοράζουν τις πωλήσεις θεσμικών σε μετοχές με θετικό «ταμείο», με χρηματιστηριακούς κύκλους να υποστηρίζουν ότι (κυρίως) ξένοι είναι σταθεροί αγοραστές, κυρίως, σε τραπεζικά χαρτιά.

Παράλληλα τη στάση «ισχυρών χεριών» ενισχύουν εξελίξεις της τελευταίας στιγμής, που αφορούν η σοβαρότερη την προκαταρκτική άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ την περίοδο 2013-2019. Η δεύτερη αφορά στην αποχώρηση της Orsted από υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας. Αμεσου ενδιαφέροντος η πρώτη, από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στα τερματικά των αντικριστών σηματοδότησε μαζικές ρευστοποιήσεις στη μετοχή της ΔEΗ, με συνέπεια τα 12,46 ευρώ μέσα σε 5' να διορθώσουν έως 6,72% χαμηλότερα, με εντεινόμενες πωλήσεις. Διπλή πωλητική αφορμή με στοχευμένες εντολές σε ένα από τα ισχυρά στοιχήματα της αγοράς και ψηλά στην προτίμηση αρκετών ξένων.

Εως τα 11,55 ευρώ οι πωλητές με συνεχή ροή εντολών, διαγραμματικά με κάθετη διόρθωση του χαρτιού, που ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα είναι στο συν 5,38% από την αρχή του έτους.

Μετά τις 13:00 το alert λόγω ΔEΗ, φυσιολογική η συνέχεια μέχρις ότου γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Κατέβασμα της τάσης για το ενεργειακό χαρτί και κλάδο δεύτερο στο ranking πολλών ξένων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει παράλληλα με την ανάπτυξη short θέσεων στην αγορά Παραγώγων και τον δανεισμό τίτλων. Ενδεικτικό το ότι στις 14:20 με τη μετοχή στα 11,82 (-5,52%) στο ΧΠΑ είχαν αυξηθεί σημαντικά τα short Συμβόλαια σε 3.278 και με 5,72% discount.

Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΔΑΑ στα 9,322 (13,66%), πωλητές και στα 4 τραπεζικά, αγοραστές σε περιορισμένα/συγκεκριμένα blue chips.

Στα 26,76 (1,25%) με αγοραστές η μετοχή της Jumbo, καθώς σήμερα εγκρίνεται η χρηματική διανομή (0,60/μτχ.) σε μετόχους/επενδυτές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v