Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με προβάδισμα οι long στη συνεδρίαση

Τα θετικά σινιάλα από την τάση στις αγορές και τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι άμυνες που «βγήκαν» στους επενδυτές, οι μετοχές που δέχτηκαν σημαντικές εισροές από ξένους.

Χρηματιστήριο: Με προβάδισμα οι long στη συνεδρίαση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street και οι εγχώριοι αγοραστές από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης ξεκινούν με καλύτερες προϋποθέσεις για σήμερα-αύριο.

Είχαν ανακάμψει νωρίτερα τα ευρωπαϊκά, είχε γίνει η ανατροπή από τους long στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα στη Φρανκφούρτη σημείο εκκίνησης να είναι για τον DAX οι 16.945 (0,38%), στο Λονδίνο για τον FTSE100 οι 7.568 (0,75%) και στην Αθήνα για τον Γενικό Δείκτη οι 1.405,38 μονάδες, με άνοδο 1,44%, με υπεραπόδοση για ακόμη μία φορά.

Με χορηγία Coca Cola HBC η χθεσινή ανατροπή, αρχικά με την ισχυρή ανοδική κίνηση της «βαριάς» μετοχής -απόρροια της τάσης που είχε διαμορφωθεί νωρίτερα στη Νέα Υόρκη μέσω της TCCC. Ακολούθησε η εισηγμένη στο Λονδίνο/FTSE100 Coca Cola Hellenic, με «ουρά» εντολών από αγοραστές να φθάνει μέχρι το ΧΑ.

Οι έως τα 27,94 ευρώ σημαντικές αγορές σχεδόν αποκλειστικά ξένων ήταν αυτές που κράτησαν την αγορά, για να ακολουθήσει η Πειραιώς.

Coca Cola HBC για τα blue chips και Πειραιώς για τις τραπεζικές ήταν οι κύριες δύο γραμμές άμυνας των long, συνέβαλαν στη διαχείριση της κατάστασης και το πολύ σημαντικό, στην επιβεβαίωση των κοντινών βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Το γεγονός πως για τον ΓΔ η διόρθωση έφθασε μέχρι τις 1.384,02 μονάδες ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές μεριμνούν ώστε να μην ακυρωθεί η ανοδική φορά της αγοράς. Προφανώς τα προγράμματα εντολών δίνονται ρυθμισμένα κατά αυτόν τον τρόπο.

Αρκετά πιο εύκολη σήμερα η διαχείριση, μετά και την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων τόσο της Coca Cola HBC όσο και της Πειραιώς.

Μάλιστα στην περίπτωση της Πειραιώς, κοινή εκτίμηση είναι πως ενεργοποίησε αγοραστικά αντανακλαστικά διαχειριστών funds, το πιθανότερο προεξοφλώντας ότι ανάλογα θα είναι και των άλλων τριών συστημικών.

Το σχέδιο και τους στόχους της 3ετίας που θέτει η διοίκηση Μεγάλου αναλύει από νωρίς ο Χρήστος Κίτσιος, εξηγώντας εν πολλοίς τη χθεσινή θεαματική πορεία της μετοχής. Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 3,93 ευρώ, αυξημένες συναλλαγές με αρκετά πακέτα, παραπέμποντας ξεκάθαρα σε ενεργό συμμετοχή «ισχυρών χεριών».

Στην κοινότητα ενισχύεται η εκτίμηση πως η αποεπένδυση του ΤΧΣ θα αφορά στο σύνολο της θέσης του, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος από πανίσχυρα αμερικανικά χαρτοφυλάκια. Δεδομένου ότι 7 Μαρτίου ανακοινώνουν μεγέθη 2023 Eurobank και Alpha Bank, με την Εθνική να ακολουθεί στις 12 του μηνός, συνδυαστικά με τις επαφές κλιμακίου του SSM στην Αθήνα, που πιθανότατα θα έχουν ως αποτέλεσμα την έγκριση του Επόπτη για τη διανομή μερίσματος, εξηγεί το χθεσινό «σάρωμα» που ακολούθησε και σε Εθνική (7,25), Eurobank (1,9345) και Alpha Βank (1,728). Δεν είναι τυχαίο πως μόλις τη Δευτέρα η JPMC είχε εμφανιστεί «ταύρος» για τον κλάδο, βλέποντας (μεσοσταθμικά) περιθώριο ανόδου 28%.

Τασικά κυρίως οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν και σε αρκετά άλλα blue chips -όταν βεβαιώθηκαν πως βγαίνουν οι άμυνες, με το αποτέλεσμα στο ταμπλό ενθαρρυντικό. ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,75), Helleniq Energy (7,88), TITAN (24,80), ElvalHalcor (2,24), Cenergy Holdings (7,10), OTE (13,18), Motor Oil
(27,34) ενισχύθηκαν μετά από σημαντικές εισροές κυρίως διαχειριστών ξένων funds.

Με τις στηρίξεις να έχουν επιβεβαιωθεί στη χθεσινή συνεδρίαση και με την αγορά των futures στη Wall Street να παραπέμπει σε συνέχιση της χθεσινής αντίδρασης, η εκκίνηση σήμερα γίνεται με καλύτερες προϋποθέσεις για τους long.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v