«Εισαγόμενο» χτύπημα στο Χρηματιστήριο

Εντάθηκαν οι πιέσεις μετά τις ανακοινώσεις πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Κόντρα στο ρεύμα ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όμιλος ΓΕΚ, Elvalhalcor, Πειραιώς και Aegean. Τζίρος 26,9 εκατ. στο ΔΑΑ λόγω ένταξης στους δείκτες FTSE.

«Εισαγόμενο» χτύπημα στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τρεις, ήπια, διορθωτικές συνεδριάσεις και δύο κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων, καθώς συνέχισαν να λείπουν οι βοήθειες από τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ αρνητικό βηματισμό, από το ξεκίνημα των συναλλαγών, διατήρησαν και τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, χωρίς αλλαγές στον MSCI Standard Greece ολοκληρώθηκε η τακτική τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Αντίθετα, στον Small Cap εισήλθαν οι μετοχές των Intralot και Ιντρακάτ, χωρίς να αφαιρεθεί κάποια μετοχή από τον εν λόγω δείκτη. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 29ης Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στον MSCI Standard Greece μετέχουν δέκα μετοχές: Eurobank, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Επιφυλακτικά και με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι κυριότεροι Ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να ψυχανεμιστούν τις επόμενες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, όσον αφορά την επιτοκιακή τους πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Ιανουάριο 3,1% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου 3,4% και 0,2% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείκτη κατά 2,9% και 0,2% αντίστοιχα. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας, αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, όσο και τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,4%.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσε τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές ο Dow Jones, που πιστώθηκε το 12ο ρεκόρ του για το 2024. Σε νέα υψηλά 34 ετών, σήμερα το πρωί ο Nikkei.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, είναι η πιο σημαντική οικονομική δημοσίευση Παγκοσμίως και θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής των Αγορών, ακολουθούμενα από την αντίστοιχη έκθεση για το Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη”, τονίζουν οι αναλυτές, συμπληρώνοντας ότι “η πρώτη αντίδραση των μετοχικών Αγορών δεν θα είναι θετική”.

Υπενθυμίζεται ότι από το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, οι μετοχές του Δ.Α.Α. θα συμπεριληφθούν στους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All-World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00 και πριν το rebalancing, ο τζίρος ήταν στα 106,3 εκατ. και ο τίτλος του Δ.Α.Α. στα 8,921 ευρώ (+0,69%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 8,87 ευρώ (+0,11% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), διακινώντας 3028380 τεμ.

Αύριο Τετάρτη η Coca Cola HBC, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και η Τράπεζα Πειραιώς, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023.

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου λήγουν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν μειωμένου ενδιαφέροντος, ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που επεδίωξαν καλύτερες αποτιμήσεις, συνδυάζοντας ικανοποιητικές συναλλαγές, ενώ στα χαμηλά ημέρας και σήμερα, οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου διπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε στην συνέχεια.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, είχαν άμεσο αντίκτυπο στην Αγορά ομολόγων, φέρνοντας εκτίναξη των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,59% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,27% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,42% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1396,42 (+0,17%) και 1383,44 μονάδων (-0,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1385,34 (-0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1385,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.

Ο τζίρος στα 134,9 εκατ., από τα οποία τα 24,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΙΝΤΕΚ, ΔΑΑ, REALCONS, ΠΛΑΘ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΛΟΤ), ενώ ΔΑΑ και ΙΝΚΑΤ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 134,9 εκατ., τα 71,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Να σημειωθεί ότι μέσω του Χ.Α. πέρασαν συνολικά εννέα “πακέτα” της ΙΝΚΑΤ (+0,41%), συνολικά 4308272 τεμ., όλα στα 4,35 ευρώ. Τα “πακέτα” αντιστοιχούν στο 2,7% του συνόλου των μετοχών της Εισηγμένης, συνολικής αξίας 18,7 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Αναστάτωση έφερε η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό ΥοΥ Ιανουαρίου στις ΗΠΑ. Ο δομικός στο 3,9% (αναμενόταν 3,7%) και ο γενικός στο 3,1% (αναμενόταν 2,9%). Αντίστοιχα, τα ΣΜΕ των βασικών Αμερικανικών δεικτών κατέρρευσαν ακαριαία. Θεωρούμε ότι η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί για πολύ, καθώς βρέθηκε η αφορμή για μίνι διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά, καθώς οι προβλέψεις απέτυχαν λόγω υπεραισιοδοξίας, κυρίως. Ειδικότερα για τον γενικό, εκείνος επανήλθε σε επίπεδα Μαρτίου 2021 και πριν τα προβλήματα της διετίας (χαμηλό 3% τον Ιούνιο). Ο προβληματισμός εδράζεται επί της παράτασης που προεξοφλείται, ως προς τις συνεδριάσεις όπου και θα αποφασιστεί η επικείμενη μείωση επιτοκίων. Το πιθανότατο σενάριο της σημαντικής απομείωσης έως τα τέλη του 2024 παραμένει ως έχει”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο θα διαμορφώσουν την βραχυπρόθεσμη τάση, με το πιο πιθανό σενάριο οι αγοραστές να τηρήσουν στάση αναμονής”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώνεται στα μεγέθη του πληθωρισμού Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, αν και η επόμενη συνεδρίαση της FED απέχει περισσότερο από μήνα (19 - 20 Μαρτίου). Παράλληλα, βαρύτητα δίνεται και στον δείκτη οικονομικών προσδοκιών ZEW Φεβρουαρίου στην Γερμανία. Η ευρύτερη εικόνα των Αγορών δεν εμφανίζει ουσιαστική διαφοροποίηση, αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Bloomberg, η MSCI αφαίρεσε από τους δείκτες της (Global Standard Indexes) 69 Εταιρείες από Κίνα και Χονγκ Κονγκ, τον υψηλότερο αριθμό αφαιρέσεων τα τελευταία 2 χρόνια. Για τον ΓΔΧΑ σημειώνουμε ότι μια περαιτέρω υποχώρηση της τάξεως του 2% - 3% είναι απόλυτα φυσιολογική και δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί ως διόρθωση”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε αύξηση των ενεργών επενδυτικών μερίδων στις 19492 τον Ιανουάριο, έναντι 15662 το Δεκέμβριο, αποτέλεσμα που θα αποτυπωθεί και στο Φεβρουάριο, οπότε ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή με την υποβολή πάνω από 20 χιλ. αιτήσεων. Παράλληλα, οι συναλλαγές του Φεβρουαρίου είναι πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (με εξαίρεση τη χθεσινή συνεδρίαση), ενώ η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 97 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται στο 46,2% του ΑΕΠ, από 41,6% στο τέλος Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η ενσωμάτωση του Δ.Α.Α. στο ΓΔ και σύντομα στους υπόλοιπους δείκτες FTSE Russell δημιουργεί προϋποθέσεις για νέο κύκλο τοποθετήσεων στη μετοχή από Διεθνείς επενδυτές στο επόμενο διάστημα, όπως εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση οι Διεθνείς επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, ρευστοποιώντας τους τίτλους τους, σε αντίθεση με τους Έλληνες επενδυτές που είχαν λάβει μόλις το 4% των τίτλων που ζήτησαν και αρκετοί αύξησαν τις θέσεις τους με την έναρξη της διαπραγμάτευσης του τίτλου.

Επίσης η εμφανής κόπωση στην περιοχή των 1400 μονάδων, οδήγησε πολλούς επενδυτές σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις, αποκαλύπτοντας και το επενδυτικό profile βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα των Διεθνών επενδυτών που συνεχίζουν και τον Ιανουάριο να συμμετέχουν με 50,8% στις συναλλαγές.

Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ οπισθοχώρησε και οι 1397 μονάδες συνιστούν πλέον την πλησιέστερη αντίσταση, ενώ στις 1379 προσδιορίζεται το πλησιέστερο επίπεδο στήριξης.

Είναι φανερό ότι η Αγορά θέλει το χρόνο της για να χωνέψει τις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν συμβεί, με την καταγραφή ιστορικών ρεκόρ των τελευταίων 13 ετών (από το 2011) καθώς τόσο τα μακροοικονομικά μεγέθη, όσο και οι ευοίωνες προοπτικές των εταιρικών μεγεθών των Εισηγμένων, συνηγορούν στην εκτίμηση για διατήρηση του ενάρετου σεναρίου σε σχέση με τις προοπτικές του Χ.Α. και επομένως για υψηλότερους στόχους για το ΓΔ.

Ωστόσο, η J.P. Morgan συνεχίζει να συστήνει στάση “overweight” για τις Ελληνικές Τράπεζες, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI οδήγησε στην είσοδο της Intrakat και της Intralot στον MSCI Small Cap, ενώ διατηρείται η 10αδα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (ETE, ΕΥΡΩΒ, ALPHA, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, MOH, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ & ΜΠΕΛΑ) στο δείκτη MSCI Greece Standard Index.

Με τα αναμενόμενα ετήσια αποτελέσματα για την ΕΕΕ (+στο 17% τα καθαρά έσοδα 9μηνου) και της Πειραιώς (στα 721 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο, +117,8%) να εκτιμάται ότι θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ταυτόχρονα, η δημόσια προσφορά των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ (το 27%, ή κάτι λιγότερο) προγραμματίζεται για την 1η εβδομάδα του Μαρτίου, με το άνοιγμα βιβλίου για Διεθνείς και Έλληνες επενδυτές.

Στο εξωτερικό, οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι πυκνές, καθώς η κρίση στη Μ. Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζονται, ενώ στις ΗΠΑ η ακραία ρητορική του Τραμπ που πρότεινε να μην προστατεύονται από ενδεχόμενη Ρωσική εισβολή όσα Μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν, σοκάρει την Ευρώπη αλλά δεν ταράζει τις Αγορές, προσώρας τουλάχιστον.

Επί του παρόντος, οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν ποια θα είναι η χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Federal για να δρομολογήσει την αποκλιμάκωση των παρεμβατικών της επιτοκίων με τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου να υποχωρεί στο 3,1%, αλλά το δομικό να διατηρείται στο 3,9%.

Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες στη Wall Street υποχωρούν, μετά την καταγραφή επιδόσεων ιστορικών ρεκόρ προηγουμένως”, σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,3), TITC (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τους τίτλους των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (+0,69%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-1,35%), Εθνική (-0,14%) και Eurobank (-0,53%).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 1142026 νέες (KΟ) μετοχές της Alpha Bank, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 101 στελέχη της Εταιρείας, σε τιμές διάθεσης μετοχής €0,29 & €0,30. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 2352839697.

Μεταξύ 1221,17 (+0,27%) και 1209,92 μονάδων (-0,66%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1211,22 (-0,55%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1213,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,39%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1024 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1007 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Αρκετοί ήταν οι τίτλοι, στον μη Τραπεζικό 25αρη, που επεδίωξαν να κινηθούν ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,91%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,28%), ΑΡΑΙΓ (+0,64%), ΕΕΕ (+0,08%), ΕΛΧΑ (+2,53%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,58%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “την εκτίμηση πως η υπογραφή της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία Οδό μπορεί να συντελεστεί εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων διατύπωσε από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ο πρόεδρος του Ομίλου, κ. Γιώργος Περιστέρης, προσθέτοντας ότι η παραπάνω κίνηση δεν σημαίνει και ανάληψη του έργου, καθώς εκκρεμούν σειρά προαπαιτουμένων που πρέπει να εκπληρωθούν από την πλευρά του Δημοσίου. Για τη σύμβαση της Αττικής Οδού, εκτίμησε πώς παρά την εκκρεμούσα προσφυγή στο ΣτΕ, η σύμβαση για ανάληψη του Δρόμου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και πάντως, πριν τη λήξη του 2024. Σε ότι αφορά τον ΒΟΑΚ, ανέφερε πως δεν έχει εκδοθεί το επίσημο πρακτικό εκ μέρους του ΥΠΟΜΕ και άρα, δεν έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες ανακήρυξής του Ομίλου ως προσωρινού Αναδόχου”.

Σταθερά πλαγιοανοδικά από τα 13,68 ευρώ (κλείσιμο 30/1) κινείται η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,28%). Η επόμενη αντίσταση στα 14,80 – 15,00 ευρώ και οι στηρίξεις στα 13,52 (ημερήσιο “stop long”), 13,38 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,06 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εν μέσω φημών για επικείμενο deal και γενναία χρηματική διανομή, επέστρεψαν οι αγοραστές την μετοχή του Ελλάκτωρα (+3,91%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 2,75 ευρώ (+7,42%).

Οι στηρίξεις στα 2,42 (ημερήσιο “stop long”) και 2,30 – 2,28 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση στα 2,80 – 3,00 ευρώ. Η μετοχή κινείται σε υψηλά 9,5 ετών.

Επιστροφή αγοραστών και στη μετοχή της ΕΛΧΑ (+2,53%). Για να “αλλάξει πίστα” η μετοχή, πρέπει να βρει κλεισίματα υψηλότερα των 2,435 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 2,12 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+100%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+89,81%), ΣΑΤΟΚ (+61,02%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+48,93%), ΚΟΥΑΛ (+46,38%), ΓΚΜΕΖΖ (+41,43%), ΔΟΜΙΚ (+38,65%), ΦΡΙΓΟ (+36,84%), MONTA (+32,98%) και ΜΙΝ (+31,13%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΑΑΚ (+10%), ΒΙΟΤ (+9,60%), ΔΡΟΜΕ (+0,53%), ΟΛΘ (+0,93%), ΜΠΤΚ (+1,85%), ΜΕΝΤΙ (+0,63%), ΙΝΤΕΤ (+1,12%), ΚΑΜΠ (+0,86%), ΕΛΒΕ (+2%) και ΒΙΣ (+7,21%, ανακοίνωσε ότι τροποποίησε τους όρους του υφιστάμενου Τραπεζικού δανεισμού).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 7μηνου στον Σπύρου (+9,52%).

Η Intralot (-0,81%) ανακοίνωσε την πρόθεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών της Αγοράς, να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους, κατά κεφάλαιο, έως €130 εκατ. και με ελάχιστο ποσό έκδοσης τα €120 εκατ., με διάρκεια πέντε έτη, να διαθέσει τις ομολογίες του ομολογιακού δανείου μέσω δημόσιας προσφοράς στο Επενδυτικό Κοινό στην Ελλάδα και να τις εισαγάγει προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. Η Εταιρεία θα ενημερώνει το Επενδυτικό Κοινό, για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη, σχετικά με την έκδοση του ομολογιακού δανείου, με επόμενες ανακοινώσεις της.

Η Moda Bagno (-3,79%) ανακοίνωσε ότι “η Εταιρεία ‘AL MAVA HOLDINGS S.A.’ κατέχει άμεσα 946405 μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,032% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου αυτής”.

Εντυπωσιακά πράγματα στην προνομιούχο μετοχή του Λεβεντέρη, καθώς κινήθηκε μεταξύ -12,21% και +19,19%, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο +13,37% και διακινώντας τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 2,5 ετών. Αλήθεια, γιατί η ΛΕΒΚ (+9,74%), έχει ημερήσιο όριο το ±10% και η ΛΕΒΠ έχει το ±30%;

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΥΑΘ (+2,42%).

Και στον Άβακα κάποιοι βλέπουν deal (+0,81%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-2,15%) και αυτό δεν αποτελεί θετική ένδειξη.

Δείχνει στασιμότητα, αλλά δεν “έχει πει την τελευταία της λέξη” η ΕΚΤΕΡ (-0,97%).

Οι αγορές από “insiders” έφεραν το χθεσινό +7,76% στον Μαθιό (-2,40%).

Με συνολικό όγκο 1430 τεμ., “κατόρθωσε” να γράψει απώλειες 4,59% η ΜΕΒΑ.

Επιστροφή αγοραστών στην Αλουμύλ (+1,11%).

Νέα υψηλά 24 ετών για τον Πετρόπουλο (+1,97%), αλλά και αισθητή υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 10,60 ευρώ (+4,43%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1262 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1240 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1410 και 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3067 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3014 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Ταϊβάν, Κίνα, Χονγκ Κονγκ.

Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπαθεί για ψηλότερα το Πετρέλαιο, προς το 1,0714 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Εμμένει στην πρόβλεψη για υψηλότερη ζήτηση την επόμενη 2ετια το Καρτέλ Πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Προβλέπει αύξηση της Παγκόσμιας ζήτησης Πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024 και κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2025. Ανέβασε επίσης τις εκτιμήσεις του για την Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος στο 2,7%, από 2,6% και στο 2,9% το 2025, από 2,8%.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2000 ο Χρυσός, προς τα $22,15 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $48750 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2615 ανηφορίζει το Ethereum.

Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε λιγότερο από ότι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο. Οι μισθοί, εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από το ανοδικά αναθεωρημένο 6,7% τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μέτρηση 6%.

Το ηθικό των Γερμανών επενδυτών βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW, αναφέροντας αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στις 19,9 μονάδες, από 15,2 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν 17,5 μονάδες για τον δείκτη τον Φεβρουάριο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε στα $22 δισ. τον Ιανουάριο, έναντι $39 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν έλλειμμα $21 δισ.

“Οι επενδυτές θεωρούν λιγότερο πιθανό να μειώσει η Fed τα επιτόκια τον Μάιο, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, στο 3,1%. Οι κινήσεις στην Αγορά προθεσμιακών συμβολαίων δείχνουν ότι η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Μάιο υποχώρησε στο 30%, από 50%, ενώ οι πιθανότητες μείωσης τον Μάρτιο είχαν σχεδόν μηδενιστεί”, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, μετά τη δημοσίευση της μέτρησης για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 96,3 δισ. ευρώ.

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα 2023 της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοινώνονται αύριο, μαζί με το νέο business plan, καταθέτει η Optima bank σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 5 ευρώ. Η Optima προβλέπει ότι τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη θα φτάσουν τα 783 εκατ. ευρώ (-18% σε ετήσια βάση), χαμηλότερα από την εκτίμηση της συναίνεσης για 806 εκατ. ευρώ, επιβαρυνόμενα από έκτακτες δαπάνες ύψους 262 εκατ. ευρώ, ενώ το μέρισμα θα ανέλθει στα 0,06 ευρώ ανά μετοχή.

Αύριο θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση των παρακάτω ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου:

Σταθερού επιτοκίου 3,875%, λήξης 15 Ιουνίου 2028 και σταθερού επιτοκίου 4,25%, λήξης 15 Ιουνίου 2033.

Σκοπός της επανέκδοσης, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων.

Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι, έως 200 εκατ. ευρώ για τα ομόλογα λήξης 15 Ιουνίου 2028 και έως 200 εκατ. ευρώ για τα ομόλογα λήξης 15 Ιουνίου 2033.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ και με το θετικό οι ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, TITC.

Κακή η τελική εικόνα με 52 ανοδικούς τίτλους, έναντι 93 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.045 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 6.159 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.308 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.520 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.520 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 200 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 200 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 5.124, 2.485 για τον Φεβρουάριο και 2.639 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.365), κινήθηκε μεταξύ 3.363 και 3.400 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.226,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 480, 120 για τον Φεβρουάριο, 240 για τον Μάρτιο, 120 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.500), κινήθηκε μεταξύ 5.500 και 5.500 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap, 477.507 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.979), Πειραιώς (3.954), Εθνική (694), ΔΕΗ (812), Alpha Bank (12.154), Ιντρακόμ (281), ΑΔΜΗΕ (705), Αεροπορία Αιγαίου (244), Ελλάκτωρα (1.116), Ελ. Πετρέλαια (536), ΕΧΑΕ (709), ΕΛΧΑ (766), Τέρνα Ενεργειακή (476), Viohalco (300), ΟΤΕ (161), Άβαξ (178), ΓΕΚ (284), Ιντρακάτ (101), Μυτιληναίο (134), Lamda Development (142).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 162.552, Πειραιώς 89.914, Eurobank 29.645, Εθνική 17.186, ΑΔΜΗΕ 32.558. ΔΕΗ 29.640, Τέρνα Ενεργειακή 19.196, ΕΧΑΕ 10.630, ΓΕΚ 11.462, Ιντρακόμ 10.088.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.267.639 τεμ., (από 58.141.101 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 35.266.928 τεμ. (35.266.928), ΟΠΑΠ 1.612.492 τεμ. (1.612.492), Εθνική 14.580.814 τεμ. (14.580.814), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 897.265 τεμ. (903.321), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                          Name of Issuer            NSP         Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v