Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο

Οι αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα στην εγχώρια αγορά, με εντολές επιλεκτικά σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, στη σκιά εξελίξεων στο επιχειρηματικό πεδίο. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν.

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο

Με θετικό ρυθμό ενεργούν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με άνοδο και αυτός ο κύκλος 5 συνεδριάσεων.

Πάνω από τις 5.000 ο S&P500, από τις 5.052 (0,15%) νωρίτερα τα futures του δείκτη, στις 17.135 μονάδες ο DAX στο συν 0,51% τώρα και 1,22% στην εβδομάδα.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, εντός στο ΧΑ οι αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα, με εντολές επιλεκτικά σε τραπεζικές μετοχές και blue chips.

Mε μικρό ανοδικό χάσμα οι αρχικές πράξεις σε εύρος 5 μονάδων, σταθερά υψηλότερα των 1.400, περιοχή που όπως αναμενόταν θα αποτελούσε σημείο βραχύβιας στάσης μέχρι την επόμενη φάση -είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Ημέρα λήξης της απλής σειράς μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ένταση από τους traders. Οριακή η διακύμανση στα ΣΜΕ του δείκτη και των τραπεζικών μετοχών δεν δείχνει να μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά το σημερινό κλείσιμο.

Στις διεθνείς αγορές είναι κυρίως τα οικονομικά στοιχεία στα οποία εστιάζουν οι επενδυτές, καθώς έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο σύντομης μείωσης των επιτοκίων. Στα του ΧΑ, η πολιτική παράμετρος είναι ένα ερώτημα -όχι άμεσα και δραστικά-, πλην όμως μένει να τιμολογηθεί στη συνέχεια προς τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Φίλιππος Πανταζής σχετικά με την εμβάθυνση του ρήγματος Μητσοτάκη-Σαμαρά στη ΝΔ. Το συγκεκριμένο το κρατάμε σαν «αστερίσκο» παρακολουθώντας την όποια -και εάν υπάρξει-δυναμική/εξέλιξή του.

Πέραν αυτού, λείπουν οι σημαντικές εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο ικανές να προσδώσουν πειστική δυναμική, με διακριτή την πρόθεση πωλητών-αγοραστών να κάνουν «ταμείο» στα υφιστάμενα επίπεδα τιμών.

Στις 3.425 (0,35%) ο FTSE25 έχει δυναμική να συνεχίσει προς τις 3.440 μονάδες καθώς συνεχίζονται οι εισροές σε «βαριά» χαρτιά, λ.χ. Coca Cola HBC (28,72), ενεργοποιούνται αγορές σε ΤΙΤΑΝ (24,95), Jumbo (27,02), επιμένουν οι αγοραστές σε Πειραιώς (3,974) και διατηρείται η long φορά για τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,765), ΔΕΗ (11,99), HelleniQ Energy (7,91) κ.α.

Οριακές απώλειες για τον ΔΤΡ στις 1.232 μονάδες, άλλωστε εβδομάδα κυρίως των blue chips και της Πειραιώς είναι η τρέχουσα.

Ειδικότερα το συν 11,10% για τη μετοχή της Coca Cola HBC κάνει τη διαφορά, προσθέτοντας με d.t διαδικασία αποτίμηση μισού δισ. στην εισηγμένη, το συν 3,65% της Πειραιώς που τη διαφοροποιεί από τις άλλες τρεις των συστημικών, όπως και το 6,76% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή και οι υψηλοί τζίροι με αρκετά πακέτα σε mid caps -ενδεικτική η περίπτωση της Intrakat (4,95).

Αλλάζουν και τα τεχνικά δεδομένα για τη μετοχή της Πειραιώς, όπως «μετράει» ο Γιώργος Α. Σαββάκης, είναι κυρίως η προοπτική, το business plan που δικαιολογεί το «τρέξιμο» στο ταμπλό, με συνακόλουθη μεγέθυνση της αποτίμησης στα 5 δισ. ευρώ.

Αυξημένος τζίρος και σήμερα σε Intrakat αλλά και σε AVAX (1,78), ενώ κινητικότητα καταγράφεται όλες αυτές τις ημέρες και για τις μεσαίες του κλάδου -Δομική Κρήτης, ΒΙΟΤΕΡ, ΕΚΤΕΡ-, με την κοινότητα να παρακολουθεί (και) επενδυτικά.

Με αγοραστές και σήμερα, σερί δεύτερη-τρίτη συνεδρίαση για τα mezzanine, καθώς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς γίνεται πιο κατανοητή η λειτουργία των συγκεκριμένων τίτλων, πρακτικά το πώς η επανακτησιμότητα αξίας (από τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων) προσθέτει στην «εσωτερική αξία» τους. Επιπρόσθετα η προεξόφληση από την κοινότητα της διεύρυνσης των «εγγυήσεων» του Ηρακλή ΙΙΙ σε 4 δισ. (από 2) επενεργεί ευνοϊκά.

Στις 53/20 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο. Στα 7,9 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τα 5,6 εκατ. σε μετοχές με άνοδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v