Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές-κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης

Κρίσιμη συνεδρίαση για την αποσαφήνιση της τάσης μετά και τη χθεσινή «εξαέρωση» στο ταμπλό. Οι πωλήσεις, το ανησυχητικό σινιάλο και τι αναμένουν τώρα οι long.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές-κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης

Σε επαφή με τα ρεκόρ οι επενδυτές στη Wall Street, «έσπασε» και το όριο των 38.000 μονάδων ο Nikkei, επιφυλακτική άνοδος στα ευρωπαϊκά και ελεγχόμενη «εξαέρωση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στη Νέα Υόρκη, στην περίπτωση που είναι χαμηλότερος του 3% θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένδειξη πιθανής μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Τη συνεδρίαση της 30/4-1/5 «κυκλώνουν» προσώρας οι αναλυτές.

Στα ευρωπαϊκά, επιφυλακτικοί είναι αρκετοί επενδυτές λόγω των ενδείξεων κρίσης στην αγορά στεγαστικής πίστης -και δη των εμπορικών ακινήτων- στη Γερμανία, θέμα που παρακολουθείται επισταμένα από την ΕΚΤ.

Για το ΧΑ η χθεσινή διόρθωση, εντός προγράμματος σύμφωνα με τους αναλυτές, αλλά με αστερίσκους που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν άμεσα, σήμερα-αύριο.

Στις 1.394,08 (-0,49%) ο Γενικός Δείκτης αλλά με χαμηλό ημέρας στις 1.390,45 και αντιστάθμιση μέσω της ανόδου «βαριών χαρτιών» όπως Coca Cola HBC (25,93), ΟΠΑΠ (16,59), HelleniQ Energy (7,74).

Πρακτικά για τους παρατηρητικούς η χθεσινή διόρθωση είχε μεγαλύτερο βάθος από το αντίστοιχο ποσοστό του δείκτη και αυτό φάνηκε στη σχέση/σύνθεση των συναλλαγών. Στα 83,7 εκατ. ο τζίρος, αλλά τα 62,4 εκατ. σε μετοχές με απώλειες και μόλις 12,3 εκατ. σε μετοχές με άνοδο, κυρίως στις 3 που προαναφέρθηκαν.

Επίσης η διόρθωση της μετοχής του ΔΑΑ κατά 3,38% στα 8,86 ευρώ, η «ουρά» πωλήσεων στη μετοχή της ΔΕΗ (11,80), συνδυαστικά με τις ρευστοποιήσεις και στα 4 τραπεζικά χαρτιά παραπέμπει σε μείωση θέσης διαχειριστή ξένου fund. Χρηματιστές εκτιμούν πως σήμερα-αύριο θα φανεί εάν επρόκειτο για μεμονωμένη ενέργεια διαχειριστή ο οποίος «κλείδωσε» μέρος των κερδών του (πιθανότατα θα είχε τιμή κτήσης 8,2 ευρώ/μτχ. στον ΔΑΑ) είτε για ευρύτερη κατοχύρωση. Πιθανότερο το πρώτο, αλλά θα απαιτηθεί προσοχή σήμερα-αύριο.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την The Coca Cola Company -στη Wall Street- σήμερα το πιθανότερο θα επηρεάσει τη στάση των επενδυτών στη Νέα Υόρκη, επίσης πιθανότερο των ομολόγων τους στο Λονδίνο όπου είναι εισηγμένη η Coca Cola Hellenic (FTSE100), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και για το ΧΑ, καθώς αύριο -πριν τη συνεδρίαση- ακολουθεί η Coca Cola HBC. Κατά κανόνα, συσχέτιση μεταξύ των αγορών παρατηρείται σε περιόδους ανακοίνωσης/εξελίξεων. Ως εκ τούτου, μία εκ των σηματωρών βραχυπρόθεσμα είναι η Coca Cola HBC.

Σηματωροί παραμένουν ΔEΗ, ΔΑΑ για διαφορετικούς λόγους, όπως επίσης η Πειραιώς. Εύλογα καθώς αύριο, μετά τη συνεδρίαση, θα γίνουν γνωστά τα μεγέθη του 2023, κυρίως όμως στην ενημέρωση των αναλυτών που θα ακολουθήσει το επιχειρησιακό σχέδιο 2024-2026, η (δυνητική) πολιτική χρηματικής διανομής στους μετόχους, η τελική απόφαση για την αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Με αυτά και ζητούμενη την επιβεβαίωση -κατ' αρχάς- των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων -για τους long- η σημερινή (και αυριανή) συνεδρίαση.

Οι 1.390 μονάδες σημείο που δεν θα πρέπει να χαθεί σε «κλείσιμο» για τον Γενικό Δείκτη, όπως και οι 1.205 για τον Δείκτη Τραπεζών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v